Κουτζαβασίλης: Οι Σέρρες, η Τούμπα και η... Ιθάκη του!

Νίκος Μαρούδας
Κουτζαβασίλης: Οι Σέρρες, η Τούμπα και η... Ιθάκη του!

bet365

Στα πρόσωπα της αγωνιστικής για δεύτερη συνεχόμενη φορά, βρίσκεται ο Φώτης Κουτζαβασίλης. Το Match Review του gazzetta.gr, καταγράφει την πορεία του γκολκίπερ της Κέρκυρας που εντυπωσίασε με Ολυμπιακό και ΑΕΚ, από τα τοπικά των Σερρών μέχρι τον ΠΑΟΚ και την Σούπερ Λιγκ.

Μετά τον Ολυμπιακό, απέναντι στην Κέρκυρα... λύγισε και η ΑΕΚ! Ή για να το πούμε πιο σωστά, μπροστά στον Φώτη Κουτζαβασίλη... λύγισαν και οι δύο! O 27χρονος τερματοφύλακας έχει καταφέρει τις τελευταίες δύο αγωνιστικές να ανεβάσει τις μετοχές του. Το Match Review του gazzetta.gr, έψαξε στη γενέτηρά του Έλληνα γκολκίπερ, βρήκε και σας παρουσιάζει όσα δεν γνωρίζετε για τον «Κούτζα» της Κέρκυρας!

Η πρώτη θέση και η πρώτη ομάδα

Γεννημένος στις Σέρρες, στις 11/03/1989, ο Φώτης Κουτζαβασίλης, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στη γενέτηρά του. Από αρκετά μικρή ηλικία μπήκε στα γήπεδα των Σερρών και άρχισε να κλοτσάει την στρογγυλή θεά. Αρχικά από τις θέσεις της επίθεσης! Κι όμως, πριν τον κερδίσει το τέρμα, σαν κάθε μικρό παιδί του άρεσε να σκοράρει και όχι να... κρατάει το μηδέν!

Πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος η Ελπίς Προβατά, το χωριό της μητέρας του. Με τα χρόνια άρχισε να δοκιμάζει και σε άλλες θέσεις την τύχη του και εκεί γύρω στα 12 με 13 χρόνια άρχισε να υπερασπίζεται τα γκολπόστ! Στην ομάδα του χωριού, έμεινε μέχρι το 2005 πριν τον εντοπίσει ο ΠΑΟΚ...

Οι μικτή και η πρόκληση του ΠΑΟΚ...

Μέλος της μικτής Νέων Σερρών, ο 20χρονος πλέον Κουτζαβασίλης, εντυπωσίασε φτάνοντας την ομάδα του μέχρι και τα ημιτελικά του Πανελληνίου πρωταθλήματος. Στην φάση των «16», έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του αποκρούοντας τρία πέναλτι, ενώ και στα προημιτελικά έπιασε δύο.

Τότε ήταν που τον είδε ο Κυριάκος Αλεξανδρίδης (τότε προπονητής της Κ20 του ΠΑΟΚ) και θέλησε να του δώσει την ευκαιρία να κάνει το βήμα στην καριέρα του. Χωρίς να το σκεφτεί, ο Φώτης, ετοίμασε βαλίτσες και μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη. Εκεί από το 2005 έως το 2009 ήταν μέλος της ομάδας Νέων του ΠΑΟΚ.

Πρώτο συμβόλαιο και η ευκαιρία που... πλησίασε!

Το καλοκαίρι του 2009, ο Φώτης Κουτζαβασίλης ανταμείφθηκε για τις καλές εμφανίσεις που πραγματοποίησε με τους Νέους του ΠΑΟΚ. Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τον «δικέφαλο» και άρχισε να κάνει όνειρα... Σούπερ Λιγκ!

Τελικά η παρθενική συμμετοχή με τον ΠΑΟΚ δεν ήρθε ποτέ. Ωστόσο, ο «Κούτζα», έφτασε πολύ κοντά σε αυτή. Στις 22 Φεβρουαρίου 2011, ο ΠΑΟΚ αγωνιζόταν με την ΤΣΣΚΑ εκτός έδρας και στο 80' ο Κρέσιτς έκανε πέναλτι που ήταν για κόκκινη κάρτα. Αν ο διαιτητής την έδινε, αντί για κίτρινη που τελικά έδειξε, τότε στον πάγκο δεύτερος τερματοφύλακας ήταν ο Κουτζαβασίλης...

Ίσως η ιστορία να είχε γραφτεί αλλιώς. Ίσως και όχι! Αυτό που μένει είναι πως ο Κρέσιτς είδε κίτρινη, έπιασε το πέναλτι και στην επαναφορά έγινε το 1-1. Από την άλλη, ο Φώτης αν και τότε δεν το σκεφτόταν καθόλου, πλέον σίγουρα θα σκέφτεται τι μπορεί να είχε γίνει αν είχε βγει η κόκκινη αντί για κίτρινη (όπως και θα έπρεπε...).


(Δείτε στο 3:46 την φάση)

Τελικά το ντεμπούτο που τότε έμοιαζε πολύ κοντά, δεν ήρθε ποτέ. Το καλοκαίρι βρήκε τον Κουτζαβασίλη εκτός ΠΑΟΚ, με τον «δικέφαλο» να επιλέγει να δώσει ευκαιρία στον Παναγιώτη Γλύκο.

Επιστροφή στις Σέρρες και Πανσερραϊκός

Μετά την... περιπέτεια στην Θεσσαλονίκη είχε φτάσει η ώρα για το επαγγελματικό ντεμπούτο. Όχι στην Σούπερ Λιγκ ή στο Europa League, αλλά στη Football League! Ο Πανσερραϊκός, η μεγάλη ομάδα του τόπου του, ήταν αυτή που του έδωσε την ευκαιρία.

Στα μέσα της σεζόν 2011/2012, ο Κουτζαβασίλης αγωνίστηκε βασικός κόντρα στον Αγροτικό Αστέρα και τελικά εκείνη την περίοδο σημείωσε 12 συμμετοχές. Η επόμενη χρονιά ήταν αυτή που το όνομά του έγινε λίγο πιο γνωστό.

Όταν με την έλευση του Μιχάλη Γρηγορίου στον Πανσερραϊκό και μετά τις πρώτες έξι αγωνιστικές που ήταν στον πάγκο ή εκτός αποστολής, πήρε θέση βασικού και δεν την έχασε ποτέ! Βασικός και αναντικατάστατος, εκείνη την σεζόν έφτασε τις 32 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Football League. Οι εμφανίσεις του αυτές, έφεραν μεταγραφή στην Κέρκυρα, η οποία είχε βλέψεις Σούπερ Λιγκ...

Ο Γρηγορίου τον πίστεψε και τον πήρε μαζί του!

Το καλοκαίρι του 2013, ο Μιχάλης Γρηγορίου ανέλαβε τις τύχες της Κέρκυρας. Τότε οι «Φαίακες», είχαν υποβιβαστεί στη Football League και μετά την συγχώνευση με την Κασσιόπη είχαν ως μοναδικό στόχο την επιστροφή στη Σούπερ Λιγκ.

Ο Πειραιώτης προπονητής, πήρε μαζί του από τις Σέρρες και τον Φώτη Κουτζαβασίλη. Ήξερε και ο ίδιος, πως αυτή ήταν η ευκαιρία του για να ανέβει και να αγωνιστεί στη Σούπερ Λιγκ. Οι πρώτες αγωνιστικές, ήταν ιδανικές! Με αυτόν κάτω από τα δοκάρια, η Κέρκυρα σε 8 παιχνίδια μέτρησε 7 νίκες!

Μετά την ήττα από τον Αιγινιακό, ο Γρηγορίου τον βγάζει και δίνει φανέλα βασικού στον Βρονταρά. Ο Σερραίος γκολκίπερ επέστρεψε στην εντεκάδα την τελευταία αγωνιστική με τον Πιερικό... Στα πλέι οφ αγωνίστηκε στα 6 παιχνίδια, με τον Βρονταρά να παίζει στα υπόλοιπα 8. Τελικά η άνοδος ήρθε και ο «Κούτζα» θα είχε μια... δεύτερη ευκαιρία να αγωνιστεί στην Σούπερ Λιγκ!

Ο Σέτκους και η ευκαιρία που... άρπαξε από τα μαλλιά!

Εκείνο το καλοκαίρι ο Βρονταράς αποχώρησε από την Κέρκυρα. Ο Κουτζαβασίλης έμεινε και ο Γρηγορίου έφερε τον διεθνή Λιθουανό Σέτκους. Ο 25χρονος, τότε, γκολκίπερ καταλάβαινε πως θα ήταν εναλλακτική λύση. Κι έτσι ήταν για 20 αγωνιστικές.

Ωστόσο ο Γρηγορίου δεν τον είχε ξεχάσει. Ήξερε πως μπορούσε να υπολογίζει και σε εκείνον και το έδειξε. Με τον Λιθουανό να πραγματοποιεί καλές εμφανίσεις, ο τεχνικός της Κέρκυρας αποφασίζει να τον αφήσει στον πάγκο και να δώσει την ευκαιρία στον Κουτζαβασίλη.

Την 1 Φεβρουαρίου του 2015, λοιπόν, ο Σεραίος πορτιέρο παίρνει γάντια βασικού σε παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα και ντεμπουτάρει στη Σούπερ Λιγκ. Η Κέρκυρα ηττήθηκε 2-1, όμως ο «Κούτζα» κράτησε την θέση του και δικαίωσε τον προπονητή του με το μηδέν που κράτησε με Λεβαδειακό, Πανιώνιο, Καλλονή και Παναιτωλικό. Σε πέντε παιχνίδια, είχε δεχτεί μόλις ένα τέρμα σε ένα 1-1 με τον Πλατανιά.

Η Κέρκυρα πήγε με τον Κουτζαβασίλη βασικό μέχρι και να σωθεί μαθηματικά. Ο Σέτκους είχε πλέον γίνει για τα καλά αναπληρωματικός... Ο Φώτης είχε πάρει την ευκαιρία και την είχε αρπάξει πραγματικά από τα μαλλιά!

Η χρονιά του, πήρε... παράταση!

Όπως είναι λογικό, μετά από μια τέτοια σεζόν περίμενε την επόμενη να είναι η καλύτερη της καριέρας του! Ωστόσο, η Κέρκυρα υποβιβάστηκε στα χαρτιά, ο «Κούτζα» αποφάσισε να μείνει και είδε την καριέρα του να πηγαίνει ένα χρόνο πίσω.

Στην Football League, για δεύτερη φορά με τους «Φαίακες», σημείωσε 23 συμμετοχές και φυσικά επανέφερε (μαζί με τους συμπαίκτες του) την ομάδα στην Σούπερ Λιγκ. Όμως, ήδη είχε μείνει πίσω κατά ένα χρόνο. Μην λέμε ψέματα, όσο καλός και αν είσαι, στην Football League σε βλέπουν λιγότερα μάτια απ' ότι στην πρώτη κατηγορία...

Η καλύτερη σεζόν της καριέρας του!

Στα 27 του χρόνια, πλέον, ο Κουτζαβασίλης επέστρεψε το καλοκαίρι στη Σούπερ Λιγκ. Η Κέρκυρα δεν πήρε τερματοφύλακα, εμπιστεύτηκε τον Φώτη, μαζί με τον Αραμπατζή και ο πρώτος γνώριζε πως φέτος θα ήταν η ευκαιρία του!

Ξεκίνησε βασικός την χρονιά, ήρθε η ατυχία στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό και στη συνέχεια ο πάγκος. Αντί όμως να... ξενερώσει μετά από ακόμα μια άτυχη στιγμή, πείσμωσε, τα έδωσε όλα στις προπονήσεις και επέστρεψε. Και τι επιστροφή! 374 λεπτά χωρίς να δεχτεί γκολ!

Έσπασε το δικό του ρεκόρ, κρατώντας μάλιστα στο μηδέν και τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, κάτι που είχε να γίνει δύο χρόνια και έξι μήνες! Για όσους γνώριζαν τις ικανότητές του, δεν αποτέλεσαν έκπληξη τα όσα έκανε σε αυτά τα παιχνίδια. Όσοι όμως δεν τον είχαν παρακολουθήσει άρχισαν να αναρωτιούνται και να θέλουν να μάθουν περισσότερα για εκείνον.

Κόντρα στην ΑΕΚ πλέον όλοι μάθανε ποιος είναι ο Κουτζαβασίλης! Ο 27χρονος γκολκίπερ, μετά το γκολ που δέχτηκε κατέβασε τα... ρολά με αποκορύφωμα το σουτ του Πατίτο. Κράτησε τον βαθμό (μετά το γκολ του Τουράμ) και το αήττητο σερί πέντε αγώνων για την ομάδα του.

Η συνέχεια; Ποιος ξέρει... Το μόνο σίγουρο είναι πως πλέον το όνομά του έχει αρχίσει να συζητείται. Βρίσκεται σε μια πολύ καλή ηλικία για τερματοφύλακα και δεδομένα αν συνεχίσει να παρουσιάζει το ίδιο καλό πρόσωπο, θα απασχολήσει αρκετές ομάδες. Το καλοκαίρι άλλωστε το συμβόλαιό του λήγει, με τον ίδιο ωστόσο να δίνει προτεραιότητα στην Κέρκυρα!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα