Ο Χιμένεθ και ο... εγωισμός!

Ο Χιμένεθ και ο... εγωισμός!

Γιώργος Τσακίρης
Ο Χιμένεθ και ο... εγωισμός!

bet365

Το gazzetta.gr εστιάζει και αναλύει το... αυτονόητο (νικηφόρο αποτέλεσμα) για την ΑΕΚ αναδεικνύοντας τα σημεία που έλειπαν και έκαναν τη διαφορά...

Σίγουρα όταν πρόκειται για την ΑΕΚ δεν γίνεται να συνιστά είδηση το γεγονός πως η ομάδα κέρδισε τον Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ... Προφανώς και όταν ισχύει κάτι τέτοιο ο σύλλογος αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στο αγωνιστικό κομμάτι και φυσικά στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Κάτι που συμβαίνει στην Ένωση. Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι διοικούντες του club προχώρησαν σε (άλλη μια) αλλαγή προπονητή και έφεραν ξανά στον πάγκο της ΑΕΚ τον Μανόλο Χιμένεθ!

Είδηση όμως (και) συνιστά, (και) είναι, το γεγονός πως στο ντεμπούτο του ο Ισπανός προπονητής έκανε ξανά νίκη όπως ακριβώς είχε πράξει όταν είχε έρθει για πρώτη φορά στη χώρα μας για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Ένωσης τον Οκτώβριο του 2010 και έπρεπε να παίξει στο «Κλεάνθης Βικελίδης» όπου και διέσυρε τον Άρη με 4-0 (το προηγούμενο εκτός έδρας ματς εκείνη τη σεζόν ήταν στον Βόλο όπου η ΑΕΚ του Μπάγεβιτς είχε δεχτεί τρία γκολ).

Σίγουρα ένα από τα παιχνίδια της Ένωσης στην Θεσσαλονίκη που δεν θα ξεχάσουν πολλοί (υπάρχει και τεσσάρα στον ΠΑΟΚ βέβαια τη χρονιά που στέρησαν από την ΑΕΚ το πρωτάθλημα στα χαρτιά) και ειδικά οι φίλοι του Άρη. Αλλά και οι οπαδοί της ομάδας του Χιμένεθ και ειδικά την γκολάρα του Νάτσο Σκόκο σχεδόν από τη... σέντρα του γηπέδου...

Ο Χιμένεθ κατάφερε να επικρατήσει στο ντεμπούτο του ξανά, αυτή τη φορά με αντίπαλο τον Αστέρα Τρίπολης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να γίνει ο ίδιος (και) ο επόμενος (μετά τον εαυτό του) προπονητής που καταφέρνει να επικρατήσει ξανά στην πρώτη του επίσημη αγωνιστική υποχρέωση και ενώ αποτελεί αντικαταστάτη προπονητή μεσούσης της περιόδου. Κάτι που δεν είχαν πετύχει να πράξουν άλλοι δέκα τεχνικοί πριν από αυτόν!

Τι διόρθωσε τακτικά...

Προφανώς, λοιπόν, βρήκαμε πολύ γρήγορα και εύκολα κάτι που ο Μανόλο Χιμένεθ κάνει καλύτερα από πολλούς άλλους (με πλούσιο ή και μη βιογραφικό) που τοποθετήθηκαν στην αντίστοιχη θέση... Το ουσιαστικό όμως ζήτημα για τον Ισπανό τεχνικό είναι τι ήταν αυτό που μπορεί και να άλλαξε εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου και προκάλεσε την κατάκτηση της νίκης, την επιστροφή (επιτέλους) στα «τρίποντα» για την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα.

Στα σοβαρά και χωρίς να έχουμε απολύτως καμία διάθεση να αναδείξουμε τον προπονητή Χιμένεθ και να το... βαφτίσουμε μάγο που διαθέτει το κορυφαίο ραβδάκι, θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε τα πράγματα που φρόντισε να κάνει σωστά ο Ισπανός κόουτς για να φτάσει η ομάδα στη νίκη και να δώσει ηρεμία. Επιτέλους ηρεμία (πολύ σημαντικό) στο ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΚ που -η αλήθεια είναι και δικαιολογημένα- είχε καιρό να βιώσει τη χαρά και το χαμόγελο!

Θα ήταν από αστείο έως γελοίο να σημειώσουμε πως ο Μανόλο Χιμένεθ ήρθε και τα... άλλαξε όλα σε διάστημα μιάμισης προπόνησης και στο πρώτο του παιχνίδι. Αυτό που ζήτησε, δούλεψε και έδειξε στον προτζέκτορα και έκανε αρκετή ανάλυση πάνω σε αυτό σχετικά, ήταν η απόσταση των γραμμών είτε όταν η ομάδα βρισκόταν στην επίθεση είτε σε θέση... άμυνας!

Ο Ισπανός τεχνικός κατάφερε να διορθώσει ένα πράγμα και μόνο τακτικά. Μάλιστα ήταν ευδιάκριτο για όλους όσοι βρίσκονταν στο γήπεδο: τις αποστάσεις μεταξύ των γραμμών (άμυνα, μεσαία γραμμή και επίθεση) σε οποιαδήποτε κατάσταση στον αγωνιστικό χώρο. Παρατηρούσε εύκολα κανείς το γκρουπ των δέκα παικτών να μετακινείται διαρκώς και να αλλάζει θέση (σ.σ.: το γκρουπ όλο μαζί) ανάλογα με το που βρισκόταν η μπάλα. Η απόσταση κάθε γραμμής στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα δεν ήταν (ούτε γινόταν) ποτέ μεγαλύτερη των πέντε έως επτά μέτρων (γινόταν σίγουρα και πιο μικρή σε κατάσταση άμυνας).

Το αμέσως επόμενο σωστό (σε επίπεδο τακτικής) ήταν ο καταρτισμός της 11άδας και δη η επιλογή συγκεκριμένων προσώπων στα χαφ. Έβαλε αυτούς που έπρεπε... Ξεκίνησε έστω με τους κανονικούς: Γιόχανσον, Σιμόες, Μάνταλος. Κάπου εδώ σταματάμε την αναφορά μας σχετικά με τις διορθώσεις που είδαμε στην ΑΕΚ του Χιμένεθ. Οι αλλαγές του ήταν μια λανθασμένη (Αϊντάρεβιτς αλλά ακόμη δεν ξέρει) και μία σωστή (Βάργκας αντί Λάζαρου).

Εστίασε στην ψυχολογία, στον εγωισμό!

Ο ίδιος ο τεχνικός της ΑΕΚ έσπευσε μετά το τέλος του αγώνα να μοιραστεί το ποσοστό επιτυχίας για τη νίκη με αντίπαλο τον Αστέρα Τρίπολης με τον προκάτοχό του. Μάλιστα αυτό που χαρακτηριστικά είπε σε όλες τις δηλώσεις του (έκανε υπερβολικά πολλές σε κανάλια και συνέντευξη Τύπου και σ' αυτή θα εστιάσουμε εμείς) ήταν σχετικά με το γεγονός της δουλειάς που είχε γίνει και από τον Ζοζέ Μοράις και των συνεργατών του.

«Εχουμε νικήσει αλλά αν είχαμε χάσει, με δύο προπονήσεις, θα μπορούσα να δείξω ότι δεν έχω ευθύνη. Ευτυχώς νικήσαμε και μεγάλη συνεισφορά σε αυτό έχει ο προηγούμενος προπονητής. Χωρίς να αξιολογήσω το τι έχει γίνει στο παρελθόν, το μόνο που προσπάθησα να κάνω ήταν μια ένεση ψυχολογίας για να μπουν οι παίκτες μου δυνατά στο γήπεδο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Μανόλο Χιμένεθ όταν ρωτήθηκε σχετικά...

Κι αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό που είπε ο Ισπανός τεχνικός που ξεκαθάρισε στους ποδοσφαιριστές του πως πρέπει οι ίδιοι να δείξουν ότι το θέλουν περισσότερο. Να αποδείξουν ότι είναι και αξίζουν να βρίσκονται στην ΑΕΚ. Να παίξουν με πάθος και διάθεση για να φτάσουν στη νίκη και μόνο αυτή. Να μη διαπραγματεύονται καμία διεκδικούμενη φάση με συμβιβασμό αλλά με πίστη ότι είναι δική τους, όπως και η νίκη.

Χτύπησε στο... εγώ τους. Στον εγωισμό τους και έδειξε το δρόμο στους ποδοσφαιριστές του να πιστέψουν στον εαυτό τους. Τους έδωσε να καταλάβουν (και εκείνος) ότι επί της ουσίας το αποτέλεσμα αφορά εκείνους. Πρέπει οι ίδιοι να καταλάβουν το μέγεθος της ευθύνης που έχουν για να επιστρέψει η ΑΕΚ στις νίκες. Ότι βρίσκονται σε μία ομάδα που η νίκη σε όλα τα ματς είναι το αυτονόητο. Δεν μπορεί να δέχονται ότι είναι κατώτεροι από τον οποιονδήποτε αντίπαλο...

Η αλήθεια είναι πως το παιχνίδι το κέρδισε η ΑΕΚ γιατί όπως εξήγησε (απόλυτα σωστά) ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος: «Οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ ήξεραν ότι πλέον δεν είχαν περιθώρια για απώλειες γιατί η ευθύνη, πλέον, είχε πέσει πάνω τους. Πολύ κακό timing για εμάς, έτυχε σε εμάς. Αλλαγή προπονητή στην ΑΕΚ, συσπείρωση από την ORIGINAL και μετά την προσωρινή αλλαγή που φέρνει πάντα η αλλαγή προπονητή, κάθονται τα πράγματα και βλέπεις αν είναι καλό ή όχι. Σε εμάς έτυχε κακό timing για αυτό το ματς»...

Τα λόγια αυτά αποτυπώνουν (απλά) την αλήθεια...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα