Επιστροφές... ανατροπές

Επιστροφές... ανατροπές

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμίζει τα πέντε κορυφαία comeback που έχουν γίνει ποτέ σε αγώνες ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Η φάση των 16 του φετινού Euro είχε δύο μεγάλες ανατροπές. Αυτή της Γαλλίας επί της Ιρλανδίας, αλλά και αυτή της Ισλανδίας επί της Αγγλίας. Και τα δύο παιχνίδια, από 0-1, έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά 2-1, με την πρόκριση να αλλάζει... χώρα αστραπιαία. Τι μπορεί να επιφυλάσσουν οι προημιτελικοί, οι ημιτελικοί και ο τελικός; Πολύ πιθανόν κι άλλες ανατροπές, αφού ουκ ολίγες φορές στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου μία πρόκριση ή ένα τρόπαιο έχει αλλάξει χέρια την τελευταία στιγμή. Κάτι που φυσικά έχει συμβεί και σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο παρελθόν. Τελικός, ημιτελικοί, ακόμη και προκρίσεις στα νοκ-άουτ έχουν κριθεί με ανατροπή στο φινάλε. Το FourFourTwo του gazzetta.gr παρουσιάζει πέντε από τα κορυφαία comeback σε Euro.

Γαλλία – Γιουγκοσλαβία 4-5 (1960, ημιτελικός)
Το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων κρίθηκε με απίστευτη ανατροπή. Στη διοργάνωση του 1960 συμμετείχαν μόλις τέσσερις ομάδες, με την οικοδέσποινα Γαλλία να υποδέχεται στον πρώτο χρονικά ημιτελικό την Γιουγκοσλαβία. Οι «τρικολόρ» προηγήθηκαν με 3-1 στο 53’ και με 4-2 στο 62’ και το κοινό στις εξέδρες ήδη πανηγύριζε την ενδεχόμενη πρόκριση στον τελικό. Οι φιλοξενούμενοι, όμως, δεν είχαν πει την τελευταία τους κουβέντα και με τρία γκολ μέσα σε διάστημα τεσσάρων λεπτών (75’, 78’, 79’) «σόκαραν» τους διοργανωτές, παίρνοντας με απίθανη ανατροπή την πρόκριση στον τελικό.

Τουρκία – Τσεχία 3-2 (2008, όμιλοι)
Τελευταία αγωνιστική του πρώτου ομίλου, με τις δύο ομάδες να ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση (από 3 βαθμούς) και να κυνηγούν τη νίκη, ώστε να πάρουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση, μαζί με την Πορτογαλία, που είχε ήδη προκριθεί. Με δύο γκολ από τους Κόλερ και Πλασίλ, η Τσεχία είχε σφιχταγκαλιάσει την πρόκριση, όμως ένα γκολ του Αρντά Τουράν στο 75’ έδωσε νέο ενδιαφέρον στην αναμέτρηση. Στο 87’, ο Πετρ Τσεχ έκανε ένα τραγικό λάθος, δίνοντας την ευκαιρία στον Νιχάτ να φέρει το παιχνίδι στα ίσια. Η Τουρκία, πλέον, χρειαζόταν ένα ακόμη τέρμα για να προκριθεί, με τον Νιχάτ να σκοράρει δύο λεπτά αργότερα για δεύτερη φορά και να διαμορφώνει το τελικό 3-2. Με αυτή την ολική επαναφορά σε λιγότερο από 15 λεπτά, οι Τούρκοι προκρίθηκαν στα νοκ-άουτ.

Γαλλία – Ιταλία 2-1 (2000, τελικός)
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία των Euro, γιατί πολύ απλά έκρινε τον πρωταθλητή Ευρώπης. Η Ιταλία είχε πάρει το προβάδισμα με το γκολ του Ντελβέκιο στο 55’ και... άγγιζε το τρόπαιο, ώσπου στις καθυστερήσεις η «χρυσή» αλλαγή του Ροζέ Λεμέρ ισοφάρισε για την Γαλλία, στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση. Τότε, ίσχυε ο κανονισμός του «χρυσού» γκολ, με τον Νταβίντ Τρεζεγκέ στο 103’ να στέλνει την μπάλα στο παραθυράκι του Τόλντο την «σκουάντρα ατζούρα» σε ξαφνικό θάνατο. Ο τελικός ολοκληρώθηκε εκείνη τη στιγμή με 2-1 και οι «τρικολόρ» κατέκτησαν, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, χάρις σε μία επική ανατροπή.

Γιουγκοσλαβία – Ισπανία 3-4 (2000, όμιλοι)
Ένα ακόμη παιχνίδι σε τελευταία αγωνιστική φάσης των ομίλων, που έδωσε με ανατροπή την πρόκριση στην επόμενη φάση. Η Γιουγκοσλαβία είχε προηγηθεί δύο φορές (Μιλόσεβιτς 30’, Γκοβενταριτσα 50’), με την Ισπανία να βρίσκει πάντα τον τρόπο να απαντά (Αλφόνσο 38’, Μουνίτις 51’). Το γκολ του Κομλιένοβιτς για τους Γιουγκοσλάβους στο 75’ έκοψε τα πόδια των «φούριας ρόχας», οι οποίοι με ήττα έμεναν εκτός. Το παιχνίδι είχε φτάσει στις καθυστερήσεις, με την Ισπανία να κερδίζει πέναλτι και τον Μεντιέτα να ευστοχεί και να κάνει το 3-3, το οποίο όμως δεν ήταν αρκετό στην ομάδα του. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, όμως, ο Αλφόνσο λύτρωσε το συγκρότημα του Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο και με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα διαμόρφωσε το τελικό 3-4. Ένα αποτέλεσμα που έδωσε το εισιτήριο για την επόμενη φάση στους Ισπανούς, αλλά και στους Γιουγκοσλάβους, που προκρίθηκαν παρά την ήττα.

Γιουγκοσλαβία – Δυτική Γερμανία 2-4 (1976, ημιτελικός)
Δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Δυτική Γερμανία ήταν το μεγάλο φαβορί στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γιουγκοσλαβίας. Με τέσσερις ομάδες να συμμετέχουν, τα «πάντσερ» αντιμετώπισαν τους διοργανωτές στον ημιτελικό και με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα ήταν πίσω στο σκορ με 2-0. Στην επανάληψη, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές «ξύπνησαν» και αφού στο 64’ μείωσε ο Φλόχε σε 2-1, στη συνέχεια πήρε την κατάσταση στα χέρια του ο Ντίτερ Μίλερ. Αφού ισοφάρισε σε 2-2 στο 82’ και έστειλε το ματς στην παράταση, στο έξτρα 30λεπτο πέτυχε δύο ακόμη τέρματα (115’, 119’) και με το εντυπωσιακό 2-4, η Δυτική Γερμανία πήρε το εισιτήριο για τον τελικό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα