Ρε Στέρλινγκ, μήπως είσαι ντοπέ;

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Ρε Στέρλινγκ, μήπως είσαι ντοπέ;

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος δεν πίστευε ποτέ ότι θα έγραφε αβανταδόρικο κείμενο για τον πιο βελτιωμένο παίκτη στην Αγγλία. Πώς τον μεταμορφώνει ο Γκουαρδιόλα και πώς αποφάσισε εκείνος να παίξει μπαλάρα.

Οταν τον Ιούλιο του 2015, η Σίτι πλήρωνε για χάρη του 68 εκατ. ευρώ, κανείς δεν μπορούσε να αιτιολογήσει το γιατί απογειώθηκε τόσο το ποσό της πώλησης του. ΟΚ, είχε δείξει εξαιρετικά δείγματα με τη Λίβερπουλ, αλλά σε καμία περίπτωση ο Ραχίμ Στέρλινγκ δεν θα μπορούσε να αξίζει τόσο. Ο ίδιος φρόντισε να επιβεβαιώσει ότι οι Πολίτες είχαν καταβάλει σούπερ υπεραξία. Ο 19χρονος εξτρέμ, ο οποίος στην πρώτη χρονιά του στο «Ετιχάντ» έκανε ελάχιστες ποδοσφαιρικές ομορφιές, βρέθηκε να γίνεται αντικείμενο χλευασμού από τους αντιπάλους.

Τα αρνητικά σχόλια αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο κατά τις ανύπαρκτες εμφανίσεις του στο EURO με την Αγγλία. «Μα πόσο γατί είσαι;». Πόσες φορές αναρωτηθήκαμε όλοι, για κάθε φορά που ακουμπούσε το τόπι και έπεφτε κάτω μόνος του, αφού πρώτα είχε μπλέξει τα μπούτια του, χαλώντας κάθε επίθεση. Οπότε, με το που πήγε ο Γκουαρδιόλα στη Σίτι, άπαντες σκέφτηκαν το εύλογο: ότι ο Στέρλινγκ δεν θα μακροημέρευε. Η αγορά των Νολίτο, Λιρόι Σανέ, ήρθε να επιβεβαιώσει την υποψία. Ελα όμως που στο ξεκίνημα της εποχής Πεπ έχει συμβεί το εντελώς αντίθετο...

Στο πρώτο επίσημο ματς του νέου κόουτς, αυτό με τη Σάντερλαντ εντός έδρας, ήρθε η πρώτη καινοτομία. Ο πιτσιρικάς βρέθηκε δεξιά (σ.σ.: είχε έξι επιτυχημένες ντρίμπλες). Και κάπως έτσι φαίνεται ότι μπορεί ν' αλλάξει, ν' απογειωθεί η καριέρα του. Σε εκείνο το ματς κέρδισε πέναλτι. Ασχέτως εάν τα έχασε ο Αγουέρο και τα δύο (και αυτό που πήρε ο Κολάροφ), ο Στέρλινγκ τη δουλειά του την είχε κάνει τέλεια και ας μην έπιασε συνολικά σούπερ απόδοση. Αυτή ήρθε λίγες μέρες αργότερα στη Ρουμανία.

Στην πρώτη αναμέτρηση για τα Play Off του Champions League με τη Στεάουα Βουκουρεστίου, έκανε την κορυφαία εμφάνιση της μέχρι τώρα πορείας του με τους Πολίτες. Γενικότερα έκανε ματσάρα και είχε δύο ασίστ στα πρώτα δύο γκολ. Μάλιστα στο 0-1 έκλεψε τη μπάλα και έκανε υπέροχη προσποίηση πριν κεράσει τον Σίλβα. Μέχρι να φτάσει το σκορ στο 0-5, την μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη της ιστορίας της Σίτι στην Ευρώπη, ο Στέρλινγκ είχε τρελάνει τους αντίπαλους αμυντικούς στην ντρίμπλα.

Είναι λοιπόν που τον έχουν βοηθήσει δύο πράγματα. Το ένα είναι το σύστημα. Ο Γκουαρδιόλα έχει παραδοσιακά τους πλάγιους μπακ του να συγκλίνουν προς τα μέσα όταν επιτίθεται η ομάδα του. Ετσι τραβούν τον αντίπαλο χαφ και αφήνουν τον πιτσιρικά να κάνει το αγαπημένο του: να πάει στο ένας εναντίον ενός με τον μπακ που του αναλογεί. Επίσης, ο εσωτερικός μέσος (Ντε Μπρόινε ή Σίλβα) κάνει κίνηση προς τα εξτρέμ, επιτρέποντας του να κινηθεί αντίστροφα προς το ημικύκλιο. Καμία σχέση δηλαδή με τα ντουμπλαρίσματα που δεχόταν στο παρελθόν και δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Τώρα έχει όλη την ευχέρεια να συγκλίνει αμαρκάριστος, να κάνει προσποιήσεις, ντρίμπλες και ό,τι άλλο λαχταρά η ποδοσφαιρική ψυχή του.

Το δεύτερο που του έδωσε ο Πεπ, είναι αυτοπεποίθηση. «Είναι εξαιρετικός στα πρώτα παιχνίδια», δήλωσε ο Καταλανός τεχνικός μετά το εμφατικό πέρασμα από το «Μπριτάνια» και το 1-4 επί της Στόουκ. Εκεί δηλαδή όπου μοίρασε ακόμα μία ασίστ, την τρίτη σε δύο αγώνες και ενώ στα προηγούμενα 12 από πέρσι, δεν είχε δώσει καμία. «Δούλεψε ιδανικά στις προπονήσεις και μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερος, εάν κάνει όσα του λέμε», είχε πει μετά το τέλος της προετοιμασίας ο προπονητής του.

Και αυτό δείχνει να κάνει ο Στέρλινγκ. Ακούει, δουλεύει, αφομοιώνει και τα βγάζει εντυπωσιακά στο γήπεδο. Σίγουρα είναι νωρίς ακόμα για ολοκληρωτικά συμπεράσματα. Ωστόσο, δεν γίνεται να αγνοήσεις την πρώτη εικόνα. Σε αυτήν ο πιτσιρικάς εξτρέμ τα κάνει όλα τέλεια και να μοιάζουν μάλιστα και εύκολα στην πράξη. Είναι ο συνδυασμός των πραγμάτων. Βρέθηκε ένας προπονητής να του δείξει τι διαφορετικό πρέπει να κάνει, αλλά και εκείνος μάλλον αποφάσισε να επιδείξει το ταλέντο του. Εάν συνεχίσει έτσι, θα δικαιολογήσει αναμφίβολα τα πολλά φράγκα που ξοδεύτηκαν για εκείνον και θ' αποτελέσει κορυφαία εσωτερική μεταγραφή για το παρόν και το μέλλον αυτού που θέλει να χτίσει ο Γκουαρδιόλα...

ΥΓ.: Πραγματικά δεν πίστευα ποτέ ότι θα ήθελα να γράψω τέτοιο κείμενο για τον Ραχίμ Στέρλινγκ!

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος