Στον ρυθμό του Γκριζμάν

Gazzetta team
Στον ρυθμό του Γκριζμάν

bet365

Ο Αντουάν Γκριζμάν οδήγησε την Γαλλία στον τελικό και το FourFourTwo γράφει για τον 25χρονο επιθετικό, που εξελίσσεται στον ηγέτη των τρικολόρ.

«Τα είπαμε στο ημίχρονο. Ο προπονητής είπε κάποια πράγματα, οι παίκτες είπαν κάποια πράγματα». Ο Αντουάν Γκριζμάν αποκάλυψε με συνέντευξή του στην Equipe πώς άλλαξαν τα πάντα για την Γαλλία όχι μόνο στο ματς με την Ιρλανδία αλλά και στο τουρνουά. Σύμφωνα με την Liberation ο ίδιος πρότεινε να αλλάξει θέση, ο Ντεσάν συμφώνησε μαζί του και το χαλί της επιτυχίας στρώθηκε στα πόδια τους.

Το EURO ξεκίνησε πολύ δύσκολα για τον επιθετικό της Ατλέτικο. Η βαθμολογία της Equipe μετά την πρεμιέρα με την Ρουμανία ήταν... 4, με τον Κομάν να παίρνει τη θέση του στο 66', ενώ κυκλοφόρησε με εξώφυλλο με τίτλο «L'inquiétude Griezmann». Η φράση επιδέχεται διάφορες ερμηνείες και στην προκειμένη περίπτωση αναφέρεται σε κάποιον, που δεν είναι σε θέση να ηγηθεί. Στο επόμενο ματς με την Αλβανία έμεινε εκτός 11άδας, για να έρθει από τον πάγκο, όμως φαίνεται ότι όλα έχουν την εξήγησή τους.

«Ξεκίνησε δύσκολα στο τουρνουά, καθώς ήταν πολύ κουρασμένος μετά το τέλος της σεζόν. Προσπάθησα να το διαχειριστώ στα τρία πρώτα ματς», αποκάλυψε ο Ντεσάν, που άκουσε τον παίκτη του και εκείνος τον οδήγησε στον τελικό. Στον ημιτελικό με την Γερμανία ο τελευταίος αποφάσισε να τον κάνει αλλαγή, για να αποθεωθεί. Δεν ήθελε να του το στερήσει. Και ο Γκριζμάν άξιζε και το τελευταίο χειροκρότημα. Ο εμπνευσμένος από τον Drake και το Hotline Bling πανηγυρισμός του κλέβει τις εντυπώσεις, ενώ αργότερα ήρθε η υπόκλιση μπροστά στους οπαδούς.

Η σχέση με την εθνική ήταν πάντα παράξενη. Το 2012 είχε τιμωρηθεί για έναν χρόνο, καθώς αποφάσισε με κάποιους συμπαίκτες του να αφήσουν την αποστολή της U21 και να ταξιδέψουν μέχρι το Παρίσι, προκειμένου να περάσουν τη νύχτα διασκεδάζοντας. Τότε, ο Ντεσάν είχε πει ότι κανένας τους δεν είναι άξιος να φοράει τη φανέλα της Γαλλίας... Το 2014 μετά την ήττα από την Γερμανία είχε βάλει τα κλάματα. Σαν να μην έφτανε αυτό λίγο πριν το EURO είχε χάσει πέναλτι στον τελικό του Champions League.

Στην πατρίδα του γνώρισε από μικρός την απόρριψη. Σε κάθε ομάδα που δοκιμάστηκε η απάντηση ήταν ίδια: είσαι πολύ αδύναμος. Το 2005 δοκιμαζόταν στην Μονπελιέ, η οποία έπαιζε φιλικό στο Παρίσι με τους μικρούς της Παρί. Για καλή του τύχη στις εξέδρες ήταν ο Ερίκ Ολάτς, scout της Σοσιεδάδ. Ο Γκριζμάν δεν είχε καταφέρει να εντυπωσιάσει καμία από τις γαλλικές ομάδες. Στην Ισπανία, όμως, τα κριτήρια ήταν διαφορετικά. Ο Ολάτς του έδωσε ένα ραβασάκι μετά το παιχνίδι με μία οδηγία: να το διαβάσει όταν φτάσει σπίτι.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Γκριζμάν τήρησε την υπόσχεση, ακόμη και αν του φάνηκε αιώνας. Όταν το άνοιξε μέσα υπήρχε ένα νούμερο και η πρόσκληση στις ακαδημίες της Σοσιεδάδ. Η πρώτη του στάση ήταν στο σπίτι του Ολάτς στα σύνορα, για να μπορεί παράλληλα να συνεχίσει να πηγαίνει σχολείο στην Γαλλία. Γρήγορα, όμως, αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Ισπανία. «Υπήρχαν νύχτες που έβαζα τα κλάματα και δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Όταν είσαι μικρός δεν μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει να φεύγεις από το σπίτι», θα αποκαλύψει αργότερα.

Έτσι, όταν σκόραρε με την Ιρλανδία το δεύτερο γκολ, η κάμερα τον έπιασε να πανηγυρίζει στα ισπανικά. Η Ισπανία είναι, πλέον, μέρος του είναι του. Η πρώτη του «απάντηση» ήρθε στο γήπεδο της πρώτης αγαπημένης του ομάδας, καθώς είναι γεννημένος μόλις 70 χιλιόμετρα μακριά από την Λυών. Την επόμενη μέρα το 20minute κυκλοφόρησε με... μάσκα του, καθώς όλοι ανήκαν στην «Team Grizi». Ο Παγιέ βρέθηκε να του... γυαλίζει τα παπούτσια, δείγμα αναγνώρισης.

Η βελτίωσή του κατά τη διάρκεια του τουρνουά ήταν ανάλογη με εκείνη της Γαλλίας. Ο Γκριζμάν βρήκε το θάρρος εκεί που η Γαλλία τον χρειαζόταν περισσότερο. Στο ματς με την Γερμανία η βαθμολογία της Equipe ήταν 9. Από το 4 της πρώτης αγωνιστικής η διαφορά είναι χαώδης. Πήγαμε στην «Generation Griezmann». «Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο καθοριστικό επιθετικό από την εποχή του Ανρί», ήταν το σχόλιο της γαλλικής εφημερίδας.

«Έχουμε ξανά έναν ήρωα και τον επόμενο επιθετικό, που θα μας κερδίζει τουρνουά», θα πει ο Ανρί, τον οποίο ο Γκριζμάν έπιασε στα γκολ στο EURO με 6. Τόσα γκολ σε ένα τουρνουά είχαμε να δούμε από τον Μισέλ Πλατινί πριν από 32 χρόνια, ενώ ο επιθετικός της Ατλέτικο βρίσκεται ήδη παρέα με τον Σίρερ στην πρώτη 4άδα των σκόρερ όλων των εποχών!

«Είναι ο μικρός μας κύριος Extra», θα πει ο Ζιρού μετά το ματς με την Γερμανία, πριν το διορθώσει κάπως: «Πολλά έξτρα». Τώρα, ο Γκριζμάν έστειλε την Γαλλία ξανά στο Παρίσι και στο Stade de France για τον τελικό με την Πορτογαλία. Εκεί, που πριν λίγους μήνες έμαθε ότι η αδερφή του ήταν εγκλωβισμένη στο μαρτυρικό Bataclan. «Τον πήρα τηλέφωνο και του είπα να μην ανησυχεί. Όσοι ήταν δίπλα του, μου είπαν στη συνέχεια ότι του είχαν κοπεί τα πόδια. Είχε χλωμιάσει», θα περιγράψει η Μοντ. Όλα πήγαν καλά, όμως, και η τελευταία κατάφερε να ξεφύγει.

«Λίγο πριν το ματς με την Ρουμανία, ο πρόεδρος ήρθε και μας ενημέρωσε για τα μέτρα ασφαλείας. Ήμασταν αρκετά ήρεμοι. Ήταν καθήκον μας να κερδίζουμε, να ικανοποιήσουμε τον γαλλικό λαό και να φτάσουμε μέχρι το τέλος. Αυτό έπρεπε να κάνουμε», αποκάλυψε ο Γκριζμάν, που πλέον χαρακτηρίζεται ηγέτης της Γαλλίας. Όταν ήταν 16 ετών, είχε ζητήσει το σορτσάκι του Ζινεντίν Ζιντάν, όταν ο τελευταίος είχε επισκεφθεί το «Ανοέτα» με την Ρεάλ. Ο νεαρός, τότε, Γάλλος είχε χαρακτηρίσει «θησαυρό» το νέο του απόκτημα. Τώρα, θα κληθεί να οδηγήσει τους τρικολόρ στην κορυφή, όπως έκαναν κάποτε ο Πλατινί και ο Ζιντάν...

 

Τελευταία Νέα