The... Iron Lady!

The... Iron Lady!

bet365

Η Χαποέλ Μπερ Σεβά στο δρόμο του Ολυμπιακού! Η ομάδα που… τρέλανε το Ισραήλ και η γυναίκα που κρύβεται πίσω από την απίθανη επιτυχία! Αλόνα Μπαρκάτ, η… Σιδηρά Κυρία!

Το καλοκαίρι του 2007 η 38χρονη Αλόνα Μπαρκάτ έγραφε ιστορία στο Ισραήλ! Εγινε η πρώτη γυναίκα ιδιοκτήτρια ομάδας, δαπανώντας 2.3 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει τη Χάποελ! Η Μπαρκάτ δε μεγάλωσε σε μια πλούσια οικογένεια. Ως φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ συνάντησε τον μελλοντικό της σύζυγο, Ελι (αδελφό του σημερινού δημάρχου της Ιερουσαλήμ, Νιρ Μπαρκάτ).


Το 1996 το ζευγάρι έκανε το ταξίδι που έμελλε να τους αλλάξει για πάντα τη ζωή, αφού μετακόμισαν για να ζήσουν στη Silicon Valley στην Καλιφόρνια, όπου ο σύζυγός της έγινε ένας πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας. Η Αλόνα βρισκόταν στο πλευρό του άνδρα της και οι επιχειρηματικές γνώσεις την έφεραν σε επαφή με τον πρόεδρο της Μακάμπι Τελ Αβίβ, Χερτζίκοβιτς. Ο ίδιος εντυπωσιάστηκε και θέλησε να την κάνει συνιδιοκτήτρια στο σύλλογο, τον δημοφιλέστερο στη χώρα! Η ίδια όμως αρνήθηκε και... τρέλανε το Ισραήλ! Ηθελε να χτίσει μια δική της ομάδα και απέκτησε τη Χάποελ Μπερ Σεβά!



Η κατάσταση στο σύλλογο; Αθλια... Η Χάποελ βρισκόταν στη Β΄κατηγορία δυο διαδοχικές σεζόν, ενώ οι οπαδοί ήταν σε διαμάχη με τον πρώην ιδιοκτήτη. Η εικόνα του γηπέδου απογοητευτική και όλοι αναζητούσαν το θαύμα! Η πρώτη της χρονιά ως πρόεδρος δεν ήταν κακή, αλλά όχι και ιδανική! Τερμάτισε στην 4η θέση, έχασε την άνοδο, όμως έστειλε μήνυμα επιστροφής! Την επόμενη, η Χάποελ βρέθηκε στην 3η θέση, έχοντας στη σύνθεσή της ένα τεράστιο ταλέντο, τον Μάορ Μέλικσον!

Ο Ισραηλινός μέσος έπαιξε σε Πολωνία, Γαλλία πριν επιστρέψει στη Μπερ Σεβά το 2014, για να γίνει ο απόλυτος πρωταγωνιστής στην κατάκτηση του πρωταθλήματος την περασμένη σεζόν. Αυτό το πρωτάθλημα ήταν μόλις το τρίτο στην ιστορία του συλλόγου (1975, 1976, 2016), και ήρθε ακριβώς 40 χρόνια από το τελευταίο. Ολοι θυμήθηκαν τη Βίβλο και τους Ισραηλίτες που περιπλανήθηκαν 40 χρόνια στην έρημο στον δρόμο από την Αίγυπτο για το Ισραήλ. Εξάλλου, η Μπερ Σεβά είναι η πρωτεύουσα του Νεγκέβ, η περιοχή της ερήμου στη νότια περιοχή του Ισραήλ.


Για να έρθει αυτό το πρωτάθλημα, η ομάδα πέρασε δύσκολα χρόνια. Μπορεί η άνοδος να εξασφαλίστηκε, ωστόσο η Μπερ Σεβά δεν είχε τον τρόπο να βρει το μυστικό της επιτυχίας! Στην πρώτη χρονιά στα μεγάλα σαλόνια σύλλογος και πρόεδρος έπεσαν σε… παγίδα! Πολλά χρήματα για μέτριους παίκτες που δεν είχαν τη διάθεση να μετατρέψουν τη νοοτροπία μιας μέτριας ομάδας σε αυτή που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό!

Μέσα σε όλα αυτά, η Αλόνα Μπαρκάτ είχε να αντιμετωπίσει και τους οπαδούς της Χάποελ, ίσως τους πιο… πιεστικούς στη χώρα, αυτούς που φροντίζουν να κάνουν τη ζωή κάθε προπονητή ακόμα δυσκολότερη! Μάρτιος του 2010, η ομάδα δεν μπορεί να φτάσει στο στόχο που είχε θέσει, η εικόνα της απογοητευτική και οι Ultras σε… πανικό! Οι οπαδοί προσπαθούν να ανατρέψουν το αυτοκίνητο του Γκάι Αζούρι με τον ίδιο μέσα! Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι… Η Μπαρκάτ ανακοινώνει πως αποχωρεί από τον σύλλογο, αφού δεν αντέχει την κατάσταση! Η κίνηση – ματ φέρνει απίθανα αποτελέσματα για την ίδια, ο κόσμος της ομάδας συσπειρώνεται, οι οπαδοί αρχίζουν εκστρατεία παραμονής και υπόσχονται πως θα αλλάξουν συμπεριφορά! Αλλωστε, είχαν διαπιστώσει πως το νέο αφεντικό του συλλόγου είχε ειλικρινή αισθήματα για τη Μπερ Σεβά! Η Μπαρκάτ έχει πετύχει το στόχο της. Θα πεισθεί και θα μείνει στην ηγεσία! Το κλίμα άρχισε να αλλάζει όχι όμως και η εικόνα της Χάποελ…

Αποτυχημένες επιλογές, άγχος, πίεση και δυο σεζόν, 2012 και 2013 η Μπερ Σεβά θα κερδίσει την παραμονή της στο… 90’, αφού με νίκες στην τελευταίες στροφή απέφευγε τον υποβιβασμό!

Η ομάδα… υπέφερε από την κακή εικόνα που έβγαζαν παίκτες του συλλόγου και λειτουργούσε αποτρεπτικά γι αυτούς που ήθελαν να μετακινηθούν στα νότια! Η Αλόνα Μπαρκάτ το πήρε πάνω της το καλοκαίρι του 2013! Είχε δυναμική, αλλά και εμπειρία πλέον για να δει τι πρέπει να αλλάξει! Εκανε τα πάντα για να πείσει τον Ελιανίβ Μπάρντα, τον επιθετικό της Γκενκ! Η Χάποελ ψήλωσε απότομα, τον διεθνή φορ ακολούθησε ο Μαόρ Μπουζάγκλο από τη Σταντάρ Λιέγη και η επόμενη διετία έφερε τη Μπερ Σεβά σε 2η και 3η θέση αντίστοιχα, μένοντας πίσω από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ!

Ο διασυρμός στον τελικό κυπέλλου από τη Μακάμπι με 6-2 πείσμωσε ακόμα περισσότερο την ιδιοκτήτρια του συλλόγου. Ο ποδοσφαιρικός της εγωισμός είχε πειραχτεί, το πάθος της για τίτλο φούντωσε ακόμα περισσότερο και το καλοκαίρι του 2015 έβαλε το τελευταίο κομμάτι στο παζλ για την κορυφή! Ο νεαρός κόουτς, Μπαράκ Μπασάρ ανέλαβε καθήκοντα και το… δώρο του από την ιδιοκτήτρια ήταν η μετακόμιση στο νέο στάδιο «Turner Toto Stadium», χωρητικότητας 16.000 θέσεων, για το οποίο η ίδια έδωσε πολλούς αγώνες κι έπεισε Πολιτεία να το κατασκευάσει!

Για ένα έτος το γήπεδο αποδείχθηκε… κολαστήριο, αυτή τη φορά όχι για τους παίκτες και τον προπονητή, αλλά για τον αντίπαλο. Πληρότητα 100%, φωνή, παλμός και η Χάποελ έκανε την υπέρβαση. Στο φρούριό της δεν έχασε ούτε μια φορά, κατάκτησε 83 από τους 108 βαθμούς και πανηγύρισε το πρωτάθλημα! Ναι, η ομάδα της Μπαρκάτ έβαλε τέλος στην τριετή κυριαρχία της Μακάμπι και δικαίωσε την απόφασή της να μην γίνει… συνιδιοκτήτρια, αλλά να χτίσει κάτι δικό της! Επειτα από 40 χρόνια η πόλη γιόρτασε ξανά και 100.000 εκστασιασμένοι οπαδοί φώναζαν το όνομά της! «Μερικές φορές ακόμα και τα πιο μεγάλα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Συγχαρητήρια στη Χάποελ και στην Αλόνα Μπαρκάτ που έκανε το απίστευτο με τόση αγάπη…» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρεουβέν Ριβλίν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Πολύδωρος Παπαδόπουλος

Tα χρόνια που πέρασαν λένε πως δεν γυρίζουν πίσω, έλα όμως που γυρίζουν, αρκεί να υπάρχει η ιδανική παρέα. Σε αυτή εδώ το «μαγαζί» έχουμε ήδη ζήσει 15 τελικούς τελικούς Champions League, τέσσερα Μουντιάλ, τρία Euro, μα καθημερινά ανασύρουμε αναμνήσεις που μένουν καλά χωμένες στη σωστή θέση του μυαλού μας, αυτή που λατρεύει το ποδόσφαιρο, παθιάζεται μαζί του. Από το 2008 κι έπειτα λατρεύουμε να γράφουμε για μπάλα εκτός συνόρων, από την Ιταλία και την Αγγλία μέχρι τη Ζάμπια και την Αργεντινή. Και κάθε φορά, λοιπόν, που νιώθουμε νοσταλγία για τα περασμένα, κλικάρουμε Gazzetta.gr για να ταξιδέψουμε σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού...