Γιουνάιτεντ vs Σίτι: Πέντε αξέχαστες στιγμές (vids)

Γιουνάιτεντ vs Σίτι: Πέντε αξέχαστες στιγμές (vids)

bet365

Λίγες ώρες πριν τη σέντρα στο Ολντ Τράφορντ, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για πέντε ποδοσφαιριστές, που σημάδεψαν με το δικό τους τρόπο ισάριθμα ντέρμπι του Μάντσεστερ.

Το ντέρμπι του Μάντσεστερ Νο172 διεξάγεται σήμερα στο Ολντ Τράφορντ, με τη μονομαχία Μουρίνιο-Γκουαρντιόλα στους πάγκους να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση επί αγγλικού εδάφους, οι δύο προπονητές θέλουν ο καθένας να γίνει το αφεντικό της πόλης και εν συνεχεία να γράψουν τη δική τους ιστορία στα συγκεκριμένα ντέρμπι. Η ιστορία, όμως, γράφεται από τους ποδοσφαιριστές και πριν από το “clasico” των πάγκων, το FourFourTwo του gazzetta.gr θυμάται πέντε αξέχαστες στιγμές εντός αγωνιστικού χώρου σε παιχνίδια Μάντστεστερ Γιουνάιτεντ-Μάντσεστερ Σίτι.

Ντένις Λόου (1973-74)
Μετά από έντεκα χρόνια στο Ολντ Τράφορντ, ένα διάστημα στο οποίο σημείωσε 237 τέρματα με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (3ος σκόρερ όλων των εποχών του συλλόγου), ο Ντένις Λόου αποχώρησε το καλοκαίρι του 1973, μετακομίζοντας στην έτερη ομάδα της πόλης, Σίτι. Η μοίρα ήθελε τον Σκωτσέζο να επιστρέφει στο παλιό του «σπίτι» την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 1973-74. Οι «κόκκινοι διάβολοι» μάχονταν για την αποφυγή του υποβιβασμού και ήθελαν μόνο νίκη για να έχουν ελπίδες να παραμείνουν στην κατηγορία. Στο 81ο λεπτό, όμως, ο Λόου σκόραρε για λογαριασμό της Μάντσεστερ Σίτι, εναντίον της παλιάς του ομάδας, βάζοντας «ταφόπλακα» στις όποιες ελπίδες της Γιουνάιτεντ για παραμονή. Ο ίδιος δεν πανηγύρισε, πιστεύοντας ότι το δικό του γκολ έριχνε κατηγορία τους «μπέμπηδες». Λίγο αργότερα, οι οπαδοί των γηπεδούχων εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο και το παιχνίδι διεκόπη. Ωστόσο, ακόμη και να είχε κερδίσει το ντέρμπι η Γιουνάιτεντ, δε θα είχε καταφέρει να παραμείνει στην κατηγορία, αφού δε ήρθαν οι υπόλοιποι συνδυασμοί αποτελεσμάτων που αναζητούσε.

Ράιαν Γκιγκς (1990-91)
Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, ο Ράιαν Γκιγκς δε θα δώσει το παρόν - από οποιοδήποτε πόστο - σε ντέρμπι του Μάντσεστερ. Ο ρέκορντμαν συμμετοχών της Γιουνάιτεντ (963) αγωνίστηκε συνολικά 36 φορές εναντίον της συμπολίτισσας Σίτι (περισσότερες από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή), όμως η πρώτη ήταν και η «σημαδιακή». Σε ηλικία 17 ετών, στις 4 Μαϊου 1991, ο Ουαλός χριζόταν για πρώτη φορά βασικός από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, όχι σε οποιονδήποτε αγώνα, αλλά σε ντέρμπι κόντρα στην Σίτι. Και ο Γκιγκς τον έβγαλε ασπροπρόσωπο, καθώς ήταν ο μοναδικός σκόρερ στο τελικό 1-0 υπέρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μία μυθική καριέρα μόλις ξεκινούσε...

Μάικλ Όουεν (2009-10)
Μπορεί στην τριετία που αγωνίστηκε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να μην έκανε πολλά πράγματα, όμως το ξεκίνημά του ήταν ονειρεμένο. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2009, οι «κόκκινοι διάβολοι» υποδέχονταν τη συμπολίτισσα Σίτι. Σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι, όπου σε κάθε γκολ των γηπεδούχων, οι «πολίτες» είχαν την απάντηση, το σκορ ήταν 2-2 στο 78’, όταν και πέρασε ως αλλαγή στο παιχνίδι ο Μάικλ Όουεν. Μετά από λίγο η Γιουνάιτεντ πήρε και πάλι προβάδισμα, όμως στο 90’ η Σίτι «πάγωσε» το Ολντ Τράφορντ, ισοφαρίζοντας σε 3-3. Και ενώ όλα έδειχναν πως αυτό θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα στο ντέρμπι του Μάντσεστερ, στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Άγγλος επιθετικός σκόραρε και χάρισε τη νίκη στους «μπέμπηδες» με 4-3. Μετά τη λήξη του αγώνα, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δήλωσε πως αυτό ήταν το κορυφαίο ντέρμπι όλων των εποχών, ενώ το 2012 το συγκεκριμένο παιχνίδι ψηφίστηκε ως το καλύτερο της 20ετίας στην Πρέμιερ Λιγκ.

Γουέιν Ρούνεϊ (2010-11)
Ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (246 γκολ) έχει αγωνιστεί 24 φορές στο ντέρμπι της πόλης, πετυχαίνοντας 11 τέρματα (τα περισσότερα από κάθε άλλον). Ένα όμως ήταν αυτό, που έμεινε στην ιστορία. Όχι τόσο γιατί έδωσε τη νίκη στους «μπέμπηδες» με 2-1 επί της Σίτι, στις 12 Φεβρουαρίου 2011, αλλά λόγω της απίστευτης ομορφιάς του. Με ένα εκπληκτικό ανάποδο ψαλίδι, ο Ρούνεϊ έστειλε την μπάλα στο «παραθυράκι» του Χαρτ, ξεσηκώνοντας τις εξέδρες του Ολντ Τράφορντ. Μετά τη λήξη του ματς, ο Άγγλος δήλωσε πως ήταν το καλύτερο γκολ που έχει πετύχει στην καριέρα του και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον το εντυπωσιακότερο που έχει δει ποτέ του. Το συγκεκριμένο γκολ, πάντως, ψηφίστηκε ένα χρόνο αργότερα, ως το ομορφότερο στα 20 χρόνια της Πρέμιερ Λιγκ.

Μάριο Μπαλοτέλι (2011-12)
Στις 23 Οκτωβρίου 2011, η Μάντσεστερ Σίτι ταπείνωνε τη συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ μέσα στο σπίτι της με το εκκωφαντικό 1-6. Ένα σκορ, που ήταν το μεγαλύτερο σε μεταξύ τους ντέρμπι από το 1955. Κι όμως, αυτή η εντυπωσιακή νίκη επισκιάστηκε από τον Μάριο Μπαλοτέλι. Όχι επειδή ο Ιταλός σημείωσε τα δύο πρώτα τέρματα των φιλοξενούμενων, αλλά γιατί μετά την επίτευξη του πρώτου, σήκωσε τη φανέλα του, αφήνοντας να φανεί το μήνυμα που έγραφε η μπλούζα από μέσα. “Why always me?” (Γιατί πάντα εμένα;) ήταν το μήνυμα που έστελνε ο Μπαλοτέλι προς τον αγγλικό τύπο. Τι είχε συμβεί; Μία μέρα πριν τον αγώνα ο τρελό-Μάριο είχε βάλει... φωτιά στο σπίτι του μαζί με τους φίλους του και δυσανασχέτησε από το γεγονός πως το συγκεκριμένο γεγονός έγινε γνωστό. Τι να πει κανείς...

 

Τελευταία Νέα