Κούπα ναι, παραμονή όχι

Gazzetta team
Κούπα ναι, παραμονή όχι

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμίζει πέντε περιπτώσεις ομάδων, οι οποίες υποβιβάστηκαν την ίδια σεζόν, που κατέκτησαν κάποιο τρόπαιο.

Ποιος θα το πίστευε ότι η Λέστερ θα κατακτούσε πέρσι την Πρέμιερ Λιγκ; Ή ότι η Ελλάδα το 2004 και η Δανία το 1992 θα έφταναν στην κορυφή της Ευρώπης; Κι όμως, οι εκπλήξεις στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αν και δεν εμφανίζονται πολύ συχνά, φέρνουν τα πάνω-κάτω. Στους παραπάνω τίτλους, οι ομάδες γεύθηκαν για καιρό το «νέκταρ» της επιτυχίας, αντίθετα με κάποιες άλλες που αμέσως μετά την κατάκτηση ενός τροπαίου ήρθαν αντιμέτωπες με την... καταστροφή. Ο λόγος; Υποβιβάστηκαν στη δεύτερη κατηγορία των πρωταθλημάτων τους.

Νόριτς (1984-85)
Το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας της (Λιγκ Καπ) το είχε κατακτήσει το μακρινό 1962, με την Νόριτς να φτάνει σε έναν ακόμη τελικό της ίδιας διοργάνωσης τον Μάρτιο του 1985. Μπροστά σε 100 χιλιάδες φιλάθλους στο Γουέμπλεϊ, τα «καναρίνια» νίκησαν με 1-0 την Σάντερλαντ και κατέκτησαν για δεύτερη φορά το Λιγκ Καπ Αγγλίας. Λίγο αργότερα, όμως, επισφραγίστηκε και μαθηματικά μία καταστροφική χρονιά στην πρώτη κατηγορία της Αγγλίας. Με μόλις πέντε νίκες σε 42 αναμετρήσεις, η Νόριτς υποβιβάστηκε και έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου που έπεσε κατηγορία, την ίδια χρονιά που κατέκτησε κάποιο τρόπαιο. Τη σεζόν 1985-86 αγωνίστηκε στη δεύτερη κατηγορία, όχι όμως και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (εκεί έπαιρνε ευρωπαϊκό εισιτήριο ο κάτοχος του Λιγκ Καπ) λόγω της τιμωρίας των αγγλικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μετά την τραγωδία του Χέιζελ.

Καϊζερσλάουτερν (1995-96)
Στις 18 Μαΐου 1996, η ισοπαλία κόντρα στην Λεβερκούζεν «σφράγισε» και μαθηματικά τον υποβιβασμό της Καϊζερσλάουτερν στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας για πρώτη φορά στην ιστορία της. Παρόλα αυτά, οι παίκτες του Έκχαρτ Κράουτζουν βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα και έξι ημέρες αργότερα έφτασαν στην κατάκτηση του Κυπέλλου Γερμανίας. Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, η Καϊζερσλάουτερν επικράτησε με 1-0 της Καρλσρούης, χάρις σε ένα γκολ του Βάγκνερ. Την επόμενη χρονιά, η ομάδα αγωνίστηκε στη δεύτερη κατηγορία και ταυτόχρονα στο Κύπελλο Κυπελλούχων, ενώ ακολούθησαν δύο ακόμη τίτλοι. Αυτός της πρωταθλήτριας στη δεύτερη κατηγορία το 1997 και άμεσα αυτός της Μπουντεσλίγκα το 1998.

Μπέρμιγχαμ (2010-11)
Τη δεκαετία του ’60 είχε αγωνιστεί δύο συνεχόμενες χρονιές (1960, 1961) στον τελικό του Κυπέλλου Εκθέσεων, ενώ το 1963 είχε κατακτήσει το Λιγκ Καπ Αγγλίας. Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν μισός αιώνας, προκειμένου η Μπέρμιγχαμ να φτάσει και πάλι σε τροχιά τίτλου. Στις 27 Φεβρουαρίου 2011, το συγκρότημα του Άλεξ ΜακΛίς επιβλήθηκε της Άρσεναλ με 2-1, στο Γουέμπλεϊ, πανηγυρίζοντας το δεύτερο Λιγκ Καπ της ιστορίας της. Εκείνο το διάστημα βρισκόταν τρεις βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, όμως το φινάλε της Πρέμιερ Λιγκ την βρήκε στη 18η θέση. Η ήττα από την Τότεναμ την τελευταία αγωνιστική έριξε κατηγορία την Μπέρμιγχαμ, η οποία από τότε δεν έχει καταφέρει να ανέβει εκ νέου στην Πρέμιερ Λιγκ.

Παλμέιρας (2012)
Το 1999 είχε βρεθεί στην κορυφή της Λατινικής Αμερικής, κατακτώντας το Κόπα Λιμπερταδόρες, ωστόσο τρία χρόνια αργότερα υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία της Βραζιλίας. Αφού επανήλθε άμεσα στα «μεγάλα σαλόνια», ακολούθησε μια περίοδος... ανομβρίας τίτλων. Ώσπου, τον Ιούλιο του 2012 έφτασε στην κατάκτηση του Copa do Brasil, νικώντας στο διπλό τελικό την Κοριτίμπα, υπό τις οδηγίες του Λουίς Φελίπε Σκολάρι (με τον Βραζιλιάνο στον πάγκο είχε σηκώσει και το Κόπα Λιμπερταδόρες το ’99). Ωστόσο, ακολούθησαν κακές εμφανίσεις στο πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο Σκολάρι από την τεχνική ηγεσία. Ακόμα και μετά την αλλαγή προπονητή, η Παλμέιρας δε βελτιώθηκε αγωνιστικά, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί στη δεύτερη κατηγορία, τέσσερις μήνες μετά την κατάκτηση του κυπέλλου.

Γουίγκαν (2012-13)
Για πρώτη φορά ανέβηκε στα μεγάλα σαλόνια το 2005, χωρίς να έχει κατακτήσει ποτέ στην ιστορία της κάποιο τρόπαιο (εκτός αυτών στις μικρότερες κατηγορίες). Μετά από οκτώ συνεχόμενα χρόνια παρουσίας στην Πρέμιερ Λιγκ, η Γουίγκαν έφτασε στη μεγαλύτερη στιγμή, από την ημέρα της ίδρυσής της (1932). Τη σεζόν 2012-13, κατάφερε να αγωνιστεί στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας και να επικρατήσει της Μάντσεστερ Σίτι, στο Γουέμπλεϊ, με σκορ 1-0. Τρεις μέρες αργότερα, όμως, η ήττα από την Άρσεναλ με 4-1, για την προτελευταία αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ, έβαζε «ταφόπλακα» στις ελπίδες της Γουίγκαν για παραμονή. Έτσι, την επόμενη σεζόν, η ομάδα αγωνίστηκε ταυτόχρονα στην Τσάμπιονσιπ και στο Γιουρόπα Λιγκ.

 

Τελευταία Νέα