«Δύο... Πικάσο, στην ίδια εποχή»!

Κώστας Ζάλιαρης
«Δύο... Πικάσο, στην ίδια εποχή»!

bet365

Το FourFourTwo του gazzetta.gr γράφει για τους δύο καλούς φίλους που έχουν μεταμορφωθεί σε... άσπονδους ποδοσφαιρικούς εχθρούς. Μουρίνιο vs. Γκουαρδιόλα, τώρα σε... αγγλική έκδοση! Του Κώστα Ζάλιαρη.

Ο τίτλος του κειμένου, είναι δοσμένος από τον θρυλικό Ιταλό πρώην προπονητή, Αρίγκο Σάκι. Έχοντας ενθουσιαστεί για τη... λυσσασμένη κόντρα των δύο προπονητών στην Πριμέρα Ντιβισιόν, από την ημέρα που μετακόμισε εκεί ο Μουρίνιο όταν ανέλαβε τη Ρεάλ Μαδρίτης, το 2010, με τον Γκουαρδιόλα να βρίσκεται στο «τιμόνι» της Μπαρτσελόνα από το 2008, ο Σάκι είχε κάνει λόγο για παρουσία δύο ποδοσφαιρικών Πικάσο, στην ίδια εποχή, σε μια αποθέωση του αθλήματος και απογείωση της σπουδαιότητας των clasico και της ισπανικής Λίγκας.

Βέβαια, όχι μόνο δεν ήταν... όμορφοι οι «πίνακες» και οι στιγμές που δημιούργησαν οι δύο αντίπαλοι προπονητές, αλλά έγινε ξεκάθαρο πως πλέον, η φιλία που είχαν αναπτύξει κάποτε όταν βρίσκονταν στη Μπαρτσελόνα, υπό τις «φτερούγες» του Μπόμπι Ρόμπσον, ανήκει πλέον μονάχα στο μακρινό παρελθόν.

«Ναι, έχω ακόμα μια φωτογραφία μας από το 1997, ήμασταν πραγματικά πολύ κοντά» είχε αναφέρει ο Πορτογάλος τεχνικός για τον πανηγυρισμό του με τον Γκουαρδιόλα, όταν οι «μπλαουγκράνα» είχαν κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων στον τελικό με την Παρί Σεν Ζερμέν εκείνη τη χρονιά και τους είχε «τσακώσει» ο φακός αγκαλιασμένους να γιορτάζουν.

Ο νυν προπονητής της Σίτι, είχε τότε την ιδιότητα του χαφ της Μπαρτσελόνα και ο Μουρίνιο, ήταν απλά ο καλός συνεργάτης και... μεταφραστής του Ρόμπσον στην ομάδα. «Πολλές φορές οι οδηγίες από τον προπονητή μας δεν γίνονταν απόλυτα σαφείς και κατανοητές, όμως πάντοτε παρενέβαιναν εκείνη τη στιγμή ο Πεπ με τον Ζοσέ και βοηθούσαν, μεταφέροντας από τη θεωρία στην πράξη και στο χορτάρι αυτό ακριβώς που ζητούσε ο Ρόμπσον» ανέφερε στη «Daily Mail» μέλος της Μπαρτσελόνα εκείνης της εποχής, για να κάνει ακόμα πιο δυνατή την ανάμνηση και την εικόνα της στενής σχέσης των δύο ανδρών που πλέον είναι... ορκισμένοι ποδοσφαιρικοί εχθροί και κοντράρονται επί αγγλικού εδάφους, δίνοντας συνέχεια στον τεράστια διαχωρισμό του Μάντσεστερ στην κόκκινη και τη μπλε πλευρά του.

Ο... μύθος, θέλει τον Ζοσέ Μουρίνιο να έχει βάλει στόχο της προπονητικής του καριέρας ν' αποδείξει πως είναι καλύτερος από τον Γκουαρδιόλα, πολύ απλά γιατί... του πήρε τη δουλειά, το 2008. Όταν οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα είχαν έρθει σ' επαφή μαζί του για τη θέση στην άκρη του πάγκου, στην υπόθεση αναζήτησης του διαδόχου του Φρανκ Ράικαρντ, ο «special one» ήταν εκείνος για τον οποίο έβαζε το χέρι του στη φωτιά και ο Γκουαρδιόλα για να πάρει τη θέση!

Κι όμως, οι Τσίκι Μπεγκιριστάιν (που πλέον βρίσκεται στη Σίτι) και Μαρκ Ίνγκλα, επέλεξαν εν τέλει να προβιβάσουν τον Ισπανό από τη β' ομάδα της Μπαρτσελόνα και όπως αναφέρει ο Γκρέιαμ Χάντερ στο βιβλίο του με τίτλο «Barca: The Making of the Greatest Team in the World», ο Ζοσέ αισθάνθηκε τεράστια πικρία από εκείνη την εξέλιξη στην καριέρα του.

Το 2008, είναι πλέον έτος – σταθμός στην κόντρα των δύο νυν προπονητών των συλλόγων του Μάντσεστερ.

Οι θεωρίες είναι τέτοιες που λένε πως ο τεχνικός της Γιουνάιτεντ, έφτιαξε έναν... νέο εαυτό, με νέα σκληρά χαρακτηριστικά και με κίνητρο το συναίσθημα της εκδίκησης, πολύ απλά γιατί τον απέρριψε η Μπαρτσελόνα και ήθελε να της δείξει πόσο μεγάλο λάθος είχε κάνει. Όχι απαραίτητα προς τον Πεπ Γκουαρδιόλα, αλλά εκείνος είναι που την «πληρώνει» γιατί έτσι τα έφερε η ποδοσφαιρική μοίρα των δύο.

Καλώς ή κακώς, ο σύλλογος της Καταλονίας έκανε ένα... πολύ μεγαλύτερο κακό στο ίδιο το άθλημα. Δεν σκέφτηκε και δεν επέτρεψε σε δύο τεράστιους προπονητές να δουλέψουν μαζί στον πάγκο του! Αν το 2008 είχε πάρει το «τιμόνι» στα χέρια του ο Ζοσέ Μουρίνιο, είχε διαβεβαιώσει τον Γκουαρδιόλα πως θα τον έκανε άμεσα βοηθό του για να γράψουν τη δική τους ιστορία στην ομάδα.

Αυτό δεν έγινε ποτέ. Και αντ' αυτού, υπάρχει μια μεγάλη κόντρα, με μίσος και έχθρα, έστω κι αν ο Ισπανός έχει προσπαθήσει να την κατευνάσει και δείξει σεβασμό, όταν το 2011, λίγο πριν από το πρώτο clasico των ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και παρά την παραίνεση από τους ανθρώπους της Μπαρτσελόνα για να βάλει... φυτιλιές, ο Γκουαρδιόλα τόνισε πως: «ο Μουρίνιο είναι το αφεντικό σε αυτή την αίθουσα. Είναι το δικό του γήπεδο. Δεν θέλω να τον ανταγωνιστώ εδώ. Θα του θυμίσω απλά ότι συνυπήρξαμε κάποτε, τον ξέρω και με ξέρει».

Η απάντηση του Ζοσέ όταν του έγινε η αναφορά σε αυτή τη δήλωση από δημοσιογράφο της «El Pais» ήταν πως «δεν θα κάτσω ν' ασχοληθώ με όποιον με αγαπάει ή με όποιον με μισεί στο ποδόσφαιρο...».

Ξεκάθαρη λοιπόν η ψυχοσύνθεσή του, οι σκέψεις του και ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώθηκε ο χαρακτήρας του στο πρόσφατο παρελθόν της καριέρας του.

Η ατάκα του Πεπ, όταν το 2012 αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα από την προπονητική μετά το φινάλε της συνεργασίας του με τους «μπλαουγκράνα», τα λέει όλα για όσα πέρασε σε πνευματικό επίπεδο και πόσο τον έφθειρε η κόντρα με τον Μουρίνιο, ακόμα κι αν μετρούσε απέναντί του 5 νίκες, 4 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες.

«Νίκησε τον πόλεμο...» φέρεται να είχε εξομολογηθεί σε στενό συνεργάτη του...

Αυτός ο πόλεμος, ανοίγει νέα κεφάλαια, στην Πρέμιερ Λιγκ!

Ή τουλάχιστον, αυτό πιστεύει ο κόσμος σε ό,τι αφορά στα όσα θα συμβαίνουν εντός αγωνιστικού χώρου, αφού οι δύο σπουδαίοι προπονητές στις συνεντεύξεις Τύπου το απόγευμα της Παρασκευής δεν έδωσαν καμία αφορμή για να πιστέψει κάποιος ότι θα υπάρξουν νέα... επεισόδια της κόντρας τους. Βέβαια αλλιώς θα είναι τα πράγματα όταν βρεθούν στην άκρη του πάγκου τη στιγμή έντασης και άγχους για το μεγάλο ντέρμπι, συγκριτικά με την ηρεμία των προηγούμενων ωρών, προτού έρθει η «καταιγίδα».

«Η Σίτι είναι μια πολύ καλή ομάδα με έναν πολύ καλό προπονητή. Από τότε που ήρθανε οι νέοι ιδιοκτήτες, αποτελεί μια πραγματικά πάρα πολύ καλή ομάδα. Πάντα είχαν και έχουν τώρα καλούς προπονητές και παίκτες, από τότε που επέστρεψα στην Αγγλία το 2013. Είναι αρκετά ανταγωνιστικοί και χρειάζεται να τους σέβεσαι» ήταν τα λόγια του Ζοσέ Μουρίνιο, ενώ, τα σέβη του υπέβαλε και ο Γκουαρδιόλα, λέγοντας:

«Το έχω πει πολλές φορές, έχω μεγάλο σεβασμό για τον Ζοσέ Μουρίνιο. Κάθε φορά προσπαθώ να μάθω πράγματα από τους συνεργάτες μου και το ίδιο έκανα και με αυτόν. Η κόντρα μας είναι περισσότερο δημιούργημα των media και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

Ο Μουρίνιο ήταν προπονητής μου και βοηθός του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον. Σίγουρα η τελευταία περίοδος που εγώ βρισκόμουν στην Μπαρτσελόνα και αυτός στη Ρεάλ δεν ήταν εύκολη για κανέναν από τους δυο μας. Όμως πριν τρεις εβδομάδες βρεθήκαμε και μιλήσαμε στη συνάντηση των προπονητών της Πρέμιερ Λιγκ. Αν με καλέσει στο γραφείο του φυσικά και θα πάω»

 

Τελευταία Νέα