Οι ατρόμητοι του EURO!

Οι ατρόμητοι του EURO!

Οι ατρόμητοι του EURO!

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει (ξανά) για την εκπληκτική Ισλανδία, που άφησε εκτός EURO την Αγγλία.

Το τελευταίο σφύριγμα βρίσκει τους παίκτες με τις λευκές φανέλες στο έδαφος και εκείνους με τις μπλε να τρέχουν σαν τρελοί. Τα συναισθήματα έπρεπε να εκφραστούν με εκρηκτικό τρόπο. Η αδρεναλίνη ήταν στα ύψη. Ήταν συναισθήματα, που κανένας τους δεν είχε νιώσει ξανά.

Οι Ισλανδοί έτρεξαν στους οπαδούς τους. Στην ουσία στην οικογένειά τους. Ξαφνικά, ο αρχηγός Γκούναρσον, που στην πορεία μέχρι την άλλη άκρη του γηπέδου είχε βρεθεί χωρίς φανέλα, ζητάει από όλους να σιγήσουν. Τα χέρια υψωμένα, οι κόρες των ματιών διεσταλμένες, ένα μικρό αυτάρεσκο χαμόγελο, δάκρυα χαράς στις εξέδρες. Και όλοι μαζί στη Νίκαια, στο Ρέικιαβικ, στα μπαρ, στα σπίτι τους, αρχίζουν να χτυπάνε τα χέρια και με κάθε χτύπημα ακούγεται ένα «Χου», μία εκδοχή του δικού τους «όλε» (είναι τελετουργικό των Βίκινγκ).

Μία σημαία έκανε και πάλι την εμφάνισή της στον αγωνιστικό χώρο, πολλοί παίκτες βρέθηκαν ανάμεσα στις γυναίκες και στα παιδιά τους. Οι περισσότεροι Ισλανδοί ανταποκρίνονται στο στερεότυπο: μεγάλοι, με τατουάζ, με πλούσιες γενειάδες, τρομακτικοί. Όλοι τους κάποια στιγμή βρέθηκαν σε μία κοιλάδα δακρύων χαράς. «Είναι μία μέρα, για την οποία θα μπορούμε να λέμε σε όλη μας τη ζωή», θα πει ο Χάλγκριμσον, ένας εκ των προπονητών.

Το απίθανο γινόταν με το λεπτό όλο και πιθανό. Στο τέλος, οι Ισλανδοί κέρδισαν τα είδωλά τους, για να παραμείνουν αήττητοι στο EURO και να πάρουν την πρόκριση στα προημιτελικά! «Είναι παίκτες που συνήθως βλέπουμε στην τηλεόραση. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Ο κόσμος ήταν 12ος παίκτης μας», θα πει ο Ράγκναρ Σίγκουρντσον, που έκανε το ματς της ζωής του (στην Κρασνοντάρ δεν είναι βασικός) και έφερε το ματς στα ίσα, πριν ο Σιγκθόρσον κάνει μέσα σε λίγα λεπτά την ανατροπή! Τα δύο τελευταία σουτ του τελευταίου, μάλιστα, έχουν έρθει στο ίδιο γήπεδο και κατέληξαν σε γκολ (το πρώτο στο ματς της Ναντ με τη Νις). Στα χνάρια του ακολούθησε ο Σκούλασον, που δεν μπορούσε να το πιστέψει, ενώ ο Φινμπόγκασον έστειλε το ποδόσφαιρο… σπίτι του.

Αυτοθυσία, πίστη, ομαδικότητα, αυτοπεποίθηση. Η Ισλανδία είχε όλα εκείνα τα στοιχεία, που έλειπαν από την Αγγλία. Ούτε η παραίτηση του Χόγκσον λίγες στιγμές αργότερα δεν μπορούσε να στρέψει το ενδιαφέρον μακριά από τους πρωταγωνιστές. Η νύχτα στη Νίκαια, η μέρα στο Ρέικιαβικ ήταν δική τους. Τα Λιοντάρια έπεσαν στην ίδια παγίδα με τους προηγούμενους: υποτίμησαν τους ατρόμητους Ισλανδούς. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο τους είχε κατηγορήσει για «έλλειψη χαρακτήρα», όμως πήρε ήδη την απάντησή του.

Περίπου 10.000 οπαδοί τους έδωσαν το παρών στη Νίκαια, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περίπου 30.000 ψήφισαν από την Γαλλία στις προεδρικές εκλογές, ποσοστό λίγο πάνω από το 9% του συνολικού πληθυσμού! Μετά το ματς με την Αυστρία ο Χάλγκριμσον είχε ρωτηθεί για το αν ο συνεργάτης του στον πάγκο, Λάγκερμπακ, έπρεπε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρεία. Ούτως ή άλλως, σε κάθε ματς, πλέον, ψιθυρίζει τον εθνικό ύμνο, έστω και αν είναι Σουηδός. «Δε νομίζω», ήταν η απάντησή του, όμως κάποιοι από τους συμπατριώτες του τον ψήφισαν χωρίς να είναι καν υποψήφιος! Τα παραμύθια, άλλωστε, χρειάζονται πάντα ήρωες.

«Σε λίγες ημέρες έχουμε ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση με αντίπαλο την Γαλλία. Κάποιοι λένε ότι απλά οι Ισλανδοί είναι αισιόδοξοι. Έχουμε, όμως, συγκεκριμένο πλάνο απέναντι σε τέτοιες ομάδες», τόνισε ο Χάλγκριμσον. «Η ομάδα πιστεύει ακόμη περισσότερο». «Μέχρι και το τελευταίο λεπτό δεν είχα καθόλου άγχος», είπε με δόση ειλικρίνειας ο Σίγκουρντσον.

Πριν λίγες ημέρες οι Αυστριακοί είχαν βγάλει τη δική τους εκδοχή για το πώς προέκυψε η αποστολή της Ισλανδίας. Έτσι, αν αφαιρέσεις τους ανήλικους, τις γυναίκες, τους παρατηρητές ηφαιστείων, τους κυνηγούς φαλαινών, εκείνους με ένα πόδι, τους τυφλούς κλπ. προκύπτουν οι 23 από τους περίπου 330.000 κατοίκους. Προφανώς, και έγινε με χιουμοριστική διάθεση, όμως στο γήπεδο κατάλαβαν ότι η νοοτροπία και η ενότητα μίας πολύ μικρής χώρας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η υπέρβαση είναι πάντα προνόμιο των «μικρών».

Πριν το ματς με την Αγγλία, η κρατική τηλεόραση RÚV έκανε μία εκστρατεία, δίνοντας κάποιες συμβουλές στους Ισλανδούς: μην φάτε βαριά, να κοιμηθείτε καλά, μην καπνίζετε πολύ κατά τη διάρκεια του ματς, μην πιείτε πολύ πριν ή κατά τη διάρκεια του ματς, αν το δείτε έξω, φροντίστε να ενυδατώνεστε ήταν κάποιες από αυτές. Το νόημα απλό: πώς να δείτε το παιχνίδι χωρίς να πάθετε έμφραγμα!

Το παράδειγμα προς αποφυγή; Ο Γκούντμουντουρ Μπενέντικσον, ο διάσημος πλέον Ισλανδός σχολιαστής, που πριν λίγες ημέρες έχασε την πρώτη του δουλειά, καθώς ήταν βοηθός του Μπιάρνι Έγκερτς Γκουντιόνσον στην KR (έφυγαν μαζί). Ο Μπενέντικσον ταξίδεψε αυθημερόν στη Νίκαια και το έκανε και πάλι!

Ο κόσμος ήταν τόσος πολύς, που δεν χωρούσε στο κέντρο του Ρέικιαβικ, που έμοιαζε ερημωμένο. Όλοι αυτοί που έμειναν πίσω, άλλοι βαμμένοι στα χρώματα της πατρίδας τους, άλλοι με κράνη Βίκινγκ στήθηκαν μπροστά στις τηλεοράσεις τους, με την τηλεθέαση να πλησιάζει και πάλι στο 100%! Η Icelandair έκανε κάλεσμα μέχρι και στους Σκωτσέζους! «Η Ισλανδία χρειάζεται οπαδούς, εσείς χρειάζεστε ομάδα», ήταν το μήνυμα της εταιρείας, που ακόμα έχει ψηλά ίσως το καλύτερο video της διοργάνωσης.

«Περιμένω μία Γαλλία, που θα παίζει όπως η Αγγλία», είπε ο Σίγκουρντσον κλείνοντας το μάτι στους δημοσιογράφους, που τον ρώτησαν στη συνέχεια να πιστεύει στην κατάκτηση. Το ύφος του έγινε αμέσως σοβαρό: «Δεν συνιστούμε στο κοινό να καταναλώνει αλκοόλ». Η Ισλανδία ζει στη στιγμή, στην ευφορία της μίας φοράς στη ζωή. Αυτό, τους έχει βάλει στην καρδιά των οπαδών πέρα από τα σύνορα της χώρας τους. Οι εκπληκτικές σκηνές και η αγνότητα της επιτυχίας τους, θα μας συνοδεύουν για χρόνια. Είναι, όντως, η «δεύτερη» ομάδα όλων

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης