Η επανάσταση της Νις

Η επανάσταση της Νις

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Η επανάσταση της Νις

bet365

To Match Review του gazzetta.gr γράφει για την εκπληκτική Νις, που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια χειμώνα στην Γαλλία.

Η νίκη ήρθε δύσκολα. Χρειάστηκε ένα πέναλτι και ένα γκολ-οφσάιντ του Μπαλοτέλι, που έφτασε τα 8 γκολ σε 8 εμφανίσεις στην Ligue 1, για να επιβληθεί η Νις με 2-1 της Ντιζόν στην Κυανή Ακτή. «Έχουμε 43 βαθμούς. Όπως θα έλεγε και ο Γκι Ρου, έχουμε αποφύγει τον υποβιβασμό», θα πει ο τεχνικός των νισουά, Λουσιέν Φαβρ.

Λίγες ώρες αργότερα η Λυών κέρδιζε την Μονακό στο Μόντε Κάρλο (3-1) και ο Ελβετός γνώριζε ότι η ομάδα του θα είναι πρωταθλήτρια χειμώνα. Μία ήττα η Νις σε αυτό το σημείο της σεζόν δεν είχε ποτέ ξανά στην ιστορία της. Τόσες νίκες μετά από 17 αγωνιστικές είχε για τελευταία φορά τη σεζόν 1972-73, ενώ έχει προηγηθεί στις 15 από αυτές, επίδοση που είναι η κορυφαία στα 5 μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο Εβερτον - Λίβερπουλ.

Η Νις κάνει την μεγαλύτερη έκπληξη στη Γαλλία μετά την εκπληκτική Μονπελιέ των Ζιράρ, Ζιρού και Μπελχαντά. Και όλα αυτά σε μία σεζόν που υποτίθεται ότι θα ήταν «μεταβατική», καθώς ο Κλοντ Πιελ αποφάσισε να αφήσει τους νισουά μετά από 4 χρόνια στον πάγκο, στα οποία ο σύλλογος δεν σταμάτησε να μεγαλώνει. Μαζί του έφυγαν ο μάγος Μπεν Αρφά για την Παρί, ο Μεντί για την Λέστερ, ο πρώτος σκόρερ Ζερμέν για την Μονακό.

Και να σκεφτεί κανείς ότι τη σεζόν 2010-11 είχε τερματίσει μόλις 2 βαθμούς πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού, μόνο και μόνο επειδή τη στιγμή που εκείνη έχανε από την Βαλενσιέν με 2-1, το ίδιο έκανε και η Μονακό από την Λυών (0-2)... Τόσο μεγάλη είναι η πρόοδός της. Και σε καμία περίπτωση τυχαία.

Τον Ιούλιο του 2011 ο Ζαν Πιερ Ριβέρ αποφάσισε να αγοράσει το 51% των μετοχών για 12 εκατ. ευρώ. Και ξεκίνησε με πλάνο την μεταμόρφωση της Νις. Προσέλαβε τον Ζουλιάν Φουρνιέ ως CEO, ενώ γνωρίζοντας τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες του συλλόγου, εστίασε στις ακαδημίες και στο scouting. Οι επιλογές του για τον πάγκο ήταν με βάση αυτό το πλάνο. Και ο Φαβρ αποδεικνύεται εξαιρετικός στη διαχείριση της κληρονομιάς που άφησε ο Πιελ.

Το τμήμα scouting ενισχύθηκε και 12 άνθρωποι, οι περισσότεροι πρώην παίκτες τους, βρίσκονται σε 12 χώρες με «αξία» για τους νισουά. Για παράδειγμα δεν υπήρχε κανένας λόγος να υπάρχει scout στην Αγγλία. Αντιθέτως, αγορές όπως εκείνες της Σκανδιναβίας, της Πορτογαλίας και της Αφρικής έχουν την τιμητική τους. Όπως, φυσικά, και η δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας. Οι μεταγραφές είναι η μία πιο επιτυχημένη από την άλλη, ενώ οι παίκτες από τις ακαδημίες βρίσκουν χωρίς εμπόδια τον δρόμο τους μέχρι την πρώτη ομάδα.

Ο Σιπριέν αποκτήθηκε για μόλις 2 εκατ. ευρώ, ο Σερί για 1, οι διασυνδέσεις του Φαβρ έφεραν στη Νίκαια τους Ντάντε και Μπελχαντά, η... κάψα του Ριβέρ τον τρελοΜάριο, ενώ Καρντινάλ, Κοζιέλο και Σαρ προωθήθηκαν από τα σπλάχνα του συλλόγου. Άλλωστε, στις ακαδημίες υπάρχουν άλλοι 11 scouts, που φροντίζουν ώστε ο σύλλογος να γνωρίζει από πολύ νωρίς τα επόμενα αστέρια του γαλλικού ποδοσφαίρου. Η οργάνωση είναι αυτή που φέρνει τη Νις σταθερά στο προσκήνιο. Οι 4 υπεύθυνοι scouts ετοιμάζουν τις αναφορές και τις στέλνουν στο Σερζ Ρεκορντιέ, ο οποίος αποφασίζει από κοινού με τον προπονητή.

«Όλοι οι νεαροί παίκτες θέλουν να έρθουν σε εμάς. Έχουμε γίνει η πρώτη τους επιλογή», τόνισε ο υπεύθυνος των ακαδημιών, Αλέν Βατελέ, στο επίσημο site του συλλόγου. Δεξί του χέρι είναι ο Φρανκ Σαλέ, πρώην υπεύθυνος των περίφημων ακαδημιών της Χάβρης. Από τα χέρια του τα προηγούμενα χρόνια πέρασαν μεταξύ άλλων οι Πογκμπά και Μαχρέζ.

Οι κατάλληλοι άνθρωποι βρίσκονται στις κατάλληλες θέσεις. Έτσι, ένα νέο κεφάλαιο που έμοιαζε με πονοκέφαλο εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των τελευταίων ετών. «Είμαι πραγματιστής. Δεν πρόκειται να φέρω τα πάνω-κάτω», είχε πει ο Φαβρ στην Le Point το περασμένο καλοκαίρι. «Δεν θέλω η ομάδα μου να νιώθει παγιδευμένη σε έναν τρόπο παιχνιδιού. Θέλω οι παίκτες μου να μπορούν να προσαρμοστούν στις συνθήκες».

Αυτό ακριβώς και έκανε. Η Νις μέχρι τώρα έχει ξεκινήσει με τρία διαφορετικά συστήματα! «Έχω νιώσει αυτό το συναίσθημα μόνο στα ματς με την Παρί και την Μπάγερν», θα πει ο Ζιλέ μετά το ματς με τη Ναντ, η οποία απλά δεν μπορούσε να κρατήσει την μπάλα. «Θρύλος του φθινοπώρου», ήταν το πρωτοσέλιδο της Nice Matin χωρίς ίχνος υπερβολής. Τέτοια είναι η υπέρβαση.

«H Bundesliga είναι εντυπωσιακό πρωτάθλημα και αυτό θέλει ο Φαβρ από εμάς. Προσέχουμε και την παραμικρή λεπτομέρεια, κάνουμε κούρσες και έχουμε καλές επιστροφές. Είναι κάτι που δεν κάναμε πέρυσι», θα πει ο νεαρός μέσος Κοζιέλο στην Le Monde. Όποιον και να ρωτήσεις στη Νίκαια για το πρωτάθλημα, η απάντηση είναι μία: «σωτηρία». «Είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε και δεν νιώθουμε πίεση για κάτι παραπάνω. Είμαστε το αουτσάιντερ, δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε», συνέχισε ο Κοζιέλο, που ρωτήθηκε και για την άνοδο της Νις σε όλα τα επίπεδα. «Ο σύλλογος μεγαλώνει. Είναι αποτέλεσμα της δουλειάς σε βάθος που γίνεται σε όλους τους τομείς».

Άλλωστε, οι νισουά παίζουν σε καινούριο γήπεδο, σε λίγους μήνες θα μπουν και στις νέες υπερσύγχρονες προπονητικές τους εγκαταστάσεις, ενώ ένα fund Κινέζων και Αμερικάνων αγόρασε το 31% των μετοχών του Ριβέρ, ανεβάζοντας το ποσοστό που κατέχει στο 80%, προσφέροντας την οικονομική σταθερότητα για το επόμενο βήμα. «Οι αντίπαλοί μας έχουν τεράστια μπάτζετ, όμως μπορούμε να αποδειχθούμε η... ανωμαλία της σεζόν», θα πει ο τελευταίος στα τέλη Οκτώβρη στο AFP.

Η πορεία της Νις είναι μαγική. «Δεν ξέρω κανέναν προπονητή που να είναι ο Χάρι Πότερ. Δεν είμαστε μάγοι!», έλεγε το καλοκαίρι ο Φαβρ. Ο Ιανουάριος θα είναι δύσκολος, καθώς θα έρθουν απουσίες λόγω του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, όμως οι νισουά ετοιμάζονται για ενισχύσεις. Ο Ελβετός τεχνικός θα έχει νέους... λαγούς στο καπέλο του. Όπως αυτούς που έβγαλε στις περιπτώσεις των Πλέα, Σερί, Σαρ και Σιπριέν.

 

LIGUE 1 Τελευταία Νέα