Οταν το σύστημα νοσεί...

Οταν το σύστημα νοσεί...

Οι οπαδοί της Ντιναμό ετοιμάζουν... εκδρομές στο εξωτερικό, η Κροατία μπαίνει σε ρυθμούς Μουντιάλ, αλλά η ανησυχία για νέες ντροπιαστικές σκηνές είναι διάχυτη. Ο διάσημος ποδοσφαιρικός συγγραφέας, Γιουράι Βρντόλιακ αναλύει τις αδυναμίες του συστήματος. 

Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ βρέθηκε ξανά στους ομίλους και η UEFA είναι σε κόκκινο συναγερμό για να μη ζήσει ξανά ντροπιαστικές στιγμές του Euro 2016! Αλλωστε, οι Βad Blue Boys, είναι από τους πιο... γνωστούς οπαδούς στα ευρωπαϊκά γήπεδα.  Ο γνωστός Κροάτης ποδοσφαιρικός συγγραφέας, Γιουράι Βρντόλιακ έκανε τη δική του ανάλυση για τους οπαδούς που επεδίωξαν να σαμποτάρουν την Εθνική τους ομάδα, αλλά και το τι ισχύει τη δεδομένη στιγμή!

 

Κι όμως στο Ζάγκρεμπ, είναι εύκολο να δούμε ότι υπάρχει κάτι λάθος με τους Bad Blue Boys, και με το ποδόσφαιρο της χώρας γενικότερα. Τι και αν το Maksimir έχει χωρητικότητα 40.000 θέσεων, φωνές θα ακούσεις μόνο από κάποιες δεκάδες οπαδούς πίσω από το τέρμα, ενώ δύσκολα θα δει κανείς ακόμα και στα ντέρμπι περισσότερους από 15.000.

 

Τι και αν η Ντινάμο είναι η κορυφαία ομάδα της χώρας από το 2005, τι και αν έχει βγάλει τεράστιους παίκτες όπως οι Μόντριτς, Μάντζουκιτς, η μεγάλη μερίδα των φανατικών της οπαδών… απεργεί στα ματς της εντός έδρας, αφού είναι σε «πόλεμο» με τη διοίκηση.

 

Ωστόσο, κάτω από όλα αυτά υπάρχει μια… βρώμικη ιστορία με κατηγορίες διαφθοράς, πολιτική ανικανότητα και πράξεις χουλιγκανισμού.

Στους… πρωταγωνιστές ο Ζντράβκο Μάμιτς, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ντιναμό και μέχρι τον Ιούλιο, αντιπρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κροατίας. Τον Απρίλιο η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς τον συνέλαβε για υπεξαίρεση περίπου 15 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες.

 

Για χρόνια οι οπαδοί ισχυρίζονταν πως ο Μάμιτς και οι σύμμαχοί τους είχαν χρησιμοποιήσει το σύλλογο που ανήκει στο δημόσιο ως πηγή ατομικού οφέλους. Παράλληλα, ήταν δυσαρεστημένοι για το ρόλο του στην Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

 

Οι οπαδοί της Χάιντουκ έχουν εμπλακεί σε εκστρατεία για μεγαλύτερη διαφάνεια και… κάτι κατάφεραν, όταν το κοινοβούλιο της Κροατίας  υιοθέτησε ένα νέο νόμο για τον αθλητισμό το 2015.

 

Βέβαια, και οι οπαδοί της Ντιναμό έχουν εμπλακεί στη δράση εναντίον των ιθυνόντων του συλλόγου, καθώς και της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Θεωρούν πως είναι μέρος ενός διεφθαρμένου συστήματος.

 

H νομοθεσία έδωσε σε όλα τα αθλητικά σωματεία έξι μήνες προθεσμία, ώστε τα οικονομικά τους και οι δομές τους να είναι… καθαρά. Ολοι ήλπιζαν πως αυτό θα οδηγούσε στο τέλος της παλαιάς δομής εξουσίας στην Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Κροατίας. Όμως, η επιστροφή του κόμματος, HDZ στην εξουσία δεν έφερε καμία αλλαγή, αφού δεν προσπάθησε να επιβάλλει τις αλλαγές. Μάλιστα, οι Κροάτες τονίζουν πως πολλά μέλη της Ομοσπονδίας ανήκουν στο συγκεκριμένο κόμμα.

 

Τα όσα συνέβησαν στα γήπεδα της Γαλλίας ήταν μια πολεμική πράξη των οπαδών κόντρα στην Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Κροατίας. Οι άνθρωποι της έχουν την τάση να παρουσιάσουν τους χούλιγκαν ως πρόβλημα, και να στρέψουν αλλού την προσοχή του κόσμου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι η δομή της Ομοσπονδίας γενικότερα.

Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ επιστρέφει στους ομίλους, η Κροατία αρχίζει την προσπάθειά της για τα προκριματικά του Μουντιάλ, αλλά το ποδόσφαιρό της εντός συνόρων… νοσεί. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει ένα τέλος και να αλλάξει την εικόνα της προς τα έξω, ωστόσο στο εξωτερικό υπάρχει τεράστια δυσαρέσκεια.  Η σχέση μεταξύ των οπαδών και των αρχών είναι η θερμότερη που θα μπορούσε και όλοι ανησυχούν πως χωρίς ριζικές αλλαγές, οι άσχημες σκηνές του Euro 2016 θα επανέλθουν…