Ούτε ο Πελέ, ούτε ο Μαραντόνα...

Ούτε ο Πελέ, ούτε ο Μαραντόνα...

bet365

... τα κατάφεραν. Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμίζει πέντε Λατινοαμερικάνους θρύλους του ποδοσφαίρου, που δεν μπόρεσαν ποτέ να κατακτήσουν το Copa America.

Το Copa America ξεκίνησε στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών, με όνειρα για τα φαβορί (κυρίως) να φτάσουν στην κατάκτησή του. Βλέπετε, φέτος πραγματοποιείται το Centenario και σίγουρα η νικήτρια ομάδα θα μείνει για – τουλάχιστον – 100 χρόνια στην ιστορία. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αγωνίζονται παίκτες που έχουν κατακτήσει τα πάντα με τους συλλόγους τους (π.χ. Μέσι, Σουάρες), όμως τους λείπει η διάκριση σε εθνικό επίπεδο και θέλουν να... πετάξουν από πάνω τους αυτή την «κατάρα». Άλλωστε, υπάρχουν παίκτες-θρύλοι, οι οποίοι έφτασαν στην κορυφή του κόσμου, όχι όμως και σε αυτή της Λατινικής Αμερικής. Το FourFourTwo του gazzetta.gr παρουσιάζει πέντε από τους κορυφαίους.

Πελέ
Αγωνίστηκε μόλις μία φορά στη γιορτή της Λατινικής Αμερικής. Το 1959, στα γήπεδα της Αργεντινής, ο μεγάλος Πελέ μπορεί να αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, με οκτώ τέρματα, όμως η Βραζιλία τερμάτισε στη δεύτερη θέση, πίσω από τη διοργανώτρια, Αργεντινή.

Ντιέγκο Μαραντόνα
Το 1979 έδωσε το «παρών» στο πρώτο Copa America της καριέρας του, σημειώνοντας μόλις ένα γκολ και την Αργεντινή να αποκλείεται από τη φάση των ομίλων. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Μαραντόνα ήταν τραυματίας, με την «αλμπισελέστε» να αποχαιρετά τη διοργάνωση και πάλι στη φάση των ομίλων. Το 1987, ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Αργεντινή ήταν οικοδέσποινα και φαβορί για το τρόπαιο. Ούτε τότε, όμως, τα κατάφερε, καθώς αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια, Ουρουγουάη, ενώ ο «Ντιεγκίτο» σημείωσε τρία γκολ στο τουρνουά (όλα στη φάση των ομίλων). Το 1989, στη Βραζιλία, ο Μαραντόνα αγωνίστηκε για τελευταία φορά σε Κόπα Αμέρικα, χωρίς να πετύχει ο ίδιος γκολ, αλλά ούτε και η Αργεντινή το στόχο της. Τελικά, η «αλμπισελέστε» κατέκτησε τα δύο επόμενα Copa America (1991, 1993) χωρίς να έχει στη σύνθεσή της τον Μαραντόνα, ο οποίος απουσίασε για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά.

Κάρλος Βαλντεράμα
Αυτή η εμβληματική φιγούρα του ποδοσφαίρου στην Κολομβία πρωτοεμφανίστηκε σε Copa America το 1987. Ο ίδιος αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης (πέτυχε και ένα γκολ), όμως δεν μπόρεσε να οδηγήσει την ομάδα του πάνω από την 3η θέση. Δύο χρόνια αργότερα, η Κολομβία αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων, ενώ το 1991, αν και ξεκίνησε εντυπωσιακά τη διοργάνωση, περιορίστηκε στην 4η θέση. Το 1993 και το 1995, ο Βαλντεράμα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όμως στις δύο περιπτώσεις η Κολομβία τερμάτισε 3η. Οι «καφετέρος» τελικά κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή της Λατινικής Αμερικής το 2001, χωρίς όμως τον Βαλντεράμα, ο οποίος είχε αποσυρθεί.

Σόκρατες
Αν και ήταν ένας από τους κορυφαίους μέσους όλων των εποχών, ο «Γιατρός» δεν κατάφερε να κερδίσει ποτέ κάποιο σημαντικό τρόπαιο, είτε σε συλλογικό, είτε σε εθνικό επίπεδο. Και φυσικά ποτέ το Copa America. Ο Σόκρατες πήρε μέρος σε δύο τουρνουά, το 1979 και το 1983. Στο πρώτο, αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ της διοργάνωσης με τρία τέρματα, όμως δεν κατάφερε να οδηγήσει τη «σελεσάο» μέχρι τον τελικό, καθώς αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια, Παραγουάη. Τέσσερα χρόνια αργότερα, έπαιξε μόλις σε ένα παιχνίδι, στο δεύτερο τελικό με την Ουρουγουάη, όμως και πάλι δεν κατάφερε να σηκώσει το τρόπαιο.

Χαβιέ Ζανέτι
Ούτε σε ένα, ούτε σε δύο, αλλά σε πέντε Copa America συμμετείχε στην καριέρα του ο ρέκορντμαν συμμετοχών με την εθνική Αργεντινής. Το 1995, αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Βραζιλία, στα πέναλτι, ενώ δύο χρόνια αργότερα απουσίασε. Το 1999, η ιστορία επαναλήφθηκε με αποκλεισμό από τη «σελεσάο» στους οκτώ. Το 2001, η Αργεντινή δεν πήρε μέρος στο Copa America, όμως τρία χρόνια μετά ο Ζανέτι και η παρέα του έφτασαν μέχρι τον τελικό. Πάλι, όμως, η Βραζιλία τους πήρε την μπουκιά από το στόμα, νικώντας στα πέναλτι. Ο... δαίμονας της «σελεσάο» εμφανίστηκε και το 2007, αυτή τη φορά, όμως, η νίκη στον τελικό ήταν εντυπωασιακή, 3-0. Τελευταία συμμετοχή του Ζανέτι σε Copa America ήταν το 2011, στην πατρίδα του. Ούτε, όμως, εκεί η Αργεντινή κατέφερε να φτάσει στην κορυφή, μια και αποκλείστηκε από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια, Ουρουγουάη, στα προημιτελικά. Μια καριέρα γεμάτη τίτλους για τον Αργεντινό, μόνο όμως σε συλλογικό επίπεδο.

Υ.Γ. Ο Λιονέλ Μέσι και οι υπόλοιποι σημερινοί αστέρες δεν έχουν συμπεριληφθεί, αφού είναι εν ενεργεία ποδοσφαιριστές και έχουν τη δυνατότητα να κατακτήσουν το τρόπαιο, μέχρι να ολοκληρώσουν την καριέρα τους.

 

Τελευταία Νέα