Ιντερνετικά κατεβάσματα‏

Gazzetta team
Ιντερνετικά κατεβάσματα‏

bet365

Ο Χρήστος Ξανθάκης, που γράφει τη στήλη των media στην Ελευθεροτυπία, αναλύει στο gazzetta.gr το θέμα PIPA και SOPA που έχει προκαλέσει σάλο στο διαδίκτυο...

O κακός χαμός έγινε τις τελευταίες ημέρες με τα δύο αμερικάνικα νομοσχέδια που έφεραν τα τόσο μα τόσο χαρακτηριστικά ονόματα: SOPA και PIPA. Μην αρχίσω εδώ τα λογοπαίγνια, τα έχετε διαβάσει όλα πριν απ' όλους στο Twitter.

Να υπενθυμίσω απλώς ότι το SOPA σημαίνει Stop Online Piracy Act (βλέπε πειρατεία στο διαδίκτυο) και το PIPA μεταφράζεται όχι σε αυτό που νομίζετε αλλά σε Protect IP Act (βλέπε προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας).

Επίσης να προσθέσω ότι πήγαν τα νομοσχέδια στο Κογκρέσσο, αλλά λόγω λαϊκής κατακραυγής (ως και η Wikipedia διαμαρτυρήθηκε, αν έχετε Θεό) πήρε αναβολή η ψήφισή τους. Μέχρι νεωτέρας, μέχρι κάποια στιγμή στο μέλλον όπου θα συμφωνηθούν τα ασυμφώνητα.

Και περάσαμε εμείς καλά και οι κυβερνοναύτες καλύτερα; Οχι ακριβώς! Οπως λένε τα τζιμάνια του "κατεβάσματος" (προσωπικώς δεν το ξέρω το άθλημα και προς τούτο απευθύνθηκα σε φίλο μου, που διατηρεί το προσωνύμιο "Bούδας"), τις τελευταίες ημέρες έχει εξαφανισθεί από το δίκτυο παραπάνω από το 80 % του πρωτογενούς υλικού.

Εντάξει, υπήρχαν και πολλά αρχεία διπλά και τριπλά και πενταπλά, οπότε η καταστροφή δεν είναι τόσο μεγάλη όσο φαίνεται εξ αρχής και πάλι όμως ο περονόσπορος είναι εμφανής. Η βιοποικιλότητα, που θα λέγανε οι οικολόγοι, υπέστη πλήγμα ανεπανάληπτο.

Ειδικά στο direct download έκλεισαν σπίτια και σπιτάκια. Πρώτο υπέκυψε το εξαιρετικά δημοφιλές Megaupload, που κατέβασε ρολά λόγω FBI. Το γράφει και η σχετική οθόνη που σε υποδέχεται με το χαμόγελο στα χείλη. Οσο για τους δύο μεγάλους ανταγωνιστές του, το FileSonic και το FileShare, είδαν τι συνέβη και τα κάνανε επάνω τους. Το Filesonic "κλείδωσε" εντελώς τα "κατεβάσματα" και το FileShare έσβησε τη συντριπτική πλειοψηφία από τα αρχεία που φιλοξενούσε. Εως και το "αμάσητο" FileJungle δείχνει να υποκύπτει στις πιέσεις και στο κυνηγητό.

Το RapidShare από την άλλη προσπαθεί να διατηρήσει ένα αξιοπρεπές προσωπείο, έχει χάσει ωστόσο εδώ και αρκετό καιρό την έξωθεν καλή μαρτυρία. Οπως μου είπε ο "Βούδας" μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού οι ιστοσελίδες για direct downlodaing, όπου μπορείς ακόμη να κάνει τη δουλειά σου. Κάποιες από αυτές μάλλον κατοικοεδρεύουν σε ρωσική επικράτεια, επομένως τα μάτια σας δεκατέσσερα.

Τι απομένει; Το P2P φυσικά, μόνο που δεν έχει την ίδια ευκολία με το direct download. Ούτε την ίδια γλύκα, ούτε την ίδια ταχύτητα, χώρια που μπορεί ο οποιοσδήποτε να σου κολλήσει το παρατσούκλι της "βδέλλας" και να τρέχεις ύστερα στον παπά να σε ξορκίσει. Από το να σε διαβάσει βέβαια, μάλλον καλύτερα...


 

Τελευταία Νέα