Μάρκο… μ’ έκαψες!

Μαριάννα Αξιοπούλου
Μάρκο… μ’ έκαψες!

bet365

Έμεινε οκτώ μήνες μακριά από την αγαπημένη του συνήθεια. Όσο καιρό είχε να… συναντήσει την ΑΕΚ. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Μάρκο Μαρκόφσκι, που έχει τρία στα τρία απέναντι στην παραλίγο ομάδα του.

To… Zemun and back!

Για ένα παιδί που μεγάλωσε στη διάρκεια του πολέμου, οι επιλογές δεν είναι πολλές. Ούτε οι διέξοδοι… Ο Μάρκο Μαρκόφσκι ήρθε στον κόσμο στις 26 Μαΐου του 1986 και ήταν μικρός για να καταλάβει την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Δεν ήταν, όμως, μικρός για να ζήσει τη διάσπαση των χωρών, ούτε τον βομβαρδισμό του Βελιγραδίου. Γεννημένος στην πρωτεύουσα της Σερβίας, θα έβρισκε καταφύγιο στο ποδόσφαιρο και στα όνειρά του. Θα έβρισκε πρότυπο στον Κρίστιαν Βιέρι και θα φανταζόταν την ημέρα που ο ίδιος θα μπορεί να σκοράρει με την αγαπημένη του ομάδα… Μια μέρα που δεν θα αργούσε, έστω κι αν το όνειρο ουδέποτε εκπληρώθηκε εξ ολοκλήρου.

Ξεκίνησε να παίζει σε μια άσημη ομάδα της γειτονιάς, πριν τον αποκτήσει η Ζεμούν το 2004. Στο Βελιγράδι θα άρχισε σιγά-σιγά να φτιάχνει το όνομά του. Στην πρώτη του αντρική ομάδα θα πετύχει 13 γκολ σε 40 παιχνίδια, πρωταγωνιστώντας σε μια από τις καλύτερες σεζόν της ιστορίας της, όταν το 2005 τερμάτισε στην πέμπτη θέση. Όντας, ήδη, διεθνής με τις μικρές Εθνικές ομάδες (πήρε μέρος στο Euro U-19 το 2005), το επόμενο σκαλοπάτι στην καριέρα του δεν θα αργούσε να έρθει. Το 2006, η Παρτιζάν κατέθεσε επίσημη πρόταση και ο Μάρκο υπέγραψε για τέσσερα χρόνια σε μια εκ των δύο μεγαλύτερων ομάδων του Βελιγραδίου.

Στα δύο χρόνια που θα φορούσε την μαυρόασπρη φανέλα, δεν θα προλάβαινε να κάνει πολλά. Μόλις πέντε συμμετοχές πριν αρχίσουν οι δανεισμοί και μηδέν γκολ. Μισή χρονιά στη Μπόρατς με ένα γκολ σε εννέα αγώνες, μισή στη Μπανάτ και το όνειρο μοιάζει να σβήνει. Ο Μάρκοβιτς αρχίζει να αναζητά την τύχη του εκτός Σερβίας, αφού στα 21 του χρόνια αντιλαμβάνεται ότι δύσκολα θα βρει ευκαιρία στην Παρτιζάν.

Από το Βέλγιο στην… Καλλιθέα!

Η διαδρομή του εκτός συνόρων δεν θα είναι συνηθισμένη. Το Νοέμβριο του 2007 θα βρεθεί στο Βέλγιο, όπου θα δοκιμαστεί από τη Λόκερεν. Σε δύο φιλικά παιχνίδια θα πετύχει τέσσερα γκολ και θα επιστρέψει στο Βελιγράδι περιμένοντας τηλεφώνημα για να υπογράψει. Τα δημοσιεύματα της εποχής παρουσίαζαν τη μεταγραφή ως βέβαιη και θεωρούσαν ότι εντός δέκα ημερών θα έπεφταν οι υπογραφές. Το μόνο που… έπεσε ήταν η ψυχολογία του Μάρκο, που ουδέποτε δέχτηκε το τηλεφώνημα. Η απόφαση, όμως, ήταν ειλημμένη και το μόνο που κάθε φορά άλλαζε ήταν ο προορισμός.

«Στην Θεσσαλονίκη βρίσκονται επίσης ακόμη δύο παίκτες. Ο λόγος αρχικά για τον υψηλόσωμο 21χρονο Σέρβο επιθετικό, Μάρκο Μαρκόφσκι, ο οποίος θα δοκιμαστεί και αναλόγως θα παρθεί απόφαση για την απόκτησή του». Στις 6 Ιανουαρίου θα βρεθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέρος ενός πακέτου συνολικά έξι παικτών που θα δοκίμαζε ο Ηρακλής. Ο συγχωρεμένος Άνχελ Πεντράθα θα εγκρίνει την απόκτησή του, ωστόσο όπως ο Μαρκόφσκι εξιστορεί το πρόβλημα βρισκόταν αλλού. «Ο κύριος Πεντράθα που με δοκίμασε είχε μείνει πολύ ικανοποιημένος από μένα. Το πρόβλημα προέκυψε ανάμεσα στη διοίκηση του Ηρακλή και την Παρτιζάν, στην οποία ανήκα και ήθελε να με δώσει δανεικό για έξι μήνες. Πήγα στον Ηρακλή, δοκιμάστηκα, τους άρεσα αλλά οι δύο ομάδες δεν ήρθαν σε συμφωνία. Έτσι κατέληξα στην Καλλιθέα».

Στη συνοικία της Αθήνας θα ξεκινήσει τα πρώτα μαθήματα ελληνικών. Χωρίς, πιθανότατα και ο ίδιος να μπορεί να προβλέψει ότι θα φτάσει στο σημείο να τα μιλάει εξαιρετικά, όπως συμβαίνει σήμερα. Στο ντεμπούτο του με την Καλλιθέα θα σκοράρει κόντρα στο Αιγάλεω και η ομάδα του θα φύγει νικήτρια από το Σίτι. Θα κλείσει τη σεζόν με εννέα γκολ και θα κερδίσει την παραμονή του για μια ακόμα χρονιά. Μετά από 12 γκολ σε 33 παιχνίδια, θα έρθει η ώρα για να μετακομίσει βόρεια. Και στη Δράμα τον περίμενε η δόξα…

Μαυραετός… καρδιάς!

Η συμφωνία του με τη Δόξα Δράμας θα έρθει το καλοκαίρι του 2009… Παρότι το όνομά του είχε αρχίσει να «παίζει» για τις μεγάλες ομάδες, οι «μαυραετοί» θα ήταν εκείνοι που θα έκαναν την κίνηση ουσίας για να τον αποκτήσουν, έστω κι αν λίγο έλειψε να τον χάσουν την ύστατη ώρα. «Περίμενα στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου για να έρθω να υπογράψω στη Δόξα στα μέσα του Αυγούστου το 2009. Τότε, είχα προτάσεις από Παναιτωλικό και Δόξα και είχα επιλέξει να έρθω στη Δόξα. Ενώ λοιπόν περίμενα μαζί με τον μάνατζέρ μου την πτήση μου για Ελλάδα, για να έρθω να υπογράψω στη Δόξα, δέχομαι ένα τηλεφώνημα από την ομάδα της Κέρκυρας. Είχα μία ώρα μπροστά μου για να αποφασίσω. Μάλιστα, ο άνθρωπος της Κέρκυρας, μου είπε ότι μόλις φτάσω στη Θεσσαλονίκη θα με περιμένει κάποιος, ο οποίος θα με πάει απευθείας στην Κέρκυρα για να υπογράψω. Είχα πάρει την απόφασή μου να έρθω στη Δόξα Δράμας κι αυτό, γιατί είχα δώσει το λόγο μου».

Ποια θα ήταν η πορεία του αν επέλεγε την Κέρκυρα, ουδείς μπορεί να το γνωρίζει… Στη Δόξα, όμως, η παρουσία του θα ήταν ταυτόσημη με την ομάδα του. Μετά από 15 γκολ στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής το όνομά του αρχίζει να παίζει όλο και πιο δυνατά. Το καλοκαίρι του 2010 είναι η ΑΕΚ εκείνη που φλερτάρει με την απόκτησή του και ο Μάρκο νιώθει να έχει έρθει η στιγμή του. «Νιώθω τιμή και πιστεύω πως είμαι έτοιμος να αγωνιστώ σε μια μεγάλη ομάδα όπως η ΑΕΚ», θα πει τον Ιούνιο, έχοντας ήδη μιλήσει με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και παράλληλα ο Σταύρος Αδαμίδης με τον πρόεδρο της Δόξας. Ο Μάρκο – όπως του είχαν πει - περίμενε έναν εκ των Σκόκο, Μπλάνκο, Τζιμπούρ να αποχωρήσουν, όμως η επιστροφή του Νίκου Λυμπερόπουλου στην Ένωση έκλεισε την πόρτα. Το φιλολογικό ενδιαφέρον του Ηρακλή, του Αστέρα και της Λάρισας, ουδέποτε προχώρησε περισσότερο και ο Μαρκόφσκι παρέμεινε σε γνώριμα εδάφη.

«Δεν κρύβω ότι επιθυμούσα να πάω πολύ σε μία μεγάλη ομάδα όπως είναι η ΑΕΚ, όμως από τη στιγμή που δεν προχώρησαν οι συζητήσεις, αποφάσισα να μείνω στη Δόξα μέχρι τη λήξη του συμβολαίου μου». Θα έκανε ακόμα μια υπόσχεση πράξη… Έχοντας, πλέον, εξελιχθεί σε είδωλο για τους Δραμινούς, έχοντας σκοράρει οκτώ γκολ μέχρι τον Δεκέμβριο, έμοιαζε αδύνατο να συνεχίσει στη Β’ Εθνική. Η Ξάνθη, κατόπιν εισήγησης του Γιάννη Παπαδημητρίου στον Χρήστο Πανόπουλο, εξασφάλισε την υπογραφή του έξι μήνες πριν τη λήξη του συμβολαίου του, ωστόσο αποφάσισε να τον αφήσει να ολοκληρώσει τη χρονιά στη Δόξα. Εκείνος θα αποχαιρετούσε την ομάδα του με οκτώ ακόμα γκολ και θα την οδηγούσε στα μεγάλα σαλόνια.

Skoda με… diesel!

«Η Ξάνθη είναι παράδεισος για κάθε ποδοσφαιριστή. Η ομάδα προσφέρει τα πάντα που χρειάζεται ένας παίκτης για να είναι ευτυχισμένος. Φέτος η ομάδα έκανε καλές μεταγραφές και μπορούμε να καταφέρουμε πολλά». Στο νέο του περιβάλλον θα ξεκινούσε ακριβώς όπως στα προηγούμενα. Έξι γκολ μέχρι τον Δεκέμβριο θα τον έφερναν ανάμεσα στους παίκτες γύρω από τους οποίους θα γινόταν μεγάλη συζήτηση τον χειμώνα, έστω κι αν θα έμενε στη σκιά του Βλαχοδήμου και του Βασιλακάκη. Τον Ιανουάριο θα συνέχιζε στον ίδιο ρυθμό και με δύο ακόμα γκολ, θα έφτανε τα εννέα στο πρωτάθλημα. Τότε, το σενάριο για μεταγραφή σε μεγάλη ομάδα, άρχισε και πάλι να κυκλοφορεί.

«Έμαθα στη ζωή μου να μην βιάζομαι. Να προσπαθώ και να κάνω υπομονή. Δεν μετανιώνω για τίποτα. Έχω συμβόλαιο μέχρι το 2014 και θα το τιμήσω. Τώρα, αν προκύψει κάτι άλλο και ο πρόεδρος συμφωνήσει και είναι και για μένα καλό, αυτό είναι άλλη κουβέντα. Για την ώρα, όμως, και να σου πω την αλήθεια δεν με ενδιαφέρει, αφού είμαι μια χαρά εδώ». Μια χαρά σε όλα τα επίπεδα… Ο Μάρκο Μαρκόφσκι έχει ελληνοποιηθεί, απολαμβάνοντας χωριάτικες σαλάτες, μουσακά και φραπέ, ζει με τη σύζυγό του (παντρεύτηκαν το καλοκαίρι του 2011) Μαρία στην Ξάνθη και λατρεύει να κάνει βόλτες στην πόλη. «Ο κόσμος αγαπάει το ποδόσφαιρο πάρα πολύ και ειδικά όταν η ομάδα κερδίζει είναι πολύ ωραία να περπατάς μέσα στην πόλη».

Για κάποιο διάστημα, μέσα στο 2012, η πόλη δεν θα έμοιαζε τόσο φιλική. Η Ξάνθη έχανε, κινδύνευσε ακόμα και με υποβιβασμό, ο ίδιος δεν σκόραρε και το δεύτερο μισό της σεζόν ήταν εφιαλτικό. Στο ξεκίνημα της νέας περιπέτειας ο Μάρκο επέστρεψε στις αγαπημένες του συνήθειες… Να σκοράρει γενικά και να σκοράρει απέναντι στην ΑΕΚ ειδικά (τρία γκολ σε τρία ματς). Και μετά να απολαμβάνει τη βόλτα του στην πόλη!

 

Τελευταία Νέα