Ο... Αγγελος της Ρουμανίας!

Ο... Αγγελος της Ρουμανίας!

Ανχελ Ιορντανέσκου, ο φύλακας - άγγελος μιας χώρας που... ξέχασε να βγάζει σταρ! Χωρίς νέες ιδέες, αλλά με πίστη και επιμονή έστειλε τη Ρουμανία στο Euro!

Το βράδυ της Τρίτης ο Ανχελ Ιορντανέσκου είδε το όνομά του να μπαίνει στη λίστα των... κορυφαίων! Κόντρα στους Ελβετούς συμπλήρωσε 100 συμμετοχές στον πάγκο της Ρουμανίας και μόλις 30 τεχνικοί έχουν τριψήφιο αριθμό σε πάγκο Εθνικής ομάδας. Παράλληλα, είναι μόλις στην 5η θέση με τους εν ενεργεία προπονητές που έχουν περισσότερες από 100 συμμετοχές. Ταμπάρεθ, Λεβ, Τερίμ, Ντελ Μπόσκε είναι πάνω από τον... Αγγελο της Ρουμανίας!

Τον «Αγγελο» που κοκκίνισε από το κακό του πριν λίγα 24ωρα, όταν δημοσιεύματα τον ήθελαν να είναι σε έντονη διαμάχη με αρκετούς παίκτες του! Ο Ιορντανέσκου εξερράγη, αφού ο Τύπος… ξέχασε την υπερπροσπάθεια της πρεμιέρας και δυναμίτισε το κλίμα!

 

 

Η Ρουμανία ξύπνησε από το λήθαργο κι έπειτα από οκτώ χρόνια επέστρεψε στα μεγάλα ραντεβού! Ολα αυτά χάρη σε έναν 66χρονο... οπισθοδρομικό, με ξεχασμένες ποδοσφαιρικές απόψεις. Ναι, αυτός είναι ο Ανχελ Ιορντανέσκου, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2014 και μετά την παραίτηση του Πιτούρκα ανέλαβε να χτίσει κάτι... φρέσκο. Οι σούπερ παίκτες ήταν είδος προς εξαφάνιση στη χώρα, όμως ο Ρουμάνος είχε κάτι καλύτερο στα χέρια του, παίκτες εργάτες «Ναι, δεν έχουμε κανένα σταρ, δεν ξέρω αν είναι μειονέκτημα, αλλά έχουμε προσήλωση. Έχουμε αγωνιστικό πλάνο, είμαστε μια σκληρή ομάδα που δεν δέχεται εύκολα γκολ κι γι αυτό δουλεύει όλη ομάδα» θα τονίσει λίγο πριν τη σέντρα του Euro και αφού έχει γευθεί το νέκταρ της επιτυχίας!

 

Στην πρώτη του θητεία στη Ρουμανία ο Ιορντανέσκου ήταν ο προπονητής της ομάδας που βρέθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Χωρίς ήττα για ένα χρόνο σε επίσημα και φιλικά ήταν οι Ρουμάνοι (9-1-0, 37-4), χάρη στο επιβλητικό ποδόσφαιρο που παρουσίαζαν!

Επρεπε να περάσουν 18 χρόνια, χρειάστηκε να αλλάξουν επτά προπονητές στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα για να κλείσει ένα χρόνο αήττητο (5-5-0, 11-2)! Ναι, η Ρουμανία δεν έχασε κανένα ματς στον όμιλο, δέχθηκε μόλις δυο γκολ και πανηγύρισε ίσως την πιο εύκολη πρόκρισή της σε μεγάλο τουρνουά. Κοινός παρανομαστής των δυο περιόδων ο Ιορντανέσκου, ο οποίος αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος Ρουμάνος προπονητής του 20ου αιώνα!

 

Η σημερινή ομάδα δεν είχε Χάτζι, Πετρέσκου, Ιλιε, Μουντεάνου, Μοντοβάν! Το συγκρότημα του 2016 έχει ως μεγαλύτερο όνομα τον Τσίρικες, τον Ρατ και τον Ταταρουσάνου! Πως τα κατάφερε; Ατσάλινη πειθαρχία, αμυντικό πλάνο και μια σφιχτή τετράδα που ακολουθούσε κατά γράμμα τις οδηγίες του έμπειρου τεχνικού! Οι Ρουμάνοι άφησαν στην άκρη τη... χρυσή γενιά κι έγραψαν για ένα μεγαλύτερο κατόρθωμα, αυτό του 2016!

«Ξέρει πως να μιλήσει στον καθένα μας, αλλά και να μας εμπνεύσει, ώστε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να ξεπεράσουμε τα όρια μας» θα τονίσει ο Κεσέρου!

Είναι δύσκολο να παίξεις ένα σούπερ επιθετικό ποδόσφαιρο όταν δεν έχεις κλασάτους παίκτες! Η Ρουμανία με την καλή οργάνωση, την επιμονή και την καλή δομημένη άμυνα έφερε τα πάνω - κάτω!