Το… jogo bonito στην Ευρώπη

Gazzetta team
Το… jogo bonito στην Ευρώπη

bet365

Στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα αγωνίζονται 118 Βραζιλιάνοι, με τη Σάντος να κάνει την μεγαλύτερη εξαγωγή. Δείτε που βρίσκονται οι περισσότεροι εξ αυτών και το αμυντικό παράδοξο.

Ηταν τέτοια η κουλτούρα της εποχής. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και με την Ευρώπη να στήνεται ξανά στα πόδια της, οι Βραζιλιάνοι σούπερ σταρ των 50s και 60s επέλεξαν να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Κάπως έτσι λοιπόν και τα μεγάλα αστέρια της Σάντος δεν πέρασαν τον Ατλαντικό. Κορυφαίο παράδειγμα αποτέλεσε ο θρυλικό Πελέ. Μαζί του και οι Ζίλμαρ (τερματοφύλακας), Ζίτο (αμυντικός μέσος) που επίσης κατέκτησαν το Μουντιάλ του 1958 και δεν έκαναν το μεγάλο ταξίδι.

Για να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους οι Κάρλος Αλμπέρτο, Κλοντοάλντο, κατακτητές του τροπαίου του 1970. Ουσιαστικά το πρώτο ίνδαλμα των οπαδών της Σάντος που έκανε το πέρασμα στην Ευρώπη, ήταν ο Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα. Ναι, ο θρύλος του Ολυμπιακού, που το 1996 είχε πάρει την μεγάλη μεταγραφή για τη Μπαρτσελόνα. Γενικότερα όμως οι ακαδημίες του συλλόγου έβγαζαν και συνεχίζουν να κάνουν μαζική παραγωγή ταλέντων.



Ωσπου φτάσαμε στη δική μας εποχή, με τη Σάντος να έχει την πρωτοκαθεδρία των Βραζιλιάνων που αγωνίζονται στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Γηραιάς ηπείρου, οι οποίοι είναι συνολικά 118. Αυτή τη στιγμή ο σούπερ σταρ που βγήκε από τα σπάργανά της και μεγαλουργεί στα… δικά μας μέρη, είναι φυσικά ο Νεϊμάρ. Ακολουθούν οι Γκάνσο (Σεβίλλη), Φελίπε Αντερσον (Λάτσιο), Ράφαελ Καμπράλ (Νάπολι), Ράφαελ (Κάλιαρι), Κάιο Ενρίκε (Ατλέτικο Μαδρίτης), Γκάμπριελ (Ιντερ), Εμερσον (Ρόμα). Το σύνολο φτάνουν τους οκτώ. Έναν λιγότερο έχει η Φλουμινένσε και από έξι οι Σάο Πάουλο, Ιντερνασιονάλ.

Σε αυτούς τους 118 παίκτες συμπεριλαμβάνονται και όσοι αναπτύχθηκαν σε ακαδημίες ευρωπαϊκού club (19 άτομα) ή άλλαξαν υπηκοότητα όπως π.χ. ο Ντιέγκο Κόστα, ο Τιάγκο Αλκάνταρα ή ο Πέπε. Το φοβερό στην περίπτωση των Βραζιλιάνων είναι ότι αγωνίζονται κόντρα στη φύση τους. Όταν σκέφτεσαι παίκτη από τα μέρη τους, φαντάζεσαι φαντασία, τσαλιμάκια, ντρίμπλες. Και όμως οι περισσότεροι των 118 του θέματος μας, είναι εκείνοι που ασχολούνται με το να μην δεχτεί γκολ η ομάδα τους. Να πέσει φωτιά να τους κάψει δηλαδή.

Οι 64 εξ αυτών (54,7%) είναι ανασταλτικοί. Πρόκειται για 29 σέντερ μπακ, 27 πλάγιους μπακ και οκτώ τερματοφύλακες. Τη λίστα συμπληρώνουν 17 πλάγιοι χαφ-εξτρέμ, 17 κεντρικοί μέσοι και 20 επιθετικοί. Εννοείται ότι τους πιο πολλούς από τους ανασταλτικούς τους συναντάμε στην Ιταλία. Γενικότερα όμως εκεί βρίσκονται οι πιο πολλοί από τους 118 Βραζιλιάνους των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων. Στο Καμπιονάτο συμμετέχουν 40 και ακολουθούν η La Liga (29), η Ligue1 (20), η Bundesliga (17), ενώ οι λιγότεροι παίζουν στο Νησί (12).

Follow me: @jorgekaraman

 

Τελευταία Νέα