Για πάντα νέοι

Για πάντα νέοι

bet365

Με αφορμή τις «καταγγελίες» για την πραγματική ηλικία του Ρενάτο Σάντσες, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμίζει ποιοι άλλοι ποδοσφαιριστές είχαν κατηγορηθεί στο παρελθόν πως έκρυβαν χρόνια.

Πρόκειται για κάτι που – κυρίως – απασχολεί το ασθενές φύλο. Οι γυναίκες είναι συνήθως αυτές που αποφεύγουν να πουν την ηλικία τους ή πολλές φορές κρύβουν μερικά χρόνια. Το συγκεκριμένο φαινόμενο, πάντως, έχει εμφανιστεί ουκ ολίγες φορές στο χώρο του αθλητισμού και συγκεκριμένα του ποδοσφαίρου. Όλο αυτό ξεκινάει από πολύ νωρίς και συγκεκριμένα από τα πρώτα κλιμάκια των εθνικών ομάδων. Τότε, δηλαδή, που υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί στη συμμετοχή των νεαρών ποδοσφαιριστών στις διεθνείς διοργανώσεις. Στην ιστορία έχουν μείνει τα σκάνδαλα των μικρών εθνικών ομάδων της Νιγηρίας και του Μεξικού, που στα τέλη της δεκαετίας του ’80 χρησιμοποίησαν στις μικρές εθνικές ομάδες ποδοσφαιριστές μεγαλύτερης ηλικίας, με αποτέλεσμα να τους επιβληθούν βαρύτατες τιμωρίες.

Ωστόσο, ο κυριότερος λόγος είναι άλλος. Σε μικρότερη ηλικία ένας ποδοσφαιριστής θα επιφέρει μεγαλύτερο κέρδος σε πιθανή μεταγραφή του, απ’ ότι μερικά χρόνια αργότερα. Ένας από τους «μικρούς» που πήραν αυτό το καλοκαίρι μεταγραφή έναντι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την Μπενφίκα στην Μπάγερν Μονάχου ήταν ο Ρενάτο Σάντσες. Αν αυτή ήταν η αφορμή για τον Γκι Ρου να δηλώσει πως ο Πορτογάλος δεν είναι 18 ετών, αλλά 23 ή 24, είναι άγνωστο. Πάντως, όμως, προκλήθηκε σάλος από το συγκεκριμένο σχόλιο του Γάλλου τεχνικού, με τον Φερνάντο Σάντος, μάλιστα, να ξεσπά στη συνέντευξη τύπου πριν τον ημιτελικό με την Ουαλία. Με αφορμή, λοιπόν, αυτόν τον «ντόρο» γύρω από τον Ρενάτο Σάντσες, το FourFourTwo του gazzetta.gr θυμάται για ποιους άλλους ποδοσφαιριστές στο παρελθόν είχαν υπάρξει αμφιβολίες για την πραγματική τους ηλικία.

Σάμουελ Ετό
Παλαιότερα μία σύντροφος του είχε αποκαλύψει πως ο Καμερουνέζος δεν ήταν γεννημένος το 1981, αλλά το 1974, όμως ο σάλος είχε προκληθεί πριν από 2,5 χρόνια, όταν ο Ζοσέ Μουρίνιο είχε πει (μεταξύ σοβαρού και αστείου) πως δεν ήξερε ποια είναι πραγματική ηλικία του – τότε – ποδοσφαιριστή του στην Τσέλσι. Ο Πορτογάλος είχε δηλώσει πως ο Ετό είναι 32 ετών, αλλά ίσως να ήταν και 35. Αυτό προκάλεσε την «έκρηξη» του Καμερουνέζου, ο οποίος από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα... στόλιζε τον Special One, σε κάθε ευκαιρία, ενώ στα γκολ του πανηγύριζε σαν... παππούς!

Ζοζέφ Μιναλά
Σάλος είχε ξεσπάσει πριν από 2,5 χρόνια στην Ιταλία, όταν κάποιοι αναρωτήθηκαν ποια ήταν η πραγματική ηλικία του Καμερουνέζου ποδοσφαιριστή. Στα χαρτιά φαινόταν γεννημένος το 1996, δηλαδή τότε δεν είχε κλείσει καν τα 18, όμως έγινε λόγος πως η πραγματική ηλικία του Μιναλά ήταν 41 (!) ετών. Τόσο η ομάδα του (Λάτσιο), όσο και ο μάνατζέρ του απείλησαν με μηνύσεις, όποιον αμφισβητούσε ξανά την ηλικία του ποδοσφαιριστή τους. Λίγους μήνες μετά, η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία επιβεβαίωσε πως ο Μιναλά ήταν ακόμη... έφηβος.

Νουάνκο Κανού
Ένας από τους κορυφαίους Νιγηριανούς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και τρίτος σε συμμετοχές με το εθνόσημο. Ωστόσο, δύο διαφορετικοί άνθρωποι, που συνεργάστηκαν μαζί του, έκαναν λόγο για ανακρίβεια στην πραγματική του ηλικία. Μάλιστα, αμφότεροι ισχυρίστηκαν πως ο Κανού είναι εννέα χρόνια μεγαλύτερος, απ’ ότι ο ίδιος έλεγε. Ο ένας ήταν ο Χάρι Ρέντναπ και ο άλλος ο πρώην γιατρός της εθνικής ομάδας της Νιγηρίας. Και οι δύο έκαναν λόγο για τα προβλήματα υγείας με την καρδιά του, που αντιμετώπισε στην καριέρα και τη ζωή του ο Νιγηριανός επιθετικός.

Ομπαφέμι Μάρτινς
Τον Αύγουστο του 2006 προκλήθηκε αναστάτωση μετά από μία ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Νιηγηρίας. Η εν λόγω ανάρτηση έγραφε πως ο Μάρτινς ήταν γεννημένος την 1η Μαΐου 1978 και όχι την 28η Οκτωβρίου 1984, που αναγραφόταν στο διαβατήριό του. Το συγκεκριμένο περιστατικό έκανε έξαλλο τον Νιγηριανό επιθετικό, ο οποίος απαίτησε να αλλάξει άμεσα η ημερομηνία και απείλησε πως δε θα αγωνιζόταν ποτέ ξανά με την εθνική ομάδα. Το... λάθος διορθώθηκε άμεσα, όμως η φημολογία που ξέσπασε τότε, έβαλε σε κίνδυνο την καριέρα του σε συλλογικό επίπεδο.

Ταρίμπο Γουέστ
Το 2003 έγινε παίκτης της Παρτιζάν Βελιγραδίου, με την οποία αγωνίστηκε για μία σεζόν. Δέκα χρόνια αργότερα, ο πρώην πρόεδρος της ομάδας αποκάλυψε πως ο Νιγηριανός αμυντικός είχε ισχυριστεί πως ήταν 28 ετών, όταν πήγε στην Σερβία, όμως μετέπειτα ανακάλυψαν πως στην πραγματικότητα ήταν 40. Αυτό, όμως, δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό με την ηλικία του Γουέστ, αφού το 2006, οι άνθρωποι της Ριέκα από την Κροατία τον «έκοψαν», αφού στις ιατρικές εξετάσεις ανακάλυψαν πως ήταν μεγαλύτερος σε ηλικία, απ’ ότι ισχυριζόταν.

Κάρλος Αλμπέρτο
Στη συγκεκριμένη περίπτωση εξακριβώθηκε το ψέμα του Βραζιλιάνου άσου. Το 2003, ο Κάρλος Αλμπέρτο κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων με την εθνική ομάδα της χώρας του, καθώς είχε ισχυριστεί πως είναι γεννημένος τον Ιανουάριο του 1983. Το ψέμα του, όμως, αποκαλύφθηκε γρήγορα, αφού στην πραγματικότητα είχε γεννηθεί πέντε χρόνια νωρίτερα, δηλαδή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων που αγωνίστηκε ήταν ήδη 25 ετών. Εξαιτίας αυτού, ο Κάρλος Αλμπέρτο τιμωρήθηκε από την παγκόσμια ομοσπονδία με αποκλεισμό ενός έτους από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα