The Manolo effect!

The Manolo effect!

Γιώργος Τσακίρης
The Manolo effect!

bet365

Ο Ισπανός τεχνικός έχει μεταμορφώσει την ΑΕΚ, την οδηγεί στην επίτευξη των στόχων της (που είναι τα πλέι οφ και το repeat στον θεσμό του Κυπέλλου) και ανεβάζει τις μετοχές του...

Στη ζωή και στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι τυχαίο, τίποτα δεν γίνεται τυχαία... Είναι αποτέλεσμα δουλειάς και επιμονής. Παύει να απασχολεί το παρελθόν σου και της ομάδας σου, όταν το μέλλον εκφράζεται από πρόοδο, εξέλιξη, βελτίωση και τελικά επιτυχίες! Τα λόγια αυτά τα έχει χρησιμοποιήσει ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον πολλά χρόνια πίσω και λίγο προτού αρχίσει η αυτοκρατορία του στο Νησί με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Μανόλο Χιμένεθ και της παρουσίας του στον πάγκο της ΑΕΚ (μακάρι να ακολουθούσε και ανάλογη αυτοκρατορία αλλά αλλού πρέπει να σταθούμε)... Του προπονητή που κέρδισε ξανά τον ΠΑΟΚ μετά τον Ολυμπιακό να θυμίσουμε (με 3-0 φέτος έχοντας εντός με τον συγκεκριμένο αντίπαλο ένα 10-0 σε γκολ σε τρια νικηφόρα ματς).

Ρόμα - Λυών με επιστροφή, αν ο Τζέκο σκοράρει το πρώτο γκολ της αναμέτρησης.

Το τόσο πρόσφατο (το φετινό ντε) παρελθόν σε αγωνιστικό επίπεδο της Ένωσης μοιάζει τόσο μακρινό με τον Ισπανό τεχνικό στον πάγκο της. Σα να μην πέρασε ποτέ ο Μοράις και ακόμη περισσότερο ο Κετσπάγια. Υπάρχει όμως αυτό το «ρε γαμώτο και να 'χαμε τον Μανόλο απ' την αρχή» των ΑΕΚτσήδων που σε υποχρεώνει να θυμηθείς τι έγινε και η ομάδα δεν κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα, έστω να επιδιώξει να το διεκδικήσει μέχρι το τέλος της κούρσας από τον Ολυμπιακό!





Ταυτόχρονα μοιάζει πολύ μακριά η προηγούμενη θητεία του αγαπημένου (και τότε) Μανόλο που είναι πολύ διαφορετικός. Επειδή ωρίμασε κι ο ίδιος, αλλά επειδή έχει έρθει και σε διαφορετικό (ελέω διοίκησης και αφεντικού) club απ' αυτό που συνάντησε στο πρώτο του πέρασμα από την Ελλάδα και την ΑΕΚ. Ο ίδιος έχει εστιάσει πλέον στη δουλειά, στο αποτέλεσμα, στην εξέλιξη και τη βελτίωση ενός καλού προϊόντος που προτού αναλάβει δεν είχε αγωνιστική ταυτότητα και ήταν προβληματικό στο τι ήθελε να βγάλει στον αγωνιστικό χώρο. Τα λόγια που περίσσευαν τότε (δημόσια) δεν υπάρχουν πια και ταυτόχρονα ούτε οι κινήσεις τακτικής και δημοσίων σχέσεων.

Τώρα μιλάει το έργο του... Κι ειλικρινά λέει πολλά, περισσότερα απ' ότι θα μπορούσαν να πουν τα λόγια. Η δουλειά στην τακτική χρειάστηκε λίγες μόνο (δυο μόλις) εβδομάδες για να βγει... Πιεστική άμυνα από το πρώτο τρίτο του γηπέδου του αντιπάλου. Κοντά οι γραμμές και οπωσδήποτε συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Δεν ήταν εύκολο να γίνει, όμως όπως ο ίδιος είχε πει: «υπάρχουν τα... εργαλεία για να πετύχουμε, θέλουμε χρόνο που δεν έχουμε διαθέσιμο αφού απαιτούνται αποτελέσματα, όμως πιστεύω θα τα καταφέρουμε»! Έτσι κι έγινε ανεξάρτητα από το τι θα καταφέρει στο τέλος της ημέρας (άλλωστε τότε θα είναι εύκολο να κριθεί)...



Ο Μανόλο Χιμένεθ κατάφερε να διατηρήσει το ΟΑΚΑ απόρθητο φρούριο, ωστόσο, το εξέλιξε σε έδρα που η ομάδα μαθαίνει μόνο να κερδίζει. Και μάλιστα χωρίς να δέχεται καν τέρμα από τον εκάστοτε και οποιονδήποτε αντίπαλο. Τα εύκολα πέρασαν με την ΑΕΚ να πετάει διαδοχικές ευκαιρίες στα σκουπίδια σε εντός και εκτός έδρας αναμετρήσεις (εύκολα ματς θεωρητικά όπως με Αστέρα Τρίπολης, με Παναιτωλικό εκτός, με Ατρόμητο, με ΠΑΣ και Ηρακλή εντός) για να φτάσουν τα δύσκολα. Κι εκεί ο Χιμένεθ κατάφερε να δημιουργήσει μία ομάδα που ανταποκρίνεται και μάλιστα καλύτερα από ποτέ.

Κέρδισε αρχικά τον Αστέρα στο ΟΑΚΑ εύκολα με 2-0, πανηγύρισε διπλό στην Λιβαδειά (0-1) για το Κύπελλο και πήγε στην φορμαρισμένη Ξάνθη και ενώ χρειάστηκε να παίξει από το 6' με δέκα παίκτες η ομάδα του δεν έχασε (0-0). Έπειτα υποδέχτηκε τον Λεβαδειακό στη ρεβάνς για το Κύπελλο και τον κέρδισε με το ευρύ 6-0, ένα σκορ που επανέλαβε η ΑΕΚ και στο ματς πρωταθλήματος με αντίπαλο την Βέροια... Για το Κύπελλο πήγε στα Χανιά η Ένωση για να πάρει σκορ πρόκρισης, ήρθε 0-0 και έκανε τη μισή δουλειά με το μυαλό στη Θεσσαλονίκη όπου δεν ήρθε το διπλό που αναζητούσε η ΑΕΚ στο πρωτάθλημα με αντίπαλο τον Ηρακλή τη στιγμή που η ομάδα δέχτηκε για πρώτη φορά δυο γκολ επί Χιμένεθ. Ακολούθησε η νίκη στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, για να ακολουθήσουν δυο τριάρες με μηδέν παθητικό στο ΟΑΚΑ κόντρα σε ΑΕΛ για το πρωτάθλημα και Πλατανιά για το Κύπελλο. Για να φτάσουμε σε ένα ακόμη ισόπαλο αποτέλεσμα (πριν τον ΠΑΟΚ) στο ματς με τον Πανιώνιο στην Νέα Σμύρνη (1-1)...



Η ΑΕΚ του Χιμένεθ έπαιζε με την πλάτη στον τοίχο και πάλι (όπως με τον Ολυμπιακό) αφού πριν το ματς με τον ΠΑΟΚ ήταν ξανά εκτός πλέι οφ. Κέρδισε πολύ εύκολα με το... φτωχό 3-0 και μπήκε ξανά στην πεντάδα. Ταυτόχρονα απογείωσε το νικηφόρο σερί της στο ΟΑΚΑ, έμεινε η μόνη αήττητη στη συγκεκριμένη έδρα έχοντας παίξει τα δύσκολα (απομένει ο Παναθηναϊκός) φτάνοντας στο εντυπωσιακό 24-0 στα τέρματα! Αριθμοί που αναμφισβήτητα λένε την αλήθεια για τη δουλειά του Ισπανού τεχνικού και ταυτόχρονα ανέβασαν κατά πολύ τις μετοχές του και τις πιθανότητες να πείσει για να συνεχίσει στον πάγκο της ΑΕΚ.

Κι έπεται συνέχεια αφού έχουμε μπροστά μας ημιτελικά Κυπέλλου και το πιο πιθανό (και) πλέι οφ... H AEK πάντως είναι δεδομένο πως είναι μια διαφορετική ομάδα, πολύ καλύτερη παντοιοτρόπως, χάρη στον Μανόλο...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα