Όταν... ήρθε ο Πικάσο! (pics)

Μιχάλης Τσόχος
Όταν... ήρθε ο Πικάσο! (pics)

bet365

Με αφορμή την ημέρα... ντροπής ελέω της κλοπής στην εθνική πινακοθήκη το gazzetta φέρνει στο φως σπάνια ντοκουμέντα από την έλευση των σπουδαίων έργων τέχνης!

Όλη η Ελλάδα είναι στο πόδι σήμερα με την σοκαριστική ληστεία που έγινε στην Εθνική Πινακοθήκη και την κλοπή τριών έργων παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας κι εμβέλειας! Η χρηματική αξία τους εκτιμάται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, η καλλιτεχνική τους αξία είναι ανεκτίμητη, όμως υπάρχει και μια τρίτη, συμβολική, αξία, ειδικά για ένα απ' αυτά τα έργα και τους πολίτες της χώρας μας.

Η περισσότερη κουβέντα, λοιπόν, γίνεται για το έργο του Πικάσο. Το οποίο, όπως πολλοί αναφέρουν ήδη, δεν βρέθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη λόγω συγκυριών και τύχης, όπως συμβαίνει πολλές φορές σε τέτοιες περιπτώσεις. Το αντίθετο!

Ήταν μια δωρεά ψυχής του τεράστιου αυτού καλλιτέχνη, του Πικάσο, σε ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης της αιματοβαμμένης προσφοράς των Ελλήνων στην ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ από τον ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΕΦΙΑΛΤΗ.

Όλες οι αναφορές σήμερα κάνουν λόγο για το 1949. Ότι τότε ο Πικάσο δώρισε το έργο του. Πότε, όμως; Υπό ποιες συνθήκες; Ποια μέρα ακριβώς; Και ήταν μόνος του ή μήπως με άλλους μεγάλους ξένους καλλιτέχνες που όλοι μαζί υποκλίθηκαν στον αγώνα των Ελλήνων κατά των Γερμανών ναζί;

Το gazzetta μπορεί να ασχολείται εκτενέστατα με τα ζητήματα του αθλητισμού, όμως δεν κλείνει τα μάτια ποτέ στα τεράστια κοινωνικά θέματα που υπάρχουν γύρω μας. Το καθήκον της ενημέρωσης, άλλωστε, είναι ένα και μοναδικό! Κι έτσι προχωρά αμέσως σε μια αποκάλυψη - ντοκουμέντο που θα μας κάνει να ανατριχιάσουμε ακόμα περισσότερο και να συνειδητοποιήσουμε το κακό που μας βρήκε σήμερα!

Ψάξαμε, βρήκαμε και παρουσιάζουμε πότε ήρθε στην χώρα μας και την Εθνική Πινακοθήκη το έργο του Πικάσο, το οποίο κλάπηκε σήμερα, αφού δεν σταθήκαμε άξιοι να το φυλάξουμε σαν τα μάτια μας και όπως του αρμόζει. Μια τέτοια χειρονομία από έναν τόσο μεγάλο καλλιτέχνη, και μάλιστα για έναν τόσο σημαντικό λόγο όπως η αντίσταση σε πόλεμο, δεν γίνεται να αφήνεται στα χέρια ατζαμήδων, ανίκανων ή ανεύθυνων.

Η εκδήλωση, λοιπόν, έγινε την Κυριακή 17 Απριλίου 1949, όπως μπορείτε να διαβάσετε και να δείτε ακόμα και φωτογραφίες από τα σκονισμένα και ξεχασμένα δημοσιεύματα που φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας.

Η εφημερίδα τα «Νέα» στις 18 Απριλίου 1949 δημοσιεύει φωτογραφίες από την εκδήλωση. Μια μέρα μετά, στις 19/4/1949, το «Βήμα» έχει όλο το ρεπορτάζ. Μπορείτε να διαβάσετε, μάλιστα, ποιοι άλλοι κολοσσοί της τέχνης δώρισαν έργα τους στην Ελλάδα για την συμβολή της στον Β' παγκόσμιο πόλεμο.

Ελπίζουμε τα άλλα έργα να μην κλάπηκαν ή να μην κλαπούν αύριο, μεθαύριο για να πάνε άκλαφτα κι αυτά σαν του Πικάσο.

Τα πολλά λόγια περιττεύουν, λοιπόν. Διαβάστε τα δυο δημοσιεύματα που βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε. Και βγάλτε τα συμπεράσματά σας για το τι σημαίνει αυτό που συνέβη σήμερα.

 

Τελευταία Νέα