Κλοπ... εν λευκώ

Κλοπ... εν λευκώ

Gazzetta team
Κλοπ... εν λευκώ

bet365

Ο Γίργκεν Κλοπ υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την Λίβερπουλ και το FourFourTwo του gazzetta.gr γράφει για το νέο κεφάλαιο στους κόκκινους.

Το μελάνι από την υπογραφή του σβήνει κάθε αμφιβολία των τελευταίων ετών. Κάθε ανασφάλεια, κάθε ερωτηματικό. Ο Γίργκεν Κλοπ είχε μείνει για 7 χρόνια στον πάγκο της Μάιντς και για άλλα τόσα στον πάγκο της Ντόρτμουντ. Τώρα, υπέγραψε νέο συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2022 (το προηγούμενο είχε ισχύ μέχρι το 2018) και αν το ολοκληρώσει θα φτάσει άλλα τόσα και στην Λίβερπουλ, ενώ θα γίνει ο μακροβιότερος τεχνικός των κόκκινων μετά τον Μπομπ Πέισλι.

Η επιτυχία σαφώς και δεν είναι δεδομένη. Αμφότερες οι πλευρές το αναγνωρίζουν. Η δήλωση είναι πιο ρεαλιστική: το πρότζεκτ είναι μακροπρόθεσμο και δεν θα κρίνεται κάθε λίγους μήνες. Ο Γερμανός τεχνικός δείχνει ότι δεν εκμεταλλεύεται το όραμα της Λίβερπουλ, αλλά το πιστεύει. Μετά τους πρώτους μήνες στο τιμόνι δεν έχει καμία ένσταση ούτε για την μεταγραφική πολιτική του συλλόγου, ούτε για την φιλοδοξία του, ούτε για τις πιθανότητες επιτυχίας. Και τα αισθήματα είναι αμοιβαία.

Από την πρώτη του μέρα, ο Κλοπ έχει αρχίσει να εμπλέκεται όλο και περισσότερο σε όλους τους τομείς. Και η διοίκηση για πρώτη φορά είναι διατεθειμένη να αλλάξει τις αρχές της. «Οι ιδέες και τα πλάνα, που έχει για τις υποδομές, μας ενθουσιάζουν και πιστεύουμε ότι ο σύλλογος θα επωφεληθεί με το να έχει τον Κλοπ για σταθερή περίοδο, ώστε εκείνος να εξασφαλίσει την εξέλιξή του. Με αυτή την δέσμευση, δεν αφήνουμε χώρο για αβεβαιότητα ή περισπασμούς», ήταν μέρος της ανακοίνωσης της FSG.

«Θα πορευτούμε μαζί, με εμπιστοσύνη και με το μέλλον του συλλόγου σε πρώτο πλάνο σε κάθε απόφαση. Οι ηγετικές του ικανότητες θα είναι καθοριστικές και σε αυτά που ελπίζουμε να πετύχουμε στα χρόνια που έρχονται». Οι επιτυχίες δεν ήρθαν άμεσα, όμως ο Κλοπ πέτυχε κάτι πολύ πιο σημαντικό: κέρδισε τους ανθρώπους. Ο νέος «εαυτός» της Λίβερπουλ θα έχει το πρόσωπό του. Όταν γελάει, φωτίζει το δωμάτιο, όταν είναι εκνευρισμένος σκοτεινιάζει. Ο Γερμανός είναι των άκρων. Ένας χαρισματικός προπονητής για έναν χαρισματικό σύλλογο μοιάζει ο τέλειος γάμος. Ένας προπονητής, που αντλεί δύναμη από το συναίσθημα και τροφοδοτεί μία ολόκληρη ομάδα, προκειμένου να φτάσει στην υπέρβαση.

Η διοίκηση για πρώτη φορά αποφάσισε να δώσει εν λευκώ τα κλειδιά σε έναν προπονητή. Για πρώτη φορά ξεφεύγει από την ιδέα ότι ο προπονητής είναι ίσος ανάμεσα σε όλους. Του δίνει το δικαίωμα και τα εργαλεία να εφαρμόσει πλήρως τις ιδέες του, κάτι που έχει να συμβεί από την εποχή του Ράφα Μπενίτεθ. «Είναι δουλειά μου να ηγηθώ και να διασφαλίσω ότι κάθε στοιχείο στον σύλλογο αντικατοπτρίζει τις καλύτερες πρακτικές στο ποδόσφαιρο. Είναι φανταστικό ότι η διοίκηση είναι τόσο προσηλωμένη όσο και εμείς», θα πει ο Κλοπ.

Αυτή η συμφωνία ενέχει ρίσκο. Ο στόχος της ολοκλήρωσης του συμβολαίου είναι ίσως ο πιο φιλόδοξος στο Νησί. Έπρεπε, όμως, να παρθεί. «Όταν έχεις έναν άνθρωπο με τις ικανότητες του Γίργκεν, τότε έχει νόημα να εξασφαλίσεις ότι θα δουλεύει μακροπρόθεσμα. Να μην το κάνεις είναι ανεύθυνο». Η θέση της διοίκησης τα λέει όλα. Ο Γερμανός αποκάλυψε ότι συζήτησε με την οικογένειά του και τους φίλους του, πριν αποφασίσει αν θα αποδεχθεί την πρόταση. «Είναι ένα σημάδι ότι είναι το σωστό. Ξέρουμε ότι δε θα είναι εύκολο. Θα πανηγυρίσουμε μαζί, θα υποφέρουμε μαζί και θα είμαστε χαρούμενοι για τον χρόνο που περάσαμε μαζί».

Η πορεία πρέπει να είναι σταθερή. Ο Κλοπ απέδειξε ότι, έστω και αν είναι νωρίς, σκέφτεται το μέλλον, όμως δεν σκέφτεται την αλλαγή. Είναι απόλυτα προσηλωμένος και θέλει να εξασφαλίσει την επιτυχία. Όχι τη δική του, αλλά της Λίβερπουλ.

«Είναι σημαντικό να κάνουμε σωστά τα πράγματα, ώστε αυτός ο υπέροχος ο σύλλογος να είναι επιτυχημένος και σε αυτά τα 6 χρόνια, αλλά και στη συνέχεια. Είμαστε πολύ υπεύθυνοι για τον σύλλογο και τους ανθρώπους γύρω του», τόνισε ο Κλοπ, όταν ανακοίνωσε ότι η Λίβερπουλ σκέφτεται τη δημιουργία νέας ακαδημίας. Αυτό δείχνει και την πρόθεσή του: να μείνει στην ιστορία των κόκκινων, όπως έκανε και στις δύο προηγούμενες ομάδες του.

Η Λίβερπουλ είχε ανακοινώσει την πρόσληψή του στις 8 Οκτώβρη. Έγινε ο 4ος προπονητής στα περίπου 6 χρόνια παρουσίας της FSG στη διοίκηση. Η ανακοίνωση για την υπογραφή του νέου συμβολαίου ήρθε ακριβώς 9 μήνες αργότερα, στις 8 Ιουλίου. Ίσως να είναι τυχαίο, ίσως να είναι και ένα μήνυμα «γέννησης». Η Λίβερπουλ μπαίνει για τα καλά στην εποχή Κλοπ και ένα είναι βέβαιο: θα τη ζήσει στο μάξιμουμ.

 

Τελευταία Νέα