Kροατία στα πρόθυρα... έκρηξης!

Kροατία στα πρόθυρα... έκρηξης!

bet365

H Κροατία υποφέρει κι έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο... χορηγό της UEFΑ! Το κλίμα είναι... άρρωστο, οι αιτίες πολλές, αλλά το Κράτος αδιαφορεί και... συντηρεί τον «εφιάλτη».

«Αυτοί δεν είναι οπαδοί, είναι τρομοκράτες» τόνισε οργισμένος ο Κάτσιτς, αλλά η ζημιά είχε γίνει. Η Χρβάτσκα όχι μόνο έχασε την ευκαιρία να εξασφαλίσει την πρόκρισή της, αλλά ανησυχεί και για την καμπάνα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία! Η Εθνική... υποφέρει από τους οπαδούς της, οι θεωρίες αρκετές, αλλά το Κράτος... αδιάφορο!

Μετά τους Σέρβους, η Κροατία παίρνει τη σκυτάλη με τις βαρύτερες τιμωρίες, χρειάστηκε να δει το γήπεδό της κλειστό σε επίσημα παιχνίδια, ενώ και ο Σεπτέμβρης αρχίζει με... λουκέτα! Η Ομοσπονδία πληρώνει αρκετές χιλιάδες ευρώ και βρίσκεται στη μαύρη λίστα της UEFA! Ρατσιστικά συνθήματα και κροτίδες στο ματς με την Ιταλία, όπως και σε αυτό με τη Νορβηγία, ενώ μέχρι και στον αγωνιστικό χώρο είχε χαραχτεί σβάστικα, την ίδια ώρα που η Ομοσπονδία έριχνε τα βέλη της στην UEFA πως θέλει την Κροατία να παίζει διαρκώς χωρίς κόσμο!

Ποιος θα ξεχάσει τι συνέβη στο Euro 2012, όταν οι Κροάτες οπαδοί επιτέθηκαν με ρατσιστικά συνθήματα στον Μάριο Μπαλοτέλι... Τον Δεκέμβριο του 2013 ο Σίμουνιτς ήταν αυτός που τιμωρήθηκε με δέκα αγωνιστικές επειδή τραγουδούσε με τους οπαδούς σύνθημα που συνδέεται με φασίστες του Β' παγκοσμίου πολέμου. Το Μάξιμιρ υποδέχθηκε αρκετές φορές συνθήματα που εξόργισαν, με τον Νταβόρ Σούκερ όμως να τονίζει: «Έχουμε μια όμορφη ατμόσφαιρα, χαίρομαι που δεν υπάρχουν σοβαρά περιστατικά. Βέβαια, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας είναι και μέλος της Επιτροπής της UEFA ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις, παρά το γεγονός πως οι Σέρβοι κατήγγειλαν πως συμπαθούσε τους φασίστες. Η Ομοσπονδία ξέρει το πρόβλημα, έκανε έφεση και τόνισε πως δυο ρατσιστικά συνθήματα με τη Νορβηγία έφεραν την τιμωρία...

Δεν είναι μόνο ο ρατσισμός που φοβίζει, αφού το ποδόσφαιρο της Κροατίας δείχνει να... κόβεται στα δυο! Μέλη της Ομοσπονδίας, αλλά και ο πρώην τεχνικός Νίκο Κόβατς είχαν δεχθεί επίθεση από οπαδούς της Χάιντουκ. Ο λόγος; Οπαδοί από το Σπλιτ τρέφουν αισθήματα μίσους για την Ομοσπονδία, αλλά και γενικότερα για το σύστημα που κινεί τα νήματα στο ποδόσφαιρο της χώρας. Περισσότεροι από 30.000 είχαν βγει στους δρόμους ζητώντας παραιτήσεις. Ο Σούκερ είχε προτείνει να γίνει το ματς με την Ιταλία στο Σπλιτ (Μόλις ένα ματς στα 18 τελευταία για τα προκριματικά είχε διεξαχθεί εκεί) για να ηρεμήσει τα πνεύματα!

Οι οπαδοί που βγήκαν στους δρόμους του Σπλιτ πιστεύουν πως ο Μάμιτς οργάνωσε ένα σύστημα που λειτουργεί μόνο για το προσωπικό του κέρδος και της Ντιναμό. Οπως τονίζουν οι διαδηλωτές, ο Μάμιτς έχει υπό τον έλεγχό του όλα τα διοικητικό όργανα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κροατίας. Τα τελευταία χρόνια έγιναν κάποιες προσπάθειες ανατροπής, αλλά χωρίς κάποια αλλαγή. Η φυλάκισή του έφερε... χαμόγελα στο Σπλιτ, αλλά αυτά δεν κράτησαν πολύ, με τον Κροάτη παράγοντα να παραμένει ισχυρός άνδρας του συλλόγου του, αλλά και του ποδοσφαίρου στη χώρα. Οι φήμες λένε πως ήταν πίσω από την απομάκρυνση του Νίκο Κόβατς, όταν ο τελευταίος αρνήθηκε να εκτελέσει κάποιες εντολές του! Εξάλλου, ο Νταβόρ Σούκερ θεωρείται δικός του άνθρωπος, παρά το γεγονός πως στην αρχή έμοιαζε ο εκλεκτός και των δυο πλευρών!

Eίχαν προσχεδιάσει τη διακοπή και τα επεισόδια οι Κροάτες! (pic)

Ωστόσο, ο Μάμιτς δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα, αφού το σύστημα φέρεται να ελέγχεται από το Κράτος, η πολιτική ηγεσία υπαγορεύει και η κατάσταση καταστρέφει το ποδόσφαιρο... Στα λόγια του Σλάβεν Μπίλιτς κρύβεται το νόημα «Η Κροατία είναι η μεγαλύτερη χορηγός της UEFA . Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των χούλιγκαν έχουν μια αποστολή. Ποιοι οι λόγοι της διαμαρτυρίας; Η Κροατία παίζει σπάνια στο Σπλιτ, πάντα στο Ζάγκρεμπ. Οι ομάδες Νέων είναι ως επί το πλείστον από τη Ντιναμό. Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα μεταξύ Βορρά και Νότου, Σπλιτ και Ζάγκρεμπ. Στο Σπλιτ οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα».

Ο Μάμιτς συνεχίζει την επίθεσή του στο Κράτος, υποστηρίζοντας πως οι χούλιγκαν συνεργάζονται με την πολιτική ελίτ, ώστε οι βουλευτές να έχουν τη στήριξή τους στις εκλογές! «Τι έκανε ο Υπουργός για τη σβάστικα στο γήπεδο; Που είναι η Κυβέρνηση όταν συμβαίνουν όλα αυτά;».

Το σχέδιο για όλα έγιναν στο γήπεδο της Σεντ Ετιέν ήταν οργανωμένο, οι «Torcida» το γκρουπ των φανατικών οπαδών της Χάιντουκ φέρεται να είναι ξανά από πίσω από τις ντροπιαστικές εικόνες! Ο Τύπος της Κροατίας εξέφραζε τις τελευταίες ημέρες τις ανησυχίες του για προβοκάτσια από ριζοσπαστικό γκρουπ οπαδών της Κροατίας στην αναμέτρηση κόντρα στην Τσεχία και οι φοβίες επαληθεύτηκαν. Σε ανάρτηση που κυκλοφόρησε μερικές ώρες πριν από το ματς, οι χούλιγκανς εμφανίζονται να είχαν συνεννοηθεί με ακρίβεια τα σημεία που θα βρίσκονταν οι δυνάμεις τους στις εξέδρες...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Πολύδωρος Παπαδόπουλος

Tα χρόνια που πέρασαν λένε πως δεν γυρίζουν πίσω, έλα όμως που γυρίζουν, αρκεί να υπάρχει η ιδανική παρέα. Σε αυτή εδώ το «μαγαζί» έχουμε ήδη ζήσει 15 τελικούς τελικούς Champions League, τέσσερα Μουντιάλ, τρία Euro, μα καθημερινά ανασύρουμε αναμνήσεις που μένουν καλά χωμένες στη σωστή θέση του μυαλού μας, αυτή που λατρεύει το ποδόσφαιρο, παθιάζεται μαζί του. Από το 2008 κι έπειτα λατρεύουμε να γράφουμε για μπάλα εκτός συνόρων, από την Ιταλία και την Αγγλία μέχρι τη Ζάμπια και την Αργεντινή. Και κάθε φορά, λοιπόν, που νιώθουμε νοσταλγία για τα περασμένα, κλικάρουμε Gazzetta.gr για να ταξιδέψουμε σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού...