Οι... απροσπέλαστοι της Κέρκυρας!

Νίκος Μαρούδας
Οι... απροσπέλαστοι της Κέρκυρας!

bet365

Αμυντικό... τείχος έχουν υψώσει στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια οι Βενέτης, Ιωάννου, Σπίνουλας και Ζαραδούκας στην Κέρκυρα, με αποκορύφωμα το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Το Μatch Review αναλύει με την βοήθειά τους πως έχουν έρθει αυτές οι αποδόσεις.

Μέχρι το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό η Κέρκυρα... φημιζόταν φέτος για τις πολλές τελικές που κάνει στα παιχνίδια της. Από το παιχνίδι στο Αγρίνιο και το 4-0, οι «Φαίακες» δεν έχουν δεχτεί τέρμα! 367 λεπτά με το μηδέν στην άμυνα. Εκτός από τον Φώτη Κουτζαβασίλη, μερίδιο στην επιτυχία αυτή και ειδικά για το 0-0 στο Καραϊσκάκη, έχουν και τέσσερις αμυντικοί. Ο ηγέτης Βενέτης, ο επανεμφανιζόμενος Ιωάννου, ο νέος Σπίνουλας και ο διεθνής Ζαραδούκας.

Είναι οι τέσσερις που αγωνίζονται διαρκώς σε αυτά τα παιχνίδια που η Κέρκυρα έχει κρατήσει το μηδέν. Το Match Review του gazzetta.gr, μαζί με την βοήθεια των τριών (από τους τέσσερις) πρωταγωνιστών, καταγράφει μέρες και έργα αυτού του μηδέν παθητικού για τέσσερα σερί παιχνίδια.

Το επίτευγμα του Φαλήρου

Λένε πως... ο παλιός είναι αλλιώς. Στην περίπτωση της Κέρκυρας, ο παλιός είναι ο Τάσος Βενέτης. Ο αρχηγός και ηγέτης της αμυντικής γραμμής, είναι ο μόνος που για δεύτερη φορά έφυγε με ψηλά το κεφάλι από το Καραϊσκάκη! Ο πολύπειρος αμυντικός, ήταν παρών και τότε, στο 0-1 των «Φαιάκων» με το τέρμα του Ιωάννου στο Καραϊσκάκη. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που έχω ζήσει και τα δύο αυτά παιχνίδια από κοντά κι ας μην είχα αγωνιστεί στο πρώτο», μας λέει με ένα έκδηλο χαμόγελο στο πρόσωπό του... Μπορεί στο ιστορικό 0-1 να μην αγωνίστηκε, όμως στο 0-0 της Κυριακής ήταν βασικός και αρχηγός. Ποιος καταλληλότερος για να μας πει για το τι προσφέρει στην ομάδα του αυτή η νίκη...

«Είναι ένα αποτέλεσμα ψυχολογίας, χρειαζόμασταν ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι όλοι, κρατήσαμε το μηδέν για τέταρτο συνεχόμενο παιχνίδι. Ευελπιστούμε σε ανάλογη συνέχεια», λέει και τον λόγο παίρνει ο... πρωτάρης στη Σούπερ Λιγκ, Σπύρος Σπίνουλας! Πρώτη σεζόν και φεύγει με ισοπαλία από το Καραϊσκάκη. «Για όλους υπάρχει κίνητρο όταν παίζεις με τον Ολυμπιακό. Ο κόσμος και το γήπεδο που διαθέτει ο Ολυμπιακός, σε κάνει να το σκέφτεσαι πιο πολύ αυτό το παιχνίδι», τονίζει για τις ώρες πριν την σέντρα, καθώς με το πρώτο σφύριγμα «τα σβήνεις όλα αυτά και κοιτάς μόνο το παιχνίδι».

Πριν από ένα τέτοιο ματς, πολλοί ποδοσφαιριστές προετοιμάζουν διαφορετικά τον εαυτό τους. Ο Σπίνουλας, παρά το γεγονός πως το ζούσε πρώτη φορά τα έκανε όλα με τον ίδιο τρόπο. «Δεν σκέφτομαι ότι παίζω με τον Ολυμπιακό, σκέφτομαι ότι πρέπει να κάνω αυτά που μου ζητάει ο προπονητής μου. Βλέπω όλες τις ομάδες το ίδιο. Έτσι μου βγήκε», ενώ όσο έβλεπε το 0-0 να μένει; Πείσμωνε! «Πεισμώνεις περισσότερο, η ψυχολογία ανεβαίνει και δεν θες με τίποτα να χάσεις»!

Ο Βενέτης έχει δώσει αρκετά τέτοια παιχνίδια με την Κέρκυρα, ο Σπίνουλας πήρε το... βάπτισμα του πυρός. Από τα δύο άκρα λοιπόν, ας πάμε σε έναν ποδοσφαιριστή που είχε αγωνιστεί 13 χρόνια πριν ξανά σε τόσο τοπ επίπεδο. Ο λόγος για τον Γιάννη Ιωάννου. Πόσο δύσκολο άραγε είναι μετά από τόσα χρόνια να επιστρέφεις σε ένα παιχνίδι τόσο υψηλών απαιτήσεων; Για τον Ιωάννου, καθόλου! «Πριν το παιχνίδι θεωρούσα ότι θα είχαμε μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, αλλά όλοι πιάσαμε εξαιρετική απόδοση και κάπως έτσι καταφέραμε να πάρουμε αυτό που θέλαμε από το παιχνίδι πιο εύκολα απ' ότι περιμέναμε», μας λέει και δεν μένει εκεί. Στη συνέχεια αναφέρεται στις σκέψεις του όσο παρέμενε το 0-0.

«Όσο παράξενο και αν φαίνεται, προετοιμαστήκαμε για να έρθουμε να παλέψουμε το παιχνίδι. Νομίζω αυτό φάνηκε, από την πειθαρχία μας, το πάθος μας και απ' όλη την εικόνα στο παιχνίδι. Σίγουρα όσο περνάει η ώρα, γιγαντώνεσαι, παίρνεις ψυχολογία και πας στην επόμενη φάση», αναφέρει με απόλυτη συνείδηση των όσων λέει πριν ο Βενέτης επέμβει και μας πει: «Αν χάσεις έστω και λίγο την συγκέντρωσή σου σε ένα τέτοιο ματς, πολύ εύκολα μπορεί να δεχτείς γκολ». Πλέον έχουμε πειστεί. Η Κέρκυρα πήγε στο Φάληρο για το αποτέλεσμα και το πήρε!

Κλείνοντας όμως το κεφάλαιο Ολυμπιακός, είχαμε μια τελευταία απορία προς τον Σπίνουλα. Με την είσοδο του Γκομές, πήρε πρωτοβουλίες και ανέβηκε... Ήταν πιο άνετος και πιο σίγουρος; Απ' ότι φαίνεται, ναι... «Ήξερα πως ο Γκομές είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής και πως θα με βοηθήσει αμυντικά. Γνώριζα ότι άμα βγω μπροστά θα με καλύψει. Θα το έκανε και ο Γεωργίου, απλά ο Γκομές ξέρει καλύτερα την θέση και έτσι ήμουν λίγο πιο άνετος όταν μπήκε ο Μάθιου».

360 λεπτά 0 παθητικό!

Οι συγκεκριμένοι τέσσερις αμυντικοί, είναι αυτοί που δημιούργησαν μαζί με τον Κουτζαβασίλη το νέο ρεκόρ της Κέρκυρας. Τα 360 λεπτά χωρίς να δεχτεί γκολ δηλαδή. Από το ματς με τον Αστέρα και μετά... Άραγε αν αυτή η τετράδα αλλάξει, τότε θα δεχτούν γκολ οι «Φαίακες»;

Βενέτης και Ιωάννου είναι σίγουροι πως το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο καλό και τότε. «Όλοι δουλεύουμε το ίδιο, είτε εμείς που παίζουμε τώρα, είτε τα παιδιά που έπαιζαν πριν. Όλοι ξέρουμε τι ζητάει ο προπονητής από την τετράδα της άμυνας και αυτό προσπαθούμε να βγάλουμε στο 100%», λέει ο αρχηγός. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο παρτενέρ του στα στόπερ. «Έτσι είναι. Η φιλοσοφία της ομάδας είναι αυτή. Όποιος και να παίζει πλέον είναι το ίδιο και έτσι βαδίζουμε και για τη συνέχεια».

Ο πρώτος σαν ηγέτης όμως της αμυντικής γραμμής, μας μιλάει και για το τι άλλαξε από την Κέρκυρα των πρώτων αγώνων. «Στα πρώτα παιχνίδια κάναμε πάρα πολλές τελικές προσπάθειες, αλλά το κακό ήταν πως δεν βάζαμε εύκολα γκολ. Αντίθετα, δεχόμασταν λίγες επιθέσεις και έχει τύχει και με μία τελική σε παιχνίδι ο αντίπαλος, να χάσουμε», με λίγα λόγια ο παράγοντας τύχη έχει έρθει και πάλι με το μέρος της ομάδας.... Ενώ, ο 36χρονος αμυντικός κάνει ξεχωριστή αναφορά στη «σφαλιάρα» όπως την χαρακτηρίζει, από τον Παναιτωλικό που άλλαξε τα πάντα. «Μετά τον Παναιτωλικό μιλήσαμε μεταξύ μας και είπαμε ό,τι κάτι πρέπει να αλλάξουμε. Αυτό το παιχνίδι ήταν μια σφαλιάρα για εμάς, αλλά από τότε πάνε όλα κατ ευχήν».

Ο Κερκυραίος Σπίνουλας, με την σειρά του αναφέρεται στο εμείς και όχι στο εγώ. «Δουλεύουμε για να βγάλουμε κάτι καλό. Το ότι σε τέσσερις αγωνιστικές δεν έχουμε δεχτεί τέρμα, δείχνει ότι έχουμε κάνει κάτι καλό».

Η επιστροφή του Ιωάννου και η ευκαιρία του Σπίνουλα

Η συζήτηση με τους πρωταγωνιστές της άμυνας πλησιάζει στο τέλος της. Αφού λοιπόν έχουμε πει τα πάντα για το μηδέν στο Φάληρο και για το μηδέν σε τέσσερα παιχνίδια, πηγαίνουμε επί προσωπικού. Ο Γιάννης Ιωάννου μετά από 13 χρόνια επέστρεψε στη Σούπερ Λιγκ, ενώ ο Σπύρος Σπίνουλας δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην μεγάλη κατηγορία.

Πως ζει άραγε ένας ποδοσφαιριστής τόσα χρόνια μακριά από την μεγάλη κατηγορία; Πιστεύει ότι μπορεί να επιστρέψει σε αυτή; Ο Ιωάννου, ναι! «Το πίστευα. Για να μην είμαι όλα αυτά τα χρόνια στην Σούπερ Λιγκ, κάτι θα έκανα λάθος. Πλέον για να έχω ενεργό ρόλο σε ομάδα Σούπερ Λιγκ 13 χρόνια μετά, κάτι θα βλέπουνε σε εμένα», ειλικρινέστατος και κάπως σκληρός με τον εαυτό του. Όμως τώρα έχει έρθει η ώρα να το χαρεί... Το παραδέχεται και ο ίδιος. «Απολαμβάνω το ποδόσφαιρο στην Κέρκυρα και ελπίζω να συνεχίσουμε να δείχνουμε αυτό το καλό πρόσωπο και να δίνουμε χαρά στον κόσμο».

Όσο για τον Σπίνουλα, το να κάνεις ντεμπούτο σε ένα παιχνίδι που η ομάδα σου δέχεται τέσσερα τέρματα, δεν είναι και το καλύτερο. Κι όμως, ο αμυντικός των «Φαιάκων», ήταν ο μόνος που είχε ξεχωρίσει στο Αγρίνιο. Η ευκαιρία του παρουσιάστηκε και δεν κρύβει πως υπήρχε άγχος. «Είχα λίγο άγχος. Πρώτη συμμετοχή και έφαγα τέσσερα! Έκανα αυτό που ήξερα, μου βγήκε παρά το αποτέλεσμα, πήρα ψυχολογία και από εκεί και πέρα συνέχισα...».

Κάπου εκεί η συζήτηση με τους τρεις... κέρβερους της Κέρκυρας είχε ολοκληρωθεί. Μεγάλη σε αυτά τα τέσσερα παιχνίδια είναι η προσφορά και του Γιάννη Ζαραδούκα. Ο αριστερός μπακ της ομάδας, με την εμπειρία του έχει βοηθήσει τα μέγιστα να έρθει αυτό το ρεκόρ. Αν και θα τον θέλαμε σε αυτή την συζήτηση, ο ίδιος μας αρνήθηκε ευγενικά να λάβει μέρος, για προσωπικούς του λόγους...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα