Απ' τον Ντανιέλ στον Νάτσο!

Απ' τον Ντανιέλ στον Νάτσο!

bet365

Όταν η ΑΕΚ δεν μπορεί, ο Ολυμπιακός θέλει. Το gazzetta.gr με αφορμή τις φήμες για τον Νάτσο Σκόκο παρουσιάζει την απόσταση από τα κιτρινόμαυρα στα ερυθρόλευκα.

Επόμενη στάση, Φάληρο! Μοιάζει σαν μια ζωή, όμως πρόκειται για μια διαδρομή σαράντα λεπτών! Αν βγεις στο δρόμο από Ν. Φιλαδέλφεια (ή ΟΑΚΑ) για Πειραιά, θα είναι σίγουρα μεγάλο το ταξίδι. Γιατί την ίδια διαδρομή έχουν ακολουθήσει κι άλλοι. Ποδοσφαιριστές, προπονητές, πρώην πρόεδροι, ακόμα και γιατροί… Όλοι που πήραν το δρόμο από την ΑΕΚ στον Ολυμπιακό. Είτε με απευθείας δρομολόγιο, είτε αν ενδιάμεσα έκαναν κάποιο άλλο σταθμό.

Κάνε εγγραφή στην bet-at-home και πάρε μπόνους 100 ευρώ

Η κολόνια κρατάει πολλά χρόνια. Και η δικαιοσύνη επιτάσσει να αναφέρουμε ότι κατά καιρούς και το αντίθετο δρομολόγιο έχει πολλούς θαυμαστές. Με τη διαφορά ότι η ΑΕΚ, είτε γιατί δεν μπορούσε είτε γιατί δεν ήθελε, έπαιρνε παίκτες που οι ερυθρόλευκοι δεν ήθελαν πλέον. Τα ψώνια στο λιμάνι είναι διαφορετικά! Ο Ολυμπιακός «χτυπάει» εκεί όπου η ΑΕΚ δεν μπορεί και ο ίδιος θέλει. Ο Σωκράτης Κόκκαλης έκανε την αρχή και ο Βαγγέλης Μαρινάκης ετοιμάζεται να συνεχίσει.

Η αρχή…

Στη δεκαετία του ’90 και λίγο πριν την ενασχόληση του Σωκράτη Κόκκαλη με τον Ολυμπιακό, ο Σταύρος Νταϊφάς κάνει πρόταση το 1992 στον Ντανιέλ Μπατίστα, του οποίου το συμβόλαιο λήγει με την ΑΕΚ. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, πρόεδρος τότε στην Ένωση, δεν δέχεται την έντονη φημολογία της εποχής πως ο ελληνοποιημένος επιθετικός θα αλλάξει ομάδα. «Ο Μπατίστα πρώτα θα ασπρίσει και μετά θα πάει στον Ολυμπιακό», θα πει τότε ο ισχυρός άντρας της Ένωσης, όμως δεν θα καταφέρει να αποτρέψει τη μεταγραφή.

Ο «Ντανιέλο» αποδέχεται τα περισσότερα λεφτά των ερυθρολεύκων και αλλάζει φανέλα. Οι οπαδοί της ΑΕΚ πληγώνονται μεν, αλλά δέχονται σχετικά ήρεμα την μετακόμιση. Τρία χρόνια μετά, ο Μπατίστα θα επιστρέψει στη Ν. Φιλαδέλφεια και θα αποθεωθεί από τον κόσμο της Ένωσης, αφού το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό θα χαρακτηριστεί αποτυχημένο.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης αναλαμβάνει την προεδρία του Ολυμπιακού ένα χρόνο αργότερα και αποφασίζει να κοντραριστεί άμεσα με την ΑΕΚ. Το καλοκαίρι του 1994 στόχος του είναι ο Αλέκος Αλεξανδρής. Πρώτος σκόρερ με την Ένωση, πρωταθλητής Ελλάδας και εκ των πρωταγωνιστών του τελικού του κυπέλλου, παίρνει αβίαστα την απόφαση να μετακομίσει στον Πειραιά. Εκείνος αυτόματα θα γίνει ανεπιθύμητος στον κόσμο της ΑΕΚ, θα αποδοκιμαστεί και θα βριστεί όσο λίγοι και εντέλει θα συνδέσει το όνομά του με τον Ολυμπιακό.

Ο Μακεδόνας επιθετικός θα παίξει εννέα χρόνια στο λιμάνι, δεν θα κοιτάξει ποτέ πίσω του και σε κάθε αφορμή θα πικάρει τον κόσμο της ΑΕΚ, που ποτέ δεν θα τον συγχωρέσει. Ήταν και παραμένει ο ποδοσφαιριστής που πρόσφερε τα περισσότερα στον Ολυμπιακό, προερχόμενος από την ΑΕΚ.

Το ξέσπασμα…

Αν ο Μπατίστα μπορεί να θεωρηθεί ψιχάλα και ο Αλεξανδρής πρωτοβρόχι, τότε το καλοκαίρι του 1996 ήρθε η καταιγίδα. Ο πόλεμος με τον Ολυμπιακό ξέσπασε λόγω του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος από τότε αποτέλεσε το νούμερο ένα στόχο των οπαδών της ΑΕΚ. Οι φήμες για την πρόσληψη του Σερβοέλληνα τεχνικού είχαν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο, αλλά ουδείς στην Ένωση το πίστευε. Ο Νίκος Αλέφαντος μιλούσε στα κανάλια για συμφωνία, όμως λογιζόταν ως «γραφικός».

Εντέλει, αποδείχθηκε αληθινός. Ο Μπάγεβιτς, παρά τη δέσμευσή του για παραμονή στην ΑΕΚ αν έπαιρνε το κύπελλο, θα πάει στον Πειραιά και θα αλλάξει την ιστορία του Ολυμπιακού. Ο Σωκράτης Κόκκαλης συνειδητοποίησε ότι μόνο με παίκτες, προκοπή δεν θα δει και αποφάσισε να πάρει τον πιο πετυχημένο προπονητή στην Ελλάδα εκείνη την εποχή. Ο Μπάγεβιτς είχε προβλήματα με τον Μιχάλη Τροχανά και αποδέχτηκε την πρόταση του Ολυμπιακού, ενώ όπως αργότερα θα παραδεχτεί είχε δώσει το λόγο του από τον Φλεβάρη.

Μαζί του μετακομίζει στο λιμάνι ο Δημήτρης Μπουρουτζίκας, η Αγγελική Αρκάδη και ο Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς. Οι αντιδράσεις για τον γυμναστή της ΑΕΚ, την εκπρόσωπο Τύπου είναι χλιαρές, όπως και για τον Γιουγκοσλάβο μέσο. Πριν τελειώσει το πρωτάθλημα, άλλωστε, οι οπαδοί της ΑΕΚ ήταν εκείνοι που τον προέτρεπαν με υβριστικά συνθήματα κατά του Τροχανά να ζητήσει τα λεφτά που θέλει. Μετά την μετακόμισή του στον Ολυμπιακό, οι ύβρεις είναι ελάχιστες, αφού η δυσκολία προσαρμογής του Σαμπανάτζοβιτς στους ερυθρόλευκους και το μέτριο πρωτάθλημα που κάνει, δεν... προκαλούν τον κόσμο της ΑΕΚ.

Εκείνη την εποχή θα γίνει προσπάθεια για πλήρη... αφαίμαξη της ΑΕΚ. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς θέλει να πάρει μαζί του τον Στέλιο Μανωλά, τον Τόνι Σαβέφσκι, αλλά αργότερα και τον Τιμούρ Κετσπάγια, με τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων να αποτελούν καθημερινά μια επιπλέον μαχαιριά στην καρδιά των οπαδών της ΑΕΚ. Ο Γεωργιανός θα αποκαλύψει πως στη λήξη του συμβολαίου του με την Ένωση (σ.σ. 1997), θα μιλήσει δύο φορές με τον Σωκράτη Κόκκαλη από τον Φεβρουάριο, θα συζητήσουν και στο σπίτι του προέδρου του Ολυμπιακού, όμως θα προτιμήσει το εξωτερικό.

Η... νέα γενιά

Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν της μετακόμισης του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον Ολυμπιακό, οι ερυθρόλευκοι και η ΑΕΚ περιορίζουν τις κόντρες τους σε κοινούς μεταγραφικούς στόχους (π.χ. Νικολαΐδης, Κατσαβός, Πουρσαϊτίδης κλπ.). Μέχρι να έρθει η νέα γενιά ποδοσφαιριστών, που θα ακολουθήσουν την πεπατημένη.

Η πρώτη μετακόμιση της νέας χιλιετίας γίνεται από τον Γιόβαν Μιχαΐλοβιτς το καλοκαίρι του 2003. Ο προπονητής των τερματοφυλάκων, εγκαταλείπει την ΑΕΚ και μετακομίζει στον Ολυμπιακό μετά από μια χρονιά γεμάτης προσφοράς στην Ένωση. Το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς ο Γρηγόρης Γεωργάτος αποφασίζει να επιστρέψει στην ομάδα της καρδιάς του και λύνει το συμβόλαιό του με την ΑΕΚ (όπου έπαιξε 1,5 χρόνο) για να παίξει και πάλι στον Ολυμπιακό.

Φτάνουμε στο καλοκαίρι του 2004. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την ΑΕΚ λίγους μήνες πριν υπογράφει για δεύτερη φορά στον Ολυμπιακό. Μαζί του θα κλείσει και ο Γιαννάκης Οκκάς, που πρόλαβε από τον ΠΑΟΚ να παίξει μόλις ένα χρόνο στην ΑΕΚ. Η μεταγραφή τους δεν ξεσηκώνει ιδιαίτερες αντιδράσεις, αφού για τον μεν Σερβοέλληνα τεχνικό το γυαλί είχε ραγίσει, ενώ ο Κύπριος επιθετικός δεν είχε δεθεί με τον κόσμο της ΑΕΚ.

Ξημέρωσε 5 Ιουλίου του 2005 για να μας δοθεί η αφορμή για το θέμα. Ο Μιχάλης Καψής είναι ένας ακόμα ποδοσφαιριστής που είχε συνδέσει το όνομά του με την ΑΕΚ. Μετά από ένα χρόνο στη Γαλλία, επέστρεψε στην Ελλάδα και συμφώνησε με τον Ολυμπιακό. Οι αρχικές αντιδράσεις μαρτυρούσαν ότι η μεταγραφή πείραξε τους οπαδούς της ΑΕΚ, όπως αντίστοιχα αγωνιστικά είχε ενθουσιάσει τους οπαδούς των ερυθρολεύκων. Στο φινάλε, ο Καψής ήταν ο χαμένος με την καριέρα του να παίρνει την κατιούσα και την παρουσία του στο λιμάνι να περνάει, εντέλει, απαρατήρητη.

Πέρασαν χρόνια, πριν προκύψουν νέα σενάρια. Στο μεσοδιάστημα το αντίθετο δρομολόγιο είχε την τιμητική του και το τρένο αποβίβασε από το Φάληρο στον Σταθμό Ειρήνης τον Παντελή Καφέ, τον Ριβάλντο, τον Παππά ή νωρίτερα τον Κόντη και τον Τζιωρτζιόπουλο (με ενδιάμεσο σταθμό ο τελευταίος). Ο Ολυμπιακός θα επέστρεφε δριμύτερος τα τελευταία χρόνια. Φήμες για τον Στέφανο Σορεντίνο, ενώ αγωνιζόταν δανεικός από την ΑΕΚ. Προσέγγιση του Μπρούνο Τσιρίλο, όταν έμεινε ελεύθερος από την Ένωση, με τον περιοριστικό όρο του 1 εκ. ευρώ για άλλη ελληνική ομάδα. Ενδιαφέρον για τον Ίσμαελ Μπλάνκο, πριν πληρώσει ο δικέφαλος τη ρήτρα του από πέρυσι το καλοκαίρι, και τα τελευταία δύο χρόνια, Νάτσο Σκόκο.

Ο Αργεντινός μέσος ήταν αντικείμενο του πόθου και των πρωτοσέλιδων πότε για τον Ολυμπιακό και πότε για τον Παναθηναϊκό, ενώ ακόμα φορούσε τα κιτρινόμαυρα. Οι φήμες ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν και στο μεσοδιάστημα ένας άλλος ποδοσφαιριστής ακολουθούσε τη διαδρομή. Τον Ιανουάριο του 2011, ο Ράφικ Τζιμπούρ θα αποτελέσει μέσα σε μια βραδιά παρελθόν από την ΑΕΚ και ο προορισμός του θα είναι ο Ολυμπιακός. Η μετακίνηση του Αλγερινού θα ξεσηκώσει αντιδράσεις, αφού σε δέκα παιχνίδια θα πετύχει εφτά γκολ και θα έχει ουσιαστική συνεισφορά στην κατάκτηση του τίτλου των ερυθρολεύκων. Στο μεταξύ, θα προκύψουν - ανυπόστατα όπως θα αποδειχθεί - σενάρια για τον Κώστα Μανωλά και η παράλληλη πώληση του Νάτσο Σκόκο στα Αραβικά Εμιράτα θα κάνουν το βαγόνι να μοιάζει πλήρες. Προσωρινά, όπως αποδεικνύεται.

Η ιδιάζουσα περίπτωση

Ανάμεσα σε μεταγραφές παικτών, προπονητών, υπήρξε και μια ξεχωριστή περίπτωση. Εκείνη του Λάκη Νικολάου. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που είχε και έχει συνδέσει το όνομά του με την ΑΕΚ, ως ποδοσφαιριστής, ως γιατρός και ως πρόεδρος. Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2003, ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τη συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και κατ’ επέκταση με τον Νικολάου, ο οποίος εκείνη την περίοδο εργαζόταν και ως γιατρός της ΑΕΚ.

Τα συναισθήματα ήταν τότε ανάμεικτα… Πολλοί σκέφτηκαν να τον κατηγορήσουν για το γεγονός ότι θα προσέφερε υπηρεσίες στον Ολυμπιακό και θα πληρωνόταν από τον Σωκράτη Κόκκαλη. Όταν, όμως, μιλάμε για επιστήμη η εν λόγω «μεταγραφή» μπαίνει σε άλλο επίπεδο και δεν είναι εύκολο να την κατατάξεις μαζί με τις μεταγραφές ποδοσφαιριστών. Ο Ιπποκράτης, εξάλλου, δεν συμπεριέλαβε στον… όρκο του κανένα διαχωρισμό ομάδων!

 

Τελευταία Νέα