TOP-5: Οι «αναντικατάστατοι»

TOP-5: Οι «αναντικατάστατοι»

bet365

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών του Αρσέν Βενγκέρ στο τιμόνι της Άρσεναλ, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για πέντε προπονητές που κάθισαν ακόμη μεγαλύτερο διάστημα στον πάγκο μιας ομάδας.

Στην εποχή που οι σύλλογοι αναζητούν τη γρήγορη επιτυχία και «μαγικά ραβδιά», αυτοί που την πληρώνουν πρώτοι δεν είναι άλλοι από τους προπονητές. Οι διοικήσεις, πιστές στην ρήση «πιο εύκολα αλλάζεις έναν προπονητή, παρά όλους τους ποδοσφαιριστές», δε διστάζουν στα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα να αντικαταστήσουν τους τεχνικούς τους. Αντίθετα με αυτό το φαινόμενο του σύγχρονου ποδοσφαίρου, ο Αρσέν Βενγκέρ έκλεισε 20 συνεχόμενα χρόνια στον πάγκο της Άρσεναλ, παρά τις μουρμούρες των τελευταίων ετών γύρω από την παραμονή του ή όχι στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου. Πριν τον Γάλλο τεχνικό, όμως, έχουν υπάρξει κι άλλοι προπονητές με συνεχόμενη παρουσία στον πάγκο της ίδιας ομάδας. Και μάλιστα με περισσότερα χρόνια, απ’ ότι ο Βενγκέρ στην Άρσεναλ. Το FourFourTwo του gazzetta.gr παρουσιάζει.

Γκι Ρου (44 χρόνια – Οσέρ)
Ο ορισμός του «μια ζωή σε μία ομάδα». Μόλις 14 ετών ήταν το 1952 όταν πήγε ως ποδοσφαιριστής στην Οσέρ και στα 23 του (1961) έγινε παίκτης-προπονητής της γαλλικής ομάδας. Ο Γκι Ρου έμεινε στον πάγκο της Οσέρ μέχρι το 2005, δηλαδή 44 ολόκληρα χρόνια (με κάποια μικρή διακοπή το 2000). Ο Γάλλος τεχνικός πήρε την ομάδα από την 3η κατηγορία και την οδήγησε στην κορυφή της χώρας (1 πρωτάθλημα, 4 κύπελλα), ενώ την έφτασε μέχρι ημιτελικό κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Ρόνι ΜακΦολ (30 χρόνια – Πορταντάουν)
Την εποχή που το Νησί ασχολούταν με την πρόσληψη του Άλεξ Φέργκιουσον (ακόμη δεν ήταν «Σερ») στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Πορταντάουν από την Βόρειο Ιρλανδία έκανε δικό της τον Ρόνι Μακφολ, ο οποίος παλαιότερα ήταν και παίκτης της. Ο Φέργκιουσον έφυγε κάποια στιγμή από την Γιουνάιτεντ, ο Μακφολ όμως παρέμεινε μέχρι το 2016 στο τιμόνι της Πορταντάουν, πριν αποφασίσει να αποχωρήσει τον περασμένο Μάρτιο. Στα 30 χρόνια παρουσίας του στην πάγκο της ομάδας κατέκτησε πρωταθλήματα, κύπελλα και πέντε φορές αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς.

Σερ Άλεξ Φέργκιουσον (27 χρόνια – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
Ποιος να το περίμενε πως η πρόσληψη του Σκωτσέζου τεχνικού το μακρινό 1986 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα άλλαζε την ιστορία όχι μόνο του αγγλικού, αλλά και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Κι όμως, στα πρώτα χρόνια παραμονής του στο Ολντ Τράφορντ υπήρχε «γκρίνια» γύρω από το όνομά του, αφού ο πρώτος τίτλος ήρθε το 1990 και το πρώτο πρωτάθλημα το 1993. Από ‘κει και πέρα όλα τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία. 13 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα, 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Κυπελλούχων και συνολικά 38 τρόπαια σε σχεδόν 27 χρόνια. Αποχώρησε το 2013 από την τεχνική ηγεσία της Γιουνάιτεντ και ακόμη και σήμερα το «φάντασμά» του πλανάται πάνω από το Ολντ Τράφορντ, καθώς η ομάδα δεν έχει επιστρέψει από τότε στην κορυφή της Αγγλίας.

Σερ Ματ Μπάσμπι (24 χρόνια – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
Πριν τον Φέργκιουσον, το ρεκόρ του μακροβιότερου προπονητή της Γιουνάιτεντ το κατείχε ο Σερ Ματ Μπάσμπι, ο οποίος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας το 1945. Ο ίδιος επέζησε από την αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου το 1958 και παρά το γεγονός πως ήθελε να αποσυρθεί από την προπονητική, μετά τη συγκεκριμένη τραγωδία, εντούτοις παρέμεινε στον πάγκο της ομάδας, δίνοντας την υπόσχεση πως θα χτίσει από την αρχή την Γιουνάιτεντ και ότι μέσα σε μία δεκαετία θα την έχει οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης. Πράγματι, το 1968 οι «μπέμπηδες» κατέκτησαν το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ένα χρόνο μετά, έπειτα από 24 συνεχόμενα χρόνια στο τιμόνι του συλλόγου, αποχώρησε, πριν επιστρέψει για μία σεζόν το 1970.

Ντάριο Γκράντι (24 χρόνια – Κρου)
Η αγγλική καταγωγή της μητέρας του, οδήγησε τον Ιταλό στο Λονδίνο σε μικρή ηλικία και μετά από ελάχιστη ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, ως παίκτης, ξεκίνησε αρκετά νωρίς την προπονητική. Μετά από παρουσία σε Σαουθάμπτον και Κρίσταλ Πάλας, ο Γκράντι πήγε το 1983 στην Κρου, στην οποία... ρίζωσε. Έμεινε στον πάγκο της 24 συνεχόμενα χρόνια, ώσπου το 2007 αποφάσισε να αποχωρήσει μόνος του, κατέχοντας εκείνη την εποχή το ρεκόρ συνεχόμενης παρουσίας σε πάγκο αγγλικής ομάδας. Παρέμεινε κοντά στην Κρου, επιστρέφοντας στην τεχνική της ηγεσία για μία διετία (2009-2011) και μέχρι σήμερα βρίσκεται στις ακαδημίες της.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα