Ντιμίτρι Παγιέ: Ο κύκλος του μεγαλείου

Ντιμίτρι Παγιέ: Ο κύκλος του μεγαλείου

Ντιμίτρι Παγιέ: Ο κύκλος του μεγαλείου

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον απρόσμενο ηγέτη της Γαλλίας στο EURO, τον Ντιμίτρι Παγιέ.

Αυτό το EURO για τους Γάλλους δεν είναι για την επιτυχία ή την αποτυχία, τις νίκες ή τις ήττες. Είναι περισσότερο για το συναίσθημα. Οι τελευταίοι μήνες ήταν πολύ δύσκολοι. Και παραμένουν. Τρομοκρατικές επιθέσεις, μαζικές απεργίας, ακόμη και τα επεισόδια τόσο για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις του Ολάντ, όσο και ανάμεσα στους χούλιγκανς των άλλων ομάδων.

Μία ομάδα πληγωμένη από τις αποτυχίες του πρόσφατου παρελθόντος και από τις εσωτερικές διαμάχες σε μία χώρα φοβισμένη, προβληματισμένη. Σε αυτή τη διοργάνωση οι Γάλλοι ψάχνουν τη λύτρωση, ψάχνουν έναν τρόπο να κλείσουν τις πληγές τους. Και χρειάζονται νέους ήρωες. Ο πρώτος βρέθηκε από το πουθενά. Για όλο το ταλέντο του, ο Ντιμίτρι Παγιέ, ποτέ δεν ήταν ο άνθρωπος, που έκρινε τα μεγάλα ματς. Και μπορεί οι τρικολόρ να μην έπαιξαν κανένα ντέρμπι, όμως με την πίεση του οικοδεσπότη, ο 29χρονος μέσος έχει κάνει εκπληκτικά πράγματα. Το πιο σημαντικό: έχει φέρει την ελπίδα.

Το σύνθημα των οπαδών της Γουέστ Χαμ, τον θέλει καλύτερο από τον Ζιντάν. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει, όμως ποιον νοιάζει; Αυτή ίσως είναι ακριβώς η υπερβολή, που ψάχνουν οι Γάλλοι για την υπέρβαση, για την ενότητα. Ακόμη και πριν το EURO η γκρίνια για τις επιλογές του Ντεσάν ήταν μεγάλη. Ο Ζιρού αποδοκιμαζόταν έντονα, καθώς υπήρχε η αίσθηση ότι ο Γάλλος τεχνικός επέλεξε με ρατσιστικά κριτήρια τους παίκτες. Ένας από την Réunion, όμως, δίνει την καλύτερη απάντηση. Και τα δάκρυά του μετά το παιχνίδι με την Ρουμανία την ψυχολογία του.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, στο φιλικό με την Αλβανία (13/06) είχε γίνει αλλαγή στο ημίχρονο, κάνοντας πολύ κακή εμφάνιση. Όλοι πίστεψαν ότι αυτό ήταν και το τέλος του στην εθνική. Πριν το Μουντιάλ του 2014 ο Ντεσάν τον είχε κατηγορήσει για «εγωιστική συμπεριφορά». Ο Παγιέ απάντησε, κάνοντας λόγο για «αδικία». Και για δεύτερη φορά κατάφερε να επανέλθει, σε έναν κύκλο, που χαρακτηρίζει ολόκληρη την καριέρα του. Ο Μπιέλσα τον είχε αναγεννήσει στην Μασσαλία και ο Μπίλιτς τον βοήθησε ακόμη περισσότερο, για να βρεθεί στην αποστολή.

«Ήρωας», «σωτήρας», ήταν οι λέξεις που κυριάρχησαν στον γαλλικό τύπο. Η Le Quotidien στην πατρίδα του κυκλοφόρησε με εξώφυλλο «Πρόεδρος Παγιέ», η Le Monde τον χαρακτήρισε «ιδιοφυία», ενώ το France Football με τη λέξη «θεόσταλτος». Και αν στο πρώτο ματς το δείγμα ήταν μικρό, ήρθε και το γκολ στο δεύτερο με την Αλβανία στο γήπεδο, όπου βρήκε τον εαυτό του, για να δείξει ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η αυτοπεποίθησή του ανεβαίνει μέρα με τη μέρα και αυτό είναι που σε ωθεί σε εξωπραγματικά πράγματα.

«Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Γουέστ Χαμ. Βλέπετε όλοι ότι τώρα παίρνει την ευθύνη. Όταν πρέπει να σουτάρει, θα σουτάρει», είχε πει πριν λίγες ημέρες ο Πατρίς Εβρά. Ο Τιερί Ανρί ξέχασε ότι ήταν στο αέρα και άρχισε να φωνάζει σαν τρελός στο νικητήριο γκολ επί της Ρουμανίας.

Το 2006 πριν το Μουντιάλ είχε γυριστεί το ντοκιμαντέρ «L'Académie du Foot». Πρωταγωνιστές ήταν τέσσερις παίκτες από τις ακαδημίες της Ναντ. Ήταν ο τελευταίος τους χρόνος και η κάμερα τους ακολουθούσε παντού. Ανάμεσά τους ήταν και ο Παγιέ. Γυρίστηκαν πέντε επεισόδια και το τελευταίο είχε τίτλο «Ποιος θα γίνει επαγγελματίας;», που ήταν και το νόημα της μίνι ποδοσφαιρικής σειράς.

Ήταν η δεύτερη ευκαιρία του Παγιέ στην Γαλλία. Σε ηλικία 12 ετών άφησε την πατρίδα του στον Ινδικό Ωκεανό και βρέθηκε στις ακαδημίες της Χάβρης. «Ήταν πολύ δύσκολο να αφήσω την οικογένειά μου, τους φίλους μου», θα αποκαλύψει αργότερα σε συνέντευξή του στο Téléfoot. Στα 16 του κόπηκε και αναγκάστηκε να κάνει τα χιλιάδες χιλιόμετρα της επιστροφής. «Προτιμήσαμε να χτίσουμε στη δύναμη. Ήταν πολύ μικροκαμωμένος», θα πει ο Φρανσίς Ροντρίγκες στην Paris-Normandie, προσθέτοντας ότι δεν έδειχνε διάθεση στην προπόνηση.

Ο μοναδικός που δεν έπαψε ποτέ να τον πιστεύει ήταν ο Οσμάν Γκανιάτ, προπονητής του στην Excelsior στην Réunion. «Ο Ντιμίτρι μπορούσε να κάνει απίστευτα πράγματα», θα πει ο τελευταίος και μετά από λίγους μήνες ένας scout της Ναντ του έδωσε την δεύτερη ευκαιρία και με το τέλος του ντοκιμαντέρ, ήταν ο μοναδικός που κατάφερε να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο. Για να τα βγάλει πέρα, δούλευε παράλληλα και ως πωλητής, με το αντίστοιχο video να κάνει πλέον τον γύρο του κόσμου.

Από εκείνες τις μέρες, όλοι μπορούσαν να δουν το ταλέντο του, όμως δεν μπορούσαν να δουν τη σταθερότητα και τις ηγετικές ικανότητες. Η Λιλ τον είχε αγοράσει ως αντι-Αζάρ, για να τον πουλήσει αργότερα χωρίς υπεραξία στην Μαρσέιγ, με την οποία ξεδίπλωσε το ταλέντο του επί Μπιέλσα, για να έρθει η μεταγραφή στην Γουέστ Χαμ. Το προηγούμενο καλοκαίρι όλοι είδαν ότι ο Παγιέ δεν πήρε μεταγραφή σε top club. Ε και; Ο 29χρονος μέσος δείχνει επιτέλους απελευθερωμένος.

Τον περασμένο Ιανουάριο είχε βρεθεί στην Réunion για διακοπές και συνάντησε τον Γκανιάτ. Στην πρεμιέρα του EURO ο τελευταίος ήταν καλεσμένος του στις εξέδρες του Stade de France. Ο άνθρωπος που ποτέ δεν έπαψε να τον πιστεύει, όταν κανένας άλλος δεν ήταν διατεθειμένος να το κάνει, και τον συμβούλευε, τον παρακολουθούσε με υπερηφάνεια και όταν είδε τα δάκρυά του, δεν μπόρεσε ούτε εκείνος να κρύψει τη συγκίνησή του.

«Κάποιες φορές οι νεαροί παίκτες θα πρέπει να κάνουν έναν κύκλο, για να καταλάβουν ότι είναι φτιαγμένοι για κάτι μεγάλο», θα πει ο Γιοάν Λουβέλ, νυν υπεύθυνος των ακαδημιών της Χάβρης. Στα 29 του χρόνια, ο κύκλος του Παγιέ δείχνει να μην έχει κλείσει. Το κεφάλαιο «μεγαλείο» μόλις έχει ανοίξει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης