Τίποτα λιγότερο από τα αστέρια

Τίποτα λιγότερο από τα αστέρια

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Τίποτα λιγότερο από τα αστέρια

bet365

Η ενίσχυση, η κάτι παραπάνω από μεταγραφή του Ιγουαΐν, η αμυντική λειτουργία, το όραμα για τον Μπουφόν. Ο Θάνος Σαρρής γράφει για την φετινή Γιουβέντους και τις ματιές της στην κούπα με τα μεγάλα αυτιά.

Ο Πάουλο Ντιμπάλα το είπε πριν την επίδειξη δύναμης με τον Γκονσάλο Ιγουαΐν. «Με τον Ντάνι Άλβες και τον Πιάνιτς μπορούμε να κατακτήσουμε το Champions League. Η Γιουβέντους είναι στο ίδιο επίπεδο με τη Μπαρτσελόνα, τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπάγερν Μονάχου πλέον». Μετά και την απόκτηση του Πιπίτα, η αναφορά πλέον στον μεγάλο στόχο γίνεται με λιγότερο δισταγμό. Μέχρι το 2018, όταν και αναμένεται να σταματήσει ο Μπουφόν, η Κούπα με τα μεγάλα αυτιά είναι το μεγάλο όνειρο των μπιανκονέρι.

Στην πραγματικότητα, η Γιούβε είναι πολύ κοντά στο επίπεδο των ομάδων που ανέφερε ο Ντιμπάλα εδώ και καιρό. Πρόπερσι, στα ημιτελικά απέκλεισε τη Ρεάλ Μαδρίτης για να παίξει και να χάσει την κούπα σε ένα ενενηντάλεπτο με τη Μπαρτσελόνα, στο οποίο για σημαντικό χρονικό διάστημα οι ισορροπίες ήταν σε τεντωμένο σχοινί και έγειραν προς την πλευρά της Γιοβέντους μετά την ισοφάριση του Μοράτα. Πέρυσι, μετά το 2-2 στο Τορίνο, η Κυρία στο 28' προηγούταν 2-0 στο Allianz Arena, για να δούμε στη συνέχεια μια ασύλληπτη παράσταση από τους Βαυαρούς που κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση στην παράταση.

Ήταν σαν να έλειπε αυτό το «κλικ», η λεπτομέρεια που θα έκανε τη στιγμιαία διαφορά σε ένα νοκ-άουτ ματς. Είτε αυτή μεταφράζεται σε ποιότητα, είτε σε προσωπικότητα, είτε σε τύχη. Στα δύο πρώτα η Γιούβε πλέον είναι κοντά στο αψεγάδιαστο. Η μεταγραφή του Ιγουαΐν της δίνει τόσο σε αγωνιστικό, όσο και σε ψυχολογικό και επικοινωνιακό επίπεδο, την ώθηση. Με μια μεταγραφή που έσπασε κάθε ρεκόρ στην Ιταλία. «Δύναμη, καρδιά, γκολ», όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο επίσημος λογαριασμός της.

Ο Γκονσάλο είχε κάνει τους Ναπολιτάνους να βάλουν το όνομά του σε σύνθημα που είχαν πρωτοσκαρώσει για τον Μαραντόνα. Όταν ο εκφωνητής φώναζε το μικρό του, το Σαν Πάολο σειόταν ολόκληρο από τον κόσμο που απαντούσε «Ιγουαΐν». Οι ακραίες αντιδράσεις των παρτενοπέι πριν καν ολοκληρωθεί η μεταγραφή του συμβολικού τους ποδοσφαιριστή στους αντιπάλους του βορρά ήταν χαρακτηριστικές. Η κίνηση ήταν μια επίδειξη δύναμης από τη Γιούβε. Ένα deal που έδειξε σε όλους ότι όχι απλά η «Κυρία» δεν είναι διατεθειμένη να σταματήσει τη δυναστεία στην Ιταλία, η ψύχωση της οποίας έγινε πολύ εντονότερη μετά το Calciopoli, αλλά κάνει το παν να αφήσει το στίγμα της στην Ευρώπη.

«Δεν νομίζω ότι ο Ιγουαΐν πήρε αυτή την απόφαση για τα χρήματα, αλλά λόγω της επιθυμίας του να νικήσει, όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά επίσης στην Ευρώπη», δήλωσε στη Gazzetta dello Sport ο Πάολο Ρόσι. Η σημειολογία μοιάζει εκπληκτική. Η κατάρα της Γιούβε στην Ευρώπη με δύο κατακτήσεις σε οκτώ τελικούς, να σπάσει με την συμβολή του επιθετικού που έχει στιγματιστεί από ήττες σε τελικούς με την Εθνική Αργεντινής. Τελευταία φορά που η Γιούβε είχε στις τάξεις της έναν capocannoniere ήταν το 2007-08, όταν ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο σημείωσε 21 τέρματα. Το νέο της εννιάρι «κουβαλάει» τον τίτλο από την περσινή χρονιά, μαζί με 71 τέρματα σε 94 ματς. Έσπασε το ρεκόρ των 35 γκολ σε μια σεζόν του Νόρνταλ που κρατούσε από το 1949-50 και έδειξε ότι αν δεν είχε τιμωρηθεί με 3 αγωνιστικές, θα μπορούσε να περάσει τον Λουίς Σουάρες στη μάχη για το Χρυσό Παπούτσι. Πηγαίνει στο Τορίνο όντας στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του.

Δεν είναι όμως μόνο το ότι με μια κίνηση που έχει φοβερό αντίκτυπο τόσο εντός, όσο και εκτός γηπέδου, η Γιούβε αλλάζει διάσταση στο κυνήγι των γκολ και ανεβάζει το status της. Τα χρήματα που ξόδεψε φέτος για μεταγραφές είναι περισσότερα από όσα έχουν δώσει όλες οι υπόλοιπες ομάδες της Serie A μαζί. Το αιώνιο παράπονο του Κόντε, ότι η «Κυρία» δεν ξοδεύει όσα τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ για να φτάσει να διεκδικεί με ίσες πιθανότητες Τσάμπιονς Λιγκ, δείχνει να ανήκει οριστικά στο παρελθόν.

Το Euro 2016 έδειξε ότι το αμυντικό δίδυμο της Γιούβε παραμένει από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Σε αυτό προστέθηκε ο Μπενατιά, μια επιλογή top επιπέδου για να παίξει μαζί με Μπονούτσι-Κιελίνι σε σχήμα με τρεις αμυντικούς ή να βάλει επιπλέον ανταγωνισμό σε περίπτωση που ο Αλέγκρι το γυρίσει σε τετράδα στην άμυνα, όπως και φημολογείται ότι θα κάνει, τουλάχιστον στο ξεκίνημα. Με την ηλικία να ανεβαίνει και τις απαιτήσεις να αυξάνονται, το βάθος του πάγκου στα στόπερ προσφέρει επιλογές για ανώδυνο rotation. Αν συνυπολογιστεί ο Μπουφόν, το κομμάτι άμυνα φαντάζει ιδανικό.

Ντάνι Άλβες-Λιχστάινερ και Εβρά-Άλεξ Σάντρο υπόσχονται επάρκεια στα άκρα και τα στοιχεία του Πιάνιτς μοιάζουν πολύ ταιριαστά για τον άξονα της «Κυρίας» (Μαρκίζιο-Κεντίρα), ο οποίος εξασφαλίζει συνολικά καλή αμυντική λειτουργία. Όσον αφορά τον Πογκμπά; Γράφαμε τον Ιανουάριο πως θα εξελιχθεί σε win-win κατάσταση για τη Γιουβέντους. Είτε θα χτίσει πάνω του, είτε θα χτίσει με τα χρήματα που θα φέρει μια πιθανή πώληση. Πλέον το δεύτερο σενάριο δείχνει και το πιθανότερο, οπότε η αποχώρησή του θα είναι μεν ένα μεγάλο πλήγμα, αλλά δίνει την αίσθηση πως δεν θα επηρεάσει όσο αν γινόταν, για παράδειγμα, πέρυσι. Είναι δεδομένο δε πως θα φέρει μια ακόμα σημαντική μονάδα για τον άξονα, πιθανότατα με περισσότερο δημιουργικά χαρακτηριστικά από τους υπόλοιπους, φτιάχνοντας έτσι μια τετράδα μέσων για κάθε περίσταση. Μένει να τους δούμε σε συνθήκες πίεσης, όμως το δίδυμο Ντιμπάλα-Ιγουαΐν κάνει τη φαντασία να καλπάζει.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει υποσχόμενα πρότζεκτς να καταρρέουν και μεγάλες μεταγραφές να μένουν στα πρωτοσέλιδα. Η φετινή Γιούβε όμως δεν δημιουργήθηκε από το πουθενά. Ο πυρήνας ήταν εκεί, η μετάβαση με τον Αλέγκρι σταθεροποιήθηκε και πλέον ήρθε η ώρα να παίξει τα ρέστα της. Για μια θέση στα αστέρια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.