Ξένοι στο ίδιο... σπίτι

Ξένοι στο ίδιο... σπίτι

bet365

Με αφορμή τη μονομαχία των αδελφών Τσάκα στο Ελβετία-Αλβανία, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμίζει ποια άλλα αδέλφια στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο έχουν αγωνιστεί σε διαφορετική εθνική ομάδα.

Μεγάλωσαν μαζί, έκαναν πλάι-πλάι τα πρώτα τους ποδοσφαιρικά βήματα και χρόνια αργότερα αγωνίστηκαν ταυτόχρονα στην εθνική ομάδα της χώρας τους. Ρόναλντ και Φρανκ Ντε Μπουρ, Μίκαελ και Μπράιαν Λάουντρουπ, Γκάρι και Φιλ Νέβιλ, αλλά και στη σημερινή εποχή Κόλο και Γιάγια Τουρέ είναι μερικά από τα πιο διάσημα αδέρφια της μπάλας, που έγραψαν μία ιδιαίτερη ποδοσφαιρική-οικογενειακή ιστορία.

Κι αν οι συγκεκριμένοι φόρεσαν τη φανέλα της ίδιας εθνικής ομάδας, υπάρχουν περιπτώσεις, που αδέρφια αγωνίστηκαν με διαφορετικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Όπως οι Ταουλάντ και Γκρανίτ Τσάκα, που έγραψαν ιστορία, καθώς έγιναν τα πρώτα αδέρφια, που αγωνίστηκαν, ως αντίπαλοι, σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Πριν από αυτούς τους δύο, όμως, έχουν υπάρξει κι άλλες ποδοσφαιρικές οικογένειες που... χωρίστηκαν στα δύο για τον ίδιο λόγο.

Κριστιάν και Μασιμιλιάνο Βιέρι
Και οι δύο είναι γιοι του παλαίμαχου Ιταλού ποδοσφαιριστή, Ρομπέρτο Βιέρι. Όταν γεννήθηκε ο Κριστιάν (1973) ο πατέρας του αγωνιζόταν στην Μπολόνια, οπότε και ο ίδιος γεννήθηκε εκεί. Λίγα χρόνια αργότερα ο μπαμπάς Βιέρι πήρε μεταγραφή για την Marconi Stallions της Αυστραλίας, με αποτέλεσμα ο Μασιμιλιάνο να γεννηθεί (1977) στο Σίδνεϊ. Έτσι, απέκτησε την αυστραλιανή υπηκοότητα και είχε το δικαίωμα να αγωνιστεί με «καγκουρό», όπως και έγινε. Αντίθετα, ο «διάσημος» της οικογένειας, Κριστιάν Βιέρι, πραγματοποίησε μεγάλη καριέρα με την εθνική Ιταλίας.

Ραφίνια και Τιάγκο Αλκάνταρα
Ξεκίνησαν μαζί στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, όμως στη συνέχεια ο καθένας τράβηξε το δικό του δρόμο. Τόσο σε συλλογικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ο Ραφίνια παραμένει παίκτης των «μπλαουγκράνα», ενώ ο Τιάγκο Αλκάνταρα έχει μετακομίσει στο Μόναχο, για χάρη της Μπάγερν και αυτή την εποχή βρίσκεται στη Γαλλία, λόγω Euro, με την αποστολή της εθνικής Ισπανίας. Αντίθετα, ο Ραφίνια επέλεξε την Βραζιλία, που αποτελεί τόπο καταγωγής του πατέρα του (και οι δύο είναι γιοι του Μαζίνιο, που το ’94 σήκωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο).

Πολ, Ματίας και Φλορεντίν Πογκμπά
Μπορεί να μη διαθέτουν τις ίδιες ποδοσφαιρικές ικανότητες, όμως δεν παύει και οι τρεις να είναι διεθνείς. Όλοι προβολείς φυσικά είναι στραμμένοι στον μικρό της οικογένειας, τον Πολ Πογκμπά της Γιουβέντους, που είναι ο σούπερ σταρ της εθνικής Γαλλίας και έχει επιλέξει να φορέσει τη φανέλα της χώρας, που γεννήθηκε. Αντίθετα, οι δίδυμοι Ματίας και Φλορεντίν Πογκμπά είναι διεθνείς με τη χώρα καταγωγής τους, τη Γουινέα. Ίσως αν και αυτοί βρίσκονταν στο ίδιο επίπεδο με τον αδερφό τους, να είχαν επιλέξει τους «τρικολόρ».

Τιμ και Κρις Κέιχιλ
Γεννημένοι στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, με τον πατέρα τους να είναι Άγγλος, ιρλανδικής καταγωγής, ενώ η μητέρα τους είναι από την Σαμόα. Ο αστέρας της οικογένειας δεν είναι άλλος από τον Τιμ Κέιχιλ, ο οποίος εκτός από μεγάλη καριέρα στα αγγλικά γήπεδα, είναι και ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της εθνικής Αυστραλίας. Αντίθετα, ο Κρις Κέιχιλ επέλεξε να αγωνιστεί με την πατρίδα της μητέρας του και μάλιστα διετέλεσε αρχηγός της εθνικής Σαμόα.

Κέβιν-Πρινς και Ζερόμ Μπόατενγκ
Γεννήθηκαν και οι δύο στο Βερολίνο από τον ίδιο πατέρα (Γκανέζος), αλλά από διαφορετική μητέρα. Οι δύο Μπόατενγκ έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς έγιναν τα πρώτα αδέρφια που αναμετρήθηκαν – δύο φορές μάλιστα – σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Ζερόμ με τη φανέλα της εθνικής Γερμανίας και ο Κέβιν-Πρινς με αυτή της εθνικής Γκάνας. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός τους σε Μουντιάλ είναι μία ισοπαλία (2014) και μία νίκη του Ζερόμ με την Γερμανία (2010).

Τζον και Άρτσι Γκούντολ
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η πρώτη φορά που δύο αδέρφια αγωνίστηκαν σε διαφορετικές εθνικές ομάδες ήταν περίπου πριν από 130 χρόνια. Ο Τζον Γκούντολ γεννήθηκε το 1863 (!) στο Γουεστμίνστερ της Αγγλίας και αγωνίστηκε με τη φανέλα των «λιονταριών». Αντίθετα, ο αδερφός του, Άρτσι, γεννήθηκε δύο χρόνια μετά στο Μπέλφαστ και χρίστηκε διεθνής με την Βόρειο Ιρλανδία. Κι όλα αυτά, το 19ο αιώνα!

 

Τελευταία Νέα