Ευχή και κατάρα...

Μαριάννα Αξιοπούλου
Ευχή και κατάρα...

bet365

Η καριέρα του ξεκίνησε με ένα όνομα. Εκείνο που τον βοήθησε να ανέβει κι εκείνο που τον κυνηγάει παντού! Το gazzetta.gr παρουσιάζει τις καλύτερες και τις χειρότερες στιγμές του Μανωλά στην ΑΕΚ.

1. Το ντεμπούτο και το γκολ...

Το όνειρό του έγινε πραγματικότητα το καλοκαίρι του 2009. Μετά από περιπλανήσεις, συλλογή εμπειριών και συνεχή δουλειά και προσπάθεια, ο Κώστας Μανωλάς θα υπέγραφε συμβόλαιο στην ΑΕΚ. Το δώρο ενηλικίωσής του ήταν διαφορετικό από εκείνα που παίρνουν οι περισσότεροι έφηβοι, όμως η πρώτη του συμμετοχή θα αργούσε. Ήρθε στις 13 Μαρτίου στον αγώνα με την Καβάλα, όταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς εξαιτίας των προβλημάτων τραυματισμών θα τον ξεκινήσει βασικό. «Είμαι ευχαριστημένος που αγωνίστηκα στην αγαπημένη μου ομάδα. Ήταν ένα όνειρο για μένα. Θα κάνω ότι μπορώ για να αποδείξω ότι αξίζω να παίζω στην ΑΕΚ».

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα καθιερωθεί στην ΑΕΚ και στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, θα κάνει ό,τι πάντα συνηθιζόταν στην οικογένεια! Θα ματώσει! Το γκολ του στο έκτο λεπτό του αγώνα θα συνοδευτεί από ένα συντριπτικό κάταγμα στο ιγμόρειο, που θα τον αναγκάσει να αποχωρήσει από το παιχνίδι και εν συνεχεία στο χειρουργείο.

- 1. Το συμβόλαιο και οι απαιτήσεις!

Στα 18 του υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο, με αποδοχές μάλλον συμβολικές. Ένα χρόνο μετά η διοίκηση της ΑΕΚ θα τον καλούσε για να του αναπροσαρμόσει το συμβόλαιο, να του διπλασιάσει τον μισθό και φυσιολογικά να τον «δέσει» για περισσότερα χρόνια. Τα προβλήματα θα ξεκινούσαν, με τον Κώστα Μανωλά να σηκώνει το μπαϊράκι... «Είμαι ο τελευταίος που θέλει να πάρει χρήματα και να πουν τα πήρε λόγω Μανωλά. Έγινε μια συζήτηση σε καλό κλίμα είναι η αλήθεια. Δεν υπήρξε καμία πρόταση δικιά μου. Γιατί διαβάζω ότι ζητήσαμε 200 χιλιάδες, 300, 500. Κανένα ποσό δεν ζητήσαμε. Ο Κώστας πρέπει να έχει την αυτοδιάθεση, να έχει αυτός τον πρώτο λόγο. Δεν συμφωνούμε με όλη αυτή την ιστορία να υπογράφουν οι παίκτες και να τους πουλάνε οι ομάδες για να παίρνουν τα χρήματα».

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο Κώστας θα έχει καθιερωθεί, αλλά θα έχει σηκώσει κεφάλι. Πολλές φορές θα χαρακτηρίζεται στο παιχνίδι του από έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης και οι μουρμούρες από τον κόσμο δεν θα αργήσουν να έρθουν. Θα κατηγορηθεί για αλαζονεία και κατά το πιο κοινώς λεγόμενο ότι «ο μικρός την έχει ψωνίσει». Θα δώσει, όμως, και δικαιώματα. Ειδικά με την απάντησή του, όταν θα ερωτηθεί για το επικείμενο... τετ-α-τετ με τον Κέβιν Μιραλάς. «Έχω μαρκάρει, άλλωστε, και καλύτερο επιθετικό, όπως ο Λουκάκου και πιστεύω ότι θα ανταπεξέλθω στις δυσκολίες του μαρκαρίσματος αυτού του πολύ καλού παίκτη».

2. Ο σκόρερ και ο τίτλος...

Η σχέση που είχε ξεκινήσει στον αγώνα των πλέι οφ με τον Ολυμπιακό, θα συνεχιζόταν και στη δεύτερή του χρονιά. Ο Κώστας Μανωλάς θα έχει την αίσθηση του γκολ και το επιθετικό στοιχείο στο παιχνίδι του, έστω κι αν ορισμένες φορές υπερβάλει και το παρακάνει, αμελώντας τα πραγματικά του καθήκοντα. Στη δεύτερή του σεζόν με την ΑΕΚ θα πετύχει τρία γκολ, ένα σε κάθε διοργάνωση. Θα σκοράρει κόντρα στη Χάιντουκ, θα βρει δίχτυα στο ματς της ΑΕΚ με τη Λάρισα στο κύπελλο, αλλά και στο πρωτάθλημα στο ίδιο γήπεδο.

Με τον τρόπο του έβαλε ένα λιθαράκι στην κατάκτηση του τροπαίου από την ΑΕΚ, σε μια βραδιά που ήταν η καλύτερή το με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Στο Ολυμπιακό Στάδιο πανηγύριζε την κατάκτηση του κυπέλλου και φώναζε ένα-ένα τα συνθήματα για την αγαπημένη του ομάδα. «Είναι ο πρώτος τίτλος της καριέρας μου και είμαι πολύ ευχαριστημένος που τον πήρα με τη φανέλα της αγαπημένης μου ομάδας. Ελπίζω να κατακτήσω και πολλούς άλλους», θα πει μετά το ματς, όμως θα υπάρχουν και πάλι γεγονόταν να τον στιγματίσουν αρνητικά.

- 2. Η άτυχη στιγμή...

Θα μπορούσε να είναι μια στιγμή που περνάει απαρατήρητη. Από εκείνες που απλά τις χαρακτηρίζεις ατυχείς και πως θα μπορούσαν να συμβούν στον καθένα. Επειδή, όμως, η βάση δεδομένων είχε αρχίσει να γεμίζει, οι οπαδοί της ΑΕΚ δεν είδαν και με τόσο καλό μάτι το τρακάρισμα που είχε ο Κώστας Μανωλάς. Έστω κι αν ο νεαρός αμυντικός δεν είχε δώσει δικαιώματα για την προσωπική του ζωή, θεωρούσαν ότι προκαλούσε με τη συμπεριφορά του και με την τάση του... νεοπλουτισμού που συχνά παρουσιάζουν οι ποδοσφαιριστές.

Σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει πως ένα από τα όνειρά του είναι να αποκτήσει ένα ακριβό, σπορ αυτοκίνητο, όμως πριν αποκτήσει το δικό του, διέλυσε ενός συμπαίκτη του. Στις 17 Ιανουαρίου του 2011, ο Νίκος Καράμπελας του δάνεισε το διθέσιο αμάξι του και ο Κώστας Μανωλάς είχε ατύχημα στην Αττική Οδό, στο οποίο δεν έφερε την ευθύνη. Κάτι που έμοιαζε να έχει μικρή σημασία, αφού έτσι κι αλλιώς βρισκόταν στην μπούκα του κανονιού για τους οπαδούς της ΑΕΚ.

3. Ο ΑΕΚτζης...

Το καλοκαίρι του 2011 θα είναι γεμάτο ανατροπές. Και αυτή τη φορά τα γενέθλια του Κώστα Μανωλά που έκλεινε τα 20 του χρόνια θα ήταν πιο μαύρα και πιο αβέβαια από εκείνα του 2009. Το μόνο που θα έμοιαζε ίδιο με τις προηγούμενες χρονιές θα ήταν η τούρτα στα χρώματα της ΑΕΚ και οι παιδικές του παρέες στη Νάξο.

«Δεν χρειάζεται να δηλώσω ότι είμαι ΑΕΚτζής, αυτό τουλάχιστον εσείς το γνωρίζετε καλύτερα απ' τον καθένα. Έχω παρεξηγηθεί από πολύ κόσμο της ΑΕΚ και λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως γιατί έχει γραφεί εσφαλμένα ότι ζητάω 500.000 ευρώ το χρόνο. Ποτέ δεν ζήτησα τέτοια χρήματα. Κάναμε στην ΑΕΚ μια ρεαλιστική και λογική πρόταση για την οποία περιμένω μια απάντηση. Είναι στο χέρι της ΑΕΚ αν θα παραμείνω για τα επόμενα χρόνια ή όχι. Σκοπός μου είναι να συνεχίσω στην ΑΕΚ και όχι να πουληθώ», είπε την ημέρα των γενεθλίων του ίσως η ευχή που έκανε πριν σβήσει τα κεράκια ήταν να παραμείνει στην ΑΕΚ.

-3. Ο διαπραγματευτής...

Δεν ήταν ο κόσμος της ΑΕΚ που έφταιγε. Ίσως να μην ήταν ούτε ο Κώστας Μανωλάς, όμως τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού, αλλά και εκείνους που θα επακολουθούσαν, ο ΑΕΚτζης έδινε τη θέση του σε έναν σκληρό διαπραγματευτή και επαγγελματία. Η ΑΕΚ θα έχει διαφωνήσει τρεις φορές με το νεαρό αμυντικό και το θείο του, πριν καταλήξουν σε συμφωνία στις 11 Ιουλίου για επέκταση του συμβολαίου του ως το 2014. «Έγινε αυτό που ήθελα από την αρχή. Ανανέωσα με την ομάδα της καρδιάς μου. Έχω αυτό το χρόνο και άλλα δύο. Τώρα αισθάνομαι πιο ήρεμος και πιο σίγουρος για τις δυνατότητές μου. Θα δουλέψω για να δείξω τι αξίζω και θέλω να παίξω μία ακόμα γεμάτη χρονιά στην ΑΕΚ».

Η επέκταση δεν έγινε ποτέ πράξη. Οι υπογραφές δεν μπήκαν στο χαρτί της συμφωνίας και παρά την ανακοίνωση και τις δηλώσεις, το νέο συμβόλαιο έμεινε στο συρτάρι. Οι πρώτες δικαιολογίες ήταν η απουσία του ποδοσφαιριστή για την προετοιμασία, οι αγωνιστικές υποχρεώσεις και η γραφειοκρατία, ωστόσο σύντομα αποκαλύφθηκε η αλήθεια. Η ΑΕΚ δεν είχε λεφτά να δώσει προκαταβολή, ο Κώστας Μανωλάς αξιούσε ένα ποσό κοντά στα 150.000 ευρώ μπροστά για να υπογράψει και το πρόβλημα παρέμεινε άλυτο.

4. Το παιδί του προπονητή...

Η ΑΕΚ των δεκάδων προβλημάτων δεν είχε την πολυτέλεια να σκεφτεί αν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον Κώστα Μανωλά ή όχι. Ο Μανόλο Χιμένεθ, πρεσβευτής και μιας διαφορετικής - από την ελληνική – νοοτροπίας, στηριζόταν στο νεαρό αμυντικό και στην κρίσιμη στιγμή θα θέριζε τους καρπούς που είχε σπείρει. Σε μια σπάνια για εκείνον εκδήλωση αγάπης, ο Κώστας Μανωλάς θα τρέξει να αφιερώσει το γκολ του στη Νέα Σμύρνη κόντρα στον Πανιώνιο στον Ισπανό τεχνικό.

Ο ίδιος δεν θα αναφερόταν στον τρόπο που θέλησε να εκδηλώσει τα συναισθήματά του, ωστόσο σε ένα παιχνίδι που φάνταζε ως το τελευταίο του Χιμένεθ, θέλησε να εκφράσει στην εμπιστοσύνη του στον προπονητή. «Δεν αληθεύει ότι τους είπα «παίξτε και για μένα». Ό,τι λέμε, μένει μεταξύ μας. Αν κάποιος το βγάζει, τότε μπράβο σε σας...», είχε σχολιάσει μετά το τέλος του αγώνα ο πρώην τεχνικός της ΑΕΚ.

-4. Το παιδί του... εγωισμου!

Κάποια σημάδια είχαν φανεί από το καλοκαίρι. Στην προετοιμασία μιλούσε πολύ, περισσότερο από τους παλαιούς και δεν ήταν λίγες οι φορές που του έκαναν παρατηρήσεις. «Δεν νομίζω ότι φωνάζω. Υπάρχουν στιγμές που υπάρχει ένταση κούραση από το τρέξιμο και έτσι αυθόρμητα σου βγαίνει ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης και αντίδρασης», θα απολογηθεί όταν θα τον ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι, όμως ο διαφορετικός τρόπος σκέψης και αντίδρασης θα βγαίνει και στο γήπεδο.

Στο Βέλγιο, θα αποβληθεί με δεύτερη κίτρινη κάρτα για θέατρο σε αψημαχία με αντίπαλό του και σε μια δύσκολη βραδιά για την ΑΕΚ δε θα μπορέσει να ελέγξει τα νεύρα του. Με τον ίδιο ανώριμο τρόπο θα συμπεριφερθεί και στο πρόσφατο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, ενώ ενδιάμεσα θα έχει φέρει το Νίκο Κωστένογλου στα όριά του. Με αφορμή ένα επεισόδιο στην προπόνηση, στην οποία ο Μανωλάς διαφώνησε με το να εκτελέσει το πέναλτι ο Σιαλμάς, ο τεχνικός της ΑΕΚ τον έθεσε εκτός αποστολής. Ο Μανωλάς ζήτησε συγγνώμη, δεν αντέδρασε περαιτέρω και παρακολούθησε το παιχνίδι από τη σουΐτα. Από εκεί που στο μέλλον θα βρίσκεται για να παρακολουθήσει την αγαπημένη του ομάδα...

 

Τελευταία Νέα