Η Ελλάδα και οι άλλες... (vids)

Η Ελλάδα και οι άλλες... (vids)

bet365

Από το 1980 μέχρι και το τωρινό τουρνουά, μόλις τέσσερις από τους 13 διοργανωτές έχουν νικήσει στην πρεμιέρα και η Εθνική μας έχει χαλάσει δύο φορές το πάρτυ.

Το 1980 η UEFA πήρε την απόφαση να διευρύνει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Το ξεκίνημα έγινε στο τουρνουά της Ιταλίας. Πλέον οι χώρες θα ήταν από τέσσερις οκτώ. Οι θετικές συνέπειες εμφανίστηκαν άμεσα στην Ελλάδα, καθώς η Εθνική μας κατάφερε να προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στο θεσμό. Μόνο που τότε, την πρώτη μέρα δεν έπαιζε η διοργανώτρια, αλλά η κάτοχος. Ετσι πρεμιέρα έκανε η Τσεχοσλοβακία με τη Δυτική Γερμανία, με την δεύτερη να παίρνει την άτυπη ρεβάνς (1-0) για τον προ τετραετίας χαμένο στα πέναλτι τελικό. Η Ιταλία έπαιξε την δεύτερη μέρα και ήρθε ισόπαλη χωρίς γκολ κόντρα στην Ισπανία.

Γενικότερα, από τότε οι οικοδεσπότες είχαν προβλήματα στις πρεμιέρες τους. Ενώ θα περίμενε κανείς ότι παίζοντας στην έδρα τους, θα είχαν πλεονέκτημα, η ιστορία δείχνει ότι συμβαίνει το αντίθετο. Μαζί με το 2000 (Ολλανδία-Βέλγιο), το 2008 (Ελβετία-Αυστρία) και το 2012 (Πολωνία-Ουκρανία) που οι διοργανωτές ήταν δύο και μαζί με το τωρινό, συνολικά είναι 13 οι πρεμιέρες. Από αυτές λοιπόν οι οικοδεσπότες νίκησαν μόλις τέσσερις, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας την Παρασκευή. Ας θυμηθούμε όμως τι συνέβη στα προηγούμενα τουρνουά...

1980 Ιταλία-Ισπανία 0-0
Γκολ δεν μπήκε στο ματς του «Σαν Σίρο», αλλά οι Ισπανοί ήταν πιο επιθετικοί. Οι Ιταλοί πάντως ήταν οι ευνοημένοι τελικά, καθώς έφτασαν να παίξουν για την 3η θέση, όπου ηττήθηκαν στα πέναλτι από την Τσεχοσλοβακία.


1984 Γαλλία-Δανία 1-0
Οι Δανοί είχαν καλή ομάδα και δυσκόλευαν τους Γάλλους. Ο Πλατινί όμως στο 78' άνοιξε με πλασέ από το ημικύκλιο έναν εκπληκτικό λογαριασμό, που έκλεισε στα εννέα γκολ. Ηταν η αρχή της πορείας προς την κούπα.


1988 Δυτική Γερμανία-Ιταλία 1-1
Η χαρά των Ιταλών δεν κράτησε παρά μονάχα τρία λεπτά. Ο Μαντσίνι με διαγώνιο πλασέ τους έβαλε μπροστά (52'), αλλά ο Μπρέμε έπειτα από πάσα σε φάουλ ισοφάρισε για το 1-1. Εκείνη η ισοπαλία βοήθησε και τις δύο να προχωρήσουν αν και αποκλείστηκαν αμφότερες στα ημιτελικά.


1992 Σουηδία-Γαλλία 1-1
Ο Ερικσον (24') έδωσε το προβάδισμα στους Σουηδούς, αλλά ο Παπέν (58') ισοφάρισε. Η ισοπαλία ευνόησε τους γηπεδούχους που έφτασαν στα ημιτελικά, για να ηττηθούν από τη Γερμανία με 3-2 σε ένα φοβερό ματς.


1996 Αγγλία-Ελβετία 1-1
Εδώ πλόεν οι ομάδες είχαν γίνει 16. Οι Αγγλοι που περίμεναν σαν τρελοί τη διοργάνωση στο σπίτι τους, γκέλαραν κόντρα στους Ελβετούς, που με πέναλτι του Τουρκιλμάζ (83') απάντησαν στο γκολ του Σίρερ (23'). Τα Λιοντάρια παρά το «Χ», πήραν την 1η θέση στον όμιλο και έφτασαν μέχρι τον χαμένο στα πέναλτι ημιτελικό με τη Γερμανία.


2000 Βέλγιο-Σουηδία 2-1 & Ολλανδία-Τσεχία 1-0
Για πρώτη φορά το διοργάνωσαν δύο χώρες μαζί. Βέλγιο και Ολλανδία ξεκίνησαν με νίκες κόντρα σε Σουηδία και Τσεχία αντίστοιχα. Μόνο που οι Βέλγοι δεν πήραν άλλο βαθμό και αποκλείστηκαν, ενώ οι Ολλανδοί έχασαν πέντε(1) πέναλτι στον ημιτελικό με την Ιταλία.



2004 Πορτογαλία-Ελλάδα 1-2
Τα λόγια εδώ είναι περιττά. Καραγκούνης και Μπασινάς άρχισαν την μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών και την ολοκλήρωσε ο Χαριστέας, όταν συναντήθηκαν οι δύο χώρες εκ νέου στον τελικό.


2008 Ελβετία-Τσεχία 0-1 & Αυστρία-Κροατία 0-1
Ελβετία και Αυστρία το διοργάνωσαν μαζί και αυτή ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία για οικοδεσπότες. Οχι μόνο ηττήθηκαν αμφότερες στην πρεμιέρα τους, αλλά δεν πέρασαν καν τον όμιλο.




2012 Πολωνία-Ελλάδα 1-1 & Ουκρανία-Σουηδία 2-1
Οπως συνέβη και τέσσερα χρόνια νωρίτερα, τόσο η Πολωνία, όσο και η Ουκρανία απέτυχαν να περάσουν από τον όμιλο. Στην Πολωνία και πάλι τους την... κάναμε εμείς, ενώ οι Ουκρανοί έκαναν στην πρεμιέρα την μία και μοναδική τους νίκη.


2016 Γαλλία-Ρουμανία 2-1
Είναι φρέσκιες οι αναμνήσεις, αλλά ας δούμε ξανά το βιντεάκι...

 

Τελευταία Νέα