Έδωσαν λίγα, πήραν πολλά

Έδωσαν λίγα, πήραν πολλά

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμίζει περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, οι οποίοι αν και αποκτήθηκαν με ελάχιστα χρήματα από ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, έγραψαν ιστορία στα αγγλικά γήπεδα.

Όλο το καλοκαίρι, η Πρέμιερ Λιγκ κινήθηκε στους ρυθμούς της μεταγραφής του Πολ Πογκμπά στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μία μεταγραφή, που τελικά έγινε και έσπασε τα κοντέρ. 105 εκατομμύρια ευρώ έδωσε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, προκειμένου να αποκτήσει τον Γάλλο άσο, ο οποίος πήγε στο Ολντ Τράφορντ για να κάνει τη διαφορά στη μεσαία γραμμή των «μπέμπηδων». Την ίδια τακτική ακολουθούν οι περισσότερες ομάδες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, δαπανώντας δεκάδες εκατομμύρια για να πάρουν παίκτες που θα αλλάξουν το ρου της ιστορίας τους. Αρκεί, όμως, μόνο το χρήμα για να έρθει η - ποδοσφαιρική - ευτυχία; Όχι πάντα. Το FourFourTwo του gazzetta.gr παρουσιάζει κάποιους ποδοσφαιριστές, που πήγαν στην Πρέμιερ Λιγκ με ποσά, που δεν ξεπερνούσαν το μισό εκατομμύριο λίρες κι όμως κατάφεραν να γράψουν ιστορία με τις ομάδες τους.

Πίτερ Σμάιχελ
Ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες που έχουν αγωνιστεί ποτέ στην Πρέμιερ Λιγκ και ίσως ο κορυφαίος στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μόλις 500 χιλιάδες λίρες έδωσαν το καλοκαίρι του 1991 οι «μπέμπηδες» στην Μπρόντμπι, προκειμένου να κάνουν δικό τους τον Δανό τερματοφύλακα. Οκτώ χρόνια υπερασπίστηκε την εστία της Γιουνάιτεντ ο Σμάιχελ και μέσα σε αυτό το διάστημα κατέκτησε 15 τρόπαια. Μεταξύ αυτών 5 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα και 1 Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ δεκάδες ήταν οι διακρίσεις του σε ατομικό επίπεδο. Στα αξιοσημείωτα είναι και το γεγονός πως σε 292 παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ, κράτησε απαραβίαστη την εστία του στα 145, δηλαδή σχεδόν στα μισά. Ένα χρόνο μετά την αποχώρησή του από το Ολντ Τράφορντ, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον χαρακτήρισε τη μεταγραφή του Πίτερ Σμάιχελ, έναντι ενός τόσο μικρού ποσού, ως το «deal του αιώνα».

Κόλο Τουρέ
Το 2009 είχε φύγει από την Άρσεναλ για λογαριασμό της Μάντσεστερ Σίτι, έναντι σχεδόν 16 εκατομμυρίων λιρών. Ξέρει, όμως, κανείς με πόσα λεφτά τον είχαν αποκτήσει οι «κανονιέρηδες» το 2002 από την ASEC Mimosas, από την Ακτή Ελεφαντοστού; Μόλις με 150 χιλιάδες λίρες. Στα επτά χρόνια που έμεινε στο Λονδίνο, ο Ιβοριανός εξελίχθηκε σε έναν από τα καλύτερα στόπερ στο Νησί και μαζί με τον Σολ Κάμπελ συνέθεσαν ένα από τα κορυφαία αμυντικά δίδυμα της εποχής. Μάλιστα, ο Τουρέ ήταν βασικότατο μέλος της ενδεκάδας του Βενγκέρ τη σεζόν 2003-04, όταν η Άρσεναλ κατέκτησε αήττητη την Πρέμιερ Λιγκ. Από το 2007, ήταν και αρχηγός της ομάδας.

Τζο Χαρτ
Το 2006 και σε ηλικία μόλις 19 ετών, ο Άγγλος πορτιέρο βρέθηκε ξαφνικά από τα... αλώνια, στα «σαλόνια» της Πρέμιερ Λιγκ. Μετά από μία εκπληκτική χρονιά με την Σριούσμπερι τη σεζόν 2005-06, όταν και αναδείχθηκε καλύτερος τερματοφύλακας της League 2, ήρθε η πρόταση από την Μάντσεστερ Σίτι. Ο αγγλικός τύπος έκανε τότε λόγο για συμφωνία ύψους 600 χιλιάδων λιρών, που μπορεί να έφτανε και το 1,5 εκατ. λίρες, ανάλογα με τις συμμετοχές του ποδοσφαιριστή, ωστόσο αργότερα έγινε γνωστό πως η συγκεκριμένη μεταγραφή κόστισε στους «πολίτες» μόλις 100 χιλιάδες λίρες. Η εξέλιξη του Χαρτ από τότε μέχρι σήμερα γνωστή. Βασικός σε Μάντσεστερ Σίτι και εθνική Αγγλίας, αν και η συνέχεια μετά το φετινό Euro δεν ήταν όπως τη φανταζόταν με τον Πεπ Γκουαρντιόλα στον πάγκο των «πολιτών». Παρόλα αυτά, η προσφορά του στην ομάδα όλα αυτά τα χρόνια είναι δεδομένη.

Ριγιάντ Μαχρέζ
Πριν από μερικά χρόνια, ο Αλγερινός χαφ δεν ήξερε καν ότι η Λέστερ υπήρχε στον ποδοσφαιρικό χάρτη (όταν άκουσε για πρώτη φορά το όνομά της νόμιζε πως ήταν ομάδα ράγκμπι), ενώ οι «αλεπούδες» αγνοούσαν την ύπαρξη του παίκτη, που λίγα χρόνια αργότερα θα τους οδηγούσε στην απρόσμενη κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ. Τον Ράιαν Μέντες είχε πάει να παρακολουθήσει στην Γαλλία με τη φανέλα της Χάβρης ο σκάουτερ της Λέστερ, ωστόσο από αυτόν που εντυπωσιάστηκε ήταν από τον Ριγιάντ Μαχρέζ. Επειδή, τελικά, φαίνεται ήταν... της μοίρας τους γραφτό να ενωθούν οι δρόμοι τους, τον Ιανουάριο του 2014, ο Αλγερινός πήρε μεταγραφή για την αγγλική ομάδα, έναντι 400 χιλιάδων λιρών. Όλα τα υπόλοιπα από τότε αποτελούν ιστορία. Την περσινή σεζόν είχε απολογισμό 17 γκολ και 11 ασίστ, οδηγώντας την Λέστερ στην κατάκτηση του τίτλου, ενώ ο ίδιος ψηφίστηκε MVP του πρωταθλήματος.

 

Τελευταία Νέα