Πεπ, ο εξολοθρευτής

Πεπ, ο εξολοθρευτής

bet365

Με αφορμή τον παραγκωνισμό του Τζο Χαρτ στη Σίτι, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για πέντε ποδοσφαιριστές που δεν ταίριαζαν στη φιλοσοφία του Πεπ Γκουαρντιόλα και είδαν την πόρτα της εξόδου από τον Ισπανό τεχνικό.

Τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του φαίνεται πως αναζητάει ο Τζο Χαρτ. Ο μέχρι πρότινος βασικός τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Σίτι και τα εθνικής Αγγλίας δε βρίσκεται στα πλάνα του Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος με κάθε τρόπο του δείχνει την... πόρτα της εξόδου. Πρόσφατα, τόνισε πως δεν κρατάει κανέναν με το ζόρι στην ομάδα, «φωτογραφίζοντας» τον Άγγλο γκολκίπερ. Συμπλήρωσε, δε, πως αν ο Χαρτ προσαρμοστεί στα δικά του «θέλω», τότε μπορεί να παραμείνει στην ομάδα.

Η αλήθεια είναι πως τα... θέλω του Γκουαρντιόλα είναι συγκεκριμένα και συμπεριλαμβάνουν ακόμη και τον τερματοφύλακα στον τρόπο παιχνιδιού και ανάπτυξης. Αυτή είναι μία πάγια τακτική του Ισπανού τεχνικού, σε όποια ομάδα κι αν έχει βρεθεί, όποιοι ποδοσφαιριστές κι αν βρίσκονται στο ρόστερ της. Ο Πεπ δεν έχει διστάσει στο παρελθόν να απομακρύνει σούπερ σταρ από Μπαρτσελόνα και Μπάγερν, καθώς δεν «κόλλαγαν» μαζί του.

Ροναλντίνιο
Τι κι αν ο σπουδαίος Βραζιλιάνος ήταν ο «Θεός» του Καμπ Νου για μία πενταετία, ο Γκουαρντιόλα είχε αντίθετη άποψη, όταν ανέλαβε τα ηνία της Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 2008. Λίγο μετά την ανακοίνωση της πρόσληψής του, ο Ισπανός τεχνικός αποκάλυψε πως ο Ροναλντίνιο δε βρισκόταν στα αγωνιστικά του πλάνα, ενόψει της επόμενης σεζόν. Ο Χουάν Λαπόρτα, προκειμένου να… χρυσώσει το χάπι των φαν του Βραζιλιάνου σούπερ σταρ, δήλωσε πως ο ποδοσφαιριστής χρειαζόταν μια νέα πρόκληση στην καριέρα του. Τελικά, παραχωρήθηκε στην Μίλαν, ενώ την ίδια... τύχη με τον «Ρόνι» είχαν το ίδιο καλοκαίρι – λόγω Γκουαραντιόλα – ο Ντέκο, ο Ζαμπρότα και παραλίγο ο Ετό.

Γιάγια Τουρέ
Την πρώτη του σεζόν στην Μπαρτσελόνα, με προπονητή τον Φρανκ Ράικαρντ, ο Ιβοριανός μέσος είχε μια γεμάτη χρονιά, ωστόσο με την άφιξη του Γκουαρντιόλα στο Καμπ Νου το 2008, άλλαξαν πολλά. Ο Τουρέ μπορεί να μην αποχώρησε, όμως ο Ισπανός τεχνικός έδειξε σαφέστατα την προτίμησή του για τη θέση του αμυντικού μέσου στον Σέρχιο Μπουσκέτς, τον οποίο είχε ποδοσφαιριστή και στη δεύτερη ομάδα των Καταλανών. Ο Μπουσκέτς προωθήθηκε εκείνη τη σεζόν στην πρώτη ομάδα και ο Τουρέ έχασε σιγά σιγά τη θέση βασικού στο χώρο του κέντρου. Τελικά, έμεινε μέχρι το 2010 στην Μπαρτσελόνα, από την οποία αποχώρησε για λογαριασμό της Μάντσεστερ Σίτι. Οι δυο τους συναντήθηκαν και πάλι φέτος στην Αγγλία, με τον 33χρονο μέσο από την Ακτή Ελεφαντοστού να είναι εκ νέου... στο περιθώριο από τον Γκουαρντιόλα.

Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς
Πρόκειται για τον ποδοσφαιριστή που κυριολεκτικά μισεί τον Γκουαρντιόλα. Τον περασμένο Νοέμβριο είπε σε συνέντευξή του πως ο Ισπανός τεχνικός «δεν είναι άντρας», με τους δυο τους να έχουν προηγούμενα από την κοινή τους συνύπαρξη στην Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2009-10. Ο Πεπ δεν ήθελε ποτέ να γίνει η ανταλλαγή Ιμπραϊμοβιτς-Ετό, με αποτέλεσμα ουκ ολίγες φορές να αφήνει στον πάγκο τον Ζλάταν. Ωστόσο, το αποκορύφωμα ήρθε μετά τον αποκλεισμό από την Ίντερ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στο αμέσως επόμενο παιχνίδι, Γκουαρντιόλα και Ιμπραϊμοβιτς είχαν έντονο επεισόδιο μέσα στα αποδυτήρια, κάτι που σήμανε και την αρχή του τέλους για τον Σουηδό επιθετικό, ο οποίος αποχώρησε στο τέλος της σεζόν για την Μίλαν. Οι δυο τους δεν ξαναμίλησαν ποτέ και από φέτος τα ντέρμπι του Μάντσεστερ θα έχουν ένα ξεχωριστό «αλατοπίπερο». Δε θα είναι μόνο Γκουαρντιόλα εναντίον Μουρίνιο, αλλά και Πεπ εναντίον Ζλάταν.

Μάριο Μάντζουκιτς
Το 2012 τον απέκτησε η Μπάγερν και από την πρώτη του κιόλας σεζόν στο Μόναχο έβγαλε... τα λεφτά του. Πέτυχε συνολικά 22 γκολ, σκοράροντας και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου οι Βαυαροί στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης. Η άφιξη και το... σύστημα του Γκουαρντιόλα το 2013 έκαναν δύσκολη τη ζωή του Μάντζουκιτς στην Αλιάνζ Αρίνα. Ο Κροάτης επιθετικός δυσκολεύθηκε να προσαρμοστεί στο νέο στυλ παιχνιδιού, που εφάρμοσε ο Ισπανός τεχνικός στην Μπάγερν, ωστόσο σιγά-σιγά μπήκε... στο νόημα. Αν και ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας μέσα στη σεζόν (26 τέρματα), ο Μάντζουκιτς έμεινε εκτός αποστολής στον τελικό κυπέλλου κόντρα στην Ντόρτμουντ. Τότε, ο ίδιος δήλωσε πως ήθελε να αποχωρήσει από την ομάδα, λέγοντας πως «ο τρόπος παιχνιδιού του Γκουαρντιόλα δεν ταιριάζει με τον δικό μου». Όπως και έγινε, με τον Κροάτη να παίρνει μεταγραφή για την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ
Γέννημα-θρέμμα της Μπάγερν, ο Γερμανός μέσος ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής των Βαυαρών στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 2013 (αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής στη χώρα του) και ο μέχρι τότε προπονητής του, Γιουπ Χάινκες, δήλωνε γι’ αυτόν πως είναι ο καλύτερος μέσος στον κόσμο. Ωστόσο, η άφιξη του Γκουαρντιόλα στο Μοναχο λίγες ημέρες αργότερα άλλαξε τα δεδομένα, αν και αρχικά ο ίδιος δήλωνε εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις του Σβαϊνστάιγκερ. Ο Ισπανός τεχνικός έφερε μαζί του από την Μπαρτσελόνα τον Τιάγκο Αλκάνταρα, ενώ το αμέσως επόμενο καλοκαίρι αποκτήθηκε και ο Τσάμπι Αλόνσο. Ο «Σβάινι» αγωνιζόταν μεν, ωστόσο φαινόταν πως δεν ήταν στις αρχικές επιλογές του Γκουαρντιόλα. Στο τέλος της σεζόν 2014-15 ενημερώθηκε πως ήταν ελεύθερος να αναζητήσει τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του, με τον Γερμανό μέσο να παίρνει μεταγραφή στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

 

Τελευταία Νέα