Να τα… χιλιάσει (vids, pics)!

Γιώργος Καραμάνος
Να τα… χιλιάσει (vids, pics)!

bet365

Ο 42χρονος Τούλιο Μαραβίγια είναι ο κορυφαίος εν ενεργεία σκόρερ του κόσμου. Μετράει 993 γκολ και συνεχίζει, κυνηγώντας τα 1.000 που έχουν ξεπεράσει Πελέ και Ρομάριο.

Μία μέρα μετά τα Χριστούγεννα, ο Ζίκο διοργάνωσε το ετήσιο φιλικό κατά της φτώχιας «Jogo das Estrelas», όπου είχε καλέσει τους φίλους του. Σε αυτούς είχε συμπεριλάβει και τον Τούλιο Ουμπέρτο Περέιρα Κόστα ή πιο γνωστό στην ποδοσφαιρική πιάτσα ως Τούλιο Μαραβίγια (σ.σ.: θαύμα). Ο εν λόγω κύριος σκόραρε δύο φορές και μετά το τέλος της αναμέτρησης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αυτά θα κατατεθούν στο λογαριασμό μου».

Τι εννοούσε ο 42χρονος επιθετικός; Μα τι άλλο από τον λογαριασμό των γκολ της καριέρας του που πλέον έχουν φτάσει τον αριθμό 993 σε 931(;) αγώνες!
Το ιδιαίτερο στην υπόθεση είναι πως τα μετράει μόνος του και απ’ ότι φαίνεται συμπεριλαμβάνει σε αυτά και όλα τα γκολ που έχει σημειώσει παίζοντας ακόμα και με την παρέα του. «Στόχος μου είναι να ξεπεράσω τα 1.000 (το έχουν καταφέρει μόνο ο Πελέ και ο Ρομάριο)» υπενθύμισε ο ίδιος τη στιγμή που ετοιμαζόταν να υπογράψει και πάλι (για 5η φορά) με την αγαπημένη του Μποταφόγκο DF που δεν είναι η γνωστή ομάδα του Μαρσέλο Μάτος (θα παίξει μόνο στο περιφερειακό πρωτάθλημα Καριόκα).


Απίστευτος γυρολόγος
Μάλιστα πρόλαβε ήδη να κάνει και σεφτέ. Χρειάστηκε μόλις 50 δευτερόλεπτα, σημειώνοντας το πιο γρήγορο τέρμα της καριέρας του που έχει ξεκινήσει το 1987! Σε αυτά τα 24 χρόνια έχει προλάβει να αλλάξει 41 φορές ομάδα (οι 31 είναι διαφορετικές και οι 10 επιστροφές). Εκτός από το ξεκίνημα με τη Γκοϊάς (1987-’92) και λίγο αργότερα την κανονική Μποταφόγκο (1994-’96), ουδέποτε έμεινε για περισσότερο από μία περίοδο σε κάποιο σύλλογο. Αντιθέτως, ουκ ολίγες ήταν οι περιπτώσεις που έχει πραγματοποιήσει δύο ή περισσότερες μετακινήσεις στην ίδια σεζόν, με αποκορύφωμα το 2010 που το έκανε πέντε φορές (από τέσσερις το 2006 και το 2009).

Την χρονιά που μόλις ολοκληρώθηκε έκανε κάτι ανεπανάληπτο. Πέραν της Μποταφόγκο DF (23 συμμ./ 14 γκολ), όπου επέστρεψε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, έπαιξε επίσης στις Ποτιγκουάρ, Ουμουαράμα (δις) και Οπεράριο. Και τις τρεις αυτές έδωσε το παρών για ένα μονάχα αγώνα και πέτυχε από ένα γκολ! Πάντως το ότι έχει την τρέλα και το κουράγιο να δίνει το παρών στα γήπεδα συνιστά από μόνο του ένα ιδιαίτερο επίτευγμα. Το άλλο είναι πως πρόκειται για τον πρώτο εν ενεργεία σκόρερ του κόσμου!



Το χέρι και η «Τουλέτα»
Το 1995 ήταν η κορυφαία σεζόν της καριέρας του. Τότε πραγματοποίησε και τις 15 συμμετοχές του με την Εθνική Βραζιλίας. Και εκεί φρόντισε βέβαια να αφήσει το στίγμα του, καθώς πρόλαβε να σημειώσει 13 γκολ, δύο εξ αυτών πολύ σημαντικά στο Κόπα Αμέρικα του 1995. Αυτός ήταν που ισοφάρισε στο 81’ (2-2) στον προημιτελικό με την Αργεντινή των Μπορέλι και Σούρερ, ενώ ευστόχησε και στην εκτέλεση του όταν οδηγήθηκε στα πέναλτι (πρόκριση με 4-2).

Εκείνο το γκολ έχει μείνει στην ιστορία ως «χέρι θαύμα» (σ.σ.: η απάντηση των Βραζιλιάνων στο «χέρι του Θεού»), με τον Βραζιλιάνο να σουτάρει, αφού πρώτα είχε κατεβάσει τη μπάλα με το χέρι. Η Σελεσάο έφτασε μέχρι τον τελικό. Και εκεί ο Τούλιο πέτυχε το γκολ της χώρας του. Η ισοπαλία (1-1) οδήγησε εκ νέου στα πέναλτι, όπου ο 26χρονος τότε επιθετικός ήταν ο μοναδικός που αστόχησε και η Ουρουγουάη πήρε την κούπα (5-3).

Το πιο ιδιαίτερο γκολ του όμως το πέτυχε σε έναν αγώνα της Μποταφόγκο με την Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα για το Κόπα Λιμπερταδόρες. Η μπάλα πήγαινε προς τα αντίπαλα δίχτυα. Ο Τούλιο έτρεξε, τη σταμάτησε πάνω στη γραμμή, τη σήκωσε και σκόραρε με ένα ακροβατικό τακουνάκι. Τότε οι οπαδοί της ομάδας από τη Χιλή το θεώρησαν υποτιμητικό και ξεκίνησαν επισόδεια που διέκοψαν προσωρινά το ματς. Εκείνο το γκολ έλαβε και όνομα: το είπαν «Τουλέτα».


ΤΡΕΛΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ
* Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Γκοϊάς με 187 γκολ, της Βίλα Νόβα με 99 και της Σέρα Ντοουράντα με 200.

* Εξι φορές πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα σε Α’ (1989, 1994, 1995), Β’ (2002, 2008) και Γ’ (2007) κατηγορία.

* Ο γηραιότερος (40 ετών) που έχει αναδειχτεί πρώτος σκόρερ στη Β’ κατηγορία (2008) και στη Γ’ κατηγορία (2007 39 ετών).

* Κορυφαίος σκόρερ σε όλες τις εγχώριες διοργανώσεις, όλων των κατηγοριών της Βραζιλίας στη διάρκεια μίας σεζόν (1995, 2007) με 67 και 50 γκολ αντίστοιχα.

* Εχει κατακτήσει ένα πρωταθλήματα Βραζιλίας (Μποταφόγκο 1995), ένα Ελβετίας (Σιόν 1992), ένα Ρεκόπα Σουδαμερικάνα (Κρουζέιρο 1998), ένα Κύπελλο Ουγγαρίας (Ουίπεστ 2002) και αμέτρητες κούπες σε περιφερειακά πρωταθλήματα της χώρας του.

* Είναι παντρεμένος εδώ και 15 χρόνια. Εχει έναν γιο και μία κόρη. Ο πρώτος γεννήθηκε την ίδια μέρα με εκείνον και έχει ακριβώς το ίδιο όνομα.

* Μαζί με τον δίδυμο αδερφό του αποβάλλονταν στο σχολείο όποτε έπαιζε μεσοβδόμαδα η Γκρέμιο, διότι πήγαιναν στην τάξη με ραδιοφωνάκι για να ακούν το ματς.

* Είναι λάτρης του Μίκι Μάους και έχει συλλογή με όλα τα τεύχη του κόμικ.

* Μετά τον Βαμπέτα έγινε ο δεύτερος Βραζιλιάνος παίκτης που πόζαρε (2003) για το γκέι περιοδικό με την ονομασία «G», έχοντας ωστόσο τη φήμη του μεγάλου γυναικά στα νιάτα του.

 

Τελευταία Νέα