Η επιστροφή του ασώτου

Δημήτρης Τομαράς
Η επιστροφή του ασώτου

bet365

Η Μπορούσια ανακοίνωσε την απόκτηση του Μάριο Γκέτσε και το FourFourTwo γράφει για την επιστροφή του στο Ντόρτμουντ.

Το 2013 ο Μάριο Γκέτσε έκανε κάτι που μέχρι σήμερα πληγώνει την Ντόρτμουντ: αποφάσισε να υπογράψει στην Μπάγερν, ενεργοποιώντας τη ρήτρα του. Ήταν ο πρώτος που άνοιξε την πόρτα της εξόδου της εκπληκτικής ομάδας του Κλοπ και ξεκίνησε ένα ντόμινο, που πήγε πίσω την Μπορούσια.

Γιατί ποιος ξέρει που θα είχαν φτάσει οι Βεστφαλοί, αν μετά τον τελικό του Champions League είχαν κρατήσει τη μεγάλη τους ελπίδα για το μέλλον. Εκείνο το καλοκαίρι, ο Μχιταριάν κλήθηκε να καλύψει το κενό του. Τρία χρόνια αργότερα, έρχεται η ειρωνεία της αντιστροφής των ρόλων. Ο Γκέτσε αντικαθιστά τον Αρμένιο στην Ντόρτμουντ του Τόμας Τούχελ.

Πίσω από την επιστροφή του κρύβονται πολλά κρυφά νοήματα. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι ότι στην Μπορούσια ακόμα αναγνωρίζουν το ταλέντο του και πιστεύουν ότι αν του δείξουν αγάπη, εκείνος θα βγάλει τον καλύτερό του εαυτό στο γήπεδο. Σε ένα περιβάλλον που ξέρει καλά. Μαζί με την επικείμενη απόκτηση του Σίρλε στέλνουν και το μήνυμα στο τελευταίο τους μεγάλο αστέρι, που κόντρα στις πιθανότητες μένει πιστός στην αγάπη του: στον Μάρκο Ρόις.

Μετά τις μεταγραφές μη έτοιμων παικτών με λαμπρό μέλλον, η Ντόρτμουντ αγοράζει δύο παγκόσμιους πρωταθλητές. Και όχι μόνο αυτό. Οι παίκτες από τους οποίους περιμένει να κάνουν τη διαφορά είναι φίλοι. Γκέτσε και Σίρλε πέρασαν μαζί τις διακοπές τους στο Μαλιμπού, ενώ έχουν στενή σχέση και με τον Ρόις. Η Μπορούσια θέλει και πάλι να δημιουργήσει οικογενειακό κλίμα. Με παίκτες παγκόσμιας κλάσης, που γνωρίζουν καλά ο ένας τον άλλο και γουστάρουν να παίζουν ο ένας δίπλα στον άλλο.

Ο άσωτος υιός, λοιπόν, επέστρεψε στην ομάδα, που είχε αφήσει σε κατάσταση σοκ πριν από 3 χρόνια. Και γνωρίζει ότι δε θα είναι εύκολο να κερδίσει και πάλι τις καρδιές των οπαδών. Έστειλε το μήνυμά του, ζητώντας συγνώμη με τον τρόπο του και αναγνωρίζοντας ότι τώρα που νιώθει πιο ώριμος, δε θα έπαιρνε την ίδια απόφαση εκείνη το 2013.

Σύμφωνα με την Welt ο 24χρονος μέσος το σκέφτηκε πολύ. Αρχικά, δεν μπορούσε να αποδεχθεί το γεγονός ότι απέτυχε στην Μπάγερν. Στη συνέχεια, αναγνώρισε ότι μερίδα των οπαδών δεν πρόκειται να τον υποδεχθεί με ανοιχτές αγκάλες και η αποδοχή θα είναι δύσκολη υπόθεση. Τελικά, όμως, αποφάσισε ότι μπορεί με σκληρή δουλειά να τους κερδίσει και πάλι.

Η μεταγραφή παρουσιαζόταν εδώ και καιρό τελειωμένη, όμως μέχρι την τελευταία στιγμή όλα ήταν στον αέρα. Η Μπάγερν ζητούσε 28 εκατ. ευρώ, η Ντόρτμουντ ήταν διατεθειμένη να ανέβει μέχρι τα 20, όμως κανένας δεν ήθελε η υπόθεση να τραβήξει επ’ αόριστο. Έτσι, οι δύο ομάδες τα βρήκαν στα 22 εκατ. ευρώ συν μπόνους. Θυμίζουμε ότι οι Βαυαροί τον είχαν αποκτήσει για 37.

Η Μπορούσια δεν σκόπευε να κάνει κίνηση από τώρα, όμως η πώληση του Μχιταριάν και τα έσοδα ρεκόρ από πωλήσεις, που ξεπεράσαν τα 100 εκατ. ευρώ, επίσπευσαν τις διαδικασίες. Ο Χανς Γιόαχιμ Βάτκσε, CEO των Βεστφαλών, πριν λίγες ημέρες αποφάσισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά τις πωλήσεις των Γκουντογκάν, Χούμελς και Μχιταριάν, καθώς είχε πει ότι δεν πρόκειται να φύγουν και οι τρεις αυτό το καλοκαίρι.

Ο Γερμανός παράγοντας έδωσε συνέντευξη στην Kölner Stadt-Anzeiger, λέγοντας ότι ήταν σίγουρος ότι τουλάχιστον ο Αρμένιος θα έμενε μετά τις προσωπικές τους συζητήσεις. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παρατήσουμε τις φιλοδοξίες μας», τόνισε ο Βάτσκε, που χαρακτήρισε την ερχόμενο σεζόν «των ανακατατάξεων». «Οι μεγαλύτερες της δεκαετίας», όπως είπε στη συνέχεια.

Ο προγραμματισμός φέτος κινήθηκε αρχικά στα πλάνα του 2011 και του 2012. Η διοίκηση είχε στόχο να φτιάξει μία ομάδα πεινασμένη για τίτλους, γεμάτη ταλέντο και με νεαρούς παίκτες. Άλλωστε, οι Βεστφαλοί τα τελευταία χρόνια είχαν δείξει ένα εκπληκτικό ταλέντο στο να αντικαθιστούν τους παίκτες που αποχωρούν. Από νωρίς είχαν καταλάβει ότι αυτή θα είναι – καλώς ή κακώς – η πραγματικότητά τους.

Υπάρχει μία μυθική φιγούρα, η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια για την εξέλιξη του πρότζεκτ της Μπορούσια: ο Σίσυφος. Η αιώνια τιμωρία του ήταν να κουβαλάει έναν βράχο μέχρι την κορυφή και εκείνος να πέφτει από την άλλη πλευρά και ξανά το ίδιο. Είναι μία παρομοίωση, που χρησιμοποιεί και ο ίδιος ο Βάτκσε.

Τον περασμένο Μάιο ο Τούχελ είχε βρεθεί στη δύσκολη θέση να εξηγήσει την ήττα της Ντόρτμουντ στον τελικό του Κυπέλλου. Το έκανε «τυπικά», με βαριά καρδιά, δείχνοντας το πόσο κουρασμένος είναι. «Έμοιαζε σαν ένα κατσουφιασμένο 5χρονο, που έπρεπε να εξηγήσει αυτό που δεν ήθελε», είχε γράψει η Süddeutsche. Μετά από περίπου 1,5 μήνα το σκηνικό επαναλήφθηκε. Αυτή τη φορά έπρεπε να εξηγήσει πώς θα μπορέσει η ομάδα του να καλύψει τα κενά του καλοκαιριού.

«Κάναμε τα πάντα, όχι μόνο για να τους κρατήσουμε, αλλά και να ενισχύσουμε την ομάδα. Ο σύλλογος έφτασε στα όριά του», τόνισε ο Τούχελ, που αναγνώρισε ότι το πιο δύσκολο κομμάτι θα είναι να βρει την ισορροπία στα αποδυτήρια. Θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο», συνέχισε, καθώς νιώθει αυτή τη σεζόν σαν «νέο ξεκίνημα». «Το μονοπάτι που ακολουθούμε τώρα έχει ρίσκο», είπε, πριν διευκρινίσει με χαμόγελο: «αλλά το ρίσκο σε ανταμείβει».

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δεις την επιστροφή του Γκέτσε στην Ντόρτμουντ. Ένα είναι σίγουρο, όμως: είναι συναισθηματική είτε το βλέπεις από το ένα άκρο είτε από το άλλο. Έχει μία δόση νοσταλγίας. Και το συναίσθημα είναι το αλατοπίπερο στο ποδόσφαιρο. Από αυτό, λοιπόν, θα έχει μπόλικο...

 

Τελευταία Νέα