Σωτήρης Νίνης: To χαμόγελο επέστρεψε...

Σωτήρης Νίνης: To χαμόγελο επέστρεψε...

Αντώνης Σαούλης
Σωτήρης Νίνης: To χαμόγελο επέστρεψε...

bet365

Ο Σωτήρης Νίνης οδηγεί την Σαρλερουά στην κορυφή του πρωταθλήματος Βελγίου και μιλάει στην ελληνική έκδοση του 4-4-2 για την φετινή πορεία και την δεύτερη επιστροφή που επιθυμεί. Αυτή στην Εθνική Ελλάδος.

Του Αντώνη Σαούλη

Ετσι τον είχαμε γνωρίσει. Μ' ένα παιδικό χαμόγελο να φωτίζει το πρόσωπό του. Στα 16 του χρόνια απολάμβανε το ποδόσφαιρο. Ευχαριστιόταν κάθε του στιγμή στο χορτάρι. Παρά το γεγονός ότι ήταν ένα παιδί ανάμεσα σε άντρες με το χαμόγελό του και το (αδιαμφισβήτητο) ταλέντο του ο Σωτήρης Νίνης (περί ου ο λόγος) έκανε την ποδοσφαιρική Ελλάδα να στραφεί πάνω του.


Δέκα χρόνια μετά βρίσκεται στο Βέλγιο και την Σαρλερουά. Μέσα σε αυτήν την δεκαετία ο Σωτήρης πέρασε πολλά, έμαθε ακόμα περισσότερα όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι είχε χαθεί το χαμόγελο από το πρόσωπό του. Λόγω τραυματισμών, εξαιτίας επιλογών. Ομως το χαμόγελο επέστρεψε. Μαζί του και ο Σωτήρης Νίνης ο οποίος οδηγεί την Σαρλερουά μετά από πέντε αγωνιστικές στην κορυφή του πρωταθλήματος.

Εχοντας αγωνιστεί και στα πέντε παιχνίδια, ο 26χρονος μέσος έχει ήδη αναδειχθεί MVP για την δεύτερη αγωνιστική του Βελγίου κι άλλες δυο φορές πολυτιμότερος της ομάδας. Οπως μας είπε «στο Βέλγιο δεν κοιτάνε μόνο εάν σκόραρες ή εάν έβγαλες ασίστ. Κρίνουν όλο σου το παιχνίδι...». Ο Σωτήρης Νίνης μίλησε στην ελληνική έκδοση του 4-4-2 για το Βέλγιο, την Σαρλερουά, το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και την δεύτερη επιστροφή που επιθυμεί μετά την (αγωνιστική) δική του. Να βρεθεί ξανά στην ομάδα που αγάπησε (κι αγαπάει) περισσότερο απ' όλες. Την Εθνική Ελλάδος.

«Η ομάδα έχει ξεκινήσει πάρα πολύ καλά. Εφυγαν δύο βασικότατοι παίκτες, ο πρώτος σκόρερ (σ.σ. Περμπε) και το δεξί χαφ (σ.σ. Εντονγκαλά) που πήγαν στην Γάνδη, αλλά έτσι όπως λειτουργεί η ομάδα και ο σύλλογος της Σαρλερουά φάνηκε ότι δεν θα είχαμε πρόβλημα. Οποιος έρχεται προορίζεται ως αντικαταστάτης για τον παίκτη που αναμένεται να φύγει. Κι αποδεικνύεται ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Η ομάδα έχει κάνει ένα πολύ καλό ξεκίνημα. Είμαστε πρώτοι μετά από πέντε αγωνιστικές. Νομίζω πως έχουμε κάνει μια πάρα πολύ καλή αρχή», μας εξήγησε ο Σωτήρης Νίνης ο οποίος μας εξηγεί πόσο του ταίριαξε το Βέλγιο και το στιλ ποδοσφαίρου.

«Μου ταίριαξε περισσότερο το Βέλγιο και η ομάδα. Ήθελα λίγο χρόνο να μάθω τη νοοτροπία και το πως αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο. Προσαρμόστηκα πολύ εύκολα. Πέρασα έναν μήνα μετά μ' ένα μικρό τραυματισμό. Επανήλθα πριν τα play off. Εκεί νομίζω έκανα μια καλή πορεία. Οποιοσδήποτε είναι εκτός ποδοσφαίρου και ποδοσφαιρικής λογικής θεωρεί το Βέλγιο πρωτάθλημα κατώτερου επιπέδου. Το πρωτάθλημα του Βελγίου δεν είναι καθόλου εύκολο. Είναι πολύ πιο πάνω από το επίπεδο του ελληνικού. Το είδαμε άλλωστε και με τις ελληνικές ομάδες όταν αντιμετώπισαν ομάδες από το Βέλγιο. Είναι πολύ υψηλό το επίπεδο», μας είπε για να προσθέσει

«Εχω μπει στο ρυθμό του παιχνιδιού. Είναι πολύ πιο γρήγορος από την Ελλάδα και αυτό βοηθάει και μένα. Είναι πιο επιθετικό και σίγουρα αυτό λειτουργεί θετικά σε μένα».

Οσο για το που αγωνίζεται; Υπάρχουν φορές που ο προπονητής του το βάζει και ως... ψευτοεννιάρι.
«Παίζω στην θέση μου σαν δεκάρι και αρκετές φορές παίζω πολύ κοντά στον επιθετικό και αρκετές φορές σαν ψευτοεννιάρι. Και πολλές φορές μου το ζητάνε. Οτι δεν έχω σκοράρει και δεν έχω ασίστ αυτό δε σημαίνει κάτι. Παίζει ρόλο το πως αμύνεσαι το πως επιτίθεσαι είναι πιο σημαντικό από το να δώσεις μια ασίστ ένα γκολ. Αυτό το βλέπουν και το εκτιμούν. Λειτουργούν με ποδοσφαιρικά κριτήρια»



Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ
Ομως η... επιστροφή του Σωτήρη Νίνη δεν έγινε ξαφνικά. Και δεν άλλαξε ο Σωτήρης μέσα στις πέντε αγωνιστικές της Jupiler League. Οπως μας εξηγεί τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται στο στάδιο της επιστροφής του.

«Είναι αλήθεια πως νιώθω πολύ καλύτερα. Εδώ με εμπιστεύονται αλλά και στο πρώτο εξάμηνο στον Παναθηναϊκό είχα μπει καλά στην ομάδα. Μπορεί την επόμενη χρονιά να μην απέδωσα όπως θα ήθελα αλλά ίσως να ήταν και το γεγονός ότι η ομάδα δεν πήγαινε καλά κι αυτό να έβγαινε και στους παίκτες. Από την στιγμή που γύρισα στον Παναθηναϊκό έχω παίξει πολλά παιχνίδια και νομίζω είμαι σε σταθερά ανοδική πορεία. Είμαι σε πολύ καλή κατάσταση. Εχω βρει τον εαυτό μου έχω την ηρεμία μου και θέλω να έχω την υγεία μου».

Οσο για το μέλλον του; Μη ξεχνάτε πως μιλάμε για ένα παιδί 26 ετών και όπως λέει έχει ακόμα πολλά όνειρα και πολλούς στόχους να πετύχει.
«Είμαι δέκα χρόνια στο ποδόσφαιρο αλλά νιώθω ότι έχω ακόμα τόσα. Εχω πολλά όνειρα και πολλες φιλοδοξίες. Η Σαρλερουά είναι ένα σκαλοπάτι για μένα όπως και το πρωτάθλημα του Βελγίου. Είναι μια βιτρίνα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ερχονται και σε βλέπουν απ' όλη την Ευρώπη. Το μόνο που θέλω είναι να έχω την υγεία μου. Πιστεύω θα ανταμειφθώ. Αν είναι αυτός που πρέπει θα πάρεις πολύ γρήγορα αυτό που αξίζεις. Σημασία έχει ότι εδώ και δύο χρόνια έχω βρει τον εαυτό μου. Το χαμόγελό μου. Παίζω...»

11 ΝΙΚΕΣ, 5 ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ 2 ΗΤΤΕΣ ΜΕ ΝΙΝΗ!
Για όσους δεν έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν το βελγικό πρωτάθλημα αρκεί μία μικρή αναφορά στα όσα έχει καταφέρει η Σαρλερουά με τον Σωτήρη Νίνη στην 11αδα. Ο Ελληνας μέσος έχει παίξει σε 18 παιχνίδια με την Σαρλερουά και σε αυτά μετράει ο σύλλογος 11 νίκες, 5 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες! Το impact του είναι τεράστιο κάτι το οποίο αποδεικνύεται περισσότερο την φετινή χρονιά την οποία οδηγεί στην κορυφή του πρωταθλήματος μετά από πέντε αγωνιστικές.

Η Σαρλερουά είναι μόνη πρώτη με 11 βαθμούς κι ακολουθούν η Ζούλτε Βάρεγκεμ, η Γκενκ και η Οστάνδη με 10! Μέσω της Σαρλερουά και κυρίως μέσα από τις δικές τους εμφανίσεις ο Σωτήρης Νίνης αποσκοπεί και στην κλήση του στην Εθνική ομάδα.

Η... ΚΑΨΟΥΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Το χαμόγελο μπορεί να επέστρεψε αλλά ο Σωτήρης Νίνης θέλει να επιστρέψει ο ίδιος στην Εθνική Ελλάδας. Μια ομάδα την οποία... υπηρετεί από πιτσιρίκι.

«Η αλήθεια είναι ότι περίμενα να είμαι έστω και στην προεπιλογή αλλά δυστυχώς δεν ήρθε ποτέ. Το θέλω όμως πάρα πολύ και σημαίνει πάρα πολλά για μένα η Εθνική ομάδα. Ελπίζω στο μέλλον να επιστρέψω...», είπε με μια μικρή δόση παραπόνου αλλά ταυτόχρονα και με αυτοπεποίθηση για να το καταφέρει.



Οσο για το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί Ελληνες στο Βέλγιο και τι βλέπει για το ελληνικό ποδόσφαιρο, η άποψή του ήταν άκρως ενδιαφέρουσα.
«Επειδή είναι πολύ μικρή χώρα όλοι έχουμε επικοινωνία όλοι βρισκόμαστε μαζί. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ολοι οι Ελληνες πηγαίνουν πολύ καλά και στις ομάδες τους έχουν σημαντικό ρόλο. Κι αυτό ειναι σημαντικό για τους Ελληνες ποδοσφαιριστές που θα σκεφτούν να έρθουν στο Βέλγιο. Είναι σημαντικό να έχεις παρέα όταν είσαι τόσο μακριά από την Ελλάδα. Αυτό έχει βοηθήσει όλους τους Ελληνες», μας είπε για το πρώτο σκέλος και συνέχισε

«Δυστυχώς όταν είχα μιλήσει γι' αυτό το θέμα είχαν πει οτι δεν εκτιμώ το ποδόσφαιρο και δε σέβομαι από που προήλθα. Αυτή τη στιγμή πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και οι αποφάσεις δεν είναι προς όφελος των ποδοσφαιριστών. Δυστυχώς οι ομάδες πριν 2-3 χρόνια είχαν πάρα πολλούς Ελληνες στην ομάδα. Μας γέμιζε φιλοδοξίες οτι μπορούμε να κάνουμε κάτι αλλά βλέπω άλλα πράγματα αυτή τη στιγμή. Οταν γύρισα εγώ στον Παναθηναϊκό τον Ιανουάριο του 2015 παίξαμε 11 Ελληνες σε πέντε ματς Κυπέλλου και ένα χρόνο μετά δεν υπάρχει ένας Ελληνας».

Ο Σωτήρης Νίνης είναι μόλις 26 ετών και δείχνει πιο έτοιμος και κυρίως πιο ώριμος από ποτέ για ακόμα μεγαλύτερα βήματα στην καριέρα του. Αλλωστε τα όνειρά του είναι πολλά. Ενα από αυτά κι ελπίζει να το πετύχει σύντομα είναι να ξαναπαίξει με την γαλανόλευκη...

 

Τελευταία Νέα