Πεπ - Γιάγια: Στο ίδιο έργο θεατές!

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Πεπ - Γιάγια: Στο ίδιο έργο θεατές!

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος ξαναδιαβάζει τον... διωγμό του Τουρέ από τη Μπάρτσα του Γκουαρδιόλα και εξηγεί γιατί το βλέπουμε ως déjà vu να εκτυλίσσεται στη Σίτι.

«Το ξέρουμε ότι ο Γκουαρδιόλα θα διώξει τον Γιάγια. Δεν τον ήθελε στη Μπαρτσελόνα και το ίδιο θα κάνει και τώρα που θα πάει στη Σίτι. Εγώ όμως ένα έχω να πω για αυτόν τον κύριο. Μπορεί να είναι ένας καλός προπονητής, αλλά τίτλους πήρε με τη Μπαρτσελόνα και τη Μπάγερν. Με αυτές θα έπαιρνε και ο παππούς μου». Με τούτες τις κοφτερές ατάκες υποδέχτηκε τον περασμένο Γενάρη ο Ντμίτρι Σέλουκ, την είδηση της συνεργασία του Πεπ με τη Μάντσεστερ Σίτι. Ποιος είναι ο εν λόγω τύπος; Μα φυσικά ο ιδιαίτερος μάνατζερ του Γιάγια Τουρέ, για τον οποίο ακόμα έχουν να λένε και στον Ολυμπιακό.

Εννοείται όμως ότι ο Ουκρανός ατζέντης είχε δίκιο. Τουλάχιστον για το πρώτο μισό της σκέψης του, μιας και δεν ξέρουμε τι θα κατάφερνε ο Γκουαρδιόλα για το δεύτερο: εάν δηλαδή δούλευε σε μικρομεσαίο club. Και να που ο Γιάγια Τουρέ έμεινε εκτός της λίστας για το Champions League. Αναμενόμενο ωστόσο. Το είχαν σκεφτεί άπαντες μαζί με τον Σελούκ. Οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος έχει να κάνει με το κράξιμο που έχει δεχτεί ο κόουτς τόσο από τον Ιβοριανό μέσο, όσο και από τον ευρύτερο κύκλο του. Για χρόνια μετά το 2010 που η Μπάρτσα τον πούλησε στην Σίτι, ο Τουρέ και ο Σελούκ έβγαιναν και έλεγαν για το πόσο «μικρός άνθρωπος» είναι ο Πεπ.

Ελα όμως που αυτά είναι δανεικά και τα βρίσκεις μπροστά σου. Και πάλι όμως, επαγγελματίες είναι και εάν όλα τα υπόλοιπα ήταν όπως έπρεπε, θα τα έβρισκαν σε αυτό και ο ένας θα εξυπηρετούσε το σχέδιο του άλλου και στο φινάλε θα συνεργάζονταν για το αμοιβαίο καλό. Το αληθινό πρόβλημα είναι αγωνιστικό. Ο Τουρέ δεν του κάνει του Γκουαρδιόλα. Εδώ τον άφησε να φύγει πριν έξι χρόνια στα ντουζένια του, τι να τον κάνει τώρα στα 33 και ήδη από πέρσι σε πτωτική πορεία και με παραπανίσια κιλά;

«Προπονείται εξαιρετικά, αλλά δεν θα παίξει στο Βουκουρέστι. Οπότε δεν υπάρχει λόγος να ταξιδέψει», εξήγησε πριν το πρώτο ματς της ομάδας του για τα Play Off του Champions League κόντρα στη Στεάουα ο προπονητής. Ετσι ο Τουρέ έμεινε στο Μάντσεστερ μαζί με τους Μανγκαλά, Νασρί, Μπονί, Ντεναγιέρ. Με όσους δηλαδή παραχωρήθηκαν ήδη. Μόνο εκείνος απέμεινε και αυτό επειδή δεν δεχόταν να φύγει. Του είπαν να βρει ομάδα, αλλά δεν ήθελε για έναν και μοναδικό λόγο...

Παρά το ότι δεν θα έπαιζε και το ήξερε, κάθισε πάνω στο πλούσιο συμβόλαιο του. Τα 15 εκατ. ευρώ μαζί με τα μπόνους που εισπράττει ανά σεζόν, δεν θα τα βρει πουθενά αλλού. Οπότε φέτος που είναι η τελευταία του στο «Ετιχαντ», έχει και ένα σοβαρό έξτρα όφελος. Στο συμβόλαιο του υπάρχει ρήτρα για μπόνους 20% εφόσον το ολοκληρώσει. Αυτό σημαίνει ότι για φέτος είναι να λάβει 18 εκατ. ευρώ! Και έτσι είπε να μείνει και ό,τι βγει και του χρόνου να πάρει κάπου ένα τελευταίο συμβόλαιο.

«Εγώ ποτέ δεν ήθελα να φύγω. Ηθελα να μείνω στη Μπαρτσελόνα. Οποτε όμως του ζητούσα να μιλήσουμε, να δω τι ζητούσε από εμένα, με απέφευγε. Ηταν απόμακρος (σ.σ.: αυτό το έχει πει και ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς)», είπε ξανά κάποια στιγμή πέρσι. Εκείνη την ιστορία με την πώληση του δεν την έχει χωνέψει ποτέ. «Με τον Λαπόρτα προσπαθήσαμε να τον πείσουμε να μείνει, αλλά δεν μπορούσαμε να του δώσουμε τα χρήματα που του έδινε η Σίτι», είναι η αντίθετη εξήγηση του Γκουαρδιόλα, με την αλήθεια να βρίσκεται κάπου στη μέση των χρημάτων και του μειωμένου χρόνου συμμετοχής.

Στην πραγματικότητα εκείνος που τον έδιωξε από την Μπάρτσα, ήταν ο Σέρχιο Μπουσκέτς. Πιτσιρικάς το 2008 πήρε επαγγελματικό συμβόλαιο και τη σεζόν 2009-'10 τον εξοστράκισε από την 11άδα. Ηδη από την προηγούμενη χρονιά φαινόταν ότι θα έπαιζε εκείνος. Σταδιακά έμπαινε βασικός στο κέντρο, στέλνοντας μερικές φορές προς το τέλος τον Τουρέ σε θέση σέντερ μπακ (σ.σ.: εκεί στο πλευρό του Πικέ -και με τον Πουγιόλ δεξιό μπακ- έπαιξε και στον ημιτελικό με την Τσέλσι και στον τελικό του Champions League με τη Γιουνάιτεντ το 2009).

Την τελευταία του περίοδο στην Βαρκελώνη βρέθηκε από το πρώτο λεπτό στην 11άδα σε ματς πρωταθλήματος εννέα φορές. Ο Μπουσκέτς μπορεί να μην ήταν καλύτερος παίκτης του Γιάγια, αλλά ήταν ο καλύτερος γι' αυτό που ζητούσε ο προπονητής του και ως παιδί μεγαλωμένο στην αγωνιστική λογική της «Μασία», κούμπωσε και απογείωσε το τρίγωνο με τους Τσάβι-Ινιέστα. Κάπως έτσι συμβαίνει και τώρα στη Σίτι και με αυτά που θέλει να φτιάξει ο νέος προπονητής της.

Το πρόβλημα του Γκουαρδιόλα είναι ότι ο -ξεκάθαρα πιο βαρύς πλέον- Τουρέ δεν κινείται χωρίς τη μπάλα και όταν την έχει στα δικά του πόδια, την κουβαλάει περισσότερο απ' όσο θα ήθελε ο κόουτς. Αλλωστε στη Σίτι ο Ιβοριανός έπαιζε πιο μπροστά απ' ότι στη Μπάρτσα. Για το -κάτι σαν- tiki taka που έχει ο Πεπ στο μυαλό του, θα περιμένει να εμφανιστεί υγιής ο Ιλκάι Γκουντογκάν. Μέχρι τότε θα βολευτεί με τον Φερναντίνιο (λίγο πιο πίσω) και με τα πειράματα με τους Νταβίδ Σίλβα, Κέβιν Ντε Μπρόινε σε οπισθοχωρημένο ρόλο κάπου μεταξύ 8αριού-10αριού. Ετσι ο πεισματάρης Τουρέ θα παρακολουθεί από την εξέδρα και αυτό είναι κρίμα για το πόσο παικταράς έχει υπάρξει...

ΥΓ.: Εδώ καθάρισε από Μπαρτσελόνα κοτζάμ Ροναλντίνιο, Ντέκο, Ετό, Ιμπρα και από τη Μπάγερν τον Σβάινι, με τον Τουρέ ή τον Χαρτ θα δίσταζε;

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος