Ο παππούς με τη... σκελέα!

Ο παππούς με τη... σκελέα!

bet365

Ενας... τρελοσαραντάρης πήγε Euro! O Κίραλι έβαλε στις αποσκευές του τις γκρι φόρμες, το cd του Bon Jovi, την τεράστια εμπειρία του κι έσπασε το ρεκόρ του Ματέους!

Γκάμπορ Κίραλι, ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που συμμετέχει σε Euro, αφήνοντας πίσω του τον Λόταρ Ματέους (39 ετών και 91 ημερών )! Σε ηλικία 40 ετών ο Ούγγρος γκολκίπερ συνεχίζει να αγωνίζεται σε τόσο υψηλό επίπεδο και να αποθεώνεται από τους ποδοσφαιρόφιλους.

Πως πέρασαν τα χρόνια... Ηταν το 1998 που ο τότε 22χρονος γκολκίπερ έκανε ντεμπούτο με την Εθνική του και νικούσε από την άσπρη βούλα τον Τόνι Πόλστερ «Είναι απίθανο αυτό που συνέβη. Ο κόσμος φώναζε το όνομά μου. Θα κάνω τα πάντα για να παραμείνω στην ομάδα και να βοηθήσω» είχε τονίσει... Μέσα σε αυτή τη 18ετία ο Κίραλι φάνηκε συνεπής, όχι όμως και η Ουγγαρία, η οποία μετά το Μεξικό έμεινε εκτός των μεγάλων παραστάσεων! Ιδανικότερο τέλος δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο Κίραλι, αν και ο ίδιος ακόμα δεν έχει τονίσει πως θα αποχωρήσει! Γεννημένος την πρωταπριλιά, δεν πιστέψει κανείς πως αυτή η συμπαθέστατη ποδοσφαιρική φιγούρα θα αποσυρθεί!

Το ποδόσφαιρο το είχε στο... σπίτι του, επιθετικός της Χαλάντας ο πατέρας του, μπορεί να μην του έμαθε πως να σκοράρει, αλλά τον έκανε καλύτερο τερματοφύλακα! Μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας αποφάσισε πως η μπάλα είναι ο μοναδικός δρόμος που ήθελε να ακολουθήσει, αλλά λίγο έλειψε στα 19 του να τα... παρατήσει. Ο λόγος; Ένας διαιτητής έκανε τα πάντα για να χάσει ο Κίραλι και στο τέλος δέχθηκε την οργή του Ούγγρου! Επίθεση με τη μπάλα στο πρόσωπό του και τιμωρία αρκετών μηνών...


Είχε μεγάλες στιγμές στην καριέρα του, όπως το ματς της Χέρτα με τη Μίλαν, αλλά και πολλές αστείες στιγμές. Αλλωστε, ψηφίστηκε ως ο... χειρότερος γκολκίπερ της Φούλαμ. Για τους Ούγγρους είναι ο Βασιλιάς τους! Σημείωσε αυτογκόλ, έκανε αστεία πράγματα στο γήπεδο προκαλώντας την οργή των προπονητών του, ενώ κανείς στο Βερολίνο δεν ξεχνά την... κακιά συνήθεια που είχε στις προπονήσεις. Ο Ούγγρος άρχιζε τις επιθέσεις χτυπώντας τη μπάλα στο δοκάρι, κάτι που ανέβαζε την... πίεση του κόουτς «Αν το κάνεις σε παιχνίδι θα σε πετάξω αμέσως στον πάγκο» τόνιζε ο Γίργκεν Ρέμπερ. Σε ένα παιχνίδι με το Αμβούργο κι ενώ η ομάδα του είχε εξασφαλίσει την 3η θέση ο κόσμος ζητούσε από τον Ούγγρο να το κάνει. Ο Κίραλι μπλόκαρε, προσποιήθηκε πως θα το κάνει, αλλά μόνο... χαμογέλασε προς τον πάγκο!

Μια απίθανη φιγούρα ο Κίραλι, που δυσκολεύθηκε αρκετά να προσαρμοσθεί στην αλλαγή κανονισμού, αφού αρκετές φορές μπλόκαρε τη μπάλα σε γύρισμα αμυντικού! Ναι, ο 40χρονος (40 ετών και 74 ημερών) το έζησε κι αυτό! Με το... καλημέρα της καριέρας του φόρεσε φόρμα, αλλά σε μαύρο χρώμα. Εξάλλου, τα γήπεδα στην Ουγγαρία ήταν τόσο χάλια που δεν το βόλευε το σορτσάκι!

Νεαρός γκολκίπερ στη Χαλάντας τότε, αναζήτησε στη ντουλάπα του τη μαύρη φόρμα, αλλά δεν ήταν καθαρή! Ετσι, αναγκάστηκε να ντυθεί στα γκρι! Ηταν γούρικη, τη δοκίμασε ξανά και ξανά, η ομάδα έμεινε αήττητη μέχρι το τέλος της σεζόν και εξασφάλισε την παραμονή! Πως να αλλάξει ξανά το χρώμα. Ποτέ δεν πέταξε την πρώτη φόρμα, την έχει στο δωμάτιό του και φυσικά δεν την έραψε ποτέ! «Είναι το γούρι μου το γκρι, δεν το αλλάζω ποτέ. Χρειάζομαι περίπου 20 φόρμες στη σεζόν. Δεν θέλω να μου τις πλένουν οι άλλοι το κάνω μόνος μου».

Δεν είναι το μοναδικό του γούρι, έχει κι ένα μαύρο t-shirt που φορά σε κάθε ματς, ενώ λατρεύει τον αριθμό «13». Θα μπει πρώτος στο πούλμαν της ομάδας του, θα φορέσει πρώτα την αριστερή επιγονατίδα, ενώ πριν το ματς θα ακούσει το « It’s My Life». Οι συμπαίκτες του στη Χέρτα τον... κορόιδευαν, αφού παρά το καλό του συμβόλαιο δεν άλλαζε το mini cooper του! Είναι απλός άνθρωπος, ζει για το ποδόσφαιρο, την οικογένειά του και την Ουγγαρία, γι αυτό άλλωστε επέστρεψε στην πρώτη του αγάπη, τη Χαλάντας! Οσο για το τι θα συμβεί αν ξεχάσει τη φόρμα του «Τι; Να ξεχάσω τη φόρμα. Δεν αρχίζω... Μην ανησυχείτε όμως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ποτέ».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Πολύδωρος Παπαδόπουλος

Tα χρόνια που πέρασαν λένε πως δεν γυρίζουν πίσω, έλα όμως που γυρίζουν, αρκεί να υπάρχει η ιδανική παρέα. Σε αυτή εδώ το «μαγαζί» έχουμε ήδη ζήσει 15 τελικούς τελικούς Champions League, τέσσερα Μουντιάλ, τρία Euro, μα καθημερινά ανασύρουμε αναμνήσεις που μένουν καλά χωμένες στη σωστή θέση του μυαλού μας, αυτή που λατρεύει το ποδόσφαιρο, παθιάζεται μαζί του. Από το 2008 κι έπειτα λατρεύουμε να γράφουμε για μπάλα εκτός συνόρων, από την Ιταλία και την Αγγλία μέχρι τη Ζάμπια και την Αργεντινή. Και κάθε φορά, λοιπόν, που νιώθουμε νοσταλγία για τα περασμένα, κλικάρουμε Gazzetta.gr για να ταξιδέψουμε σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού...