Μπαρτσελόνα: Αλκάθερ, στα βήματα του Βίγια

Gazzetta team
Μπαρτσελόνα: Αλκάθερ, στα βήματα του Βίγια

bet365

Το FourFourTwo του Gazzetta γράφει για τον νέο επιθετικό της Μπαρτσελόνα, Πάκο Αλκάθερ, που μεγάλωσε με συγκρίσεις με τον Νταβίδ Βίγια και τώρα ακολουθεί την πορεία του...

'Κάθε εμπόδιο για καλό' ακούς πολύ συχνά και είναι τουλάχιστον πολλές οι περιπτώσεις που ισχύει. Και στο ποδόσφαιρο και στην Μπαρτσελόνα, που θεωρητικά έχει το ρευστό να πάρει όποτε θέλει όποιον γουστάρει. Μετά την απόκτηση των Σίλεσεν, Ουμτιτί, Ντιν, Αντρέ Γκόμες και Ντένις Σουάρεθ, οι Καταλανοί ήθελαν έναν ακόμα επιθετικό για να κλείσουν το ρόστερ τους και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, το είχαν ψάξει για τον Λουτσιάνο Βιέτο της Ατλέτικο Μαδρίτης, τον Κέβιν Γκαμεϊρό της Σεβίλλης και τον Νολίτο της Θέλτα. Τελικά καμία από τις τρεις περιπτώσεις δεν προχώρησε και αυτό εξελίχθηκε σε κάτι θετικό αφού μετά την πρόταση στην Βαλένθια για 30 εκατ. ευρώ συν τον δανεισμό του Μουνίρ, οι Μπλαουγκράνα άκουσαν το si των Νυχτερίδων και απέκτησαν Ισπανό επιθετικό για πρώτη φορά ύστερα από 6 χρόνια. Οταν δηλαδή είχαν πάρει τον Βίγια από την Βαλένθια. «'Η ο Πάκο ή κανένας» είπε αργότερα ο διεθυντής της Μπάρτσα, Ρόμπερτ Φερνάντεθ.

Προϊόν των τμημάτων υποδομής της Βαλένθια, ο Αλκάθερ άρχισε να μπαίνει στη πρώτη ομάδα τη σεζόν 2011-12 και πραγματοποίησε 3 συμμετοχές στην La Liga χωρίς να σκοράρει. Το 2012-13 παραχωρήθηκε δανεικός στην Χετάφε, σε 21 ματς έβαλε 3 γκολ και έναν χρόνο μετά τα πράγματα ήταν διαφορετικά αφού ξεκίνησε σε 23 αγώνες με τις Νυχτερίδες και σημείωσε τον πολλά υποσχόμενο αριθμό των 6 τερμάτων. Και τελικά δικαίωσε τις προσδοκίες αφού το 2014-15 έφτασε σε διψήφιο αριθμό γκολ (11) και μέχρι την Εθνική Ισπανίας, με την οποία έχει παίξει σε 13 αγώνες και έχει 'χτυπήσει' 6 φορές. Πέρυσι, σε μια σεζόν στην οποία η Βαλένθια πειραματίστηκε με τον Γκάρι Νέβιλ στον πάγκο και επί μήνες βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση, ο σήμερα 22χρονος κρατήθηκε σε καλό επίπεδο παρά τη γενική μετριότητα και μάτωσε τα αντίπαλα δίχτυα με 13 τεμάχια σε 34 αγώνες.

Οπως μεγάλωνε, ο Πάκο πέρασε πολλά από τα παιδικά του χρόνια ακούγοντας συγκρίσεις με τον Νταβίδ Βίγια. Οπως ο el guaje, που έκανε επίσης τη διαδρομή από το Mestalla στο Camp Nou, στον Αλκάθερ αρέσει να κινείται στο όριο του οφσάιντ, όμως έχει την ικανότητα να παίξει και με πλάτη στην εστία και να βοηθήσει τους μεσοεπιθετικούς να βγουν μπροστά και να γίνουν επικίνδυνοι. Το τελευταίο είναι κάτι που το κάνει και στην Εθνική Ισπανίας, όπου είχε πολύ πιο ποιοτικούς συμπαίκτες.

Πέρα από τη δεινότητά του στο σκοράρισμα, ο Αλκάθερ, έχει και το στοιχείο που πλέον είναι απαραίτητο σε κάθε μοντέρνο επιθετικό, να μπορεί δηλαδή να πασάρει. Παλαιότερα προσπαθούσε να κρατήσει την μπάλα, όμως με αυτή την επιλογή το αποτέλεσμα ήταν να καταστρέφονται επιθέσεις και έτσι εξελίχθηκε σε poacher. Σε έναν στράικερ, που παίζει μέσα στο κουτί και έχει πρόσωπο προς την εστία και σε αυτό τον βοήθησε το ευέλικτο σχήμα της Βαλένθια και της La Roja με τη γρήγορη κίνηση και τους πολλούς παίκτες που πατούν την αντίπαλη περιοχή.

Η Μπαρτσελόνα απέκτησε τον Αλκάθερ σχεδόν έτοιμο, όσον αφορά τουλάχιστον αυτό που την ενδιαφέρει άμεσα, το τελείωμα των φάσεων. Ο ύψους 1.76μ. άσος παίρνει πάντα καλές θέσεις στην αντίπαλη περιοχή και έχει βελτιώσει θεαματικά τα τελειώματά του αφού παλαιότερα μπορούσε κανείς να τον δεί να στέλνει μπάλες πολύ πάνω από τα δοκάρια. Πλέον τα πράγματα είναι διαφορετικά, κάτι το οποίο φαίνεται και από το ότι έχει την άνεση να εκτελέσει χωρίς να χρειαστεί να κάνει κοντρόλ.

Ο Αλκάθερ, που αφήνει την Βαλένθια ύστερα από 43 γκολ σε 124 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, ελπίζει να έχει στο Camp Nou μια πορεία κοντά σε αυτή του παιδικού του ήρωα, Νταβίδ Βίγια. Ο 22χρονος κόστισε στους Μπλαουγκράνα μόλις 10 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον πρώην άσο των Σπόρτινγκ Χιχόν και Σαραγόσα, ο οποίος είναι ο μοναδικός Ισπανός επιθετικός των τελευταίων 30 ετών, μετά τον θρυλικό Κίνι, που 'πιάνει' στην Μπαρτσελόνα. Ο Βίγια έγραψε 48 τέρματα σε 119 ματς και ήταν βασικό κομμάτι της μηχανής του Πεπ Γκουαρδιόλα στο τρεμπλ του 2011 και για τον Αλκάθερ θα είναι εκπληκτικό να μπορέσει να συγκριθεί μαζί του...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα