Υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από το “ΝΑΙ” ή το “ΟΧΙ”!

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από το “ΝΑΙ” ή το “ΟΧΙ”!

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την απόφαση που πρέπει να πάρει ο καθένας μας την Κυριακή το πρωί, πριν πάει να ψηφίσει και έχει μεγαλύτερη σημασία κι' από το τι θα ψηφίσει...

“Σου έδωσα όσα περισσότερα δεδομένα μπορούσα, σου είπα ότι δεν πρέπει να παίρνεις τις μετρητοίς ότι ακούς στην τηλεόραση, προσπάθησα να σου εξηγήσω τον κίνδυνο που έχει το ναι και τον κίνδυνο που έχει το όχι, πλέον νομίζω ότι πρέπει να αποφασίσεις, χωρίς να με ρωτάς τι θα κάνω εγώ. Πρέπει να αποφασίσεις μόνη σου...”

Η απάντηση της μητέρας στο γιο ήταν η εξής:

“Αγόρι μου τα ζύγισα. Προσπάθησα να τα ξεδιαλύνω, να καταλάβω ποιο είναι το λιγότερο κακό και να το επιλέξω. Δεν κατάφερα να καταλήξω. Δεν είναι νομίζω το θέμα, πόσο θα κοπεί η σύνταξη μου και πως θα την παίρνω. Το θέμα είναι τι θα γίνει με εσάς και με τα εγγόνια μου. Δεν μπορώ να αποφασίσω εγώ για το μέλλον των εγγονιών μου, της Μαρίας και του Γιώργου. Πρέπει να το κάνετε εσείς. Αποφάσισα. Δεν θα πάω να ψηφίσω...”

Κι' εσύ πατέρα;

“Κι εγώ τα ζύγισα όσο καλύτερα μπορούσα. Το σκέφτηκα καλά. Κανένα από τα δύο δεν με καλύπτει. Θα πάω να ψηφίσω, αλλά θα ψηφίσω άκυρο. Γιατί δεν μου αρέσει καθόλου που μου βάζουν ένα ψεύτικο δίλημμα, στο οποίο πρέπει κι εγώ να πάρω θέση. Και θέλω να τους το πω με την ψήφο μου, ότι το δίλημμα που μου βάλατε είναι ψεύτικο. Δεν θα απαντήσω με αυτόν τον τρόπο για την εγγονή μου την Μαρία και τον εγγονό μου τον Γιώργο. Δεν θα κρίνω το μέλλον τους με τον τρόπο που θέλουν αυτοί. Αλλά, εγώ και η μάνα σου σου απαντήσαμε, εσύ και η γυναίκα σου τι θα κάνετε;”.

Τον λόγο πήρε η Ελένη.

“Θα ψηφίσω ΟΧΙ. Ήταν μία πολύ δύσκολη απόφαση, αλλά νομίζω ότι είναι η σωστή. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό που γίνεται στην χώρα τα πέντε τελευταία χρόνια. Δεν οδηγεί πουθενά. Κάνει τα πράγματα κάθε μέρα και χειρότερα. Δεν ξέρω τι θα γίνει εν τέλει με το ΟΧΙ που θα ψηφίσω, εφόσον επικρατήσει, αλλά κάτι πρέπει να αλλάξει. Με τον κίνδυνο αυτό που θα αλλάξει να είναι χειρότερο και όχι καλύτερο και με την ελπίδα ότι θα είναι καλύτερο και όχι χειρότερο, θα ψηφίσω ΟΧΙ, ελπίζοντας ότι είναι το καλύτερο για τον Γιώργο και το Μαράκι...”

Ο Γιώργος που είναι 19 ετών και θα ψηφίσει πρώτη φορά πετάχτηκε. “Κι εγώ μαμά στο ΟΧΙ κατέληξα. Χαίρομαι που πήραμε την ίδια απόφαση. Εσύ μπαμπά τι αποφάσισες;”

“Κι εγώ δυσκολεύτηκα πολύ να καταλήξω. Και εγώ προσπάθησα να βρω τι είναι το καλύτερο για την Μαρία και για εσένα Γιώργο, τι είναι το καλύτερο για όλους μας και τελικά κατέληξα στο ΝΑΙ. Δεν θέλω να ρισκάρω το ελάχιστο που έχουμε σήμερα αναζητώντας κάτι παραπάνω για εσάς, με ρίσκο να μην έχουμε ούτε το ελάχιστο...”

Ο μπαμπάς της Μαρίας σταμάτησε να μιλά, όταν είδε την μικρή Μαρία, να κρυφακούει, γεμάτη αγωνία, πίσω από την μισάνοιχτη πόρτα του δωματίου της.

“Μαράκι έλα εδώ μαζί μας. Γιατί κάθεσαι στο δωμάτιο σου, μόνη...”

Η μικρή Μαρία πλησίασε φανερά τρομαγμένη. Ο μπαμπάς την πήρε στην αγκαλιά του και την ρώτησε τι συμβαίνει, γιατί είναι τρομαγμένη...

“Σε άκουσα να λες ότι θα ψηφίσεις κάτι διαφορετικό από τον παππού και την γιαγιά και φοβάμαι. Φοβάμαι γιατί ο μπαμπάς της φίλης μου της Κατερίνας, είπε στην γιαγιά και τον παππού της, ότι αν δεν ψηφίσουν ότι και αυτός δεν πρόκειται να ξαναδούν τα εγγόνια τους. Και η Κατερίνα είναι πολύ στενοχωρημένη γιατί αγαπάει πολύ την γιαγιά και τον παππού της. Κι εγώ φοβάμαι μήπως συμβεί και σε εμένα το ίδιο...”

“Ασφαλώς και δεν θα συμβεί το ίδιο σε εσένα. Με τον παππού, την γιαγιά, την μαμά και τον αδελφό σου, συζητήσαμε τι θα ψηφίσουμε και καταλαβαίνουμε απολύτως γιατί ο καθένας έχει διαφορετική άποψη. Είναι μία πολύ δύσκολη απόφαση και είναι φυσικό και πολύ ωραίο που έχουμε διαφορετικές απόψεις...” απάντησε ο μπαμπάς της Μαρίας, η οποία έτρεξε στην αγκαλιά της γιαγιάς και του παππού, ούσα σίγουρη ότι θα μπορεί να τους βλέπει και να παίζει μαζί τους και τη Δευτέρα το πρωί.

Τόσο σίγουρη, όσο ο παππούς, η γιαγιά, η μαμά, ο μπαμπάς και ο αδερφός της Μαρίας, ότι την Δευτέρα το πρωί κανείς δεν πρόκειται, ότι κι αν συμβεί στη χώρα, να κατηγορήσει τον άλλον για αυτό που ψήφισε.

Την Κυριακή είναι πολύ σημαντικό αυτό που θα αποφασίσεις να ψηφίσεις. Ενδεχομένως το πιο σημαντικό που ψήφισες ποτέ! Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, ακόμη πιο σημαντικό είναι το πως θα ψηφίσεις.

Πριν πας να ρίξεις το ψηφοδέλτιο την Κυριακή, σκέψου καλά αν την Δευτέρα θέλεις να είσαι ο μπαμπάς, η μαμά ή ο αδερφός της Μαρίας ή αν προτιμάς να είσαι ο μπαμπάς, η μαμά, ή ο αδερφός της Κατερίνας. Νομίζω πλέον ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό από το “ΝΑΙ” ή το “ΟΧΙ”.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.