Τον πονάει το Κύπελλο (vids)

Γιώργος Βροντάκης
Τον πονάει το Κύπελλο (vids)

bet365

Ο Παναθηναϊκός τα τελευταία 17 χρόνια έχει κατακτήσει μόλις δύο Κύπελλα Ελλάδος, όταν παλαιότερα είχε 9 στα 14 τρόπαια! Το gazzetta.gr θυμίζει τους πράσινους αποκλεισμούς.

Το τριφύλλι ήταν την 20ετία (1980-2000) η ομάδα του Κυπέλλου Ελλάδος αφού μέσα σε αυτό το διάστημα είχε κατακτήσει εννιά τρόπαια και ήταν το απόλυτο αφεντικό του θεσμού. Ομως, από το 1996 μέχρι και σήμερα τον πήρε η κάτω βόλτα.

Ο Παναθηναϊκός πριν τη νέα χιλιετία είχε κατακτήσει το Κύπελλο το 1995, όταν στον τελικό της 19ης Απριλίου επικράτησε επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με 1-0 στην παράταση χάρη σε γκολ του Βαζέχα με πέναλτι στο 118'. Αυτό ήταν το τρίτο συνεχόμενο Κύπελλο που βαφόταν πράσινα.

Ομως, 17 χρόνια μετά ο Παναθηναϊκός έχει μόλις δύο κατακτήσεις, το 2004 και το 2010. Αν μη τι άλλο αρνητικό ρεκόρ για το τριφύλλι. Ας πάρουμε χρονολογικά τα ματς με τους πράσινους αποκλεισμούς ανά χρονιά.

Τρεις σερί τελικοί, κανένα τρόπαιο!

Παρότι ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε σε τρεις τελικούς δεν κατάφερε να κερδίσει κανέναν. Το 1997 βρέθηκε αντίπαλος με την ΑΕΚ στο «Καραϊσκάκης» και ηττήθηκε στα πέναλτι με 5-3! Το τελευταίο σκόραρε ο Ηλίας Ατματζίδης! Μια χρονιά αργότερα, στον τελικό ήταν ο Πανιώνιος και πάλι στο Φάληρο, όπου οι Νεοσμυρνιώτες πήραν το Κύπελλο στην Πλατεία με τέρμα του Δημήτρη Ναλιτζή στο 53'. Επίσης, στις 5 Μαΐου 1999 στο τελικό με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ (2-0) το τρόπαιο πήγε σε «ερυθρόλευκα» χέρια με σκόρερ τους Μαυρογενίδη (54') και Οφορίκουε (90')!

Αποκλεισμός από τον Αρη

Το 2000, ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε στην διαδικασία των πέναλτι από τον Αρη στο «Χαριλάου» για τους «16» του Κυπέλλου. Η κανονική διάρκεια του αγώνα και η παράταση έληξαν ισόπαλες με 1-1, όμως, ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης πήρε την πρόκριση με 4-2 στην «ρώσικη ρουλέτα»!

Η γκολάρα του Λυμπερόπουλου

Τη σεζόν 2000-01, αναμφισβήτητα οι πράσινοι γνώρισαν τον πιο ντροπιαστικό αποκλεισμό της ιστορίας τους στο Κύπελλο Ελλάδος. Σε διπλά παιχνίδια ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό με το πρώτο ματς να διεξάγεται στο ΟΑΚΑ. Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν με πέναλτι του Τζόρτζεβιτς στο 28', όμως δύο λεπτά πριν το φινάλε ισοφάρισε ο Νίκος Λυμπερόπουλος με καταπληκτικό βολέ, πανηγυρίζοντας δείχνοντας το όνομα του στην πλάτη.

Το 1-4 της Λεωφόρου

Όμως, ακολούθησε ο επαναληπτικός στη Λεωφόρο με τον Ολυμπιακό να κάνει πάρτι στην έδρα του «αιωνίου» αντιπάλου του. Από το πρώτο δεκάλεπτο οι φιλοξενούμενοι ήταν μπροστά στο σκορ με 2-0 (6' Αλεξανδρής, 9' Λουτσιάνο). Ο Λυμπερόπουλος μείωσε στο 43', αλλά στην επανάληψη οι Πειραιώτες πέτυχαν άλλα δύο τέρματα με τους Γεωργάτο (61' πέναλτι) και Τζιοβάνι (83') διαμορφώνοντας το τελικό 1-4!

Του έριξε ροπαλιά!

Ενα χρόνο αργότερα, στο δρόμο του τριφυλλιού βρέθηκε ο Ηρακλής. Ο «γηραιός» είχε χάσει στην μεταγραφική περίοδο τον καλύτερο του παίκτη, τον Μιχάλη Κωνσταντίνου, ο οποίος φορούσε πλέον τα πράσινα. Ομως, η ομάδα της Θεσσαλονίκης τιμώρησε τον Παναθηναϊκό παίρνοντας την πρόκριση σε διπλά παιχνίδια. Ο Ηρακλής νίκησε με 1-0 στο «Καυτανζόγλειο» και δέχτηκε γλυκιά ήττα στη Λεωφόρο με 2-1!

Έμεινε Σ(π)ίτι!

Ντροπιαστικός ήταν και ο αποκλεισμός του 2003. Ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε με το Αιγάλεω στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι πράσινοι κλήθηκαν να δώσουν δύο ματς με τη νεοφώτιστη ομάδα στην Α’ Εθνική και έχασαν με 1-0 στο ΟΑΚΑ χάρη σε γκολ του Χλωρού, ενώ το παιχνίδι στο Σίτι ήρθε ισόπαλο με 1-1!

Το 2004 ήρθε η κατάκτηση του Κυπέλλου στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης κόντρα στον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 3-1 (3' Παπαδόπουλος, 68', 80' Κωνσταντίνου - 65' Τζιοβάνι) και πανηγύρισε το νταμπλ.

Παρένθεση το Κύπελλο

Ομως, αυτό φάνηκε στο μέλλον πως ήταν η... κακή παρένθεση. Το 2005, οι πράσινοι αντιμετώπισαν για τους «16» του θεσμού την ΑΕΚ. Ο «δικέφαλος» πήρε την πρόκριση χάρη στο 1-1 στην έδρα του και με το 1-3 στην έδρα του Παναθηναϊκού.

Αποκλεισμός από ομάδα Β΄ εθνικής

Την αγωνιστική περίοδο 2005-06 ήρθε η ηχηρή σφαλιάρα από τον Εργοτέλη. Οι Κρητικοί έπαιζαν τότε στην Β΄ εθνική, όμως, κατάφεραν να αποκλείσουν τον Παναθηναϊκό από τη συνέχεια το θεσμού. Ο σύλλογος του Ηρακλείου για τη φάση των «16» επιβλήθηκε με 1-0 χάρη σε τέρμα του Κόβατς στο 90' στο Παγκρήτιο, με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι.

Ο τελικός βάφτηκε «βυσσινί»

Το 2007, οι πράσινοι έφτασαν στην πηγή, αλλά δεν ήπιαν νερό. Στον τελικό που έγινε στο Πανθεσσαλικό στις 5 Μαΐου η Λάρισα, που προσπαθούσε να σωθεί στο πρωτάθλημα, πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου με 2-1 με τέρματα τον Κόζλεϊ (3') και Αντσουέ (82'), ο οποίος λίγο αργότερα πιάστηκε ντοπαρισμένος. Ο Παναθηναϊκός απλά είχε ισοφαρίσει προσωρινά με εκτέλεση πέναλτι του Παπαδόπουλου στο 44'!

Η τεσσάρα του «Καραϊσκάκης»

Το 2008, ο Ολυμπιακός πήρε άλλη μια θριαμβευτική πρόκριση στη φάση των «16» επί του αιωνίου αντιπάλου τουλάχιστον στο «Καραϊσκάκης». Οι Πειραιώτες για τα προημιτελικά του κυπέλλου συνέτριψαν τον Παναθηναϊκό με 4-0 με τέρματα των Λούα Λούα (6'), Τοροσίδης (63’), Κοβάσεβιτς (66’) και Νούνιες (81’)!

Τον δάγκωσαν τα «λιοντάρια»

Ακόμα χειρότερα εξελίχθηκαν τα πράγματα στο Κύπελλο για τον Παναθηναϊκό μια χρονιά αργότερα. Στους «8», το τριφύλλι αποκλείστηκε εντός έδρας από τον Πανσερραϊκό με 3-2 με τους σύλλογο των Σερρών να προηγείται με 3-0 στο ΟΑΚΑ.

Γκολ από τη σέντρα στο... 100'!

Ο τελευταίος αποκλεισμός των πρασίνων, πριν τον χθεσινό με τον Πανιώνιο, ήταν πέρσι με την ΑΕΚ. Σε διπλές αναμετρήσεις, με κοινή έδρα, ο Παναθηναϊκός ως τυπικά γηπεδούχος χάνει με 2-0 από την Ενωση, όμως, πίστεψε στην πρόκριση.

Στον επαναληπτικό, η ομάδα του Ζεσουάλδο Φερέιρα είχε πάρει σκορ πρόκριση με 3-1, όμως, στο όγδοο λεπτό των καθυστερήσεων ο Μίτσελ «κρέμασε» τον Ορέστη Καρνέζη με φάουλ από τη σέντρα.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα