Ο Μουρίνιο «απελευθερώνει» την Γιουνάιτεντ

Ο Μουρίνιο «απελευθερώνει» την Γιουνάιτεντ

Gazzetta team
Ο Μουρίνιο «απελευθερώνει» την Γιουνάιτεντ

bet365

Ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει θέσει ως προτεραιότητα να... απελευθερώσει τους παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η εποχή Φαν Χάαλ μοιάζει ήδη μακρινή ανάμνηση για τους παίκτες της Γιουνάιτεντ. Ο Ολλανδός είχε δημιουργήσει κάτι σαν... Big Brother στο Μάντσεστερ και η αναστροφή του κλίματος αποδείχθηκε προτεραιότητα του Ζοσέ Μουρίνιο. Ο απολυταρχικός Φαν Χάαλ είχε βάλει διαχωριστικά στο εστιατόρια, καθώς πίστευε ότι θα ήταν καλύτερο οι παίκτες του να μπορούν να απομονωθούν, ώστε να έχουν στο μυαλό τους μόνο το ποδόσφαιρο.

Είχε ζητήσει από την εταιρεία Inmotio όχι μόνο να τον προμηθεύσει με τα GPS για την προπόνηση, αλλά να εγκαστασήσει ολόκληρο σύστημα από κάμερες στο προπονητικό κέντρο, προκειμένου να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που είναι και τι κάνει ο κάθε παίκτης. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες αποτελούν, πλέον, σύμβολα της αποτυχίας του. Ήθελε να έχει τον πλήρη έλεγχο, τη στιγμή που οι παίκτες του ένιωθαν να «πνίγονται». Η ατμόσφαιρα είχε καταντήσει αποπνικτική.

Όλα αυτά αποτελούν παρελθόν από τη στιγμή, που ο Μουρίνιο πάτησε πόδι στο νέο του γραφείο. Ο Πορτογάλος αναγνώρισε ότι μετά από δύο χρόνια υπό τον «ζυγό» του Φαν Χάαλ οι παίκτες του χρειάζονται έναν βαθμό ελευθερίας. Η φήμη του νέου τεχνικού των κόκκινων διαβόλων προηγείται, όπως και εκείνη του Ρούι Φαρία, που τα τελευταία χρόνια έχει περάσει το πρόσωπο του «σκληρού» στην Αγγλία.

Οι παίκτες, όμως, έχουν εκπλαγεί ευχάριστα από τον τρόπο, με τον οποίο αμφότεροι τους αντιμετωπίζουν. «Για δύο χρόνια είχαν αρχές στο παιχνίδι τους, που δεν είναι δικές μου. Μετά από δύο χρόνια υπάρχουν πράγματα στο μυαλό τους, που είναι αυτοματοποιημένα. Αυτό είναι δύσκολο να αλλάξει, όμως δουλεύουμε σκληρά και οι παίκτες δοκιμάζουν τα πάντα. Κάνουμε λάθη, δεν είμαστε τέλειοι, όμως δίνουν τα πάντα», αναγνώρισε ο Μουρίνιο, που εμπλέκεται πάρα πολύ στην προπόνηση.

Ο Πορτογάλος άλλαξε τη θέση του γραφείου του, ώστε να μπορεί και από εκεί να βλέπει τις προπονήσεις, κάτι που έκανε και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Η γυναίκα του Ματλίντ πόσταρε μία φωτογραφία στο Instagram, όπου φαίνεται ότι ο Μουρίνιο έχει επιλέξει να το διακοσμήσει με οικογενειακές φωτογραφίες του από τις επιτυχίες του με Τσέλσι, Ίντερ και Ρεάλ. Είναι ένας από τους τρόπους, που προσπαθεί να αναδείξει την επιβλητική του παρουσία σε όποιον εισέρχεται σε αυτόν.

Στο γραφείο του στην Τσέλσι είχε μία συλλογή από βιογραφίες με πρωταγωνιστή τον ίδιο στα αγγαλικά, στα ισπανικά, στα ιταλικά και στα πορτογαλικά. Γνωρίζει ότι το image είναι από τα κλειδά της επιτυχίας του, καθώς τον βοηθάει στο να επιβάλλει πλήρως τις ιδέες τους χωρίς αμφισβήτηση. Τις υπόλοιπες ώρες προσπαθεί να δημιουργήσει ξανά την οικογενειακή ατμόσφαιρα, που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια.

Όταν έμαθε ότι δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις στο τσάρτερ της ομάδας για το επιτελείο του, αποφάσισε ότι θα ταξιδεύει μαζί τους με αεροσκάφος της γραμμής. Θα μπορούσε να έχει την ησυχία του και να μην χάσει τον ύπνο του, όμως ήθελε να δείξει ότι είναι ένας από αυτούς. Όλοι θα πρέπει να δώσουν το 100%, να ξαναβρούν την όρεξη για δουλειά, για να επιστρέψει ξανά στην κορυφή η Γιουνάιτεντ. Και αυτό θα συμβεί μόνο αν πιστέψουν απόλυτα σε εκείνον.

Το μαστίγιο και το καρότο θα κυριαρχεί από εδώ και πέρα. Φάνηκε στην περίπτωση του Σβάινσταϊγκερ, που βρέθηκε να προπονείται με τη δεύτερη ομάδα και στου Ιμπραΐμοβιτς, που απολαμβάνει περισσότερες ελευθερίες, όπως το να πάρει μαζί του τον προσωπικό του φυσιοθεραπευτή. Σε όσους έφυγαν ως δανεικοί, ο Μουρίνιο εγγυήθηκε ότι οι scouts του συλλόγου θα παρακολουθούν στενά την εξέλιξή τους, ενώ τους τόνισε ότι κανένας δεν πρόκειται να παραχωρηθεί χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Είναι η πρώτη φορά που ο Πορτογάλος δείχνει τέτοια δείγματα δουλειάς και ακολουθεί αυτό το μονοπάτι. Το πλάνο του δεν είναι τέλειο. Πλησιάζει, όμως, στην τελειότητα όταν όλοι «πεθαίνουν» για εκείνον. Και φαίνεται ότι αυτό θα το καταφέρει γρήγορα στο Μάντσεστερ.

 

Τελευταία Νέα