Η «δεύτερη» ομάδα όλων

Η «δεύτερη» ομάδα όλων

Η «δεύτερη» ομάδα όλων

bet365

Το ένα κατόρθωμα ακολουθεί το άλλο και το ποδοσφαιρικό παραμύθι της Ισλανδίας συνεχίζεται.

Τη στιγμή που η Ισλανδία ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει την Αυστρία για την τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του EURO, το πανεπιστήμιο Γεωφυσικής της χώρας ανακοίνωνε ότι το ηφαίστειο Hekla αναμένεται σύντομα να εκραγεί. Κανένας δεν είναι σε θέση να πει πόσο σύντομα θα συμβεί κάτι τέτοιο, όμως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει την έκρηξη συναισθημάτων στη σκανδιναβική χώρα.

Ο Γκούντμουνσον Μπενέντικτσον έγινε ξαφνικά διάσημος σε ολόκληρη την Ευρώπη με την επική του περιγραφή. Συνόδευσε τα τελευταία βήματα της κούρσας του Μπιάρνασον και το πλασέ του Τράουστασον με ένα μείγμα ουρλιαχτών και δακρύων. «Ήταν από αυτές τις στιγμές, που νιώθεις να αφήνεις το σώμα σου. Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν ότι συνήθως δεν είμαι έτσι. Δεν ήξερα τι έλεγα», θα αποκαλύψει ο ίδιος στο BBC, πριν επιστρέψει την επόμενη μέρα στην κανονική του δουλειά, καθώς είναι βοηθός προπονητή στην KR.

Κατά κάποιον τρόπο ήταν η επιτομή της ευχάριστης υστερίας, που έχει κυριεύσει ολόκληρη η Ισλανδία. Λίγο πριν τη σέντρα, τα πάντα στη χώρα έκλεισαν. Ζητήθηκε μέχρι και από τους γονείς να πάρουν νωρίτερα τα παιδιά τους από τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. Η εταιρεία Siminn υπολόγισε ότι μαζί με αυτούς που ταξίδεψαν στη Γαλλία, το 99,8% του πληθυσμού παρακολούθησε το παιχνίδι! Η χρησιμοποίηση των πιστωτικών καρτών ήταν τόσο μικρή, που ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε ότι σχεδόν όλοι ήταν μπροστά από μία οθόνη, για να πανηγυρίσουν στο τέλος την ιστορική πρόκριση της ομάδας τους.

Το ποδοσφαιρικό παραμύθι της Ισλανδίας συνεχίζεται. Η νίκη με 2-1 επί της Αυστρίας στις καθυστερήσεις θα την φέρει απέναντι στην Αγγλία στη φάση των «16». Ποιος δεν λατρεύει τα αουτσάιντερ; «Είμαστε η δεύτερη ομάδα όλων», όπως είπε και ο Χέιμιρ Χάλγκριμσον, που κάθεται δίπλα στον Λάγκερμπακ στον πάγκο. Μετά το τελευταίο σφύριγμα, οι παίκτες βρέθηκαν μπροστά στους περίπου 10.000 συμπατριώτες τους στις εξέδρες.

Οι οπαδοί πέταξαν μία μεγάλη σημαία στον αγωνιστικό χώρο, οι παίκτες την πήραν και ξαφνικά, έβλεπες χέρια σηκωμένα και δάκρυα χαράς. Οι περισσότεροι Ισλανδοί δείχνουν «άγριοι» με τα γένια τους. Τώρα, τους έβλεπες να μην πιστεύουν αυτό που ζουν. Το πάρτι στήθηκε. «Πιθανότατα ξέρω τους μισούς από αυτούς που ήταν στο γήπεδο. Είναι σαν να παίζεις μπροστά στην οικογένειά σου», θα πει ο Άρνασον. «Δεν έχω λόγια να περιγράψω αυτό που αισθάνομαι».

«Έτσι είμαστε εμείς οι Ισλανδοί», τόνισε ο Χάλγκριμσον. «Αν κάποιος σε τρομάζει, αυτό είναι καλό», είπε αστειευόμενος. «Πιστεύω ότι η σημερινή μέρα, θα πρέπει να κηρυχθεί εθνική αργία». Όσοι έμειναν στην Ισλανδία ξεχύθηκαν στους δρόμους. Μέσα στην υστερία, ένας οπαδός ανακοίνωσε μέσω facebook ότι μίσθωσε ένα Boeing για τη Νίκαια, όπου θα διεξαχθεί το παιχνίδι με την Αγγλία.

«Μίσθωσα ένα αεροπλάνο για 180 άτομα για τη Νίκαια. Θα επιστρέψει την ίδια ημέρα», έγραψε ο Γκρέταρ Σίγκουρνταρσον, στέλνοντας πρόσκληση. Το εισιτήριο είναι μεν λίγο... τσιμπημένο στα 940 ευρώ, όμως αναμένεται να είναι γεμάτο. Άλλωστε, η πρεσβεία στο Παρίσι αναγκάστηκε να πάρει έξτρα προσωπικό από την Γενεύη και τις Βρυξέλλες, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αιτήσεις για ψήφο από την Γαλλία. Βλέπετε, το Σάββατο οι Ισλανδοί πρέπει να ψηφίσουν για πρόεδρο, όμως οι προτεραιότητα είναι άλλη αυτή τη στιγμή.

Όταν οι Ισλανδοί έμαθαν τον αντίπαλό τους στους «16», αποκάλυψαν ότι τα Λιοντάρια είναι το πρότυπό τους. Δεν δίστασαν να την χαρακτηρίσουν «ομάδα των ονείρων τους». Απέναντι στα είδωλά τους, όμως, θα κληθούν να κάνουν ακόμη μία υπέρβαση. Στα αποδυτήρια μετά το παιχνίδι με την Αυστρία δεν είχαμε μόνο πανηγυρισμούς. Οι Ισλανδοί ήταν οι ήρωες της ημέρας και όλοι οι δημοσιογράφοι έσπευσαν να πάρουν λίγη από τη δόξα τους. Οι παίκτες απάντησαν σε όλους με υπομονή.

«Όλη η πίεση είναι στην Αγγλία». Ο Σίγκουρντσον είπε αυτό που ακούγεται απολύτως λογικό. «Δεν έχουμε χάσει κανένα ματς μέχρι τώρα και δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε και σε αυτό», ο Γκούναρσον. Σε τέτοια τουρνουά μέχρι ένα σημείο, η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ο Λάγκερμπακ δεν έχει χάσει ποτέ στην καριέρα του από την Αγγλία. «Ελπίζω αυτό να συνεχιστεί», ήταν το μοναδικό του σχόλιο, καθώς είναι ο «μετρημένος» της ομάδας.

Έχει αναλάβει τον τομέα της τακτικής, τη στιγμή που ο Χάλγκριμσον έχει αναλάβει την ψυχολογία. Μοιάζουν το τέλειο δίδυμο. Στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ισλανδίας ο Λάγκερμπακ έκανε το πρώτο βήμα, ψελλίζοντας τα λόγια. Τέτοια είναι η ενότητα, που ένας Σουηδός νιώθει, πλέον, Ισλανδός. «Ήμουν δίπλα του και είχε πολλή πλάκα, καθώς μαθαίνει τη γλώσσα μας μέσω παιδικών τραγουδιών», αποκάλυψε ο συνεργάτης.

Ο Λάγκερμπακ θα έχει λίγες ημέρες ακόμη μπροστά του, προκειμένου να μάθει τέλεια τα λόγια. Από τις 18 Ιουνίου η Iclandair έχει κάνει «pin» ένα εκπληκτικό video με αφορμή την εθνική. Και αυτό θα παραμείνει στη θέση του για λίγες ακόμη μέρες. Οι αναμνήσεις, όμως, αυτής της πορείας θα συνοδεύουν τους Ισλανδούς για χρόνια...

 

Τελευταία Νέα