Η ρήτρα της καταστροφής

Η ρήτρα της καταστροφής

Η ρήτρα της καταστροφής

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την πιθανότητα ο Χένριχ Μχιταριάν να αποτελέσει παρελθόν από την Ντόρτμουντ.

Σύμφωνα με το Kicker και την Deutsche Welle ήταν ο κορυφαίος της σεζόν στην Γερμανία. Στην πρώτη περίπτωση, μάλιστα, η διάκριση μετράει ακόμη περισσότερο, καθώς ψηφίστηκε από τους συναδέλφους του. Ο Χένριχ Μχιταριάν ήταν η μεγαλύτερη των αποκαλύψεων της Ντόρτμουντ του Τόμας Τούχελ.

Το προηγούμενο καλοκαίρι καμία από τις δύο πλευρές δεν ήθελε να κάνει κίνηση για ανανέωση του συμβολαίου. Χρόνος υπήρχε, ενώ η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Μπορούσια έμοιαζε αποτυχημένη. Κινούταν στη μετριότητα. Ο Αρμένιος είχε καταφέρει να δείξει μόνο δείγματα του ταλέντου του με τον Κλοπ στον πάγκο, καμία σταθερότητα και ελάχιστη προοπτική. Μέσα σε λίγους μήνες τα πάντα έχουν αλλάξει. «Τότε, προσπαθούσα να αμυνθώ και παράλληλα να κάνω κούρσα 80 μέτρων και να σκοράρω», λέει σήμερα με αυτοσαρκασμό ο 27χρονος μέσος. «Πιστεύω ότι σκεφτόμουν πολύ. Δεν ξέρω γιατί γινόταν αυτό, δεν είμαι πάντα έτσι».

«Μπορώ να δεσμευτώ ότι δε θα φύγουν και οι τρεις», τόνιζε με πυγμή τον περασμένο Απρίλιο ο CEO των Βεστφαλών, Χανς Γιόαχιμ Βάτσκε. Όπου «τρεις» βάλτε τους Χούμελς, Γκουντογκάν και Μχιταριάν. Οι δύο πρώτοι αποτελούν ήδη παρελθόν, όμως ο Γερμανός παράγοντας τα βρίσκει σκούρα στο να εκπληρώσει την υπόσχεσή του. Όλα υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχαν τελειώσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου και ο αγαπημένος παίκτης του Τούχελ, που έχει συμβόλαιο μέχρι το 2017, να ανανεώσει ώστε μαζί με τους Ομπαμεγιάνγκ (μένει να δούμε μέχρι που θα φτάσει το ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Σίτι) και Ρόις να τραβήξει το κουπί τα επόμενα χρόνια.



Η πρόκληση, όμως, που αντιμετωπίζει η Ντόρτμουντ μοιάζει μεγαλύτερη από ποτέ. Εδώ και καιρό το Kicker είχε αποκαλύψει ότι ο ατζέντης του Μχιταριάν, Μίνο Ραϊόλα, ζητάει να μπει διπλή ρήτρα στο νέο συμβόλαιο. Η πρώτη θα αφορά πρόταση κάποιου μεγάλου ευρωπαϊκού club και η δεύτερη θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον Τόμας Τούχελ. Αν ο τελευταίος κάποια μέρα φύγει από τον πάγκο της Μπορούσια, ενεργοποιείται άμεσα.

Αυτή η ιστορία, λοιπόν, κρατάει για εβδομάδες. Σε σημείο, που το έγκυρο - στα θέματα των Βεστφαλών - Kicker να γράφει μέσα στην εβδομάδα ότι, πλέον, η διοίκηση σκέφτεται την πώληση του Μχιταριάν, θέτοντας την τιμή στα 35 εκατ. ευρώ. Η Μπορούσια τα έχει δει όλα τα τελευταία χρόνια, ώστε από τη μία να μη θέλει να βάζει ρήτρες μετά την απώλεια του Γκέτσε και από την άλλη να μην θέλει να κρέμεται από τις επιθυμίες ενός και μόνο παίκτη, που στην ουσία θέλει να έχει λόγο στο ποιος θα είναι ο προπονητής. Ο αιφνιδιασμός ήταν πολύ μεγάλος, για να υπάρξει σωστή διαχείριση.



Οι Βεστφαλοί έχουν χάσει σημαντικούς παίκτες, έχουν χάσει ως ελεύθερο τον Λεβαντόφσκι, έχουν αναγκαστεί να επεκτείνουν δύο φορές το συμβόλαιο του Γκουντογκάν κατά έναν χρόνο και μοιάζουν να βρίσκονται συνεχώς σε μία μάχη να αποδείξουν στους παίκτες ότι έχουν όλα όσα χρειάζονται στο Ντόρτμουντ. Κάθε καλοκαίρι, όμως, βρίσκουν μπροστά τους όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις. Σύμφωνα με την Bild ο Μχιταριάν έχει ήδη απορρίψει την τελευταία πρόταση που του έγινε...

Ο Αρμένιος ήταν ο κορυφαίος της Ντόρτμουντ φέτος και ο ρόλος του στο σύστημα του Τούχελ είναι πολύ σημαντικός. Ο 27χρονος μέσος τελείωσε τη σεζόν με 23 γκολ και 32 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις! Είχε άμεση συμμετοχή στα 31 από τα 82 γκολ της ομάδας του στην Bundesliga. Μοιάζει όλο και πιθανότερο, όμως, ότι θα πρέπει η Μπορούσια να μάθει να ζει χωρίς αυτόν.

«Είναι για το τένις, αλλά επίσης και για τη ζωή. Σου λέει πώς μπορείς να μείνεις ήρεμος και συγκεντρωμένος. Έμαθα ότι δεν μπορείς να εκβιάσεις τα πράγματα», αποκάλυψε ο Μχιταριάν κατά τη διάρκεια της σεζόν. Μιλούσε για ένα βιβλίο, που του χάρισε ο Τούχελ, το «The Inner Game Of Tennis: The Classic Guide to the Mental Side of Peak» του Timothy Gallwey. Ο Αρμένιος πάντα ένιωθε υπεύθυνος για την αποτυχία του και ο φόβος τον είχε κυριεύσει. Αυτό το συναίσθημα είναι καλό μόνο όταν λειτουργεί ως κίνητρο. Η γραμμή είναι πολύ λεπτή στο να αφεθείς στον φόβο και να αρχίσει να λειτουργεί εναντίον σου. Ο τεχνικός της Ντόρτμουντ τον βοήθησε να ξαναβρεί τη χαμένη του αυτοπεποίθηση. Και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.



Βάτσκε και Τσορκ χτίζουν μέρα με τη μέρα το αύριο της Ντόρτμουντ στο Rheinlanddamm και ο πρώτος έχει πει πολλές φορές ότι θέλει να κρατήσει τον Μχιταριάν στο Ντόρτμουντ. Η πρόθεση είναι εκεί, ενώ το οικονομικό δεν αποτελεί θέμα. Κι όμως, ο Αρμένιος έχει βάλει φωτιά στις διαπραγματεύσεις. Είναι άλλο να θες να βάλεις ρήτρα για πρόταση κάποιας εκ των κορυφαίων ομάδων του πλανήτη και άλλο να συνδέεις το μέλλον σου με τον προπονητή. Και να είσαι διατεθειμένος να «χωρίσεις» από τώρα μαζί του για κάτι που ενδεχομένως να συμβεί στο μέλλον. Μία προοπτική, που μοιάζει εκτός λογικής, καθώς είναι πέρα και από την ουτοπία του ελέγχου, που θέλει να έχει ένας σύλλογος. Οι Βεστφαλοί νιώθουν «εκτεθειμένοι».

«Η ραχοκοκαλιά θα πρέπει να χτιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είναι το μότο του Βάτκσε, όπως το παρουσίασε στην Westfälischen Anzeiger. Οι κινήσεις της Μπορούσια στις μεταγραφές είναι ταχύτατες, γι’ αυτό και πολύ σύντομα θα πρέπει να παρθεί η τελική απόφαση για τον Μχιταριάν. Κανένας δεν θέλει να μπει σε αντίστοιχη διαδικασία όπως εκείνη με τον Γκουντογκάν, που απλά στο τέλος αποδείχθηκε η πιο χρονοβόρα και μακρά σε διάρκεια μεταγραφή στην ιστορία.

Ήταν η εμπειρία του Αρμένιου χωρίς τον Τούχελ τόσο τρομακτική; Το παιχνίδι του τον τελευταίο χρόνο έγινε τόσο ωραίο, τόσο σύνθετο, τόσο απρόβλεπτο. Τελικά, όσο απρόβλεπτος έδειχνε στον αγωνιστικό χώρο, άλλο τόσο δείχνει και στις διαπραγματεύσεις. Η απώλεια του Γκουντογκάν ήταν πάντα στο πλάνο και δεν είναι καταστροφική, εκείνη του Χούμελς αποτελεί τεράστιο πλήγμα ψυχολογικά, όμως το κενό που ίσως αφήσει ο Μχιταριάν θα είναι πραγματικά δυσαναπλήρωτο.

Η μεταγραφική πολιτική των Βεστφαλών είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Έχουν έρθει τεράστια ταλέντα, που μπορούν να προσφέρουν και άμεσα. Ένας συνδυασμός βάθους και μέλλοντος. Αυτή τη στιγμή, αυτό το ρόστερ δεν δείχνει ικανό να χτυπήσει την Μπάγερν. Από την άλλη, όμως, το ίδιο ίσχυε και το περασμένο καλοκαίρι. Όλα είναι θέμα ισορροπίας και θα πρέπει να περιμένουμε το ξεκίνημα της σεζόν, για να δούμε αν ο Τούχελ θα την βρει εκ νέου. Είναι, όμως, κοινή παραδοχή ότι αν χάσει τον Μχιταριάν, ο βαθμός δυσκολίας θα ανέβει πάρα πολύ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης