Ο Μουρίνιο συνηθίζει να κάνει «εχθρούς»

Κώστας Ζάλιαρης
Ο Μουρίνιο συνηθίζει να κάνει «εχθρούς»

bet365

Ξέσπασε κατά του Λουκ Σο κι ας βρίσκεται μόλις στο ξεκίνημα της θητείας του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το FourFourTwo του gazzetta.gr θυμάται περιστατικά που ο Ζοσέ Μουρίνιο επέλεξε να κάνει... εχθρούς στις ομάδες του. Γράφει για το... κουσούρι του «special one», ο Κώστας Ζάλιαρης.

Είναι από τις ποδοσφαιρικές μορφές που έχουν πολύ... ψηλά το «εγώ» τους. Καλώς ή κακώς, ήταν θρασύς και αποφασισμένος να κάνει το δικό του, όποια κι αν ήταν η ομάδα που αναλάμβανε να οδηγήσει στην επιτυχία.

Από την ημέρα που... μόνος του συστήθηκε «special one», προκάλεσε και τη... «γέννηση» των γνωστών «haters». Κι όμως, έχει να επιδείξει έργο σε κάθε κακό λόγο που μπορεί να του προσάψει κανείς σε οτιδήποτε αφορά το ποδοσφαιρικό κομμάτι.

Υπάρχουν, ωστόσο, τα περιστατικά φανερώνουν και την πτυχή του χαρακτήρα του που δεν θ' αλλάξει ποτέ. Η επιβολή του σκεπτικού του και ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να περάσει στους ποδοσφαιριστές του πως είναι το απόλυτο αφεντικό, έχει φτάσει ορισμένες φορές και στα άκρα.

Το FourFourTwo του gazzetta.gr θυμάται ό,σα συνέβησαν με τους Κασίγιας, Πέπε, Πέδρο Λεόν, Ετό και Ντιέγκο Κόστα, πριν από τον Λουκ Σο...

Με τον Κασίγιας όλα είχαν ξεκινήσει από τον Δεκέμβρη του 2012 κι ένα παιχνίδι απέναντι στη Μάλαγα. Ο Ισπανός πορτιέρο έμεινε στον πάγκο, ο Αντόνιο Αντάν ήταν εκείνος που πήρε τη θέση του κάτω απ' τα δοκάρια και ήρθε η ήττα με σκορ 3-2. «Ήταν απλά μια απόφαση του προπονητή και τίποτα άλλο... Εγώ αποδέχομαι οτιδήποτε αποφασίσει» είχε αναφέρει τότε στον ισπανικό Τύπο με μήνυμά του ο νυν πορτιέρο της Πόρτο, ωστόσο, για περίπου ένα δεκαήμερο το θέμα του παραγκωνισμού του απασχόλησε έντονα το ρεπορτάζ της «βασίλισσας».

Η ιστορία συνεχίστηκε και προς το παρόν φάνηκε να μπαίνει τέλος όταν έπειτα από έναν τραυματισμό του Αντάν σε ματς με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, αλλά ακόμα κι όταν επέστρεψε μετά από λίγο καιρό, ο Κασίγιας διατήρησε τη θέση του. Αυτό συνέβη μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2013, αφού σε παιχνίδι Κυπέλλου με τη Βαλένθια ο Ισπανός γκολκίπερ τραυματίζεται στο χέρι, γίνεται αλλαγή και χάνει και πάλι τη θέση του. Δημοσιεύματα εκείνης της εποχής, ανέφεραν πως ο Κασίγιας μαζί με τον Σέρχιο Ράμος κι ακόμα έναν παίκτη είχαν μιλήσει στον Πέρεθ και του είχαν διαμηνύσει πως είτε θα έφευγαν εκείνοι είτε ο Μουρίνιο το προσεχές καλοκαίρι. Παρά και τη διάψευση από τον πρόεδρο, μάλλον το ρεπορτάζ της «Marca» εκείνες τις μέρες είχε βάση και είχε ανοίξει μια μεγάλη κόντρα...

Στο φινάλε της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου του 2013, αποκτήθηκε και ο Ντιέγκο Λόπεθ, με την κατάσταση, όμως, να εξομαλύνεται λόγω και της προσπάθειας που κατέβαλλε η ομάδα με στόχο την κατάκτηση του 10ου ευρωπαϊκού, όμως αυτό θα ερχόταν την επόμενη χρονιά... Ο Ζοσέ Μουρίνιο άρχισε να κερδίζει ξανά μερίδα οπαδών που τάχθηκαν και πάλι στο πλευρό του. Αυτό μέχρι και την ήττα από τη Μπορούσια Ντόρτμουντ, όταν και τερματίστηκε η πορεία της Ρεάλ στο Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2012-2013, στη φάση των ημιτελικών. Με την αποχώρησή του από τον πάγκο των «μερένχες» να... διαφαίνεται στον ορίζοντα, ο «special one» βρήκε ευκαιρία να εξαπολύσει τις αιχμές του εις βάρος του Τύπου και του Κασίγιας, αφού δήλωσε:

«Αν θα έκανα κάτι διαφορετικό στα τρία χρόνια της παρουσίας μου στον πάγκο της Ρεάλ, θα ήταν να έχω φέρει πολύ νωρίτερα τον Ντιέγκο Λόπεθ στην ομάδα για την ενίσχυση κάτω απ' τα δοκάρια. Είναι κρίμα που δεν κάναμε όσα έπρεπε για να τον πάρουμε στη Ρεάλ έπειτα από τον πρώτο μου χρόνο στον σύλλογο».

Έπειτα από αυτά τα λόγια, ο Πέπε βγήκε στην αντεπίθεση και στήριξε τον Κασίγιας, τονίζοντας πως: «Του αξίζει μεγαλύτερος σεβασμός. Όσα είπε ο κόουτς δεν ήταν σωστά και δεν έπρεπε να μιλήσει έτσι. Ο Ικέρ είναι κομμάτι της Μαδρίτης. Είναι σημαντικός άνθρωπος, τόσο για τη Ρεάλ, όσο και για την Ισπανία». Σιγά που θα το άφηνε κι αυτό αναπάντητο ο Μουρίνιο, φροντίζοντας να... πονέσει τον συμπατριώτη του αμυντικό, λέγοντας: «Το πρόβλημά του είναι πως είναι 31 ετών και του πήρε τη θέση ένα εξαιρετικό 19χρονο παιδί, ο Ράφαελ Βαράν».

Bonus... κόντρα κατά την παρουσία του στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», αυτή με τον Πέδρο Λεόν, ο οποίος είχε μετακομίσει στη Ρεάλ Μαδρίτης όταν το «τιμόνι» βρισκόταν στα χέρια του Μανουέλ Πελεγκρίνι. Το 2011, λοιπόν, όταν απλά ρωτήθηκε για τον αποκλεισμό του ποδοσφαιριστή από την αποστολή για κάποιο παιχνίδι, ο Μουρίνιο είχε απαντήσει πως «δεν είναι δα και ο Ζιντάν», ενώ, ο Σιντ Λόου από τον «Guardian» είχε γράψει στην εφημερίδα εκείνες τις μέρες:

«Ο Ζοσέ έχει μιλήσει κατ' ιδίαν με τον παίκτη και αυτά που του έχει πει είναι πολύ άσχημα... Του έχει διαμηνύσει πως ακόμα κι αν έπεφτε το αεροπλάνο με την αποστολή της Ρεάλ κι εκείνος ήταν ο μοναδικός επιζών αφού δεν είχε ταξιδέψει μαζί τους, ακόμα και τότε δεν θα τον έβαζε στην αποστολή για το επόμενο ματς»!

Στη δεύτερη θητεία του στην Τσέλσι, ήρθε σε κόντρα με τους Σαμουέλ Ετό και Ντιέγκο Κόστα. Όσον αφορά στον Καμερουνέζο επιθετικό, εκείνος φρόντισε να του απαντήσει και μπροστά στις κάμερες, αλλά και εντός των τεσσάρων γραμμών του αγωνιστικού χώρου ώστε να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ωστόσο, όταν πλέον αποχώρησε από τους «μπλε», δήλωσε πως όλα ήταν... περασμένα ξεχασμένα.

Αυτό που είχε ενοχλήσει τον Ετό ήταν η αναφορά του Πορτογάλου κόουτς στην ηλικία του, αφού φερόταν να έχει τονίσει: «Ο Σαμουέλ είναι 32... 35, ποιος ξέρει;», με αποτέλεσμα να προκαλέσει την απάντηση του ποδοσφαιριστή που μάλιστα χαρακτήρισε τον «special one»... κάποιον αστείο που μίλησε δίχως να ξέρει. «Επειδή κάποιος αστείος είπε ότι δεν ξέρει την ηλικία μου και ότι είμαι μεγάλος για το άθλημα, δεν σημαίνει ότι ισχύει ή ότι πρέπει να το αποδεχθεί ο κόσμος».

Μάλιστα, ο Ετό ήταν τόσο... αλεπού, που σε παιχνίδι με την Τότεναμ, όταν σκόραρε, έτρεξε προς το κόρνερ κι έκανε πως κρατούσε τη μέση από τους πόνους, για ν' αφήσει τη «μπηχτή» του για τα όσα είχε ακούσει εκείνες τις μέρες.

Ο Ζοσέ Μουρίνιο τα έβαλε και με τον οξύθυμο και... ασυμβίβαστο χαρακτήρα του Ντιέγκο Κόστα, προτού τελικά απολυθεί και στη δεύτερη θητεία του στους «μπλε» του Λονδίνου, λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2015.

Ο Ισπανός επιθετικός δεν ήταν από εκείνους που θα άκουγαν σιωπηλοί τα όσα θα τους έλεγε ο προπονητής τους και το έπραξε και με τον Μουρίνιο. Η αρχή έγινε από το εκτός έδρας παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μακάμπι Χάιφα, όταν οι δυο τους αντάλλαξαν κουβέντες σε πολύ έντονο ύφος στην ανάπαυλα εκείνης της αναμέτρησης στο Ισραήλ, ο κόουτς επιβεβαίωσε το επεισόδιο, όμως οι δύο άνδρες έδωσαν τα χέρια στο φινάλε.

Και πάλι, όμως, αυτή η ... φωτιά δεν έσβησε ποτέ και με την παραμικρή σπίθα θα φούντωνε ξανά.

Αυτό, έγινε στα τέλη του Νοέμβρη του 2015, όταν ο Μουρίνιο έδειχνε πλέον να... μετράει μέρες στην τεχνική ηγεσία της Τσέλσι.

Σε εκτός έδρας παιχνίδι με την Τότεναμ, ο Ντιέγκο Κόστα παραμένει στον πάγκο και με το σκορ στο 0-0 και τους «μπλε» να χρειάζονται μεγαλύτερη πίεση στην επίθεση, σηκώνεται για ζέσταμα και... δεν περνάει ποτέ στο ματς!

Επιστρέφοντας να καθίσει στον πάγκο, πετάει με τρόπο το διακριτικό που φορούσε κι εκείνο πηγαίνει κατευθείαν στο σημείο που βρισκόταν ο πρώην προπονητής της Τσέλσι... Το γυαλί δεν μπορούσε να κολλήσει ποτέ ξανά...

Στο παρόν, φαίνεται πως ο... πρώτος «εχθρός» είναι ο Λουκ Σο. Ο Ζοσέ Μουρίνιο βρίσκεται στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κι όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά, μέχρι να έρθει αυτό το αρνητικό σερί των τριών ηττών σε πρωτάθλημα και Ευρώπη. Μάλιστα, έπειτα από την τελευταία κάκιστη εμφάνιση της ομάδας στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Γουότφορντ, ο Πορτογάλος τεχνικός «άδειασε» δημόσια τον Λουκ Σο, για το μαρκάρισμα του Άγγλου μπακ στο δεύτερο από τα τρία γκολ που δέχθηκε η Γιουνάιτεντ. Ο αριστερός οπισθοφύλακας δεν μάρκαρε πιεστικά τον Αμραμπάτ που καταφέρνει να στείλει μέσα στην περιοχή από δεξιά τον Περέιρα κι εκείνος να κάνει το γύρισμα για τον Ζούνιγκα που ούτε ένα λεπτό μετά την είσοδό του στο ματς, έδωσε νέο προβάδισμα στους «hornets» έπειτα από την προσωρινή ισοφάριση του σκορ από τον Μάρκους Ράσφορντ.

«Εκεί δεν έγινε το μαρκάρισμα όπως θα έπρεπε κι αυτό δεν είναι μονάχα αγωνιστικό θέμα, είναι και θέμα νοοτροπίας που οφείλουμε ν' αλλάξουμε. Είναι δική μου δουλειά αυτή η αλλαγή» είπε ο Μουρίνιο μετά το παιχνίδι, ξεχωρίζοντας από τα υπόλοιπα άσχημα της ήττας (μαζί με τη διαιτησία, αφού ζητούσε φάουλ στη φάση από την οποία ξεκίνησε το πρώτο γκολ) αυτό το σημείο και την αδυναμία που έδειξε ο Λουκ Σο στην κάλυψη του αντιπάλου του.

Μάλιστα, όταν κάθισε στον πάγκο, ο Άγγλος μπακ τα... άκουσε από τον προπονητή του και φυσικά, μια μέρα μετά το ματς, ήρθαν τα δημοσιεύματα (πιο συγκεκριμένα το ρεπορτάζ των «Times») για δυσαρέσκεια των υπόλοιπων παικτών των «κόκκινων διαβόλων» γι' αυτό το δημόσιο «άδειασμα» προς τον Σο...

Εις βάρος του κόουτς, εφόσον ισχύει, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η άγνοιά του στο πρόβλημα τραυματισμού που φερόταν ν' αντιμετωπίζει ο διεθνής οπισθοφύλακας στη φάση για την οποία κατηγορήθηκε για λανθασμένη αγωνιστική συμπεριφορά...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα