Φθαρμένο DNA

Φθαρμένο DNA

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Φθαρμένο DNA

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την κρίση στη Βέρντερ και την απόλυση του Βίκτορ Σκρίπνικ.

Ο δρόμος της ντροπής κράτησε περίπου 4 ώρες. Τόσο χρειάστηκε για να καλυφθεί η απόσταση των περίπου 324 χιλιομέτρων από το Μενχενγκλάνμπαχ μέχρι τη Βρέμη και κατά τη διάρκειά του ο Βίκτορ Σκρίπνικ έμαθε ότι αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της Βέρντερ.

Το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία των πράσινων έφερε την αλλαγή στον πάγκο. Ήταν μία εξέλιξη λογική μετά το μηδέν στα τέσσερα στη σεζόν, τον ταπεινωτικό αποκλεισμό από την Λότε (2-1) στο Κύπελλο και το 2-12 στο πρωτάθλημα. «Πήραμε αυτή την απόφαση, καθώς η εμφάνιση με την Γκλάντμπαχ δεν μας έπεισε για το μέλλον», είπε μετά την συντριβή με 4-1 από τα πουλάρια ο CEO Φρανκ Μπάουμαν. «Μιλήσαμε στο λεωφορείο και καταλήξαμε στην απόφαση», αποκάλυψε.

Το 200ό παιχνίδι του Ουκρανού είτε ως παίκτης είτε ως προπονητής με την Βέρντερ ήταν το τελευταίο του. Μαζί του απολύθηκαν τόσο ο Φρινγκς όσο και ο Φελντ (βοηθοί του). Κανένας δεν αμφισβητεί το ορθό της απόφασης. Εκείνο που αμφισβητείται ανοιχτά, πλέον, είναι το μονοπάτι που ακολουθούν οι πράσινοι. Με το τέλος της περασμένης σεζόν ο τότε τεχνικός διευθυντής Τόμας Άιχιν, είχε πάρει την απόφαση να τον απολύσει.

Τελικά, μέτρησε η «οικογένεια», ο τελευταίος απολύθηκε και χωρίς κανέναν λόγο ο Σκρίπνικ υπέγραψε νέο συμβόλαιο μέχρι το 2018 στις αρχές Ιουλίου! Όλο αυτό το σκηνικό δημιούργησε πρωτόγνωρη πίεση και ένταση στο ξεκίνημα της σεζόν. Όταν μία διοίκηση διαρρέει ότι σημαντικό ρόλο στην απόφασή της έπαιξε το γεγονός ότι ο τεχνικός της δεν γκρίνιαζε ποτέ για τις πωλήσεις και τις αλλαγές ρόστερ, δεν χρειάζονται και πολλά, για να καταλάβεις που θα οδηγηθεί το πρότζεκτ.

Ακόμη και πριν το καταστροφικό παιχνίδι με την Γκλάντμπαχ, ο Μπάουμαν ήθελε να ελπίζει. «Πρέπει να δείξουμε υπομονή», είπε με την άφιξη της αποστολής. «Όλοι έχουμε κάνει λάθη», αναγνώρισε. Μέσα σε λίγα λεπτά τον είχε απολύσει.

«Είναι ντροπιαστικό για εμένα και το επιτελείο μου να βλέπουμε αυτό το πράγμα στον αγωνιστικό χώρο», είχε πει ο Σκρίπνικ μετά την συντριβή από την Μπάγερν στην πρεμιέρα, όταν είχε προαναγγείλει και δραστικές αλλαγές «που δεν θα αρέσουν σε πολλούς». Εκείνη η δήλωση ήταν η αρχή του τέλους. Οι αλλαγές περιλάμβαναν τον Ντρόμπνι κάτω από τα δοκάρια, τον Γιουνούζοβιτς στην κορυφή της επίθεσης και πολλά ερωτηματικά.

Στο τέλος, η απομάκρυνση του Σκρίπνικ από τον πάγκο απλά δεν φτάνει. Ο Αλεξάντερ Νούρι πήρε προαγωγή και για τα επόμενα δύο παιχνίδια θα βρίσκεται στον πάγκο ως υπηρεσιακός. Το πρώτο έρχεται σήμερα (21/09) με την Μάιντς. Η κρίση βρίσκεται τόσο βαθιά στα θεμέλια του συλλόγου, που η προφανής και επιφανειακή λύση δεν πρόκειται να αλλάξει και πολλά. Η αποτυχία του Ουκρανού ήταν αποτέλεσμα της κακής λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα.

Η Βέρντερ, λοιπόν, βρίσκεται ξανά σε αναζήτηση ενός σούπερ προπονητή, με υπερφυσικές δυνάμεις, που θα πρέπει να βγάλει λαγούς από το καπέλο του. Το τρίπτυχο της φιλοσοφίας των πράσινων είναι απλό: υπομονή, συνέχεια, παράδοση. Στο τέλος, όμως, το μόνο που καταφέρνει να κάνει είναι να απογοητεύει την ψυχή της. Ο Σκρίπνικ έβλεπε εδώ και καιρό τον εαυτό του ως θύμα. Μέχρι ένα σημείο δεν είχε άδικο, καθώς παρήκμασε παράλληλα με την ομάδα του.

Ο επόμενος προπονητής θα κληρονομήσει τα ίδια προβλήματα, τα ίδια κενά, τις ίδιες παθογένειες και το πιο σημαντικό: καμία προοπτική. Ο Ουκρανός είχε ξεκινήσει εξαιρετικά στον πάγκο και έφτασε πέρυσι στο τέλος στο σημείο να έχει ενώσει ολόκληρη την πόλη στον κοινό σκοπό: την σωτηρία. Οι προϋποθέσεις, όμως, για οτιδήποτε μακροπρόθεσμο δεν υπάρχουν στη Βρέμη.

Από το 2004 μέχρι το 2010 η Βέρντερ είχε τερματίσει μόλις μία φορά εκτός 3άδας. Από τότε μέχρι σήμερα το ταβάνι της είναι η 9η θέση. Κι αυτήν στα καλύτερά της. Για περίπου 30 χρόνια και τις μέρες του Ρεχάγκελ η φιλοσοφία της έφερνε επιτυχίες. Πλέον όχι. «Ο ρομαντισμός δεν φέρνει τα γκολ», όπως έγραψε το Kicker και το προφίλ των υποψηφίων είναι συγκεκριμένο: θα πρέπει να ξέρουν την επιθετική φιλοσοφία της ομάδας, να μην αλλάξουν το DNA της και να έχουν πράσινο παρελθόν.

Η «οικογένεια», όπως την αισθάνονται στη Βρέμη, δεν μπορεί, πλέον, να βοηθήσει. Το μονοπάτι της Βέρντερ ήταν το σωστό για πολλά χρόνια. Τώρα, μοιάζει ξεπερασμένο. Μέχρι τότε, πιθανότατα θα χρειαστεί ένα μεγαλύτερο σοκ από τέσσερις συνεχόμενες ήττες, προκειμένου να αλλάξει κάτι. Και μέχρι τότε οι πράσινοι είναι καταδικασμένοι να υποφέρουν και να ψάχνουν ουτοπικές λύσεις.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης