Μία Special... συνύπαρξη

Μία Special... συνύπαρξη

Μία Special... συνύπαρξη

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος καταγράφει τους λόγους για τους οποίους ο Ζοσέ Μουρίνιο πρέπει να κρατήσει τον Χουάν Μάτα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Σίγουρα, ο Ισπανός μέσος δε θα ήταν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου, όταν επισημοποιήθηκε η συνεργασία του Ζοσέ Μουρίνιο με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Βλέπετε, την τελευταία φορά που συνυπήρξαν στην Τσέλσι, η συνεργασία τους δεν κράτησε πολύ και έληξε άδοξα. Μόλις έξι μήνες... άντεξε ο Μάτα να μη βρίσκεται στα βασικά πλάνα του Πορτογάλου προπονητή τη σεζόν 2013-14 (ο Μουρίνιο προτιμούσε τον Όσκαρ για δεκάρι), με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο του 2014 να πάρει μεταγραφή για τους «κόκκινους διάβολους».

Δυόμιση χρόνια μετά, ο Special... εφιάλτης βρίσκεται ξανά στο δρόμο του 28χρονου άσου. Από την πρώτη στιγμή της άφιξης του Μουρίνιο στο Ολντ Τράφορντ, οι μεταγραφικές «σειρήνες» ήχησαν στα αυτιά του Ισπανού χαφ, με τα σενάρια να κάνουν λόγο για ενδιαφέρον της Έβερτον. Μέχρι τώρα, πάντως, (γιατί αυτά μπορεί να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη) ο νέος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δείχνει πως υπολογίζει κανονικά στις υπηρεσίες του ποδοσφαιριστή του και μάλιστα στο πρώτο φιλικό απέναντι στη Γουίγκαν, ο Μάτα αγωνίστηκε κανονικά, ενώ έδωσε ασίστ στον Κιν στο πρώτο γκολ. Τι μπορεί να έχει στο μυαλό του ο Special One; Ίσως κάτι από τα παρακάτω...

Νικητής
Τι λείπει από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τα τελευταία χρόνια; Για την ακρίβεια από τότε που έφυγε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον; Τα τρόπαια. Και μπορεί φέτος να κατέκτησε το κύπελλο Αγγλίας, όμως ο πολυπόθητος τίτλος για τους «μπέμπηδες» είναι το πρωτάθλημα και μετέπειτα το Τσάμπιονς Λιγκ. Γι’ αυτό αφίχθη και στο Ολντ Τράφορντ ο Ζοσέ Μουρίνιο, άλλωστε. Στο ρόστερ της ομάδας υπάρχουν – και μπορεί να ενταχθούν στο άμεσο μέλλον – καλύτεροι παίκτες από τον Μάτα. ΚΑΝΕΙΣ τους, όμως, δεν έχει κατακτήσει τα κύπελλα, που έχει κερδίσει στην καριέρα του ο Ισπανός. Παγκόσμιο Κύπελλο και Euro με την εθνική Ισπανίας, Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ με την Τσέλσι. Το παλμαρέ του μιλάει από μόνο του για το πνεύμα νικητή, που διαθέτει ο 28χρονος μέσος.

Λύσεις από τον πάγκο
Από τη στιγμή που ο Ζοσέ Μουρίνιο έγινε προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ακόμα και ο ίδιος ο Μάτα γνώριζε πολύ καλά πως δε θα βρισκόταν στις πρώτες επιλογές για την αρχική ενδεκάδα. Ειδικά, από τη στιγμή που αποκτήθηκε και ο Μχιταριάν από την Ντόρτμουντ. Εν αντιθέσει με την προηγούμενη κοινή θητεία τους στην Τσέλσι, όταν ο Μάτα ζήτησε και μόνος του να φύγει, τώρα δουλεύει σκληρά, στο πλευρό του Special One. Πιθανότατα και στο δικό του το μυαλό να βρίσκεται η ιδέα πως δε θα είναι βασικός – τουλάχιστον στο ξεκίνημα - και δείχνει να την αποδέχεται. Υπάρχουν, όμως, πολλές ομάδες που θα έχουν στον πάγκο τους ποδοσφαιριστές με την ποιότητα του Ισπανού;

Ευελιξία
Η θέση του είναι δεκάρι. Όταν βρίσκεται πίσω από τον επιθετικό, αποδίδει πολύ καλύτερα και είναι σαφέστατα πιο χρήσιμος για την ίδια του την ομάδα. Πολλοί ποδοσφαιριστές (σε διάφορες ομάδες και σε διάφορες θέσεις) έχουν αναγκαστεί να... μετακινηθούν στον αγωνιστικό χώρο, αφού λόγω «πολυκοσμίας», πρέπει να χωρέσουν όλοι. Και ο Μάτα είναι από τους παίκτες που το έχουν κάνει στο παρελθόν και θα το ξανακάνει, αν χρειαστεί. Έχει αγωνιστεί και στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής και κυρίως στο δεξί. Ειδικά, αν ο Μουρίνιο τον έχει στα πλάνα του για αναπληρωματικό, τότε ο Ισπανός θα μπορεί να καλύψει πολλές «τρύπες» από πιθανούς τραυματισμούς και τιμωρίες παικτών στη μεσοεπιθετική γραμμή της Γιουνάιτεντ.

Εγωισμός
Αν υπάρχει βαθμίδα στους μετρ των mind games στην προπονητική, τότε ο Ζοσέ Μουρίνιο βρίσκεται στην πρώτη θέση, πολύ μπροστά από το δεύτερο. Ένας τόσο εύστροφος άνθρωπος, λοιπόν, που «δουλεύει» με το μυαλό των αντιπάλων, δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται πως στο μυαλό του Χουάν Μάτα βρίσκεται αυτή τη στιγμή μία σκέψη. Να «απαντήσει» στον Πορτογάλο και να του αποδείξει πόσο λάθος έκανε πριν από δυόμιση χρόνια, όταν τον περιθωριοποίησε και τελικά τον έδιωξε από την Τσέλσι. Ο ποδοσφαιρικός εγωισμός του Ισπανού μέσου πληγώθηκε ανεπανόρθωτα τότε και φέτος έχει την ευκαιρία να πάρει την «εκδίκησή» του. Υπάρχει κάτι καλύτερο για έναν προπονητή να ξέρει πως στο ρόστερ του υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής, που θα μπει μέσα και θα... μασάει σίδερα; Έστω κι αν με αυτά τα «σίδερα» ο Μάτα θα θέλει να βγάλει (μεταφορικά) το μάτι του προπονητή του...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα