TOP-10: Serie Α(πό) χρυσάφι

TOP-10: Serie Α(πό) χρυσάφι

bet365

Με αφορμή τα αστρονομικά ποσά γύρω από τον Πολ Πογκμπά, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τις δέκα πιο ακριβές μεταγραφές ποδοσφαιριστών από ομάδες της Serie A.

Η μετακίνηση του Γκάρεθ Μπέιλ από την Τότεναμ στην Ρεάλ Μαδρίτης, πριν από τρία χρόνια, αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Για λίγο ακόμα, όμως, αφού Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης έχουν μπει σε μία άτυπη διαδικασία πλειστηριασμού, προκειμένου να κάνουν δικό τους τον Πολ Πογκμπά. Όποια από τις δύο και να τον αποκτήσει, θα έχει πυροδοτήσει τη μεγαλύτερη μεταγραφική «βόμβα» στα χρονικά του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αφού τα ποσά είναι δυσθεώρητα.

Η Γιουβέντους δεν έχει κάθε λόγο να βιάζεται, αφού όσο οι μέρες περνούν τόσο το αστρονομικό ποσό για την απόκτηση του Γάλλου μέσου αυξάνεται. Αυτή τη στιγμή η πρόταση, που έχει πέσει στο τραπέζι από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται στα 120 εκατομμύρια ευρώ, με την Ρεάλ Μαδρίτης να είναι διατεθειμένη να την... ισοφαρίσει. Τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν και να ανατραπούν από στιγμή σε στιγμή, με το FourFourTwo του gazzetta.gr να κάνει μια αναδρομή σε παλαιότερες μεταγραφές και να θυμίζει τις δέκα πιο ακριβές, ποδοσφαιριστών που αγωνίζονταν σε ιταλική ομάδα (όπως τώρα ο Πογκμπά) και πήγαν κάπου αλλού. Είτε στο εξωτερικό, είτε στην Ιταλία.

1. Ζινεντίν Ζιντάν (Από Γιουβέντους σε Ρεάλ Μαδρίτης)
Στην εποχή των πρώτων Galacticos, ο Φλορεντίνο Πέρεθ δε θα μπορούσε να μην αποκτήσει τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή εκείνης της εποχής. Η Ρεάλ Μαδρίτης δαπάνησε το ποσό-ρεκόρ (που κρατάει μέχρι και σήμερα) των 75 εκατομμυρίων ευρώ το καλοκαίρι του 2001, για να αποκτήσει από την Γιουβέντους τον Γάλλο πρωταθλητή κόσμου και Ευρώπης. Και από την πρώτη σεζόν έβγαλε... τα λεφτά της, καθώς με δικό του απίθανο γκολ στον τελικό κόντρα στην Λεβερκούζεν, ο Ζιντάν χάρισε στη «βασίλισσα» το Τσάμπιονς Λιγκ.

2. Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς (Από Ίντερ σε Μπαρτσελόνα)
Ο μεγάλος του καημός μέχρι και σήμερα είναι το γεγονός πως δεν έχει κατακτήσει ποτέ στην καριέρα του το Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτός ήταν ίσως ο κυριότερος λόγος που το καλοκαίρι του 2009 άφησε την Ίντερ, για λογαριασμό της πρωταθλήτριας Ευρώπης – τότε - Μπαρτσελόνα. Οι δύο ομάδες συμφώνησαν σε ένα πακέτο ανταλλαγών, που συμπεριελάμβανε και τους Ετό-Χλεμπ, με το συνολικό κόστος της μεταγραφής του Ιμπραϊμοβιτς να ανέρχεται στα 69 εκατομμύρια ευρώ. Για κακή του τύχη, μόλις έφυγε από την Ίντερ, οι «νερατζούρι» κατέκτησαν την ίδια σεζόν το Τσάμπιονς Λιγκ και ο ίδιος έμεινε με άδεια χέρια.

3. Κακά (Από Μίλαν σε Ρεάλ Μαδρίτης)
Μετά από μία εξαετία που κέρδισε τα πάντα με την Μίλαν και ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες του πλανήτη (το 2007 είχε κατακτήσει και τη Χρυσή Μπάλα), ο Κακά μπήκε στο στόχαστρο του Φλορεντίνο Πέρεθ. 65,5 εκατομμύρια ευρώ προσέφερε η Ρεάλ Μαδρίτης στους «ροσονέρι» για να κάνει δικό της τον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό, με τον Αντριάνο Γκαλιάνι να δηλώνει με αφοπλιστική ειλικρίνεια τότε πως «δε γίνεται να στερήσουμε από τα ταμεία της Μίλαν τόσα λεφτά». Παρά το εξωπραγματικό ποσό που δαπάνησαν οι Μαδριλένοι για να τον αποκτήσουν, ο Κακά ποτέ δε δικαίωσε τις προσδοκίες στο Μπερναμπέου.

4. Έντινσον Καβάνι (Από Νάπολι σε Παρί Σεν Ζερμέν)
Οι εκπληκτικές του εμφανίσεις με τους «παρτενοπέι» την τριετία 2010-2013 τον έβαλαν στο στόχαστρο των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων, όμως αυτή που κέρδισε τη μάχη ήταν η Παρί Σεν Ζερμέν με τα πετροδόλαρά της. Συγκεκριμένα, οι Άραβες ιδιοκτήτες της προσέφεραν 64 εκατομμύρια ευρώ στη Νάπολι, με το ποσό αυτό να αποτελεί – μέχρι και σήμερα - ρεκόρ μεταγραφής στο γαλλικό ποδόσφαιρο.

5. Ερνάν Κρέσπο (Πάρμα – Λάτσιο)
Μέλος της σπουδαίας ομάδας της Πάρμα, που κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1999, με παίκτες στο ρόστερ της, όπως ο Βερόν, ο Καναβάρο, ο Τουράμ και ο Μπουφόν. Το 2000, όταν στην Λάτσιο το χρήμα έρεε άφθονο, ο Αργεντινός επιθετικός άφησε την Πάρμα για τους «λατσιάλι». 56 εκατομμύρια ευρώ κόστισε η μεταγραφή, η οποία τότε αποτέλεσε ρεκόρ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

6. Τζιανλουίτζι Μπουφόν (Πάρμα – Γιουβέντους)
Ένα χρόνο μετά τον Κρέσπο, ήταν η σειρά του «Τζίτζι» να αποχωρήσει από την Πάρμα. Τα 53 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε το 2001 η Γιουβέντους για να τον αποκτήσει αποτελούν μέχρι και σήμερα, 15 χρόνια μετά, την πιο ακριβή μεταγραφή τερματοφύλακα στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου; Τι λέτε, τα έβγαλε τα λεφτά της η Γιουβέντους αυτά τα 15 χρόνια και αξίζει ο Μπουφόν να είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος τερματοφύλακας όλων των εποχών; Μάλλον ναι, ε;

7. Κριστιάν Βιέρι (Λάτσιο – Ίντερ)
Μετά τις πολύ καλές του εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 και μία παραγωγική σεζόν με την Λάτσιο, που κέρδισε το Κύπελλο Κυπελλούχων, ο Ιταλός επιθετικός μπήκε στο «μάτι» της Ίντερ. Οι «νερατζούρι» έκαναν ρεκόρ για την εποχή, δαπανώντας το 1999 το ποσό των 49 εκατομμυρίων ευρώ για να αποκτήσουν τον «Μπόμπο» Βιέρι, λύνοντας το επιθετικό τους πρόβλημα για αρκετά χρόνια.

8. Ρονάλντο (Ίντερ – Ρεάλ Μαδρίτης)
Είναι αδικία να βρίσκεται το «φαινόμενο» στην 8η θέση της σχετικής λίστας, όμως μήπως είναι η μόνη αδικία στην καριέρα του Βραζιλιάνου; Παρά τις συνεχείς ατυχίες, με τους σοβαρούς τραυματισμούς στο γόνατο, ο Ρονάλντο έφερε αρκετά λεφτά στα ταμεία της Ίντερ το 2002. 46 εκατομμύρια ευρώ έδωσε ο Φλορεντίνο Πέρεθ για να φέρει στην Ρεάλ Μαδρίτης έναν ακόμη Galactico, μετά τους Φίγκο και Ζιντάν (την επόμενη χρονιά ακολούθησε και ο Μπέκαμ).

9. Αντρέι Σεφτσένκο (Μίλαν – Τσέλσι)
Το 2005, η Μίλαν είπε ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι» στην πρόταση της Τσέλσι για την απόκτηση του Ουκρανού επιθετικού. Ένα χρόνο αργότερα, όμως, η πίεση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς απέδωσε καρπούς και ο Σεφτσένκο φόρεσε τη φανέλα των «μπλε», έναντι 43,8 εκατομμυρίων ευρώ. Μόνο που στο Στάμφορντ Μπριτζ δεν απέδωσε ποτέ τα αναμενόμενα και χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο αποτυχημένες μεταγραφές στην ιστορία της Τσέλσι.

10. Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν (Λάτσιο – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
Τώρα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τινάζει την μπάνκα στον αέρα για τον Πολ Πογκμπά, όμως και πριν από 15 χρόνια είχε βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, για τα δεδομένα της εποχής. Με τα 42,5 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε τότε στην Λάτσιο, η μεταγραφή του Βερόν ήταν – τότε - η πιο ακριβή στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

 

Τελευταία Νέα