Αντάμ Ουνά: Βήμα ωριμότητας

Αντάμ Ουνά: Βήμα ωριμότητας

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Αντάμ Ουνά: Βήμα ωριμότητας

bet365

To Match Review του gazzetta.gr γράφει για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ligue 1, τον 20χρονο Αντάμ Ουνά της Μπορντό.

«Είναι σημαντικό να νιώθεις ότι σε αγαπούν. Σου δίνει ελπίδα και δύναμη. Ελπίζω να ανοίξω λογαριασμό στο πρωτάθλημα. Θέλω να παίξω καλά και να βοηθήσω την ομάδα». Ο Αντάμ Ουνά είχε επιστρέψει στην ενδεκάδα της Μπορντό, παίζοντας για 6’ στη νίκη με 3-0 επί της Γκινγκάμπ. Μία εβδομάδα αργότερα θα έκανε πράξη την υπόσχεσή του.

Ο 20χρονος εξτρέμ πήρε τη θέση του Μάλκολμ στο 75’ με δύο υπέροχα γκολ στο 78’ και στο 82’ ολοκλήρωσε τη μεγάλη ανατροπή της Μπορντό επί της Λιλ (3-2) εκτός έδρας, διατηρώντας ζωντανό το όνειρο της ευρωπαϊκής εξόδου για τους Γιρονδίνους! Έπρεπε να φτάσουμε στα τέλη του Φλεβάρη για να βρει δίχτυα ο Ουνά για πρώτη φορά στη σεζόν και να το κάνει, μάλιστα, με εμφατικό τρόπο: ποτέ δεν είχε σκοράρει δύο φορές στο ίδιο ματς στη σύντομη καριέρα του. «Ο σωτήρας Ουνά», ήταν φυσιολογικά ο αποθεωτικός τίτλος της Sud-Ouest.

Όταν έκανε το ντεμπούτο τον Οκτώβριο του 2015 στο εκτός έδρας ματς με την Λοριάν είχε μπει στο 72’, για να σκοράρει στο 89’. Ένας ανώνυμος, καθώς στη φανέλα του είχε μόνο νούμερο 33. Ένας άγνωστος που αποδείχθηκε το ευχάριστο παράδοξο μίας πολύ κακής σεζόν της Μπορντό. Στο τέλος της είχε ονοματεπώνυμο. Άλλωστε, όταν το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε εκείνος είχε 5 γκολ και 2 ασίστ σε 23 συμμετοχές!

Παρά το ενδιαφέρον αγγλικών ομάδων και της Νάπολι, που φημολογούταν ότι ήταν έτοιμη να προσφέρει 20 εκατ. ευρώ μαζί με τα μπόνους, ο Ουνά επέλεξε να μείνει και υπέγραψε νέο συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021 τον περασμένο Αύγουστο. Από τότε, όμως, τα πάντα πήγαν στραβά. Έχασε μέρος της προετοιμασίας, ταλαιπωρήθηκε πολύ από τραυματισμούς, έμεινε εκτός Κυπέλλου Εθνών Αφρικής (μόλις τον Οκτώβριο επέλεξε να εκπροσωπήσει την Αλγερία και όχι την Γαλλία), έχασε τον ρυθμό του, την αυτοπεποίθησή του, ενώ τιμωρήθηκε δύο φορές από τη διοίκηση της Μπορντό.

Η πρώτη τον περασμένο Οκτώβριο μετά την αποβολή του στο ματς με την Μονακό, όταν τιμωρήθηκε με 4 αγωνιστικές από την λίγκα και με πρόστιμο από τους Γιρονδίνους. «Θα κόψω το καρπούζι στη μέση. Κάποιες φορές ξεφεύγει, όμως είναι ακόμα νέος και πιστεύω ότι πρέπει να του δώσουμε ένα ελαφρυντικό», είχε σχολιάσει ο πρόεδρος Τριό, που δεν άφησε την κατάσταση να ξεφύγει.

Η δεύτερη πριν από περίπου έναν μήνα, όταν δεν έπαιξε ούτε λεπτό στο ματς με την Τουλούζ και μετά το τελευταίο σφύριγμα έφυγε κατευθείαν για τα αποδυτήρια, τη στιγμή που ο τεχνικός Γκουβερνέκ και οι υπόλοιποι παίκτες του πήγαν να χαιρετίσουν τους οπαδούς τους. Νέο πρόστιμο, όμως μετά τη συγνώμη του, δεν υπήρξαν και αγωνιστικές επιπτώσεις.

«Ήμουν συχνά τραυματίας και έχασα την αυτοπεποίθησή μου. Δεν είχα αμφιβολία, όμως, ότι μία μέρα θα επιστρέψω. Αυτή η στιγμή ήρθε λίγο αργά στη σεζόν», τόνισε ο Ουνά στην κάμερα του Canal+. «Μπες. Σε πιστεύω πολύ μικρέ!», θα του πει ο προπονητής του στη στιγμή της αλλαγής το περασμένο Σάββατο (25/02) και μάλλον ήξερε τι έλεγε.

«Το ξεκίνημα της σεζόν ήταν αρκετά περίπλοκο για μένα. Αναρωτιόμουν αν έκανα αρκετά στην προπόνηση. Τότε, είχα μία συζήτηση μαζί του (σ.σ. με τον προπονητή Γκουβερνέκ). Μου είπε να δώσω περισσότερα και για τις επόμενες εβδομάδες έκανα ακριβώς αυτό. Τώρα, με εμπιστεύεται και τον ευχαριστώ για αυτό», συνέχισε ο 20χρονος άσος. «Είναι δική σου υπόθεση να κάνεις τη διαφορά. Προσπάθησα για το καλύτερο και μου βγήκε. Και για εμένα και για την ομάδα».

Η χαρά του ήταν ακόμη μεγαλύτερη, καθώς ο Γκουβερνέκ τον έβαλε στο δεξί άκρο, εκεί που του αρέσει να παίζει περισσότερο. Είναι γρήγορος, έχει εκπληκτική τεχνική κατάρτιση, ντρίμπλα (ήταν ένας από τους μόλις 25 παίκτες που επιχείρησαν τουλάχιστον 100 ντρίμπλες πέρυσι στην Ligue 1), εκπληκτικό αριστερό πόδι, όμως μέχρι τώρα έκανε πολύ εύκολα τη λάθος επιλογή. Έτσι, οι προπονητές του στην Μπορντό προσπάθησαν να τον «δαμάσουν» και να μην του επιτρέψουν να σκέφτεται μόνο το σουτ, βάζοντάς τον πολλές φορές αριστερά, όπου δεν υπήρχε η δυνατότητα να συγκλίνει.

«Βασίζομαι στο ένστικτο. Αυτό σημαίνει ότι κάνω ντρίμπλες, δεν φοβάμαι να κάνω δύσκολες πάσες ή να επιτεθώ κατά μέτωπο. Δεν σκέφτομαι και πολύ αυτό που θα κάνω. Είναι της στιγμής. Κάποιες φορές κάνω λάθος, όμως οι παλιότεροι είναι εκεί να μου το πουν. Φυσικά και θα πρέπει να τα διορθώσω σιγά-σιγά», ήταν ο τρόπος που ο ίδιος ο Ουνά είχε σκιαγραφήσει το προφίλ του πριν λίγο καιρό.

Η Μπορντό τον είχε δει για πρώτη φορά σε ένα τουρνουά με τη φανέλα της U13 Τουρ. Ένα βράδυ, κάποιος από τους συμπαίκτες του του είπε για τα τέρατα που ζούσαν δίπλα στο δάσος. Ο μικρός, τότε, Ουνά φοβόταν τόσο πολύ, που δεν έκλεινε μάτι τα βράδια. Παρόλα αυτά, ήταν από τους εκείνους που ξεχώρισαν και με το παραπάνω. Έπρεπε να τον διώξουν στη συνέχεια από την Σατορού, καθώς δεν δούλευε πολύ στην προπόνηση και δεν έκανε τη ζωή (διατροφή, ωράρια) που έπρεπε, για να βρεθεί στους Γιρονδίνους σε ηλικία 16 ετών και να δείξει ότι η αποφασιστικότητα αποτελεί μέρος του χαρακτήρα του.

Τα προβλήματα μετά την πρώτη του σεζόν στην Ligue 1 ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα. Ο βαθμός δυσκολίας ήταν εκείνος που εξέπληξε και στο τέλος εκείνος που θα δείξει μέχρι που μπορεί να φτάσει ο 20χρονος Αλγερινός, που έχει αποδείξει μέχρι τώρα ότι μπορεί να γίνει εφιάλτης τόσο για τους αντιπάλους όσο και για τον ίδιο του τον εαυτό.

«Το να κάνεις καριέρα είναι μία μακρά επένδυση. Δεν φτάνει να προσπαθείς που και που ή μία φορά. Είναι λογικό να υπάρξουν απογοητεύσεις», θα πει ο προπονητής του, που ήταν δικαιολογημένα περήφανος μετά τη νίκη επί της Λιλ, καθώς είδε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Γαλλία να επιβεβαιώνει τον τίτλο της «σούπερ αλλαγής» («Όταν σκέφτομαι να κάνω αλλαγή, ο Ουνά είναι ο πρώτος που μου έρχεται στο μυαλό», είχε πει πέρυσι ο Βίλι Σανιόλ, που καθόταν στον πάγκο της Μπορντό) να κάνει το πρώτο βήμα προς την ωριμότητα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

LIGUE 1 Τελευταία Νέα