Αμπιόλ Ντάουντα: Ο... σημαδεμένος!

Αμπιόλ Ντάουντα: Ο... σημαδεμένος!

Νίκος Μαρούδας
Αμπιόλ Ντάουντα: Ο... σημαδεμένος!

bet365

Ο Αμπιόλα Ντάουντα ξεχωρίζει με τις ουλές που έχει από μωρό και κάνει την διαφορά στον Ατρόμητο που τον... τσιμπήσε τον Γενάρη. Το Match Review του gazzetta.gr, συγκέντρωσε κι άλλα στοιχεία της καριέρας του Νιγηριανού και σας τα παρουσιάζει!

Τον Γενάρη ο Ατρόμητος βγήκε στην αγορά για να βρει επιθετικό που θα είναι το back up του Άντονι Λε Ταλέκ. Μετά από αρκετές επαφές ο Γιάννης Αγγελόπουλος, βρήκε στο πρόσωπο του Αμπιόλα Ντάουντα τον επιθετικό που έψαχνε. Ο Γιώργος Κορακάκης, που τότε βρισκόταν στο τιμόνι της ομάδας, έδωσε το «ok» και ο Νιγηριανός ήρθε στην Ελλάδα και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για 1,5 χρόνο με τους Περιστεριώτες.

Ήδη σε πέντε συμμετοχές, έχει φτάσει τα γκολ που πέτυχε την περασμένη σεζόν στη Χαρτς και είναι ένα λιγότερο απ' όσα σημείωσε στο πρώτο εξάμηνο της σεζόν στη Φίτεσε. Το Match Review του gazzetta.gr, έψαξε, βρήκε και σας παρουσιάζει όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τον Νιγηριανό επιθετικό.

Από το Λάγος, στη Σουηδία

Ο Αμπιόλα Αντεντέγι Ντάουντα, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στο Λάγος της Νιγηρίας στις 3/2/88 και μεγαλώνοντας έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα σε ακαδημίες της περιοχής.

Το μέλλον του όμως ήταν στην Ευρώπη. Μόλις σε ηλικία 18 ετών, ο Ντάουντα αφήνει την οικογένειά του και φεύγει για την Σουηδία ώστε να κυνηγήσει το όνειρό του. Πρώτος σταθμός η Σόλβεσμποργκ.

Εκεί πρώτο πράγμα που τον ρώτησαν όσοι τον είδαν, ήταν για τις δύο συμμετρικές ουλές κάτω από τα μάτια του. Όπως εξήγησε ο ίδιος, είναι σημάδια που αντιπροσωπεύουν την καταγωγή του. Κάτι που έχει παράδοση η φυλή της Νιγηρίας όπου γεννήθηκε και αν κάποιος Νιγηριανός τον συναντήσει στον δρόμο, θα καταλάβει αμέσως από που κατάγεται.

Στη Σουηδία, λοιπόν, θα συστηθεί στα 18 του και από την πρώτη του κι όλας χρονιά θα εντυπωσιάσει. Σε 25 συμμετοχές, σημείωσε 23 γκολ, κάτι που του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο της χώρας με την Κάλμαρ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πρωτάθλημα, Σούπερ Καπ και Κύπελλο ΟΥΕΦΑ!

Στην πρώτη του χρονιά με την Κάλμαρ, θα ευτυχήσει να πανηγυρίσει και τον πρώτο τίτλο της καριέρας του. Αγωνίστηκε σε 21 παιχνίδια, σημείωσε 5 τέρματα και κατέκτησε με την Σουηδική ομάδα το πρωτάθλημα το 2008. Την επόμενη σεζόν, ήρθε και ο δεύτερος τίτλος του, με την κατάκτηση του Σούπερ Καπ με την Κάλμαρ, απέναντι στην Γκέντεμποργκ.

Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του όμως μέχρι τώρα, είναι η συμμετοχή του στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της περιόδου 2008/09. Αρχικά αγωνίστηκε σε τρία ματς των προκριματικών, σημειώνοντας ισάριθμα τέρματα, ενώ το Ευρωπαϊκό του ντερμπούντο έγινε στις 18/9/08 στο 0-1 της Κάλμαρ με την Φέγενορντ, χωρίς όμως να έχει κάποιο γκολ στα ευρωπαϊκά κύπελλα εκτός των τριών στα προκριματικά.

Την σεζόν 08/09, σε 29 συμμετοχές σημείωσε 8 τέρματα με την Κάλμαρ να παίρνει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ! Εκεί ο Ντάουντα παίζει στο ένα από τα δύο παιχνίδια της ομάδας του κόντρα στην Ντέμπρετσεν χωρίς να σκοράρει. Τελικά στην Κάλμαρ θα μείνει μέχρι το καλοκαίρι του 2013 και μετά από συνολικά 129 συμμετοχές και 28 τέρματα θα αποχωρήσει με προορισμό την Σερβία.

Πρωτάθλημα και νέα μεταγραφή

Στον Ερυθρό Αστέρα έμεινε μόλις μία σεζόν, αλλά ήταν υπέρ αρκετή. Κατάφερε να αγωνιστεί σε 20 παιχνίδια πρωταθλήματος, σκόραρε 11 φορές, βοηθώντας τα μέγιστα την ομάδα του μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Επίσης, κατάφερε να αγωνιστεί τέσσερις φορές στα προκριματικά του Europa League, ενώ μέτρησε και τρεις συμμετοχές στο Κύπελλο, με δύο τέρματα.

Εκτός των αγωνιστικών, στη Σερβία είχε και πολλά έξω αγωνιστικά θέματα που θα θυμάται... Αρχικά, οπαδοί της ομάδας του του είχαν σπάσει το αμάξι, με τον ίδιο να καταριέται αυτόν που το έκανε στο twitter για να δεχτεί έναν μεγάλο πόλεμο από αρκετούς οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα. Εκτός αυτού, μαζί με τον Ονίλο (σ.σ. ποδοσφαιριστής της Κέρκυρας) και τον Αραούχο, είχαν φωτογραφηθεί με μια μπανάνα όσο βρίσκονταν στη Σερβία, την περίοδο που είχε ξεσπάσει ντόρος με την μπανάνα που πέταξαν στον Ντάνι Άλβες, με τον Βραζιλιάνο να την τρώει σε ένα κόρνερ

Η καλή του χρονιά με τον Ερυθρό Αστέρα, έφερε το ενδιαφέρον της Φίτεσε ώστε να τον κάνει δικό της. Ο Νιγηριανός επιθετικός, μετά από έξι χρόνια στη Σουηδία, ήθελε να επιστρέψει στην βόρεια Ευρώπη, με την Ολλανδία να είναι η κατάλληλη επιλογή για εκείνον. Μάλιστα, εκτός της Φίτεσε, ο ποδοσφαιριστής ήταν για αρκετό καιρό στο στόχαστρο της Εσπανιόλ. Οι Ισπανοί των είχαν εντοπίσει, τον παρακολούθησαν, αλλά τελικά δεν κινήθηκαν για να τον αποκτήσουν αν και είχαν εντυπωσιαστεί από τις ικανότητές του.

Η Φίτεσε, ο δανεισμός στη Χαρτς και ο Ατρόμητος

Ο Ερυθρός Αστέρας, απάντησε λοιπόν, θετικά στην πρόταση της Φίτεσε και ο Ντάουντα, έγινε κάτοικος Ολλανδίας. Εκεί δεν θα του πάνε όλα όπως τα σκεφτόταν και την πρώτη του σεζόν θα αγωνιστεί σε 16 παιχνίδια σημειώνοντας 6 τέρματα, αλλά την επόμενη σεζόν μετά από 11 συμμετοχές και μόλις 3 γκολ, οι Ολλανδοί του δείχνουν την πόρτα της εξόδου.

Τελικά, ο Νιγηριανός επιθετικός βρέθηκε στην Χαρτς. Οι Σκοτσέζοι έψαχναν τον αντικαταστάτη του Σο που μόλις είχε αποχωρήσει για την Κίνα και ήλπιζαν πως τον είχαν βρει στο πρόσωπο του Ντάουντα. Ο ίδιος, ήταν ξεκάθαρος «δεν ήρθα εδώ για να καλύψω το κενό του Σο, αλλά για να δείξω ποιος είμαι εγώ. Ο κόσμος γνωρίζω πως περιμένει να με δει να καλύπτω αυτό το κενό, όμως εγώ ήρθα εδώ για να τους γνωρίσω τον Ντάουντα», είχε πει σε μία από τις συνεντεύξεις του στην Σκωτία.

Ο κόσμος μάλλον δεν... έμαθε ποιος ήταν ο Ντάουντα, καθώς μετά από 13 συμμετοχές και 5 τέρματα επέστρεψε στην Φίτεσε. Η καριέρα του στην Ολλανδική ομάδα, ωστόσο, είχε ολοκληρωθεί. Στο πρώτο εξάμηνο της φετινής σεζόν αγωνίστηκε 1 φορά στο πρωτάθλημα και 6 φορές με την δεύτερη ομάδα, σημειώνοντας και ισάριθμα τέρματα.

Όμως ο 29χρονος επιθετικός ήθελε μια ομάδα που θα του έδινε την ευκαιρία να αγωνιστεί και πάλι στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτή την βρήκε στον Ατρόμητο. Δεν το σκέφτηκε όταν του έγινε η πρόταση και ήρθε στη χώρα μας, όπου ήδη σε πέντε συμμετοχές σε πρωτάθλημα και Κύπελλο μετρά ισάριθμα τέρματα! Ο κόσμος των Περιστεριωτών ήδη στάζει... μέλι για εκείνον και ο ίδιος φαίνεται να έχει προσαρμοστεί σε χρόνο ρεκόρ στη χώρα μας!

Η Εθνική, o Τζόκοβιτς, η Πρέμιερ Λιγκ και το... τέλος!

Ο Αμπιόλα Ντάουντα, δεν μετρά κάποια συμμετοχή με την Εθνική Νιγηρίας. Έχοντας πλέον φτάσει στα 29 του, συνεχίζει να ελπίζει πως η κλήση θα έρθει. Πριν μερικούς μήνες, είχε ερωτηθεί για το αν το όνειρο της Εθνικής έχει σβήσει για τον ίδιο, απαντώντας πως συνεχίζει να ελπίζει, χωρίς όμως να το σκέφτεται ιδιαίτερα. Επίσης, παραδέχτηκε πως για κάθε ποδοσφαιριστή μια κλήση στο αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα είναι η μεγαλύτερη τιμή στην καριέρα του.

Ένας αθλητής τον οποίο θαυμάζει εκτός ποδοσφαίρου είναι ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Ντάουντα, θέλει να εμπνέεται από μεγάλους αθλητές και ο τενίστας είναι ένας από αυτούς! Μάλιστα, όσο βρισκόταν στην Σερβία, είχε την τύχη να τον συναντήσει, να τον γνωρίσει και να φωτογραφηθεί μάζι του, κάτι το οποίο θεώρησε τεράστια τιμή του.

Από εκεί και πέρα, ο Νιγηριανός επιθετικός έχει ιδιαίτερη αδυναμία στην Πρέμιερ Λιγκ. Όπως ο ίδιος έχει πει, του αρέσει πολύ το συγκεκριμένο πρωτάθλημα, το οποίο και θεωρεί το κορυφαίο στον πλανήτη. Ένα μεγάλο του όνειρο είναι να αγωνιστεί μια μέρα εκεί, αν και αναγνωρίζει το γεγονός πως αυτή τη στιγμή δεν θα μπορούσε να το κάνει.

Σε ό,τι αφορά το τέλος της καριέρας του, ο Ντάουντα ακόμα δεν το σκέφτεται. Θεωρεί πως έχει μπροστά του, τουλάχιστον, ακόμα μια γεμάτη πενταετία που μπορεί να προσφέρει και από εκεί και πέρα σκέφτεται πως θα μείνει κοντά στο ποδόσφαιρο. Δεν μπορεί άλλωστε να σκεφτεί την ζωή του μακριά από την μεγάλη του αγάπη, την μπάλα!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα