Από τον Εσκομπάρ στην Σαπεκοένσε

Γιώργος Καραμάνος
Από τον Εσκομπάρ στην Σαπεκοένσε

bet365

Ποια είναι η Ατλέτικο Νασιονάλ που χάρισε το Σουνταμερικάνα στην αδικοχαμένη αντίπαλό της; Από το Καρτέλ του Μεντεγίν και το Λιμπερταδόρες του 1989, στην κορυφή του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού σεβασμού.

Σε ένα πρόσφατο αφιέρωμα για το πώς στα χρόνια της παντοκρατορίας του ο Πάμπλο Εσκομπάρ καθόριζε την ποδοσφαιρική γραμμή και το εάν θα ζούσε ή όχι ένας διαιτητής, εκείνο που είχε κάνει εντύπωση, ήταν οι εξομολογήσεις του διαβόητου Ποπάι. Ο εκ των μεγαλύτερων εκτελεστών του αφεντικού, αποκάλυψε την αλήθεια για πολλές από τις δολοφονίες εκείνης της εποχής, μιλώντας στο εκπληκτικό ντοκιμαντέρ με τίτλο: “Los dos Escobar”. Μεταξύ αυτών είχε μιλήσει και για έναν εκβιασμό, ο οποίος λίγο αργότερα οδήγησε στην κατάκτηση του μεγάλου τροπαίου της Νοτίου Αμερικής.

Ο Εσκομπάρ έλεγχε και μία εκ των δύο μεγάλων ομάδων της πόλης του Μεντεγίν, την Ατλέτικο Νασιονάλ. Το 1989 λοιπόν και ενώ το club έφτανε στα ημιτελικά του Κόπα Λιμπεραδόρες, το αφεντικό ανέλαβε δράση, στέλνοντας το πρωτοπαλίκαρό του, να στήσει τη ρεβάνς. Στην Ουρουγουάη είχε έρθει 0-0 το πρώτο παιχνίδι με την Ντανούμπιο και τον επαναληπτικό θα σφύριζε ο Αργεντινός, Κάρλος Εσπόζιτο. «Είχαν παραγγείλει στο δωμάτιο. Πίσω από την κοπέλα που σέρβιρε μπήκαμε τέσσερα άτομα οπλισμένοι σαν αστακοί. Του έβαλα το αυτόματο στο κεφάλι και του άνοιξα μία βαλίτσα. Μέσα είχε 200.000 δολάρια. Του εξήγησα λοιπόν ότι έπρεπε να νικήσει η Ατλέτικο και ότι εάν δεν συνέβαινε αυτό, θα κόστιζε πολύ λιγότερο να πληρώσω κάποιον στο Μπουένος Αϊρες για να καθαρίσει εκείνον και την οικογένειά του. Επειτα σπάσαμε τα πάντα στο δωμάτιο και τον αφήσαμε με έναν φρουρό απ' έξω. Βγήκε λίγες ώρες πριν τον αγώνα», αφηγείται ο Ποπάι.



Το βράδυ, η Ατλέτικο είχε διαλύσει 6-0 την Ντανούμπιο και πήγαινε στον τελικό, όπου επικράτησε στα πέναλτι της Ολίμπια Ασουνσιόν της Παραγουάης. Το τέλος του 1989 βρήκε το ποδόσφαιρο της χώρας αρχικά να πανηγυρίζει και μετέπειτα να πενθεί. Καθώς όμως άλλαζε η χρονιά και έμπαινε το 1990, η Κολομβία θρηνούσε τους νεκρούς της γενικότερα. Ο Πάμπλο Εσκομπάρ και η συντροφιά του δολοφόνησαν μέσα στο έτος 731 άτομα. Μεταξύ αυτών και ο υποψήφιος Πρόεδρος της χώρας, Λουίς Κάρλος Γκαλάν και φυσικά ο Αλβαρο Ορτέγα.

Ολα τα παραπάνω αναφέρθηκαν εκ νέου, ώστε να αναδειχτεί το απόλυτο κοντράστ. Πόσα εκατομμύρια ποδοσφαιρικά έτη φωτός να απέχουν από το καινούργιο, το πιο όμορφο και δυνατό κεφάλαιο που γράφει στην ιστορία της η Ατλέτικο Νασιονάλ; Με το που έπεσε το αεροπλάνο της Σαπεκοένσε και αποκαλύφθηκε το μέγεθος της τραγωδίας, οι Κολομβιανοί δεν το σκέφτηκαν δεύτερη φορά. Να δοθεί το τρόπαιο του Κόπα Σουδαμερικάνα στους Βραζιλιάνους. Και δεν το πρότειναν απλά, αλλά το φώναζαν και το επαναλάμβαναν διαρκώς, πίεζαν για να συμβεί. Κι ας έχαναν έναν τίτλο, όπου ήταν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτησή του εντός γηπέδου.



Ποια είναι όμως η Ατλέτικο Νασιονάλ με την πολυτάραχη και άκρως ενδιαφέρουσα διαδρομή;

Από το 1953 που ορίζεται ως επίσημο έτος δημιουργίας της (σ.σ.: επειδή ιδρύθηκε το 1945), δεν έχει απουσιάσει ποτέ από τα σαλόνια και είναι η ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα (15) και τα πιο πολλά Κύπελλα (3) και Σούπερ Καπ (2) στην χώρα. Σε επίπεδο βαθμών όμως και ίσως και οπαδών, τοποθετείται στην ιστορική βαθμολογία ως τρίτη δύναμη στην Κολομβία πίσω από τους Μιγιονάριος και την Αμέρικα Κάλι. Ωστόσο, εδώ έρχεται το επιχείρημα των διεθνών διοργανώσεων και επιτυχιών, που εννοείται ότι λειτουργεί υπέρ της δικής της υστεροφημίας.

Το 2016 κατέκτησε για δεύτερη φορά (μετά από εκείνο με τον Εσκομπάρ, ενώ έχει και τον χαμένο τελικό του 1995) το Λιμπερταδόρες και κόντρα στην Σαπεκοένσε ήθελε να γίνει η μοναδική που στην ίδια χρονιά θα σήκωνε και το Σουδαμερικάνα (έχει δύο χαμένους τελικούς 2002, 2014). Τελικά αυτό δεν θα συμβεί, αλλά είναι ακριβώς αυτή η απώλεια του τίτλου που πανηγυρίστηκε περισσότερο από κάθε κούπα στο «Ατανάσιο Χιραρδότ». Δεν ήταν οι 100.000 απλού κόσμου που περικύκλωσε το γήπεδό της την ώρα που ήταν να γίνει ο πρώτος τελικός. Είναι ότι η απαίτηση να ηττηθεί στα χαρτιά η ομάδα τους, έγινε απαίτηση των πιο φανατικών που μαλάκωσαν.

Ακόμα και οι «Barras Bravas» ενώθηκαν όπως ποτέ ξανά. Εκείνοι από την πιο πολυπληθή «Los Del Sur» και μαζί τους οι πιο σκληροπυρινικοί της «Escándalo Verde» ενώθηκαν, φώναξαν τα συνθήματα της Σαπεκοένσε, έβγαλαν τον πιο σπουδαίο οπαδικό εαυτό τους. Αλλωστε, το βράδυ της Τετάρτης βάλθηκαν να πανηγυρίσουν πιο έντονα από κάθε άλλη φορά. Τραγούδησαν με την ψυχή τους για αυτό που δεν πήραν, γνωρίζοντας ότι το ποδόσφαιρο είναι το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή. Πίσω ακριβώς από την ίδια τη ζωή.

Ετσι κι αλλιώς άπαντες στο club από το Μεντεγίν γνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή αγωνιστικά είναι οι κορυφαίοι στην Νότια Αμερική και με αυτό που έκαναν για την Σαπεκοένσε, είναι και οι πιο σπουδαίοι. Και για το κενό που θα υπάρχει στο παλμαρέ τους για το Σουνταμερικάνα του 2016, κανείς δεν θα κλάψει. Εχυσαν πολλά δάκρυα για τους αντιπάλους και η ιστορία τους έχει γεμίσει εκείνη τη σελίδα, προσφέροντάς τους τον παγκόσμιο σεβασμό…

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα